Vezelrijk voer tegen overgewicht

Datum: 23 december, 2011
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2017

Veel dieetvoer is gericht op minder calorierijk voer, maar onderzoek van Hill’s Pet Nutrition laat zien dat vezelrijk voer ook overgewicht kan tegengaan.

Het effect van vezelrijkvoer
Veel honden en katten hebben problemen met overgewicht. Om het gewicht in de hand te houden is er speciaal dieetvoer dat een verzadigd gevoel veroorzaakt met minder calorieën. Volgens Hill’s Pet Nutrition laten onderzoeken zien dat honden minder calorieën binnenkrijgen en minder honger lijken te hebben als ze voer krijgen met extra vezels. In een onderzoek kregen Beagles drie weken lang vezelarm voer (<2% vezel) of vezelrijk voer (19,4% vezel) en daarna andersom. Wanneer de honden vezelrijk aten, kregen ze 27% minder calorieen binnen en verloren ze meer dan vier keer zoveel vet als de groep die vezelarm at. Ook andere onderzoeken bevestigen het effect van vezels: honden met overgewicht die vezelrijk voer kregen verloren 80% meer lichaamsvet dan honden die voer kregen met de helft van de hoeveelheid vezels.

Vet als dieet-ingredient
Een andere manier om overgewicht tegen te gaan zou de toevoeging van het ingredient Fabuless zijn, een emulsie van gezuiverde palmolie en haverolie, dat een verzadigd gevoel veroorzaakt. Door de vertraagde vertering van de ingrediënten, vertraagt de gehele vertering, waardoor  een gevoel van verzadiging gecreëerd wordt. 40 volwassen Beagles kregen voer met Fabuless, en dit zorgde ervoor dat de honden gemiddeld 8% minder aten. De honden met de neiging tot teveel eten, aten zelfs 15% minder.

Bron: Petfood Industry

Welke brokken?
Er zijn ondertussen meerdere brokken voor honden met overgewicht, die extra veel vezel bevatten:
Hills Metabolic met 13,3% vezel
Royal Canin Satiety met 16% vezel

Zelf vind ik de samenstelling beter van
Acana Light & Fit

Betere oplossing: rauwe vleesvoeding
Opmerking Voerwijzer: overgewicht tegengaan kan op een veel goedkopere en gezondere manier dan dieetbrokken: het voeren van rauwe vleesvoeding. Hier zitten geen tot weinig koolhydraten in en een stuk minder calorieën en zorgt ook voor een verzadigd gevoel. Zeker wanneer het dier hele stukken vlees krijgt, houdt het verzadigde gevoel langer aan. Verantwoord rauw vlees voeren kan door complete diepvriesmaaltijden te voeren of door zelf een menu samen te stellen met vleesproducten en eventueel groentes.

 

Gerelateerd nieuwsbericht: Water beinvloedt energie-opname en gewicht van kat

3 Comments

 1. Angela

  Hier hebben ze altijd kvv gehad ook laatste tijd andere merken met lager vet percentage maar krijg er geen gram vanaf ook met aanvulling van groente niet
  Als ik ze nog minder moet gaan voeren zitten ze veel te ver onder de dagelijkse hoeveelheid ze mogen hebben met dan kans op dat ze bepaalde stoffen te kort gaan komen ..
  Dus nu uit noodzaak over tijdelijk op acana light
  Moet ook zeggen aangezien ze altijd honger lijken te hebben dat dat met de brok minder is
  Nu hopen dat ze een kilotje of 2/3 afvallen
  Denk daarna weer terug te gaan op kvv met misschien tijden van brok indien nodig om op goed gewicht te houden

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter