Acana Light & Fit

Ingredienten

Verse gefileerde kip (16%), gedroogd kippenvlees (14%), gedroogd kalkoenvlees (14%), rode linzen, groene erwten, erwtenvezels, verse kippen-organen (lever, hart en nier)(5%), gedroogde haring (5%), verse hele eieren (3%), verse gefileerde platvis (3%), alfalfa, veldbonen, groene linzen, gele erwten, kippenvet (1%), haringolie (1%), vers kippenkraakbeen (1%), gedroogd bruin zeewier, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse pastinaak, verse boerenkool, verse spinazie, verse mosterdplantblad, verse raapstelen, verse wortelen, verse Red Delicious appels, verse Barlettperen, gevriesdroogde kippenlever, gevriesdroogde kalkoenlever, verse cranberry’s, verse blauwe bessen, cichoreiwortel, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottels.

Toegevoegd per kg: 100 mg zinkchelaat, Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
35% 11% 26% 7% 8% % 1.7% 1.1% 3070 2.2% 0.9% 0.3% 0.3% 1500mg/kg 1000mg/kg 20%

Beoordeling:

Ik vind Acana Light & Fit een brok met een goede samenstelling voor honden die weinig vet mogen hebben. Ik vind Acana Light & fit de beste keuze als je een brok zoekt met een laag vetgehalte of minder calorieën. Er zit extra vezel in, wat voordelen heeft bij overgewicht (zie ook het nieuwsbericht Vezelrijkvoer tegen overgewicht), maar als nadeel heeft dat het de opname van voedingsstoffen kan beperken.

Voor honden zonder aangepaste vetbehoefte
Ook als je hond geen overgewicht heeft, of wel een normaal vetgehalte mag hebben, is deze brok geschikt. Het voordeel van minder vet in een brok, is dat er ook minder geoxideerd vet inzit op het moment van voeren. Ik raad dan wel aan om zelf gezonde vette toe te voegen, bijvoorbeeld 5% extra vet in de vorm van schapenvet (liefst rauw), (rauwe) grasboter, kokosolie en olijfolie, of 10% vette producten zoals kip met vel of vette vis.

Voedingsstoffen uit ingrediënten
Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden. Alleen zink is toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm. Bijna alle andere brokkenmerken voegen synthetische vitamines toe om compleet te zijn. Bij Acana is dit niet nodig.

Pro’s

 • Bevat eiwit van goede kwaliteit (vers en gedroogd vlees)
 • Meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten, alleen zink is toegevoegd (in effectieve vorm)
 • Geen vlees uit de intensieve veehouderij, alleen scharrelvlees
 • Geen BHA of BHT in het vet of vleesmeel

Con’s

 • Hoog vezelgehalte (wat voor honden met overgewicht ook voordelen heeft)
 • Mogelijk vergroot risico op taurine-tekort en DCM bij langdurig als enige voeding geven

Verkoop informatie:

Acana Light & fit is verkrijgbaar in zakken van
340 gram voor €3,95 bij Medpets
2 kg voor €18,95 (€9,48/kg)
6 kg voor €39,95 (€6,66/kg)
11,4 kg voor €62,50 (€5,48/kg)


Acana Light & fit online bestellen

Acana Light & fit is het voordeligst verkrijgbaar bij
Brekz.nl

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten kip, vis, kalkoen scharrelvlees probiotica, prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.acana.ca/

19 Comments

 1. Lena

  Voor mijn zeer actieve Collie met cornea lipidosis vermeng ik deze brok met rauwvoer zodat het vetgehalte rond de max van 10-13% blijft. Samenstelling: 2/3 rauwvoer en 1/3 brokken. Liefst voer ik volledig rauw maar ze viel af in gewicht vanwege het lage vetgehalte dat ik aan moet houden vanwege deze aandoening. Vanwege het hogere eiwitgehalte in deze brok is zodoende meteen het teveel aan koolhydraten (die weer omgezet worden in vetten, en daardoor een nadeel kan zijn van andere brokken) geskippt, en krijgt ze voldoende calorieën binnen. Het was even puzzelen voordat ik deze combi gevonden had, maar ze doet het er uitstekend op! Doordat ze actief is heeft het hogere eiwitgehalte geen negatieve invloed op de ontlasting, zij het dat de productie wat volumineuzer is. Maar daar valt mee te leven;-))

 2. H.M. A-K

  Hoi Meike,

  Hoe komt het dat er bij het dierlijk eiwit geen percentage staat?

  Ben op dit moment weer aan het kijken wat ik doe met de brok (die ik naast kvv geef, meestal DARF en soms Carnibest).
  Eerst gaf ik mijn 4 honden allemaal Platinum, de kip en de lam afwisselend. 2 zijn er gecastreerd, die werden dikker, dus voor hun over op de Acana light en fit.

  Beide brok ben ik zeer over te spreken.

  Toen bleek dat DARF ook (geperste) brok had, ben ik uit nieuwsgierigheid overgestapt (ben ook verkooppunt van DARF).
  Op zich ben ik hier ook wel over te spreken, maar toch hebben de andere eigenlijk mijn voorkeur. DARF heeft heel veel kruim, Platinum eigenlijk niet, de acceptatie is over het algemeen wel goed (P. “wint” wel want vetter denk ik dan), DARF lijkt sneller op te gaan, eentje had een paar keer echt heel harde poep.

  Op zich doen de honden het er goed op, maar de 2 “flinkere” worden hier niet bepaald slanker mee.. Dus vandaar dat ik toch weer naar Acana aan het kijken ben en benieuwd was naar het dierlijk eiwit percentage.

  Wat is sowieso jouw mening over deze 3 brokken?

  1. Voerwijzer Meike

   Goed dat je het zegt, ik moest nog navragen hoeveel procent dierlijk eiwit er in zit, dat heb ik nu meteen gedaan.

   Mijn beoordeling over Platinum: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/platinum-adult-chicken/

   Mijn beoordeling over Darf brokken:
   https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/vol-voor-de-hond-vlees/

   Misschien kun je daaronder ook je ervaring met de brokken plaatsen, dat is interessant voor mensen die overwegen om de brokken te kopen.

   1. H.M. A-K

    Dank voor je reactie en voor het toevoegen van het eiwit percentage.

    Heb jouw beoordelingen al wel gelezen, realiseerde me later dat ik het verkeerd neergezet had. Bedoelde eigenlijk dat ik benieuwd ben naar jouw mening met betrekking tot deze 3 in vergelijking tot elkaar.

    Ik zal mijn ervaringen met alle 3 ook delen!

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt misschien zelf een tabelletje maken om de vergelijking te maken op de punten die je belangrijk vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar het merk Acana zoals je aan de beoordeling kan zien, maar elke hond is anders dus ga vooral ook op je ervaring af. Ik raad altijd aan om meerdere brokken of liever nog meerdere soorten voeding te proberen en zelf te bepalen welke het beste bevalt voor de individuele hond.

 3. Rina

  Zou deze brok ook geschikt zijn voor een cattledog van 6, die qua activiteit niet super veel meer doet (ivm blessures).
  Ik zou willen dat ze goed in de spieren blijft zitten maar niet zoveel aanzet, ze zou wat droger mogen worden.
  Of zou ik dan beter de “normale” heritage kunnen nemen ipv deze fit en light.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou dan de normale Heritage nemen. Vet is een belangrijke voedingsstof. Let er gewoon goed op dat je niet teveel voert. Voor goed in spieren blijven zitten is het ook belangrijk dat die spieren goed gebruikt worden, misschien is zwemmen een mogelijkheid.

 4. Robert-Jan

  Zou deze brok goed zijn voor onze Golden Retriever van 7? Volgens de dierenarts is hij aan de zware kant (35kg) en mag hij een paar kg afvallen. Zit te twijfelen tussen deze brok of de Acana Heritage Adult Large Breed. Wellicht heb je zelf ook nog een ander advies qua brok.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou eerst Acana Heritage proberen, en dan goed letten op de hoeveelheid die je voert en geen tussendoortjes geven. Eventueel kun je gekookte of rauw gemalen groenten aan de maaltijden toevoegen voor extra vulling en vezels. En ik zou melkkefir gaan geven, om de darmflora te optimaliseren. En overweeg ook om deels of helemaal natvoer en/of rauwe vleesvoeding te geven.

 5. Evelien Peynshaert

  Mijn golden pup van bijna 8 maand oud eet momenteel acana heritage puppy large breed. Ze eet deze zeer graag, goede stoelgang, mooie vacht en ze staat qua gewicht goed. Ze is echter vandaag gesteriliseerd en de dierenarts zei me dat ik moet overgaan op voeding voor gesteriliseerde honden. Is de light en fit hiervoor geschikt? De dierenarts raadt zelf hills vetessentials neutered dog large breed aan, maar ik weet niet of de samenstelling even goed scoort.

  1. Voerwijzer Meike

   Als Acana Heritage puppy large breed goed bevalt, zou ik dat blijven geven. Je zult er mogelijk wel wat minder van moeten gaan geven, om een gezond gewicht te behouden. Hills zal ongetwijfeld minder goed scoren op mijn criteria.

 6. Thijs

  Zou deze brok geschikt zijn voor onze beagle die op het moment iets te zwaar is, en waarbij het wat lastig is om op gewicht te houden?

  Ik lmoet eerlijk zeggen dat ik niet heel graag vetten wil gaan toevoegen etc, zoek eigenlijk gewoon een complete brok.

  Nog een vraag, er is maar één variant van deze brok, dat betekend dat je dus niet kunt afwisselen wat wel steeds word aangeraden.

  P.s. we voeren nu Purina Pro plan, daar vind ik geen beoordeling van is daar een specifieke reden voor?

 7. Joris Obenhuijsen

  Beste Meike,

  Interessante en informatieve website!

  Graag zou ik willen reageren op het vermeende taurine-tekort bij graanvrije brokken. Het artikel van de FDA heeft een twijfelachtig wetenschappelijk gehalte.

  Het onderzoek naar taurine-tekort verdient aandacht en verder onderzoek. Graag zou ik willen verwijzen naar het volgende artikel https://www.hemopet.org/dcm-heart-disease-dogs-exotic-ingredients/ van Dr. Jean Dodds.

  Vanuit mijn werk schrijf ik samen met andere wetenschappers en artsen voedingsinterventies. Over voeding voor mensen wordt veel niet evidence-based informatie verstrekt. Helaas ook door ‘officiële’ instanties. Neem bijvoorbeeld de schijf van vijf van het Voedingscenrum, dat een simpele vertaling is van de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

  Deze richtlijnen zijn preventief en voor gezonde mensen, en niet bedoeld voor de behandeling van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen en obesitas. Toch worden deze richtlijnen op grote schaal ingezet bij de behandeling van dergelijke aandoeningen. Ten onrechte dus. Hierbij spelen andere belangen een grote rol.

  Dit is ook de reden dat een dergelijk bericht van de FDA met gepast wantrouwen zou moeten worden bekeken. Uit de onderzoeken blijkt namelijk helemaal niet dat graanvrije brokken leiden tot taurine-tekort bij honden. Het is des te opmerkelijker, omdat juist (commerciële) brokken worden aanbevolen op de lijst van het FDA, die hele andere tekorten kunnen veroorzaken. Het is een publiek geheim dat de FDA en de USDA gevoelig zijn voor commerciële belangen.

  Je kunt zeer simplistisch stellen dat honden, net als mensen, gevoelig zijn voor insulineschommelingen. Uiteraard zijn er een aantal grote verschillen tussen mens en hond, maar het gaat in essentie om het ontstekingsniveau omlaag te brengen in het lichaam. Het wordt nog eens complexer, omdat iedere hond specifiek reageert op bepaalde voedingsstoffen.

  Helaas worden op websites over hondenvoer altijd ten onrechte het zeer beperkte onderzoek aangehaald over ‘ontsloten’ granen in relatie tot de wolf.

  De wetenschappelijke indicering van dit onderzoek is van een laag niveau. Bovendien zijn diverse fabrikanten van hondenbrokken selectief in het aanhalen van de resultaten uit het betreffende onderzoek. Wie de moeite neemt de originele versie te lezen en de opzet van het onderzoek tot zich te nemen zal hele andere bevindingen halen uit het onderzoek.

  Dit zelfde geldt helaas ook voor het alarmerende bericht over ‘taurine-tekort’.

  Dr. Jean Dodds heeft veel samen gewerkt met Prof. Michael Müller. Beiden hebben een zeer grote verdienste op het gebied van integere wetenschap, en een indrukwekkende staat van dienst. Wij bevelen dan ook haar werk en kritische blik op onderzoek van harte aan.

  Wij zullen met plezier jouw website blijven volgen. Hartelijke groet!

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor je uitgebreide bericht. Ik raad je aan mijn andere artikelen over deze kwestie ook te lezen: https://www.voerwijzer.com/tag/hartproblemen-door-graanvrije-brokken/. Voor het artikel over de mogelijke oorzaken heb ik dezelfde (en meer) wetenschappelijke onderzoeken gebruikt die dr Dodds noemt.

   Je schrijft “Uit de onderzoeken blijkt namelijk helemaal niet dat graanvrije brokken leiden tot taurine-tekort bij honden.” Welke onderzoeken bedoel je hiermee?

 8. Joris Obenhuijsen

  Beste Meike,

  In navolging op mijn eerdere bericht zou ik het volgende willen toevoegen. Veel honden hebben juist diabetes door een voedingspatroon dat bestaat uit de jarenlange, dagelijkse inname van brokken met (ontsloten) granen.

  Hoe goed bedoeld bepaalde voedingsadviezen ook zijn, veruit de meeste dierenartsen hebben geen kennis van voeding in relatie tot honden. Het is ook geen vak dat wordt onderwezen tijdens de studie diergeneeskunde Het is hierom dat veel dierenartsen ten onrechte skeptisch zijn.

  Helaas hoor ik nog teveel dierenartsen zeggen: ‘de effecten van voeding zijn moeilijk te bewijzen.’ Dat doet onrecht aan de goede onderzoeken en aan de rijke wetenschappelijke data die reeds bestaat op dit gebied.

  Hartelijke groet.

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij zijn er ook geen onderzoeken die aantonen dat honden suikerziekte (of ontstekingsziekten) krijgen door een hoog koolhydraatgehalte, en als ze er wel zijn, zijn ze niet gepubliceerd. Ik denk dat daardoor (en doordat de grote merken veel invloed lijken te hebben), dit niet als mogelijke waarheid wordt gezien door de meeste dierenartsen. En inderdaad, er zijn inmiddels veel publicaties over welke invloed voeding kan hebben op de gezondheid, ook specifiek bij honden. De onderzoeken uit Finland zijn vooral erg interessant.

Geef een reactie