Acana Light & Fit Recipe


Laatst bijgewerkt: 27 april, 2022

Ingredienten

Verse kip (20,5%), kippenvleesmeel (20%), hele rode linzen, hele groene erwten, erwtenvezel, verse kippenorganen (lever, hart) (5%), kalkoenvleesmeel (5%), haringmeel (4%), eieren (4%), rauwe platvis (4%), hele kikkererwten, hele groene linzen, hele gele erwten, erwtenzetmeel, kippenvet (1%), visolie (1%), rauwe kalkoenlever (0,5%), zout, gedroogd zeewier, verse hele pompoen, verse hele muskaat pompoen, verse hele wortels, verse hele appels, verse hele peren, verse hele courgette, gedroogde cichoreiwortel, verse boerenkool, verse spinazie, verse raapstelen, vers bietenloof, verse hele cranberry, verse hele bosbes, verse hele saskatoonbessen, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottels

Toegevoegd per kg: Choline chloride 700 mg, Zink (als chelaat) 112,5 mg, koper (als chelaat) 11mg, vitamine B1 25mg, vitamine B5 8 mg, vitamine B6 7,5mg, vitamine A 7500 IE, vitamine D3 1000 IE, vitamine E 100 IE, Enterococcus faecium NCIMB 10415 (probiotica) 2,2×10^6 CFU, tocoferolextract uit plantaardige oliën 121 mg, citroenzuur 40 mg, rozemarijnextract 80 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Dierlijk eiwit
35% 11% 26% 7% 8% % 1.7% 1.1% 3070 2.2% 0.9% 0.3% 0.3% 20%

Beoordeling:

Ik vind Acana Light & Fit een brok met een goede samenstelling voor honden die baat hebben bij een verlaagd vetgehalte. Ik vind Acana Light & fit één van de beste keuzes als je een brok zoekt met een laag vetgehalte of minder calorieën. Er zit extra vezel in, wat voordelen heeft bij overgewicht (zie ook het nieuwsbericht Vezelrijkvoer tegen overgewicht), maar als nadeel heeft dat het de opname van voedingsstoffen kan beperken.

Voor honden zonder aangepaste vetbehoefte
Ook als je hond geen overgewicht heeft, of wel een normaal vetgehalte mag hebben, is deze brok geschikt. Het voordeel van minder vet in een brok, is dat er ook minder geoxideerd vet inzit op het moment van voeren. Ik raad dan wel aan om zelf gezonde vette toe te voegen, bijvoorbeeld 5% extra vet in de vorm van schapenvet (liefst rauw), (rauwe) grasboter, kokosolie en olijfolie, of 10% vette producten zoals kip met vel of vette vis.

Voedingsstoffen uit ingrediënten
Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden. Alleen zink is toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm. Bijna alle andere brokkenmerken voegen synthetische vitamines toe om compleet te zijn. Bij Acana is dit niet nodig.

Pro’s

 • Bevat genoeg eiwit van goede kwaliteit (uit vers en gedroogd vlees)
 • Meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten, weinig toegevoegde voedingsstoffen nodig
 • De toegevoegde mineralen (zink) zijn in de best opneembare vorm toegevoegd 
 • Volledig gespecificeerde ingrediënten-opgave 
 • Genoeg omega 3
 • Geen vlees uit de intensieve veehouderij, alleen scharrelvlees
 • Geen BHA of BHT in het vet of vleesmeel

Con’s

 • Hoog vezelgehalte (wat voor honden met overgewicht ook voordelen heeft)
 • Mogelijk vergroot risico op taurine-tekort en DCM bij langdurig als enige voeding geven, vooral bij Golden Retrievers

Hoe zit het met het risico op DCM?
De graanvrije brokken van bepaalde merken, waaronder Acana, lijken een verhoogd risico te geven op de hartaandoening DCM (zie deze nieuwsberichten). Het risico is groter, maar nog steeds wel heel erg klein (zie dit artikel), of zelfs niet vergroot (zie dit onderzoek), zeker als je meerdere merken voert. Ik raad de voeding nog steeds aan, maar het is wel goed de symptomen te kennen, zodat je het op tijd kunt herkennen. Ik raad de graanvrije brokken van Acana af voor Golden Retrievers, omdat bij dit ras meer aanwijzingen zijn voor de gevoeligheid voor het ontwikkelen van voedingsgerelateerde DCM op graanvrije brokken.

Wil je het eventuele risico helemaal vermijden? Voer het dan tijdelijk of combineer het met rauwvoer. Verder heeft het merk Farmina  graanvrije brokken die nooit problemen geven voor zover bekend. De brokken van de lijn Farmina N&D Quinoa Skin&Coat bevatten een verlaagd calorie-gehalte (maar ook veel minder vlees dan Acana).

Verkoop informatie:

Acana Light & fit is verkrijgbaar in zakken van 
2 kg voor €19,90 (€9,95/kg)
6 kg voor €42,90 (€7,15/kg)
11,4 kg voor €68,90 (€6,04/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Acana hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, light brok, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking peulvruchten kip, vis, ei, kalkoen scharrelvlees probiotica, prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.acana.ca/

35 Comments

 1. NR

  Beste Meike, mijn 3-jr gesteriliseerd labradorteefje krijgt Acana Light and Fit en doet het hier super op. Ze krijgt 2x per week ‘s avonds Carnibest en iedere dag iets te kluiven. Nu lees ik bij jou vaak over afwisseling. Kan ze deze brok haar levenlang blijven eten of moet ik dit ook afwisselen met een andere brok en hoe vaak ? Mijn voorkeur gaat dan wel uit naar een graanloos en laag in koper (< 15 mg/kg) brok die niet duurder is. Al meerdere merken brokken gehad in het verleden en lang op 'bestudeerd' en kwam op deze brok uit. Een alternatief met mijn wensen kom ik niet uit.

 2. Caroliena

  Hoi Meike,

  Ik zag dat darf vol bites nu ook light brokken heeft. De andere brokken van darf heb je al geanalyseerd en die komen vrij goed uit de bus. Ik gaf de laatste tijd acana light brokken. Maar darf is regionaler. Wat vind je van de darf light brok t.o.v. acana? Overigens krijgt mijn hond ook vers vlees (meestal Carnibest wisselende soorten)

  Groetjes Caroliena.

 3. Mila2020

  Ha Meike,
  Onze labrador van 13 mnd wordt vrijdag gesteriliseerd. Ze krijgt nu acana heritage puppy large breed. Wat is verstandig? Overgaan op de adult versie daarna of meteen over gaan naar de light en fit? We zijn erg blij met Acana. Hiervoorvoor gaf ik haar essential foods. Haar gewicht is nu goed. Ze is een vrij kleine labrador, verder gezond.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou overgaan op de Adult versie en het liefst smaken afwisselen. Dus bijvoorbeeld Acana Heritage Adult plus Acana Classic Red. Het zou fijn zijn als je haar daarmee op gewicht kunt houden, voer eventueel iets minder dan aanbevolen als dat nodig is. Light & Fit zie ik meer als oplossing als het met “normale” brokken niet lukt en natvoer heen optie is.

   Zorgde Essential Foods voor overgewicht?

 4. anneliesxd

  Dag Meike

  Ik heb een gesteriliseerde ijslandse hond van 3,5 jaar, die gevoelig is aan anaalklier problemen, gevoelige darmen heeft en heel gemakkelijk aankomt in gewicht. Ik zoek voor haar een goede brok. Onlangs zijn we op jaarlijkse controle geweest bij de dierenarts, en is zij blijkbaar op 1 jaar 2 kg bij waardoor ze nu 17 kg weegt (desondanks we enorm opletten met wat we geven). Zij raadde me aan dat ze echt niet meer mag aankomen en om over te schakelen op minder vetrijk voer. Ik overweeg om “Acana Light en Fit” uit te proberen, aangezien dit een hoge calciumpercentage heeft (goed voor de anaalklieren) en zodat haar gewicht onder controle kan blijven. Ik zou dit dan ook willen blijven geven, maar ik heb gelezen op jouw website dat ze hierdoor op lange termijn voedingstekorten kan hebben. Wat kan ik zoal doen om af en toe bij te geven zodat dit zeker vermeden kan worden? (zelf geef ik regelmatig een eitje bij en sardines uit blik).

  Groetjes en alvast hartelijk dank voor het advies!

  Annelies

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Annelies, het is niet te berekenen bij welk vezelgehalte in combinatie met welke mineraal/vitamine-gehaltes er tekorten ontstaan. Risico’s kun je verkleinen door voedingen af te wisselen. Ei en vette vis toevoegen is ook heel goed. Maar ik kan dus niet zeggen of tekorten hiermee zeker vermeden worden, en of/wanneer tekorten ontstaan als je dit langdurig voert.

   Qua gewicht en anaalklierproblematiek is rauwvoer erg geschikt, overweeg eens of dat een optie is. Probeer het eventueel een maand en kijk dan of het effect groot genoeg is om er mee door te gaan.

 5. Veronique

  Goedendag Meike,

  Mijn chihuahua doet het heel goed op stuzzy.
  Echter ‘s nachts heeft ze regelmatig een lege maag met het gevolg dat ze gal braakt.
  Dus ben ik begonnen met minder stuzzy te voeren overdag en voor het slapen gaan een luttele 10 (nu afgebouwd naar 5) gram orijen fit en trim.
  Helaas zie ik verandering in haar gewicht hierdoor terwijl er verder niets is veranderd aan haar voerschema.
  Dit is ook 1 van de redenen waarom ik volledig gestopt was met het voeren van brok.
  Stuzzy voer ik omdat dit een eliminatie dieet is en ze hier goed op reageert (maag en darmen) en al pup zijnde op heeft overleefd.
  Ik was ze bijna kwijt omdat wij niet wisten waar ze zo ziek van werd dus graag wil ik stuzzy blijven voeren maar zou ook graag een graanvrije brok willen voeren om de nacht door te komen.
  Ik dacht om acana light en fit te voeren maar zie dat hier niet veel verschil in zit.
  Ondertussen heb ik ook ontdekt dat light geen beschermde term is maar het woord dieet wel.
  Welk dieetvoer raad u aan voor mijn chihuahua?
  Ze is gesteriliseerd, verdraagt geen graan, varken, eend.
  Verder ben ik anti Royal Canin.
  Eventueel andere tips zijn ook van harte welkom.

  Groetjes Veronique

  1. Voerwijzer Meike

   Heb je ook al geprobeerd hoe het gaat als je een stukje groente geeft in plaats van brokken? Bijvoorbeeld een reepje wortel, komkommer of broccolistronk. Ook kun je magere gedroogde vleesstukjes geven.

   De samenstellingen van dieetvoedingen ken ik niet uit mijn hoofd, dus daar kan ik zo gauw geen advies over geven. Acana Light lijkt me prima om te proberen, als groente of magere gedroogde stukjes vlees niet werkt.

 6. Joris Obenhuijsen

  Beste Meike,

  In navolging op mijn eerdere bericht zou ik het volgende willen toevoegen. Veel honden hebben juist diabetes door een voedingspatroon dat bestaat uit de jarenlange, dagelijkse inname van brokken met (ontsloten) granen.

  Hoe goed bedoeld bepaalde voedingsadviezen ook zijn, veruit de meeste dierenartsen hebben geen kennis van voeding in relatie tot honden. Het is ook geen vak dat wordt onderwezen tijdens de studie diergeneeskunde Het is hierom dat veel dierenartsen ten onrechte skeptisch zijn.

  Helaas hoor ik nog teveel dierenartsen zeggen: ‘de effecten van voeding zijn moeilijk te bewijzen.’ Dat doet onrecht aan de goede onderzoeken en aan de rijke wetenschappelijke data die reeds bestaat op dit gebied.

  Hartelijke groet.

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij zijn er ook geen onderzoeken die aantonen dat honden suikerziekte (of ontstekingsziekten) krijgen door een hoog koolhydraatgehalte, en als ze er wel zijn, zijn ze niet gepubliceerd. Ik denk dat daardoor (en doordat de grote merken veel invloed lijken te hebben), dit niet als mogelijke waarheid wordt gezien door de meeste dierenartsen. En inderdaad, er zijn inmiddels veel publicaties over welke invloed voeding kan hebben op de gezondheid, ook specifiek bij honden. De onderzoeken uit Finland zijn vooral erg interessant.

 7. Joris Obenhuijsen

  Beste Meike,

  Interessante en informatieve website!

  Graag zou ik willen reageren op het vermeende taurine-tekort bij graanvrije brokken. Het artikel van de FDA heeft een twijfelachtig wetenschappelijk gehalte.

  Het onderzoek naar taurine-tekort verdient aandacht en verder onderzoek. Graag zou ik willen verwijzen naar het volgende artikel https://www.hemopet.org/dcm-heart-disease-dogs-exotic-ingredients/ van Dr. Jean Dodds.

  Vanuit mijn werk schrijf ik samen met andere wetenschappers en artsen voedingsinterventies. Over voeding voor mensen wordt veel niet evidence-based informatie verstrekt. Helaas ook door ‘officiële’ instanties. Neem bijvoorbeeld de schijf van vijf van het Voedingscenrum, dat een simpele vertaling is van de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

  Deze richtlijnen zijn preventief en voor gezonde mensen, en niet bedoeld voor de behandeling van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen en obesitas. Toch worden deze richtlijnen op grote schaal ingezet bij de behandeling van dergelijke aandoeningen. Ten onrechte dus. Hierbij spelen andere belangen een grote rol.

  Dit is ook de reden dat een dergelijk bericht van de FDA met gepast wantrouwen zou moeten worden bekeken. Uit de onderzoeken blijkt namelijk helemaal niet dat graanvrije brokken leiden tot taurine-tekort bij honden. Het is des te opmerkelijker, omdat juist (commerciële) brokken worden aanbevolen op de lijst van het FDA, die hele andere tekorten kunnen veroorzaken. Het is een publiek geheim dat de FDA en de USDA gevoelig zijn voor commerciële belangen.

  Je kunt zeer simplistisch stellen dat honden, net als mensen, gevoelig zijn voor insulineschommelingen. Uiteraard zijn er een aantal grote verschillen tussen mens en hond, maar het gaat in essentie om het ontstekingsniveau omlaag te brengen in het lichaam. Het wordt nog eens complexer, omdat iedere hond specifiek reageert op bepaalde voedingsstoffen.

  Helaas worden op websites over hondenvoer altijd ten onrechte het zeer beperkte onderzoek aangehaald over ‘ontsloten’ granen in relatie tot de wolf.

  De wetenschappelijke indicering van dit onderzoek is van een laag niveau. Bovendien zijn diverse fabrikanten van hondenbrokken selectief in het aanhalen van de resultaten uit het betreffende onderzoek. Wie de moeite neemt de originele versie te lezen en de opzet van het onderzoek tot zich te nemen zal hele andere bevindingen halen uit het onderzoek.

  Dit zelfde geldt helaas ook voor het alarmerende bericht over ‘taurine-tekort’.

  Dr. Jean Dodds heeft veel samen gewerkt met Prof. Michael Müller. Beiden hebben een zeer grote verdienste op het gebied van integere wetenschap, en een indrukwekkende staat van dienst. Wij bevelen dan ook haar werk en kritische blik op onderzoek van harte aan.

  Wij zullen met plezier jouw website blijven volgen. Hartelijke groet!

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor je uitgebreide bericht. Ik raad je aan mijn andere artikelen over deze kwestie ook te lezen: https://www.voerwijzer.com/tag/hartproblemen-door-graanvrije-brokken/. Voor het artikel over de mogelijke oorzaken heb ik dezelfde (en meer) wetenschappelijke onderzoeken gebruikt die dr Dodds noemt.

   Je schrijft “Uit de onderzoeken blijkt namelijk helemaal niet dat graanvrije brokken leiden tot taurine-tekort bij honden.” Welke onderzoeken bedoel je hiermee?

 8. Thijs

  Zou deze brok geschikt zijn voor onze beagle die op het moment iets te zwaar is, en waarbij het wat lastig is om op gewicht te houden?

  Ik lmoet eerlijk zeggen dat ik niet heel graag vetten wil gaan toevoegen etc, zoek eigenlijk gewoon een complete brok.

  Nog een vraag, er is maar één variant van deze brok, dat betekend dat je dus niet kunt afwisselen wat wel steeds word aangeraden.

  P.s. we voeren nu Purina Pro plan, daar vind ik geen beoordeling van is daar een specifieke reden voor?

 9. Evelien Peynshaert

  Mijn golden pup van bijna 8 maand oud eet momenteel acana heritage puppy large breed. Ze eet deze zeer graag, goede stoelgang, mooie vacht en ze staat qua gewicht goed. Ze is echter vandaag gesteriliseerd en de dierenarts zei me dat ik moet overgaan op voeding voor gesteriliseerde honden. Is de light en fit hiervoor geschikt? De dierenarts raadt zelf hills vetessentials neutered dog large breed aan, maar ik weet niet of de samenstelling even goed scoort.

  1. Voerwijzer Meike

   Als Acana Heritage puppy large breed goed bevalt, zou ik dat blijven geven. Je zult er mogelijk wel wat minder van moeten gaan geven, om een gezond gewicht te behouden. Hills zal ongetwijfeld minder goed scoren op mijn criteria.

 10. Robert-Jan

  Zou deze brok goed zijn voor onze Golden Retriever van 7? Volgens de dierenarts is hij aan de zware kant (35kg) en mag hij een paar kg afvallen. Zit te twijfelen tussen deze brok of de Acana Heritage Adult Large Breed. Wellicht heb je zelf ook nog een ander advies qua brok.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou eerst Acana Heritage proberen, en dan goed letten op de hoeveelheid die je voert en geen tussendoortjes geven. Eventueel kun je gekookte of rauw gemalen groenten aan de maaltijden toevoegen voor extra vulling en vezels. En ik zou melkkefir gaan geven, om de darmflora te optimaliseren. En overweeg ook om deels of helemaal natvoer en/of rauwe vleesvoeding te geven.

 11. Rina

  Zou deze brok ook geschikt zijn voor een cattledog van 6, die qua activiteit niet super veel meer doet (ivm blessures).
  Ik zou willen dat ze goed in de spieren blijft zitten maar niet zoveel aanzet, ze zou wat droger mogen worden.
  Of zou ik dan beter de “normale” heritage kunnen nemen ipv deze fit en light.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou dan de normale Heritage nemen. Vet is een belangrijke voedingsstof. Let er gewoon goed op dat je niet teveel voert. Voor goed in spieren blijven zitten is het ook belangrijk dat die spieren goed gebruikt worden, misschien is zwemmen een mogelijkheid.

 12. H.M. A-K

  Hoi Meike,

  Hoe komt het dat er bij het dierlijk eiwit geen percentage staat?

  Ben op dit moment weer aan het kijken wat ik doe met de brok (die ik naast kvv geef, meestal DARF en soms Carnibest).
  Eerst gaf ik mijn 4 honden allemaal Platinum, de kip en de lam afwisselend. 2 zijn er gecastreerd, die werden dikker, dus voor hun over op de Acana light en fit.

  Beide brok ben ik zeer over te spreken.

  Toen bleek dat DARF ook (geperste) brok had, ben ik uit nieuwsgierigheid overgestapt (ben ook verkooppunt van DARF).
  Op zich ben ik hier ook wel over te spreken, maar toch hebben de andere eigenlijk mijn voorkeur. DARF heeft heel veel kruim, Platinum eigenlijk niet, de acceptatie is over het algemeen wel goed (P. “wint” wel want vetter denk ik dan), DARF lijkt sneller op te gaan, eentje had een paar keer echt heel harde poep.

  Op zich doen de honden het er goed op, maar de 2 “flinkere” worden hier niet bepaald slanker mee.. Dus vandaar dat ik toch weer naar Acana aan het kijken ben en benieuwd was naar het dierlijk eiwit percentage.

  Wat is sowieso jouw mening over deze 3 brokken?

  1. Voerwijzer Meike

   Goed dat je het zegt, ik moest nog navragen hoeveel procent dierlijk eiwit er in zit, dat heb ik nu meteen gedaan.

   Mijn beoordeling over Platinum: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/platinum-adult-chicken/

   Mijn beoordeling over Darf brokken:
   https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/vol-voor-de-hond-vlees/

   Misschien kun je daaronder ook je ervaring met de brokken plaatsen, dat is interessant voor mensen die overwegen om de brokken te kopen.

   1. H.M. A-K

    Dank voor je reactie en voor het toevoegen van het eiwit percentage.

    Heb jouw beoordelingen al wel gelezen, realiseerde me later dat ik het verkeerd neergezet had. Bedoelde eigenlijk dat ik benieuwd ben naar jouw mening met betrekking tot deze 3 in vergelijking tot elkaar.

    Ik zal mijn ervaringen met alle 3 ook delen!

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt misschien zelf een tabelletje maken om de vergelijking te maken op de punten die je belangrijk vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar het merk Acana zoals je aan de beoordeling kan zien, maar elke hond is anders dus ga vooral ook op je ervaring af. Ik raad altijd aan om meerdere brokken of liever nog meerdere soorten voeding te proberen en zelf te bepalen welke het beste bevalt voor de individuele hond.

 13. Lena

  Voor mijn zeer actieve Collie met cornea lipidosis vermeng ik deze brok met rauwvoer zodat het vetgehalte rond de max van 10-13% blijft. Samenstelling: 2/3 rauwvoer en 1/3 brokken. Liefst voer ik volledig rauw maar ze viel af in gewicht vanwege het lage vetgehalte dat ik aan moet houden vanwege deze aandoening. Vanwege het hogere eiwitgehalte in deze brok is zodoende meteen het teveel aan koolhydraten (die weer omgezet worden in vetten, en daardoor een nadeel kan zijn van andere brokken) geskippt, en krijgt ze voldoende calorieën binnen. Het was even puzzelen voordat ik deze combi gevonden had, maar ze doet het er uitstekend op! Doordat ze actief is heeft het hogere eiwitgehalte geen negatieve invloed op de ontlasting, zij het dat de productie wat volumineuzer is. Maar daar valt mee te leven;-))

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter