Acana Light & Fit

Ingredienten

Verse gefileerde kip (16%), gedroogd kippenvlees (14%), gedroogd kalkoenvlees (14%), rode linzen, groene erwten, erwtenvezels, verse kippen-organen (lever, hart en nier)(5%), gedroogde haring (5%), verse hele eieren (3%), verse gefileerde platvis (3%), alfalfa, veldbonen, groene linzen, gele erwten, kippenvet (1%), haringolie (1%), vers kippenkraakbeen (1%), gedroogd bruin zeewier, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse pastinaak, verse boerenkool, verse spinazie, verse mosterdplantblad, verse raapstelen, verse wortelen, verse Red Delicious appels, verse Barlettperen, gevriesdroogde kippenlever, gevriesdroogde kalkoenlever, verse cranberry’s, verse blauwe bessen, cichoreiwortel, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottels.

Toegevoegd per kg: 100 mg zinkchelaat, Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
35% 11% 26% 7% 8% % 1.7% 1.1% 3070 2.2% 0.9% 0.3% 0.3% 1500mg/kg 1000mg/kg 20%

Beoordeling:

Ik vind Acana Light & Fit een brok van goede kwaliteit. Ik vind Acana Light & fit de beste keuze als je een brok zoekt met een laag vetgehalte of minder calorieën. Er zit extra vezel in, wat goed zijn zijn voor honden met overgewicht (zie ook het nieuwsbericht Vezelrijkvoer tegen overgewicht), maar niet iedere hond zal hier goed op reageren.

Hond mag wel vet
Ook als je hond geen overgewicht heeft, of wel een normaal vetgehalte mag hebben, is deze brok geschikt. Het voordeel van minder vet in een brok, is dat er ook minder geoxideerd vet inzit op het moment van voeren. Ik raad wel aan om zelf gezonde vette toe te voegen, bijvoorbeeld 5% extra vet afwisselend schapenvet (liefst rauw), (rauwe) grasboter, kokosolie, olijfolie, of 10% vette producten zoals afwisselend kip met vel of vette vis.

Voedingsstoffen uit ingrediënten
Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden. Alleen zink is toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm.

Koolhydraatbronnen
Deze brok bevat voornamelijk rode linzen en groene erwten als koolhydraatbronnen. Dit is geschikt omdat het niet voor een sterke suikerspiegelschommeling zorgt, zoals veel andere koolhydraatbronnen wel doen.

Pro’s

 • Bevat eiwit van goede kwaliteit (vers en gedroogd vlees)
 • Meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten, alleen zink is toegevoegd (in effectieve vorm)
 • Geen vlees uit de intensieve veehouderij, alleen scharrelvlees
 • Geen BHA of BHT in het vet of vleesmeel

Con’s

 • Weinig vet
 • Hoog vezelgehalte

Vier sterren of vijf sterren?

Ik geef deze brok vier sterren, omdat ik de samenstelling voor de gemiddelde hond niet ideaal vind. Maar ik vind dit wel de beste light-brok die ik ken.

Verkoop informatie:

Verkrijgbaar bij EKO4petz voor

340 gram voor €3,95
2 kg voor €17,95 (€8,98/kg)
6 kg voor €37,50 (€6,25/kg)
11,4 kg voor €59,95 (€5,26/kg

Acana Light and fit bestellen bij Eko4petz

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten kip, vis, kalkoen scharrelvlees probiotica, prebiotica, visolie, chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.acana.ca/

10 Comments

 1. Lena

  Voor mijn zeer actieve Collie met cornea lipidosis vermeng ik deze brok met rauwvoer zodat het vetgehalte rond de max van 10-13% blijft. Samenstelling: 2/3 rauwvoer en 1/3 brokken. Liefst voer ik volledig rauw maar ze viel af in gewicht vanwege het lage vetgehalte dat ik aan moet houden vanwege deze aandoening. Vanwege het hogere eiwitgehalte in deze brok is zodoende meteen het teveel aan koolhydraten (die weer omgezet worden in vetten, en daardoor een nadeel kan zijn van andere brokken) geskippt, en krijgt ze voldoende calorieën binnen. Het was even puzzelen voordat ik deze combi gevonden had, maar ze doet het er uitstekend op! Doordat ze actief is heeft het hogere eiwitgehalte geen negatieve invloed op de ontlasting, zij het dat de productie wat volumineuzer is. Maar daar valt mee te leven;-))

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het delen Lena! Wat je eventueel ook kunt doen is gewoon zelf (goed gekookte) koolhydraten toevoegen aan een niet te vette rauwe voeding, maar fijn dat je zo ook een oplossing gevonden hebt 🙂

 2. H.M. A-K

  Hoi Meike,

  Hoe komt het dat er bij het dierlijk eiwit geen percentage staat?

  Ben op dit moment weer aan het kijken wat ik doe met de brok (die ik naast kvv geef, meestal DARF en soms Carnibest).
  Eerst gaf ik mijn 4 honden allemaal Platinum, de kip en de lam afwisselend. 2 zijn er gecastreerd, die werden dikker, dus voor hun over op de Acana light en fit.

  Beide brok ben ik zeer over te spreken.

  Toen bleek dat DARF ook (geperste) brok had, ben ik uit nieuwsgierigheid overgestapt (ben ook verkooppunt van DARF).
  Op zich ben ik hier ook wel over te spreken, maar toch hebben de andere eigenlijk mijn voorkeur. DARF heeft heel veel kruim, Platinum eigenlijk niet, de acceptatie is over het algemeen wel goed (P. “wint” wel want vetter denk ik dan), DARF lijkt sneller op te gaan, eentje had een paar keer echt heel harde poep.

  Op zich doen de honden het er goed op, maar de 2 “flinkere” worden hier niet bepaald slanker mee.. Dus vandaar dat ik toch weer naar Acana aan het kijken ben en benieuwd was naar het dierlijk eiwit percentage.

  Wat is sowieso jouw mening over deze 3 brokken?

  1. Voerwijzer Meike

   Goed dat je het zegt, ik moest nog navragen hoeveel procent dierlijk eiwit er in zit, dat heb ik nu meteen gedaan.

   Mijn beoordeling over Platinum: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/platinum-adult-chicken/

   Mijn beoordeling over Darf brokken:
   https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/vol-voor-de-hond-vlees/

   Misschien kun je daaronder ook je ervaring met de brokken plaatsen, dat is interessant voor mensen die overwegen om de brokken te kopen.

   1. H.M. A-K

    Dank voor je reactie en voor het toevoegen van het eiwit percentage.

    Heb jouw beoordelingen al wel gelezen, realiseerde me later dat ik het verkeerd neergezet had. Bedoelde eigenlijk dat ik benieuwd ben naar jouw mening met betrekking tot deze 3 in vergelijking tot elkaar.

    Ik zal mijn ervaringen met alle 3 ook delen!

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt misschien zelf een tabelletje maken om de vergelijking te maken op de punten die je belangrijk vindt. Mijn voorkeur gaat uit naar het merk Acana zoals je aan de beoordeling kan zien, maar elke hond is anders dus ga vooral ook op je ervaring af. Ik raad altijd aan om meerdere brokken of liever nog meerdere soorten voeding te proberen en zelf te bepalen welke het beste bevalt voor de individuele hond.

 3. Rina

  Zou deze brok ook geschikt zijn voor een cattledog van 6, die qua activiteit niet super veel meer doet (ivm blessures).
  Ik zou willen dat ze goed in de spieren blijft zitten maar niet zoveel aanzet, ze zou wat droger mogen worden.
  Of zou ik dan beter de “normale” heritage kunnen nemen ipv deze fit en light.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou dan de normale Heritage nemen. Vet is een belangrijke voedingsstof. Let er gewoon goed op dat je niet teveel voert. Voor goed in spieren blijven zitten is het ook belangrijk dat die spieren goed gebruikt worden, misschien is zwemmen een mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *