Schildklierhormonen in rauwe vleesvoeding

Datum: 28 augustus, 2018
Laatst bijgewerkt: 4 februari, 2022

In rauwe vleesvoeding kunnen schildklierhormonen zitten. Met name het hormoon T4 (Thyroxine) is hierbij relevant, omdat sommige honden dit niet goed het lichaam uitwerken als ze dit via de voeding binnenkrijgen. Het gevolg is een te snel werkende schildklier (dit wordt hyperthyroidie genoemd), wat vervelende klachten kan geven zoals gewichtsverlies, veel honger, veel drinken en veel plassen, diarree, rusteloosheid, hyperactief en verhoging van de hartfrequentie.

Naar aanleiding van een ervaring van een hondeneigenaar die ervaarde hoe heftig de gevolgen kunnen zijn, is dit onderwerp in 2018 in de schijnwerpers gekomen. Ik kreeg er veel vragen over, er is veel onduidelijkheid. In mijn antwoorden hieronder probeer ik zo goed mogelijk mijn kennis en visie te delen.

Zit er veel T4 (schildklierhormoon) in kippennekken?

Waarschijnlijk niet. De schildklier zit bij een vogel in de borst helemaal onderaan de nek, zie afbeelding op deze pagina. Dit gedeelte wordt normaalgesproken niet in rauwe vleesvoeding gebruikt heb ik begrepen. Mijn ervaring is ook dat als je gevogeltenekken koopt bij de slager of barf-verkooppunten, dat dit nekken zijn zonder vel en zonder organen. Het kan zijn dat er iets meer schildklierhormonen in de nekken zitten, omdat de nek wel in de buurt zit, maar alle gevallen van voedingsgerelateerde hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier door schildklierweefsel in de voeding) die ik kon vinden waren voedingen of snacks van rund. Ik denk dus dat nekken van gevogelte doorgaans geen probleem zijn.

Eendennekken zonder vel en zonder schildklier
Eendennekken zonder vel en zonder schildklier

Welke kvv-merken bevatten schildklierhormonen?
Dat weet ik niet, dat hangt af van de ingrediënten en die zijn niet meer te herkennen in een gemalen voeding. Je moet hier dus vertrouwen hebben in wat de fabrikant zegt wel en niet te verwerken in de voeding. Het gaat hier overigens niet om schildklierweefsel zelf, want volgens mij wordt dat sowieso niet in rauwe vleesvoeding verwerkt. Maar de delen die in de buurt van de schildklier zitten bevatten ook hogere T4-waardes. Dat zijn bijvoorbeeld de nekken, luchtpijp en mogelijk ook kopvlees van hoefdieren. Als een voeding dit bevat, zal hier meer T4 inzitten. Als je hond niet gevoelig is voor T4 in de voeding, dan is het geen probleem om dit af en toe te voeren.

Omdat het zo in opspraak was, zijn er merken die de T4-waardes hebben laten meten. Zie hier de resultaten.

Hoe zit het met gedroogde snacks, blikvoer brokken?
Ook snacks kunnen hogere hoeveelheden T4 bevatten, dus als je hond gevoelig is voor schildklierhormonen in de voeding kun je beter geen snacks geven die uit de buurt van de schildklier komen, of van een onbekend deel van een hoefdier afkomstig is. Ook in blikvoer kunnen hogere hoeveelheden T4 zitten. Ik heb geen gevallen van voedselgerelateerde hyperthyreoïdie op brokken kunnen vinden, mogelijk worden de schildklierhormonen inactief gemaakt door het bewerkingsproces van het vlees voordat het in de brok terechtkomt en de verhitting.

——————-

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen op Voerwijzer en voernieuwtjes die niet op Voerwijzer staan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

* indicates required

15 Comments

 1. John Lambrichts

  Beste mevrouw ………,

  Wij worden minimaal 1 keer per jaar gecontroleerd door de Skal (in het kader
  van het voeren van het biologische keurmerk) en een keer door de NVWA (in
  het kader van voedselveiligheid). Daarnaast nemen we dagelijks monster ter
  controle op Salmonella en enterobacteriën. Ter verificatie sturen wij ook
  monsters op voor externe analyse.

  In Barneveld maken wij geen gebruik van nekken en/of strotten van
  zoogdieren, waardoor de kans op schildklierhormoon in de producten nihil is
  maar daarnaast laten wij ook onderzoek doen naar de t4 waarde in de
  producten. Tot dusver zijn hierin geen waarden gevonden.

  Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groeten/Meilleures salutations/With kind regards/Mit
  freundlichen Grüssen

  Ing. Alexander Molenaar
  Quality Assurance / Customer Support / Voedingsdeskundige
  Tel 088 6066166 Option 3

  DARF, darf is een merk van Slagerij De Groene Weg Amersfoort

   1. Celine

    Ach ja die hebben er gelukkig meer verstand van dan welke dierenarts dan ook….Er is geen enkele fabrikant die zal toegeven dat hij sh*tzooi door zijn prakken draait.Dan kan hij net zo goed gelijk de deur sluiten.Droom vooral verder dat het waar is omdat ze het zeggen….

 2. janie de groot

  Het viel me op bij radar dat het voornamelijk voer uit de supermarkt was.
  Als je dit goed wil laten onderzoeken moet je zowel de goedkope en de dure
  merken en alles wat er tussenin na kijken.
  Dan kan je een oordeel geven maar hier kan je niks mee omdat er te weinig
  soorten waren , een kort door de bocht onderzoek en mij het gevoel gaven dat er iets tegen de oprukkende vlees industrie moet gebeuren. Wat vaker gebeurt dat andere grote bedrijven een vinger in de pap hebben bij dat soort onderzoeken en gewoon niet eerlijk zijn. En net als kvv hebben brokken ook zo hun slechte eigenschappen misschien nog meer zelfs .
  Dus als er bewezen moet worden dat kvv slecht is doe dat dan in een goed echt
  serieus onderzoek en wel met veel meer honden dan bij tros radar. 1
  En ja ik geloof dat er bij radar ook niet altijd goede degelijke onderzoeken zijn.
  Dit is mijn mening

 3. Harm

  Meike,

  Best wel verontrustend dit, hebben we na veel info te hebben gelezen besloten KVV te gaan voeren omdat we onze hond een gezond en lang leven wensen, lezen we dit. Ik hoop maar dat we er goed aan doen, maar dit soort berichten maakt het besluit KVV of brok te voeren alleen maar lastiger. Zo hebben de diverse voedingen t.o.v. elkaar zo zijn voor en nadelen. Ik hoop dat alle KVV leveranciers hun producten laten analyseren en dit naar buiten brengen. Welke voeding is nu écht het beste? Bestaat er wel echt veilige gezonde voeding? Er doen zoveel verhalen de ronde, ik vindt het erg lastig. Vooralsnog blijven wij KVV voeren want tenslotte blijft het toch een grijs gebied. Ben benieuwd hoe dit verder verloopt.

  1. Voerwijzer Meike

   Als je hond geen symptomen van een te snel werkende schildklier heeft, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Zorg ervoor dat je merken afwisselt om risico’s (ook andere) te verkleinen.

   Wat echt het beste is verschilt per hond en per situatie, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat rauw voeren het beste is, mits je je hebt verdiept in de risico’s. Echt veilig is niets, alle soorten voeding hebben risico’s.

   1. Celine

    Je kunt je zoveel als je wilt verdiepen in de risico’s,zolang fabrikanten maar wat aanrommelen en niet open zijn in wat ze in hun fijngemalen prak draaien weet je simpelweg niet wat je nu precies voert.Dat bleek gisteren in een uitzending van Tros Radar maar weer.Hele roedels kunnen om zeep geholpen worden zonder dat er een haan naar kraait.Brokken en dan de wel merken die zich al jaren hebben bewezen dat ze goed zijn,zijn gewoon veiliger,en dat durf ik te zeggen als persoon die al ruim 15 jaar kvv voert.Tuurlijk is er incidenteel wel eens iets fout gegaan met brokken,maar wees eerlijk,de berichten over foute kvv’s zijn nu zo’n beetje ieder kwartaal wel een hot topic.Alles moet steeds goedkoper en voor weinig kun je gewoon niet verwachten een kwaliteitsvoer te krijgen,met alle gezondheidsrisico’s van dien.Ik vind je opmerking over overtollig schildklier dan ook schadelijk,je moet als maker van deze website niet op de stoel gaan zitten van de dierenarts,want er zijn mensen die klakkeloos alles overnemen wat ze hier lezen.Als het om dit soort vragen gaat zou je mensen naar hun dierenarts door moeten verwijzen.

    1. Peter Van Haeren

     elke voeding heeft zijn risico’s en het is dom om je meer te focussen op een ervan. In mensen voeding kan je argumenteren dat het eten van zure appels slecht voor je is omdat het je tandglazuur aantast. Daartegenover staat dat het niet eten van zure appels je ontziet van een hele hoop essentiële bestanddelen….
     Als je de voedingswaarde van brokken wil evalueren, kijk dan ook een keer naar de ontlasting van je hond.
     Wij geven ook vers en zijn een paar keer op aanraden van een dierenarts (tijdelijk) overgestapt op brokken. Ik kan je verzekeren, ze hebben dan veel meer ontlasting, veel vettiger en veel stinkender…
     Of dat beter is weet ik niet, maar ik heb de indruk dat de versie voeding optimaler verwerkt wordt dan de brokken. (het was geen frolic maar wel een merk aangeraden door de DA met een uitgebalanceerde voeding (???))

     1. Celine

      De voedingswaarde brok versus vers mbt ontlasting zegt niets nadeligs over brok.De hoeveelheid ontlasting verteld je slechts dat brok meer ruw vezel(bulk) bevat dan vlees.En kvv bestaat ongeveer uit 65% vocht,en brok meestal rond de 10%,dus daar zit ook al een behoorlijk verschil.Als wij mensen meer vezels eten dan produceren we ook meer en zachtere ontlasting.De mode trend om maar minder en minder poep uit een hond te laten komen vind ik persoonlijk onwenselijk.Je kunt bv een kvv voeren die bestaat uit een hoop vet,wat zenen en pezen, en wat organen en daarvan is de opneembare voedingswaarde vele malen lager dan een goede complete brok,en dan heb ik het over de essentiele vitamines en mineralen.Het woord vers heeft voor mij bij sommige kvv merken niet zoveel waarde.Ik voer nog liever een goede brok dan een matige kvv.Het probleem is dat er teveel bedrijfjes zijn ontstaan die meeliften op de versvlees hype.Vroeger onstonden er kvv bedrijfjes die maar een wens hadden en dat was honden zo goed mogelijk gezond te laten leven op verse voeding,zo is oa Energique ontstaan.Veel huidige makers van kvv willen zoveel mogelijk winst,met zoveel weinig mogelijk kwalitatief vlees in hun product en dan onstaan er toestanden zoals nu weer met schildklierhormonen.Het zijn fabrikantjes die zonder enig kennis van zaken een product op de markt zetten en op die manier hele roedels naar de filistijnen kunnen helpen.Ik heb 100% meer vertrouwen in brok die door jouw dierenarts word verkocht dan in de meeste kvv merken.

     2. John Lambrichts

      ””””Ik heb 100% meer vertrouwen in brok die door jouw dierenarts word verkocht dan in de meeste kvv merken.”””’Waar heb je het in godsnaam over? Dierenartsen hebben nauwelijks verstand van dierenvoeding. Welk merk honden/kattenvoer vindt je vooral in de vitrinekast van de dierenartsen???……..Royal Canin. En waarom, dat krijgen ze zo goed als gratis!

   2. John Lambrichts

    Prima toch dit (onafhankelijk} onderzoek. Wel jammer dat ze niet meer van de betere merken getest hebben. Maar iedereen is weer eens wakker geschut. Op deze manier komen tenminste verder. Geen enkele fabrikant zit vanaf nu te wachten op negatieve berichten over teveel schildklierhormonen in hun product! Dit heeft niks te maken met brokken versus vers vlees. Bij veel brokken zijn andere/meerdere negatieve zaken aan de hand.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een antwoord