Eliminatiedieet met kvv of barf

Datum: 5 april, 2012
Laatst bijgewerkt: 2 januari, 2021

Wanneer je een voedselallergie vermoedt, kun je een eliminatiedieet voeren. Hiermee kun je uitzoeken welke diersoorten wél geschikt zijn voor je hond of kat, je gaat als het ware diersoorten elimineren. (voor de kat geldt hetzelfde als voor de hond. Overal waar ‘hond’ staat, kan ook kat gelezen worden.)

Wat is een eliminatiedieet?

Bij het eliminatiedieet ga je beginnen met één diersoort. Een diersoort die je hond nog nooit heeft gehad. Als je hond klachtenvrij wordt en blijft op dit diersoort, voer je er een diersoort bij. Op deze manier introduceer je steeds een nieuw diersoort en kun je ontdekken of je hond klachtenvrij blijft en dus of het diersoort goed is. Je kunt de darmen ondersteunen door een goede probiotica.

Het stappenplan

1. Kies een diersoort die je hond nog nooit gehad heeft en voer dit zes tot acht weken lang. Zorg ervoor dat het qua verhoudingen (bot, vlees en orgaan) wel compleet is.
2. Zijn na de zes tot acht weken de klachten verdwenen en weggebleven? Introduceer dan een tweede diersoort. Zijn de klachten gebleven, kies dan een nieuw diersoort en begin opnieuw met alleen dit nieuwe diersoort.
3. Voer dit tweede diersoort twee weken lang naast het eerste diersoort en afhankelijk van het aanhouden/terugkomen/wegblijven van klachten kun je bepalen of het diersoort geschikt is om te blijven voeren.
4. Ga ermee door tot je genoeg diersoorten hebt om compleet mee te voeren, dit wil zeggen minimaal vijf diersoorten waarbij het liefst ook een vette vissoort en ei. Lukt dit niet, omdat er maar weinig diersoorten zijn waar je hond goed op reageert, blijf dan alleen deze diersoorten voeren.

Tips

  • Voer niets anders dan dit diersoort, je kunt wel als beloningssnoepjes/snacks gedroogde vleesproducten van de desbetreffende diersoorten voeren.
  • Zorg voor een betere darmgezondheid met bijvoorbeeld bone broth (van het gekozen diersoort) en een goede probiotica. Glutamine kan ondersteunen in het helen van een Leaky gut. Ook op supplementen kan een slechte lichamelijke reactie komen, introduceer supplementen daarom het liefst in een fase waarin duidelijk is of het aan de supplementen ligt.
  • Tekorten kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van allergie, bespreek dit met een deskunsige om gericht te kunnen suppleren.
  • Kies een voeding zonder granen, ze zijn niet goed voor de darmen en ook op graan kan een allergische reactie komen
  • Behandel pens als apart diersoort, want pens kan weer apart problemen geven: sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel tegen rund maar niet tegen runderpens
  • Een heel klein beetje van een diersoort waar een allergie voor is, kan al voor klachten zorgen.
  • Introduceer ook ei apart. Bij een allergie voor ei, is meestal het eiwit het probleem en gaat ei-geel wel goed. Het ei-geel is ook het gedeelte van het ei waar bijna alle voedingsstoffen inzitten. Voer ook ei rauw.
  • Ook in groenten zit eiwit waar je hond een allergie voor opgebouwd kan hebben, maar meestal is dit niet het geval.
  • Je hond kan ook opnieuw een allergie opbouwen voor een diersoort dat je voert tijdens het eliminaitiedieet. Meer afwisseling van diersoorten schijnt de kans op een nieuwe allergie te verkleinen. Als er bij het eerste diersoort na acht weken nog steeds of weer allergieklachten zijn, kan het zijn dat er nu ook voor dit diersoort een allergie is ontstaan.
  • Je kunt ook rekening houden met de temperatuur van het diersoort, zoals dit in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt. De meeste dieren met allergische klachten hebben baat bij verkoelende diersoorten, dit zijn bijvoorbeeld haas en konijn.
Eliminatiedieet en kvv

Er zijn veel kvv-mixen die geschikt zijn voor een eliminatiedieet: mixen met één diersoort en verder geen plantaardige ingredienten, behalve eventueel groente. In het overzicht van de kvv-mixen kun je makkelijk een geschikte mixen zoeken die alleen het diersoort van jouw keuze bevat.

Eliminatiedieet en zelf samenstellen

Je kunt zelf een menu samenstellen van vleesbot, spiervlees en orgaan van één diersoort, of je kunt ook hele prooidieren voeren. Ben je nog niet bekend met zelf samenstellen en wil je dit wel proberen, lees dan eerst de beginnersinformatie over zelf samenstellen. Het kan lastig zijn om vleesbot, spiervlees én organen van een enkel diersoort te vinden. Makkelijke diersoorten, waarvan alle producten wel te krijgen zijn: konijn, haas en eend. Natuurlijk ook kip, maar aangezien bijna alle honden dit al gegeten hebben, wordt hier eigenlijk nooit mee geëlimineerd.

Lees meer over voedselallergie in het artikel:

Voedselallergie bij honden en katten