Het beste omega 3 supplement voor honden en katten

Datum: 11 februari, 2022
Laatst bijgewerkt: 17 oktober, 2022

Vaak raad ik aan om zelf omega 3 toe te voegen aan het menu, bijvoorbeeld als een voeding weinig kwalitatieve omega 3-vetzuren bevat. Welk supplement kun je dan het beste geven en hoeveel moet je dan geven? De aanbevelingen in dit artikel zijn voor gezonde volwassen honden en katten die voornamelijk brokken eten. Voor jonge dieren en bij gezondheidsproblemen worden hogere hoeveelheden aanbevolen.

In het kort 
Wat? Waarom?
Vette vis Meest natuurlijk, bevat meer voedingsstoffen
Krillolie Best opneembare omega 3-vetzuren
Algenolie Meest duurzame goede omega 3-bron
Visolie Meest goedkope goede omega 3-bron
Vette vis

De meest natuurlijke manier om goede omega 3 aan het menu toe te voegen is het voeren van vette vis. De omega 3-vetzuren in vis zijn de meest “verse” en onbewerkte vetzuren, vergeleken met supplementen. Daarnaast bevat vis ook kwalitatief eiwit, wat zeker bij een brokkenmenu een goede aanvulling is. Een nadeel van vis is dat ze zware metalen bevatten. Hoe vervuild ze zijn verschilt per vis en waar ze vandaan komen.

 
Wat? Sardine of makreel, biologisch of MSC-gecertificeerd
Waarom? Dit zijn de minst vervuilde vissoorten met de meeste omega 3.
Hoe? Liefst vers (rauw of gekookt, zonder bot), blik mag ook
Hoeveel? 15 gram per kg lichaamsgewicht per week
Goed omega 3-supplement: krillolie

Geef je liever een supplement? Dan is krillolie een goede keuze. De vetzuren zijn beter opneembare dan de vetzuren in visolie (Liu, 2014 en Patrick, 2019) en krillolie bevat minder belastende stoffen dan visolie.

 
Wat? Vitalize Krillolie
Waarom? Goed opneembare en bruikbare omega 3 vetzuren uit duurzaam gevangen krill, zonder ongewenste hulpstoffen, voor de beste prijs
Hoeveel? 5 capsules per kg brokken
of 1 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag
Bestellen? bij deonlinedrogist.nl
Duurzaam omega 3-supplement: algenolie

Algenolie is een duurzamer omega 3-supplement, omdat het kweken ee van duurzamer is dan het vangen en verwerken van krill of vis. Algenolie wordt uit specifieke DHA-rijke algen gehaald. In algenolie zit wel minder EPA dan in krillolie of visolie. Fytoplankton is ook duurzaam, maar hier zit veel minder omega 3 in en je zou er daardoor erg veel van moeten geven.

 
Wat? Elvitum algenolie of Mattisson Vegan
Waarom? Goede prijs/kwaliteit
Hoeveel? 4 capsules per kg brokken
of 1 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag
Bestellen? bij deonlinedrogist
Goedkoop omega 3-supplement: visolie

Visolie is goedkoper dan krillolie en algenolie en sommige mensen kiezen daardoor toch liever voor visolie. Het lastige met visolie is dat je met veel criteria rekening moet houden om een goed supplement te kiezen. Een goed merk visolie is per dag goedkoper dan krillolie of algenolie. De goedkope visolie in grote plastic verpakkingen zijn van de slechtste kwaliteit. Dit heeft niet alleen minder gezondheidsvoordelen heeft, maar het kan zelfs een negatief effect op de gezondheid hebben doordat geoxideerde vetzuren voor oxidatie in het lichaam zorgt (Cameron-Smith, 2015) en er hogere hoeveelheden zware metalen in kunnen zitten. Alhoewel visolie wel gezuiverd wordt om het grootste gedeelte van de ongewenste stoffen eruit te halen, er blijven altijd wat resten over. Een ander nadeel van visolie is dat de vetzuren makkelijker oxideren dan de vetzuren in krillolie (Kaur, 2020) en algenolie (Souza, 2019). Sommige visolie-merken voegen antioxidanten toe om het oxideren te vertragen, maar het is niet altijd duidelijk of er genoeg in zit.

 
Wat? Metagenics Eskimo Extra of Minami MorEPA
Waarom? Waarom? Voldoen aan alle criteria voor goede visolie
Hoeveel? 2 a 3 capsules per kg brokken
of 0,5 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag
Bestellen? bij deonlinedrogist
Slecht omega 3-supplement: plantaardige olie

Er worden ook omega 3-supplementen aangeboden op basis van lijnzaad, lijnzaadolie of hennepzaadolie. De vorm van omega 3 zit hier in zit, ALA, moet nog omgezet worden naar EPA en DHA. De hond kan dit omzetten niet zo goed, en katten kunnen dit eigenlijk helemaal niet. Deze plantaardige omega 3-oliën zijn dus niet erg effectief.

Meer lezen?

Waarom omega 3-vetzuren zo belangrijk zijn

————————

Bronnen

De aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op de NRC-richtlijnen voor DHA en EPA in combinatie met de opneembaarheid en het soort voer (brokken).

Cameron-Smith, David, Benjamin B. Albert, and Wayne S. Cutfield. “Fishing for answers: is oxidation of fish oil supplements a problem?.” Journal of nutritional science 4 (2015).

Dahms, Irina, et al. “Safety of a novel feed ingredient, Algal Oil containing EPA and DHA, in a gestation-lactation-growth feeding study in Beagle dogs.” PloS one 14.6 (2019): e0217794.

Hadley, K. B., J. Bauer, and N. W. Milgram. “The oil-rich alga Schizochytrium sp. as a dietary source of docosahexaenoic acid improves shape discrimination learning associated with visual processing in a canine model of senescence.” Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 118 (2017): 10-18.

Kaur, Haneet, et al. “Role of Omega-3 Fatty Acids in Canine Health: A Review.” Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci 9.3 (2020): 2283-2293.

Lenox, C. E., and J. E. Bauer. “Potential adverse effects of omega‐3 fatty acids in dogs and cats.” Journal of veterinary internal medicine 27.2 (2013): 217-226.

Liu, Lei, et al. “Higher efficacy of dietary DHA provided as a phospholipid than as a triglyceride for brain DHA accretion in neonatal piglets.” Journal of lipid research 55.3 (2014): 531-539.

Pacheco, Gabriel FE, et al. “Effects of the consumption of polyunsaturated fatty acids on the oxidative status of adult dogs.” Journal of Animal Science (2018).

Patrick, Rhonda P. “Role of phosphatidylcholine‐DHA in preventing APOE4‐associated Alzheimer’s disease.” The FASEB Journal 33.2 (2019): 1554-1564. 

Souza, C. M. M., et al. “Microalgae Schizochytrium sp. as a source of docosahexaenoic acid (DHA): Effects on diet digestibility, oxidation and palatability and on immunity and inflammatory indices in dogs.” Animal science journal (2019).

12 Comments

 1. Flynn

  Hallo Meike,

  Volgende week gaan wij onze 8 weken jonge Jack Russel Terrier pup ophalen.
  Wij willen deze in de ochtend Orijen puppy gaan voeren en s’avonds Rodi daily basics rund.
  Is het hier raadzaam om de genoemde krillolie in combinatie met bio chlorella aan dit menu toe te voegen?

  mvg
  Paul

  1. Voerwijzer Meike

   In Rodi Daily Basics Rund zit alleen lijnzaad als omega 3-bron, dus inderdaad kan het geen kwaad om krillolie toe te voegen. Je zou een wat lagere hoeveelheid kunnen aanhouden dan ik aanbeveel in dit artikel, omdat Orijen Puppy volgens mij wel een prima hoeveelheid omega 3 bevat. Tenminste, zolang de zak nog niet lang open is en de vetzuren niet teveel geoxideerd zijn. Chlorella is sowieso gezond, dat is een goede toevoeging. Goed bezig met alvast alles uitzoeken, succes en veel plezier straks met de pup!

 2. BarryEnPaula

  Dag Meike

  Mijn hond krijgt worsten van Ritzenberger (voorlopig alleen konijn + boekweit en kalkoen + courgette). Voor brokken raadt je 4 capsules van algenolie/kg brokken. Hoe moet ik de hoeveelheid voor gekookte voeding berekenen? Ik heb de capsules van Mattisson en van de worst krijgt onze hond 260g/dag (+ multi supplement van FutterMedicus).

 3. Saffira

  Hi Meike,

  Mijn kat heeft een slechte vacht en blaasproblemen. Hij zit voor de blaasproblemen aan speciaal voer van Hills, al wil ik hier wat anders voor gaan zoeken. Zijn vacht is heel wisselend, paar weken goed, paar weken kale plekken. Hiervoor wil ik kijken of visolie wat voor hem kan betekenen. Maar zijn dan de 2 a 3 capsules per kg brokken bedoeld voor het geven van 1x per week visolie of voor elke dag?
  En je geeft aan dat dit vooral gebaseerd is op dieren die brokken eten, hoe zou dit anders zijn als hij ook natvoer krijgt?
  Daarnaast vroeg ik me af of het ook zou helpen als hij 1x per week een blikje tonijn zou krijgen?

  Alvast bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   Stel je kat krijgt nu 60 gram brokken per dag, dat betekent dat je in ongeveer 16 dagen een kg voert. Als je 3 capsules per kg brokken wilt geven, kun je bijvoorbeeld elke 5 dagen een capsule geven. Je kunt ook iets meer geven, gezien de klachten van je kat. Hopelijk helpt het ook al om van voer te veranderen, dat kan ook invloed hebben op de vacht. Als je overstapt op natvoer, kun je dezelfde hoeveelheid visolie blijven geven. Ja het helpt ook om elke week een blikje tonijn te geven.

   1. Saffira

    Dankjewel Meike!

    Deze kat heeft dus blaasgruis en vacht problemen. Dit beide komt denk ik door stress. Ik ben nu van alles aan het uitzoeken om de stress aan te pakken op een zo’n natuurlijk mogelijke manier en ik wil de voeding aanpassen plus een waterfontein kopen. Heb jij hierin nog tips? Voor voeding voor blaasgruis en voor natuurlijke pillen/oliën voor stress?

    1. Voerwijzer Meike

     Zelf gebruik ik graag aswagandha (voor mezelf en huisdieren) tegen stress, maar er zijn nog meer kruiden die bekend staan stressreducerend te werken, zoals in dit artikel genoemd: https://www.voerwijzer.com/nieuws/kruiden-tegen-stress-en-angst-bij-honden. Als de stress door onderprikkeling (niet buiten komen) komt kun je nog denken aan voedselverrijking. Qua voeding is een hoog vochtgehalte belangrijk, een waterfotein kan inderdaad helpen, en op meerdere plekken in huis bakjes water zetten.

 4. xninamichelle

  Ik ben ook niet per sé voorstander van Flexadin. Dat was meer een kwestie van de specialist blindelings vertrouwen. Het is ook best prijzig in aankoop en het is wel m’n intentie om haar levenslang alle ondersteunende supps dagelijks te blijven geven.
  Ik ga weldra eens overstappen op boswellia alleen, en als ik verandering merk in souplesse voeg ik een apart collageen-supplement toe. Vitamine D doe ik nog helemaal niks voor…
  Kan je me voor deze 3 supplementen misschien iets specifiek aanraden? Of een aangeraden inname voor honden ofzo? Van vitamine D weet ik bijvoorbeeld dat er heel veel variaties zijn qua dosering… De glucon combi en vit C kreeg ik ook van iemand als tip. Als je een supplement opzoekt krijg je zó veel opties…
  Het boek staat zeker op mijn verlanglijstje 🙂 alleen al om het te kunnen uitlenen na het lezen en meer mensen rauwvoer te laten ontdekken.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt het boek ook lenen bij de bieb, misschien is dat een optie voor je.

   Voor de aanbevolen supplementen en vooral de hoeveelheden kun je een advies afnemen bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut bij honden. Of misschien kan een dierenwinkel die de supplementen verkoopt je goed advies geven. Voor vitamine D en C maakt het merk niet veel uit. Qua collageen zijn er wel verschillende kwaliteiten en bewerkingsvormen, over het algemeen zijn De Groene Os en Puur goede merken, zij geven soms ook advies aan consumenten. Succes!

Geef een antwoord