Het beste omega 3 supplement voor honden en katten

Datum: 11 februari, 2022
Laatst bijgewerkt: 6 september, 2023

Vaak raad ik aan om zelf omega 3 toe te voegen aan het menu, bijvoorbeeld als een voeding weinig kwalitatieve omega 3-vetzuren bevat. Welk supplement kun je dan het beste geven en hoeveel moet je dan geven? De aanbevelingen in dit artikel zijn voor gezonde volwassen honden en katten die voornamelijk brokken eten. Voor jonge dieren en bij gezondheidsproblemen worden hogere hoeveelheden aanbevolen.

In het kort 
Wat? Waarom?
Vette vis Meest natuurlijk, bevat meer voedingsstoffen
Krillolie Best opneembare omega 3-vetzuren
Algenolie Meest duurzame goede omega 3-bron
Visolie Meest goedkope goede omega 3-bron
Vette vis

De meest natuurlijke manier om goede omega 3 aan het menu toe te voegen is het voeren van vette vis. De omega 3-vetzuren in vis zijn de meest “verse” en onbewerkte vetzuren, vergeleken met supplementen. Daarnaast bevat vis ook kwalitatief eiwit, wat zeker bij een brokkenmenu een goede aanvulling is. Een nadeel van vis is dat ze zware metalen bevatten. Hoe vervuild ze zijn verschilt per vis en waar ze vandaan komen.

 
Wat? Sardine of makreel, biologisch of MSC-gecertificeerd
Waarom? Dit zijn de minst vervuilde vissoorten met de meeste omega 3.
Hoe? Liefst vers (rauw of gekookt, zonder bot), blik mag ook
Hoeveel? 15 gram per kg lichaamsgewicht per week
Goed omega 3-supplement: krillolie

Geef je liever een supplement? Dan is krillolie een goede keuze. De vetzuren zijn beter opneembare dan de vetzuren in visolie (Liu, 2014 en Patrick, 2019) en krillolie bevat minder belastende stoffen dan visolie.

 
Wat? Vitalize Krillolie
Waarom? Goed opneembare en bruikbare omega 3 vetzuren uit duurzaam gevangen krill, zonder ongewenste hulpstoffen, voor de beste prijs
Hoeveel? 5 capsules per kg brokken
of 1 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag
Bestellen? bij deonlinedrogist.nl
Duurzaam omega 3-supplement: algenolie

Algenolie is een duurzamer omega 3-supplement, omdat het kweken ee van duurzamer is dan het vangen en verwerken van krill of vis. Algenolie wordt uit specifieke DHA-rijke algen gehaald. In algenolie zit wel minder EPA dan in krillolie of visolie. Fytoplankton is ook duurzaam, maar hier zit veel minder omega 3 in en je zou er daardoor erg veel van moeten geven.

 
Wat? Arctic Blue algenolie
Waarom? Goede prijs/kwaliteit, is vloeibaar en daardoor makkelijk door voer te mengen
Hoeveel? Een kleine theelepel per kg brokken
of 1,5 theelepels per 10 kg lichaamsgewicht per week
Bestellen? bij arctic-blue.com

Gebruik je liever capsules? Dan heeft Elvitum de beste prijs/kwaliteit-verhouding. Gebruik dan 1 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag.

Goedkoop omega 3-supplement: visolie

Visolie is goedkoper dan krillolie en algenolie en sommige mensen kiezen daardoor toch liever voor visolie. Het lastige met visolie is dat je met veel criteria rekening moet houden om een goed supplement te kiezen. Een goed merk visolie is per dag goedkoper dan krillolie of algenolie. De goedkope visolie in grote plastic verpakkingen zijn van de slechtste kwaliteit. Dit heeft niet alleen minder gezondheidsvoordelen heeft, maar het kan zelfs een negatief effect op de gezondheid hebben doordat geoxideerde vetzuren voor oxidatie in het lichaam zorgt (Cameron-Smith, 2015) en er hogere hoeveelheden zware metalen in kunnen zitten. Alhoewel visolie wel gezuiverd wordt om het grootste gedeelte van de ongewenste stoffen eruit te halen, er blijven altijd wat resten over. Een ander nadeel van visolie is dat de vetzuren makkelijker oxideren dan de vetzuren in krillolie (Kaur, 2020) en algenolie (Souza, 2019). Sommige visolie-merken voegen antioxidanten toe om het oxideren te vertragen, maar het is niet altijd duidelijk of er genoeg in zit.

 
Wat? Metagenics Eskimo Extra of Minami MorEPA
Waarom? Waarom? Voldoen aan alle criteria voor goede visolie
Hoeveel? 2 a 3 capsules per kg brokken
of 0,5 capsule per 10 kg lichaamsgewicht per dag
Bestellen? bij deonlinedrogist
Slecht omega 3-supplement: plantaardige olie

Er worden ook omega 3-supplementen aangeboden op basis van lijnzaad, lijnzaadolie of hennepzaadolie. De vorm van omega 3 zit hier in zit, ALA, moet nog omgezet worden naar EPA en DHA. De hond kan dit omzetten niet zo goed, en katten kunnen dit eigenlijk helemaal niet. Deze plantaardige omega 3-oliën zijn dus niet erg effectief.

Meer lezen?

Waarom omega 3-vetzuren zo belangrijk zijn

————————

Bronnen

De aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op de NRC-richtlijnen voor DHA en EPA in combinatie met de opneembaarheid en het soort voer (brokken).

Cameron-Smith, David, Benjamin B. Albert, and Wayne S. Cutfield. “Fishing for answers: is oxidation of fish oil supplements a problem?.” Journal of nutritional science 4 (2015).

Dahms, Irina, et al. “Safety of a novel feed ingredient, Algal Oil containing EPA and DHA, in a gestation-lactation-growth feeding study in Beagle dogs.” PloS one 14.6 (2019): e0217794.

Hadley, K. B., J. Bauer, and N. W. Milgram. “The oil-rich alga Schizochytrium sp. as a dietary source of docosahexaenoic acid improves shape discrimination learning associated with visual processing in a canine model of senescence.” Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 118 (2017): 10-18.

Kaur, Haneet, et al. “Role of Omega-3 Fatty Acids in Canine Health: A Review.” Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci 9.3 (2020): 2283-2293.

Lenox, C. E., and J. E. Bauer. “Potential adverse effects of omega‐3 fatty acids in dogs and cats.” Journal of veterinary internal medicine 27.2 (2013): 217-226.

Liu, Lei, et al. “Higher efficacy of dietary DHA provided as a phospholipid than as a triglyceride for brain DHA accretion in neonatal piglets.” Journal of lipid research 55.3 (2014): 531-539.

Pacheco, Gabriel FE, et al. “Effects of the consumption of polyunsaturated fatty acids on the oxidative status of adult dogs.” Journal of Animal Science (2018).

Patrick, Rhonda P. “Role of phosphatidylcholine‐DHA in preventing APOE4‐associated Alzheimer’s disease.” The FASEB Journal 33.2 (2019): 1554-1564. 

Souza, C. M. M., et al. “Microalgae Schizochytrium sp. as a source of docosahexaenoic acid (DHA): Effects on diet digestibility, oxidation and palatability and on immunity and inflammatory indices in dogs.” Animal science journal (2019).

63 Comments

 1. imelda

  Dag Mieke,

  Hulp Brunelleke 5kg: beginnend nierfalen: geen eiwitten urine, geen medicatie – ze eet heel moeilijk, 2 kg vermagerd : olijfolie gebakken 50gr gehakt en stukje kip). Er is liquide renal van RC. Is dat goed voor noodzakelijke stoffen? Welk voer is best? Welke supplementen? Dankjewel voor je hulp Wanhopig baasje. Gr Imelda

  1. Voerwijzer Meike

   Ik raad je aan om goed voedingsadvies te vragen aan een orthomoleculair voedingsadvies, die heeft de tijd om alle belangrijke factoren in kaart te brengen en de voedingen die je noemt goed te bekijken: https://www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat/

   Energique Veterinary Diets Renal is in ieder geval een goede voeding, maar wel vrij duur. Misschien een optie om mee te beginnen, terwijl je ondertussen betaalbaardere voeding zoekt als dat nodig is. https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/energique-raw-veterinary-diets/

 2. imelda

  Dag Mieke,

  Hulp Brunelleke 5kg: beginnend nierfalen: geen eiwitten urine, geen medicatie – ze eet heel moeilijk, 2 kg : olijfolie gebakken 50gr gehakt en stukje kip). Er is liquide renal van RC. Is dat goed voor noodzakelijke stoffen? Welk voer is best? Welke supplementen? Dankjewel voor je hulp Wanhopig baasje. Gr Imelda

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dit ziet er inderdaad goed uit, en wat een lage prijs! Er zijn wel wat onbekende factoren, zoals in welke vorm de vetzuren in het supplement zitten. Ik zal ze een email sturen. Waarschijnlijk is dit een prima supplement, ook voor honden en katten

 3. chan

  Ik heb een vraagjeIs Vitalize Krillolie ook goed voor een hondje van 2.3 kilo klein hondje met een hart probleem hcm?Zo ja wat is de dosering voor hem?Brokken merk: amanova adult mini digestive,goed voor hem?Hij krijgt probiotica: frama probiotica plus poedervorm.Hij krijgt atenolo teva 25 gr 2x daags.is het aan te rade om L-carnitine en Taurine erbij te geven?is kvk nu beter of brokkenmet hcm

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Vitalize Krillolie is ook goed voor een hondje met HCM. De aanbevolen dosis is wat hoger, die mag je maal drie doen.

   Mijn voorkeur gaat uit naar kvv, zeker bij hartaandoeningen, o.a. omdat brokken voor meer inflammatie in het lichaam zorgt. Daar zit al carnitine en taurine in (wat bij brokken grotendeels uit het vlees verdwenen is door de bewerking), dus dat hoef je dan minder of niet toe te voegen.

   1. chan

    Ik was zelf net in een dieren winkel en die zei weer dat de eiwitten in kvv mis te hoog kunnen zijn voor het hart. Welk merk kvv is dan aan te raden? Brafs of wolfs menu die hadden wel hamburgers wel handig. Bestaat er ook een optie vlees en vis samen? Hij zit nu op een eenzijdig dieet konijn (allergie)

    1. Voerwijzer Meike

     Als je het advies van de dierenwinkel wilt opvolgen, kunnen zij je vast ook helpen met het kiezen van een merk dat aan hun advies/criteria voldoet. Ik ben in de literatuur of wetenschappelijke onderzoeken nog nooit tegengekomen dat eiwit slecht is voor het hart en dat er een te hoog gehalte eiwit in rauw vlees kan zitten, dus ik kan je hierin niet helpen.

   2. chan

    Wat bedoelt u met maal 3. Welke dosis mag ik maal 3 doen? Dus hoevaak moet hij krijgen en hoeveel?
    Hoor graag van je. Hij krijgt nu gestoomde maaltijden van renske en farm food pens hart… hoop dat daar genoeg vetten en eiwitten in zitten.

 4. Jeroen

  Hallo Mieke,
  Ik wil onze Labradoodles Arctic Blue algenolie bij de brokken geven. Jij geeft het advies 1,5 theelepels per 10 kg lichaamsgewicht per week.
  Klopt dat per week? Bij de andere omg3 supplementen geef je het doserings advies per dag? (ik wil graag zeker weten dat het geen type fout is)

   1. feminen

    Goedendag Meike,

    Bij de Arctic Blue Algenolie adviseer je 1 theelepel per 10 kg lichaamsgewicht per week terwijl de capsules per dag gaan. Op de vraag van Jeroen of het per week of per dag is geef je het volgende antwoord “In een theelepel zit 2,5 ml DHA en EPA en voor een hond van 10 kg is 0,4 a 0,5 ml per dag genoeg.”.
    De hoeveelheid olie op een theelepel is inderdaad 2,5 ml, hiervan is 340 mg EPA en 990 mg DHA.
    Mijn vraag is nu, puur om het voor mijzelf helder te krijgen: Moet ik nu mijn hondje (27 kg dus bijna 3 theelepels) de dosering per dag of per week geven?

     1. Voerwijzer Meike

      Ja die heb ik ook bekeken. Volgens mij heb ik deze niet als favoriet omdat het lagere hoeveelheden EPA en DHA bevat dan andere merken, waardoor je er meer van moet geven en de prijs relatief hoog wordt.

 5. Wally2023

  Interessant Artikel
  Ik heb een 7 maand oude Ierse Setter, Wally.
  Hij Kreeg de zalmolie van Kivo (is dat een goede?)

  Nu heb ik capsules Krill olie besteld, ik dacht hetzelfde merk dan dat jij aanraadde maar het is een ander merk namelijk Physalis, is deze even goed?

  Is het goed om ook algen- en of sardine olie te halen en deze supelementen met elkaar af te wisselen of is het juist beter om ze een langere tijd hetzelfde te geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik weet de gegevens van Kivo visolie niet uit mijn hoofd, maar je kunt bijvoorbeeld letten op de hoeveelheid DHA en EPA per ml, of er antioxidanten aan toegevoegd zijn, de hoeveelheid zware metalen die gemeten zijn en hoe het verpakt is (beschermd tegen zuurstof en licht).
   Over het algemeen is krill-olie van andere merken ook goed. Hierbij let ik ook meer op de prijs/kwaliteit (hoeveel EPA en DHA per ml).

 6. ayla

  Hallo,
  Ik wou toch eens even weten hoe het juist zit met gewoon olijfolie? Is dit ook goed als omega 3 en 6 bron? Mijn hond heeft heel veel allergie en staat nu op voeding met insecten maar wil graag nog extra omega bron toevoegen. Zijn vacht is niet optimaal momenteel.
  De olijfolie die ik zou geven is uit Italië via vrienden vers geperst, dus geen gewone winkel variant maar de échte goeie zonder additieven.
  Alvast bedankt voor de reactie!

  1. Voerwijzer Meike

   Je mag de capsule ook leegknijpen over het voer. Hennepzaadolie bevat geen DHA en EPA en raad ik daarom niet aan als omega 3-bron. De algenolie van Arctic Blue kende ik nog niet en ziet er goed uit, ook qua prijs/kwaliteit-verhouding. Heel fijn ook voor honden en katten dat het zonder capsules is, alhoewel dat de houdbaarheid wel vermindert. Je kunt deze dus niet zo lang bewaren na openen als de potjes met capsules.

   1. Aukjeh

    Dank voor je reactie Meike, klopt het is korter houdbaar maar je kunt het lekker door het vlees roeren. Het flesje is ook maar 150 ml, die andere visolie voor honden is 300 ml. Voor kleine hondjes is dat niet haalbaar. Ik heb met die meneer gesproken van Artic blue, een thee lepeltje per dag voor een hondje van 5.5 kilo, maar ik begin rustig en geef eerst de dosering voor kinderen onder de 3 jaar 5/6 druppels per dag. Het is 4 maanden houdbaar in de koelkast. En let op de prijzen, Superfoodstore heeft op dit moment een leuke aanbieding 🙂

 7. Aukjeh

  Hallo Meike en allemaal,

  Wat is nu de juiste dosering krill voor een Poedel van 5.5 kilo en bijna anderhalf jaar.

  Overal lees ik wat anders, 1x p. dag om de dag, etcetera.

  Ik heb het eerder gegeven, en toen gaf ik het haar om de dag, dus Ma. Woe. Vrij. Etcetera.

  Wat is jou mening over biologische koudgeperste hennepzaadolie?

  Groet,
  Aukje

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt ook van de dosis in de capsule af. De aanbevolen dosis in mijn artikel heb ik specifiek afgestemd op de hoeveelheid EPA en DHA in Vitalize krillolie. Je kunt dezelfde dosering aanhouden bij pillen die dezelfde hoeveelheid EPA en DHA bevatten. Om de dag is voor een hond van 5,5 kg een goede hoeveelheid.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja over het algemeen zijn humane krill-supplementen ook voor katten geschikt. Let er wel op of er geen ongewenste ingrediënten in zitten.

   Vetra Health lijkt me prima, maar is wel wat duur als je bekijkt hoeveel je betaalt per 100 mg EPA+DHA. Die van Haya Labs, Vitalize en Vitortho zijn goedkoper, en niet van slechtere kwaliteit.

 8. Hi Meike
  Ons hondje lust helaas geen vette vis en kvv met vis eet ze ook niet(niet van Kivo , Barfmenu en Raw4dogs)
  Wij geven haar nu daarom dus de Omega3 visolie van Icelandpet bij haar KVV.
  Nu las ik op uw site dat de Vitalize krillolie ook goed is
  Welke van de 2 kunnen wij beter geven:
  Icelandpet Omega3 visolie of de Vitalize krillolie?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  1. Voerwijzer Meike

   Dan gaat het dus vooral om het verschil tussen visolie en krillolie. In het artikel noem ik in het kort de voordelen van beide soorten olie, op internet kun je vast uitgebreidere artikelen vinden als je dat interessant vind. Iceland Pet lijkt me voor een visolie prima. Ze geven geen exacte meetwaarden, maar zitten in ieder geval onder de wettelijke grenzen qua oxidatie en vervuiling.

 9. anneke81

  Dag Meike,
  Ik ben benieuwd wat je van de Omega 3 olie van Effektri denkt.
  Ingredienten: omega 3 olie uit visolie, koudgeperste olijfolie, natuurlijke antioxidanten en vit. D.
  Ik heb deze in huis. In zie in jouw artikel ook een aantal alternatieven. Maar voordat ik deze weg gooi en die aanschaf benieuwd naar wat je ervan vindt. Groeten Anneke

  1. Voerwijzer Meike

   Of ik het een top-merk zou vinden hangt ook af van de hoeveelheid DHA en EPA en de vorm waarin de olie in het potje zit (Hele triglyceriden, ethylesters of ethylesters die weer zijn samengesteld tot triglyceriden) en de oxidatie (totox-waarde). Vitamine D is een risico, omdat je daar teveel van kan geven. Verder lijkt me dit supplement qua ingrediënten prima. Je kunt het best een paar weken geven, om het op te maken.

 10. Flynn

  Hallo Meike,

  Volgende week gaan wij onze 8 weken jonge Jack Russel Terrier pup ophalen.
  Wij willen deze in de ochtend Orijen puppy gaan voeren en s’avonds Rodi daily basics rund.
  Is het hier raadzaam om de genoemde krillolie in combinatie met bio chlorella aan dit menu toe te voegen?

  mvg
  Paul

  1. Voerwijzer Meike

   In Rodi Daily Basics Rund zit alleen lijnzaad als omega 3-bron, dus inderdaad kan het geen kwaad om krillolie toe te voegen. Je zou een wat lagere hoeveelheid kunnen aanhouden dan ik aanbeveel in dit artikel, omdat Orijen Puppy volgens mij wel een prima hoeveelheid omega 3 bevat. Tenminste, zolang de zak nog niet lang open is en de vetzuren niet teveel geoxideerd zijn. Chlorella is sowieso gezond, dat is een goede toevoeging. Goed bezig met alvast alles uitzoeken, succes en veel plezier straks met de pup!

 11. BarryEnPaula

  Dag Meike

  Mijn hond krijgt worsten van Ritzenberger (voorlopig alleen konijn + boekweit en kalkoen + courgette). Voor brokken raadt je 4 capsules van algenolie/kg brokken. Hoe moet ik de hoeveelheid voor gekookte voeding berekenen? Ik heb de capsules van Mattisson en van de worst krijgt onze hond 260g/dag (+ multi supplement van FutterMedicus).

 12. Saffira

  Hi Meike,

  Mijn kat heeft een slechte vacht en blaasproblemen. Hij zit voor de blaasproblemen aan speciaal voer van Hills, al wil ik hier wat anders voor gaan zoeken. Zijn vacht is heel wisselend, paar weken goed, paar weken kale plekken. Hiervoor wil ik kijken of visolie wat voor hem kan betekenen. Maar zijn dan de 2 a 3 capsules per kg brokken bedoeld voor het geven van 1x per week visolie of voor elke dag?
  En je geeft aan dat dit vooral gebaseerd is op dieren die brokken eten, hoe zou dit anders zijn als hij ook natvoer krijgt?
  Daarnaast vroeg ik me af of het ook zou helpen als hij 1x per week een blikje tonijn zou krijgen?

  Alvast bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   Stel je kat krijgt nu 60 gram brokken per dag, dat betekent dat je in ongeveer 16 dagen een kg voert. Als je 3 capsules per kg brokken wilt geven, kun je bijvoorbeeld elke 5 dagen een capsule geven. Je kunt ook iets meer geven, gezien de klachten van je kat. Hopelijk helpt het ook al om van voer te veranderen, dat kan ook invloed hebben op de vacht. Als je overstapt op natvoer, kun je dezelfde hoeveelheid visolie blijven geven. Ja het helpt ook om elke week een blikje tonijn te geven.

   1. Saffira

    Dankjewel Meike!

    Deze kat heeft dus blaasgruis en vacht problemen. Dit beide komt denk ik door stress. Ik ben nu van alles aan het uitzoeken om de stress aan te pakken op een zo’n natuurlijk mogelijke manier en ik wil de voeding aanpassen plus een waterfontein kopen. Heb jij hierin nog tips? Voor voeding voor blaasgruis en voor natuurlijke pillen/oliën voor stress?

    1. Voerwijzer Meike

     Zelf gebruik ik graag aswagandha (voor mezelf en huisdieren) tegen stress, maar er zijn nog meer kruiden die bekend staan stressreducerend te werken, zoals in dit artikel genoemd: https://www.voerwijzer.com/nieuws/kruiden-tegen-stress-en-angst-bij-honden. Als de stress door onderprikkeling (niet buiten komen) komt kun je nog denken aan voedselverrijking. Qua voeding is een hoog vochtgehalte belangrijk, een waterfotein kan inderdaad helpen, en op meerdere plekken in huis bakjes water zetten.

 13. xninamichelle

  Ik ben ook niet per sé voorstander van Flexadin. Dat was meer een kwestie van de specialist blindelings vertrouwen. Het is ook best prijzig in aankoop en het is wel m’n intentie om haar levenslang alle ondersteunende supps dagelijks te blijven geven.
  Ik ga weldra eens overstappen op boswellia alleen, en als ik verandering merk in souplesse voeg ik een apart collageen-supplement toe. Vitamine D doe ik nog helemaal niks voor…
  Kan je me voor deze 3 supplementen misschien iets specifiek aanraden? Of een aangeraden inname voor honden ofzo? Van vitamine D weet ik bijvoorbeeld dat er heel veel variaties zijn qua dosering… De glucon combi en vit C kreeg ik ook van iemand als tip. Als je een supplement opzoekt krijg je zó veel opties…
  Het boek staat zeker op mijn verlanglijstje 🙂 alleen al om het te kunnen uitlenen na het lezen en meer mensen rauwvoer te laten ontdekken.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt het boek ook lenen bij de bieb, misschien is dat een optie voor je.

   Voor de aanbevolen supplementen en vooral de hoeveelheden kun je een advies afnemen bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut bij honden. Of misschien kan een dierenwinkel die de supplementen verkoopt je goed advies geven. Voor vitamine D en C maakt het merk niet veel uit. Qua collageen zijn er wel verschillende kwaliteiten en bewerkingsvormen, over het algemeen zijn De Groene Os en Puur goede merken, zij geven soms ook advies aan consumenten. Succes!

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter