Omega 3 heeft effect op artrose bij honden

Datum: 13 november, 2013
Laatst bijgewerkt: 6 februari, 2019

Uit onderzoek blijkt dat omega 3 de klachten helpt verminderen bij honden met artrose.

Onderzoekers vergeleken het effect van een therapeutische voeding met veel omega-3 van vis, met een controle dieet ("normale" voeding). Het onderzoek duurde 13 weken lang en werd gedaan met 30 honden met artrose. 15 honden kregen de therapeutische voeding met veel omega-3 en 15 honden kregen het controle dieet. De eigenaren gaven scores aan bepaalde dagelijkse activiteiten van de hond.

De conclusie is dat bij manke honden met artrose verbetering was in de locomotie (bewegingspatronen in de voortbeweging) en de prestatie in de dagelijkste activiteiten, door een therapeutische voeding met veel omega-3 van vis.

Dit is al bekend. Het blijkt ook uit meerdere onderzoeken dat een juiste omega-3/omega-6-balans verbetering brengt bij mensen met artrose. Dokter Mercola legt uit hoe dit zit in zijn artikel The worst possible thing to ignore if you have arthritis

Bronnen en meer lezen
Effects of feeding a high omega-3 fatty acids diet in dogs wiht naturally occurring osteoarthritis, 28 oct 2013, pubmed

Multicenter veterinary practice assessment of the effects of omega-3 fatty acids on osteoarhritis in dogs, J Am Vet Med Assoc. 2010 Jun, Pubmed

The worst possible thing to ignore if you have arthritis, Mercola.com, 2011

 

4 Comments

 1. frouke

  Hallo Mieke, onze Friese Stabij is een jaar oud en blijkt een aangeboren afwijking te hebben aan de kniegewrichten van haar voorpoten. Zij wordt hiervoor aan beide poten geopereerd. In een kniegewricht blijkt het kraakbeen al gedeeltelijk verdwenen. De dierenarts adviseert ons nu de brokken van Hills joint care of royal canon mobiliteit. Op dit moment voeren wij haar Acana wild prairie. We hebben hiervoor gekozen omdat hier een hoger aandeel omega 3 in zit en omdat het brokken zijn van vers vlees. Welke brokken zou jij adviseren

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou de supplementen voor het kraakbeen zelf suppleren, in plaats van andere voeding gaan geven waar dit al in zit en die een minder goede samenstelling heeft. Er zit volgens de analyse genoeg omega 3 in Acana Wild Prairie, alleen oxideert dit wel tijdens het bewaren na openen van de zak. Bewaar de zak brokken dus het liefst in een lucht- en lichtdichte voerton en maximaal drie weken.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedoel je het droogvoer Animonda Integra Protect Gewrichten? De samenstelling vind ik niet echt ideaal. Ik zie deze ingrediënten staan: “Maïs, gevogeltevleesmeel, rijst, maïsglutenmeel, zalmolie, gevogelte-eiwitten gehydrolyseerd, lignocellulose, gevogeltelever, bietenpulp, calciumcarbonaat, groenlipmosselpoeder, oligofructose, kaliumcarbonaat, natriumchloride, schaaldier-hydrolysaat, MSM.”

   Als eiwitbron is deels maisglutenmeel gebruikt. Dit is een minderwaardige (maar goedkope) eiwitbron. De mineralen lijken toegevoegd in goedkope (minder goed opneembare) vorm. En maïs als grootste zetmeelbron vind ik ook niet ideaal, in verband met het risico op hoge gejalte aan aflatoxines. Ze adverteren met extra omega 3, maar het gehalte aan DHA en EPA (de omega 3 vetzuren waar de hond wat aan heeft), zijn helemaal niet zo hoog. De brokken van Acana bijvoorbeeld bevatten al hogere waardes. Wat ik zou doen is een brok van goede kwaliteit uitkiezen, en deze zelf aanvullen met supplementen voor de gewrichten, zoals visolie of krillolie, Boswellia, gelatinaat en glucosamine/chondroitine/MSM. Het merk Celtic Connection adverteert er mee hoge hoeveelheden glucosamine/chondroitine/MSM te gebruiken.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter