Energique Raw Veterinary Diets

Datum: 30 juni, 2018
Laatst bijgewerkt: 23 september, 2021

Energique Raw Veterinary Diets bestaat uit zeven voedingen voor honden, waarvan zes zijn afgestemd op aandoeningen. Uniek aan de voeding is dat het bacterievrij is gemaakt door middel van een HPP-behandeling.

Samenstelling, analyse en prijzen van Raw Veterinary Diets 
  Ingrediënten Eiwit Vet Koolh Calcium Fosfor €/kg
All Life Balance  Rund 37% (spiervlees, nier, long, lever), Kip 35% (spiervlees, bevleesd rugdeel), rijst, courgette, broccoli, spinazie, erwten, pompoen, cichorei pulp (gedroogd), koolzaadolie, visolie, rode biet (gedroogd), vitaminen, mineralen. 13% 9,5% 9,1% 0,56% 0,45% €9.31
Hypoallergenic  Eend 66,5% (spiervlees, bevleesd rugdeel, hart, lever), rijst, pompoen, broccoli, cichorei pulp (gedroogd), visolie, koolzaadolie, vitaminen, mineralen. 11% 10,4% 10% 0,59% 0,4% €9,98
Hypoallergenic Insect Aardappel, meelworm (25%), aardappeleiwit, spinazie, courgette, pompoen, cichorei pulp (gedroogd), pastinaak (gedroogd), rode biet (gedroogd), lijnzaadolie, koolzaadolie, vitaminen, mineralen. 12,7% 4,8% 11,9% 0,48% 0,37%
Joint Balance Rund 34% (long, nier, pens, hart, lever), kip 32% (spiervlees, bevleesd rugdeel), zalm 8%, broccoli, rijst, andijvie, rode biet (gedroogd), wortel, lijnzaadolie, visolie, cichorei pulp (gedroogd), bietenpulp (gedroogd), gelatine hydrolysaat, cellulose, vitaminen, mineralen, haaienkraakbeenpoeder, mosselconcentraat, chondroïtine sulfaat, L-carnitine. (1,25% omega 3) 13,6% 10,1% 6,2%  0,5% 0,35% €10,20
Renal Balance Rund 31% (pens, nier), Kip 11% (spiervlees, vel), Eend 10,5% (bevleesd rugdeel, vel), aardappel, spinazie, appel, rijst, wortel (gedroogd), erwten, rode biet (gedroogd), visolie, cichorei pulp (gedroogd), rode aalbes, bietenpulp (gedroogd), mineralen, vitaminen (0,35% EPA en DHA) 8,1% 12,3% 1,2%  0,3% 0,21% €9,76
Urinary Balance Rund 46% (pens, long, nier, hart), kip 22% (spiervlees), rijst, aardappel, eend 3% (bevleesd rugdeel), appel, wortel (gedroogd), erwten, aardappeleiwit, rundervet, zonnebloemolie, visolie, cichorei pulp (gedroogd), rode aalbes, spinazie, vitaminen, mineralen. 11,8% 11,2% 10,1%  0,26% 0,22% €10,42
Weight Balance Rund 38% (pens, long, nier, hart), kip 24% (spiervlees, bevleesd rugdeel), spinazie, erwten, rijst, mais, cellulose, rode biet (gedroogd), cichorei pulp (gedroogd), bietenpulp (gedroogd), zonnebloemolie, visolie, vitaminen, mineralen, chondroïtine sulfaat, L-carnitine. (2,9% zetmeel) 14,8% 6,3% 5,7%  0,43% 0,32% €10,2
Monoprotein horse Paardenvlees 100% (spiervlees, lever, long, hart, vet) 18,2% 12,3% 5,7%  0,01% 0,23% €10,11

Toegevoegd per kg (behalve Monoprotein Horse)
Vit. A (3a672a) 6.500 I.U., Vit. D3 (3a671) 650 I.U., Vit. E (3a700) 250 mg, IJzer (3b103) 50 mg, Jodium (3b202) 0,75 mg, Koper (Koper(II)sulfaat (II)) 5,0 mg, Mangaan (3b503) 20 mg, Zink (3b605) 50 mg, Selenium (natrium seleniet) 0,15 mg.

Ter aanvulling van de voeding Mono Protein Horse is er RAW Mono Protein Balancer, een vitaminen- en mineralenpoeder.

Raw Veterinary Diets Bestellen
Je kunt de Raw Veterinary Diets online bestellen bij Medpets.nl per 12 rollen. Verder alleen bij enkele dierenartspraktijken verkrijgbaar.

Hoe ziet het er uit?
Je ziet dat de dierlijke ingrediënten heel fijn gemalen zijn, en de plantaardige ingrediënten grover zijn. Ik zag hele doperwten zitten, stukjes wortel en kleine stukjes spinazie. De foto’s hieronder zijn van All Life Balance.

De kvv van Energique Raw Veterinary Diets in doorgesneden rol
Energique Raw Veterinary Diets All Life Balance
Kvv van Energique Raw Veterinary Diets in de voerbak
Energique Raw Veterinary Diets All Life Balance in de voerbak

Bacterievrije voeding door middel van HPP
De voedingen van Energique Raw Veterinary hebben een HPP-behandeling ondergaan, waardoor er geen actieve bacteriën meer in de voeding zitten. HPP staat voor High Pressure Processing en bij een HPP-behandeling wordt de voeding gepasteuriseerd door middel van hoge druk in plaats van hitte. Doordat er geen bacteriën meer inzitten, is dit veilig voor honden en hondenbaasjes voor wie pathogene bacteriën een groot risico vormen.

Energique RAW Veterinary diet wordt gemaakt in een GMP+ gecertificeerde fabriek. Dit betekent dat ze zich aan strengere hygiëne-regels moeten houden en de kans heel erg klein is dat de voeding na de HPP-behandeling alsnog wordt besmet met bacteriën.

Is Energique Raw Veterinary compleet?
Ja, deze voeding is compleet doordat er vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn.

Is Energique Raw Veterinary geschikt voor pups?
Energique Raw Veterinary All Life Balance en Hypoallergenic zijn geschikt voor pups, ook voor pups van grote rassen. De eerdere formulering van Energique Raw Veterinary Diets Hypoallergenic bleek niet ideaal voor pups, maar dit is dit is inmiddels aangepast.

Verpakking
De voedingen zijn verkrijgbaar in rolletjes van 450 gram.

Een rol Energique Raw Veterinary Diets All Life Balance
Energique Raw Veterinary Diets All Life Balance

Beoordeling:

Energique Raw Veterinary Diets biedt interessante voedingen voor honden met aandoeningen, en voor honden en hondeneigenaren voor wie pathogene bacteriën in rauw vlees een groter risico vormen. Voor gezonde honden in gezinnen met gezonde mensen, die het vlees hygiënisch behandelen, lijkt het me niet nodig.

Voordelen en nadelen bacterie-vrij voeren
Er zit in veel rauwe vleesvoedingen pathogene bacteriën (zie het nieuwsbericht hierover), dat zijn bacteriën waar je ziek van kan worden. Het is goed om je daar bewust van te zijn, maar naar mijn mening is het in de meeste gevallen niet nodig om bacterievrij te gaan voeren. In rauwe vleesvoeding zitten ook bacteriën die wel goed zijn voor de gezondheid, en die mis je dan ook.

Wat vind ik van de samenstelling?
Voor honden met de desbetreffende gezondheidsklachten zijn de samenstellingen zeker geschikt, en een gezondere keuze dan de prescription diets. Ook het merk Bandit heeft voor honden een geschikt nierdieet, op basis van rauwe vleesvoeding (niet bacterie-vrij).

De voeding voor gezonde honden vind ik vrij veel koolhydraten bevatten, in dit geval betekent dat dat er veel graan in zit. Voor de meeste honden zal het geen probleem zijn. Vergeleken met het voeren van brokken, vind ik deze voeding wel een stuk gezonder. Het lijkt me dan ook een prima alternatief voor rauwe vleesvoeding, als je bacterie-vrij wilt voeren.

Vaak ben ik niet blij met het ingrediënt koolzaadolie, omdat daar veel omega 6 vetzuren inzitten en daardoor het risico ontstaat dat de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren scheef raakt. In deze voedingen hebben ze goed gelet op de balans, en is er ook visolie aan toegevoegd. Ze hebben veel voedingen ook laten analyseren op hoeveel DHA en EPA het bevat, dat zijn de omega 3 vetzuren die de hond nodig heeft.

Analyses
Ze hebben de eindproducten niet alleen laten analyseren op de hoeveelheid EPA en DHA, maar de waardes van sommige essentiële vitamines en mineralen zijn ook bekend. Vooral bij de voedingen voor honden met aandoeningen is dit van belang, omdat er van bepaalde vitamines en mineralen juist meer of minder in moeten zitten voor een optimale werking in het lichaam. Ze laten hiermee zien dat ze serieus en onderbouwd bezig zijn, en openheid durven en willen geven over de producten.


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
premix bot hond https://www.rawveterinarydiets.com

Eén reactie

 1. Lucia

  Onze hond staat op advies van de dierenarts op Raw veterinary Horse. Momenteel krijgt hij alleen nog de worst, advies is ook om aardappel of rijst bij te voeren en daarna ook de balancer.

  Uiteindelijk wil ik wel wat anders gaan voeren, maar om wat zaken uit te sluiten volg ik toch dit advies.

  Nu is mijn vraag vooral of jij ook de noodzaak van aardappel of rijst ziet?

  1. Voerwijzer Meike

   Nee ik zie de noodzaak van aardappel of rijst niet. Misschien kun je de dierenarts vragen waarom hij of zij dat adviseert. Ik kan twee redenen bedenken:
   1. door rijst of aardappel erbij te voeren, hoe je minder Raw Veterinary Horse te geven en daardoor is het goedkoper
   2. door rijst of aardappel erbij te voeren kun je erachter komen of je hond ook overgevoelig is voor rijst of aardappel

   1. Lucia

    Bedankt voor je reactie. Het bijvoeren van aardappel of rijst wordt vanuit energique aangeraden en dan ool de balancer poeder. Daar kon ik nog het nut van zien maar vroeg het me af over de aardappel/rijst omdat ik al jaren kvv voer zonder dit.
    Dierenarts had als redenering dat een hond de koolhydraten nodig heeft, maar verwees verder door naar de website van raw veterinary.

    Naja hij krijgt het nu 2 wkn en ik ga over hierna wel eerst een andere kvv paard (compleet) proberen en dan andere diersoorten bijvoegen. Dan laat ik aardappel en rijst achterwege.

 2. Marian

  Ik ben het niet eens met je opmerking t.a.v. de koolzaadolie. Koolzaadolie is een hele mooi oliesoort die ook omega 3 vetzuren bevat. Van alle plantaardige oliën, heeft koolzaadolie ook de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren.
  Koolzaadolie bevat verder veel antioxidanten en een hoog percentage aan Vitamine K en Vitamine E.
  Koolzaadolie is verder heel praktisch, omdat de smaak neutraal is. Daarnaast bevat het nog meer mooi voedingstoffen, 1 el (14 gram) koolzaadolie bevat:
  – 2600 mg Omega-6 vetzuren
  – 1300 mg Omega-3 vetzuren
  (de verhouding is dus heel mooi)
  – 10 mcg Vitamine K
  – 2,4 mg Vitamine E
  De enige ‘maar’ die je er nog aan zou kunnen toevoegen is dat er vaak gebruik gemaakt wordt van ‘geëxtraheerd’ in plaats van geperst. Daarmee gaat veel van de waarde verloren. In hoeverre hier van een (koud) geperste of geëxtraheerde olie sprake is weet ik niet…

 3. Elise

  Mijn labrador kreeg de hypoallergenic versie. Volgens de ontwikkelende DA moest zij 1,5 worst (ca. 800 gram) per dag. Ik ga 450 gram, wetende dat een lab de neiging heeft om aan te komen. Mijn arme meisje kwam 7 kilo aan in 3 maanden. Zelfs met maar 225 gram van dit voer per dag, 9 km wandelen en 1 zalmhuidje valt mijn meisje niet af. Na contact met de fabrikant (welke trouwens erg behulpzaam was) en een onbeschofte mail van “onze” europeese specialist voedingsdeskundige ben ik wel klaar met dit voer! Carnibest heeft ook een eend variant zonder gluten (zelfde dus als dit)….

 4. Voerwijzer Meike

  Dag Cynthia, wat sneu dat je pup nu al zoveel last heeft. Ik raad je aan om een consult af te nemen bij een dierenarts die zich in voeding (ook rauwe) heeft verdiept of een goede hondenvoedingsadviseur. Je mag mij ook een email sturen via info@voerwijzer.com voor een digitaal consult. Er is meer achtergrondinformatie nodig om een goed advies te kunnen geven.

  1. Cynthia89

   Hoi meike bedankt voor je antwoord ik zal je zeker even een mailtje sturen. Voor info, ik heb nu trouwens prins sensible brok graanvrije persbrok en dit gaat goed , hij is gewoon gevoelig maar ik had contact gehad met een verkooppunt van carnibest. Maar dit zal ik ook verder in de mail vertellen en kopiëren wat ze schreef, mijn eigen dierenarts heeft alleen royal canin en dit voer wil ik absoluut niet gebruiken, ze raadde toen de instetinal ofzo iets aan heb daar ook geen consult toen voor gehad ze ging op mijn vertellen van de problemen. Bedankt meike alvast voor je top site waar ik al veel info op gelezen heb

 5. Lieke

  Een kleine opmerking over het geven van pensbacteriën aan de hond: ca. 98% van de bacteriën in de pens van de koe is anaeroob. Ze gaan dus dood bij contact met zuurstof (bijvoorbeeld als de pens uit de koe gehaald wordt en in de voerbak belandt). Daarnaast is de pH in de pens van een koe ca. 6 en gaan de pensbacteriën dood in een zuur milieu, zoals de maag van de hond.
  De functie van de bacteriën in de pens is de fermentatie van cellulose, uit de celwanden van planten.

  Het geven van pens aan honden heeft dus, naast dat het misschien lekker is en andere voedingsstoffen levert, totaal geen zin op bacterieel gebied omdat a, de bacteriën dood zijn en b, de functie van deze bacteriën bij de hond niet zinvol is.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt Lieke, om welke bacteriën gaat het volgens jou en waar heb je dat kunnen vinden? Ik kan namelijk geen goede analyses of publicaties hierover vinden, het enige wat ik kon vinden op een website (www.greentripe.com/phone/greentripe.html) is dat er Lactobacillus Acidophilus in zou zitten. Deze is facultatief anaeroob, en kan dus in zuurstof overleven.

 6. bob

  Hoi Meike, ik ken je niet en heb je stukje met aandacht gelezen. Met sommige dingen ben ik het niet eens, maar dat mag toch?

  Wat betreft: ‘ De voeding voor gezonde honden vind ik vrij veel koolhydraten bevatten, in dit geval betekent dat dat er veel graan in zit.’
  Heeft u wel goed naar de samenstelling gekeken of overlegt met de Europees voedingspecialist Esther Plantinga en/of Energique? Er zit namelijk geen graan in. Tenzij je rijst als graansoort ziet.
  Daarnaast is graan en/of koolhydraten voor de meeste honden totaal niet erg. U doet in dit stukje net alsof er geen koolhydraten in de voeding zouden moeten zitten.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor je reactie Bob. Rijst is een graansoort, maar het gaat mij vooral om de hoeveelheid koolhydraten. Voor de meeste honden is het niet erg, dat schrijf ik ook in de beoordeling. Maar ik denk niet dat het optimaal is. Honden hebben geen koolhydraten nodig, en ik vind vlees en vleesproducten voedzamer qua voedingsstoffen. Ik heb geen probleem met een beetje graan, en voor de meeste honden zal ook de hoeveelheid graan in deze voeding geen probleem zijn, maar ik denk dat het niet optimaal is. Hierin verschillen de meningen.

  1. Voerwijzer Meike

   Voor zover ik weet is het alleen van pens bekend dat er bacteriën inzitten die in de darmen een positieve invloed op de gezondheid hebben. Hierbij moet ik wel zeggen dat het niet bekend is of er genoeg van deze bacteriën de maag overleven om effect te hebben. Maar ik denk van wel.

   Verder zitten er op alle lichaamsdelen / vleesonderdelen bacteriën. Ik weet niet precies welke bacteriën er in welke vleesonderdelen zitten, en dat zal ook per dier verschillen, net zoals bij mensen. Ik denk dat deze bacteriën kunnen bijdragen aan een diversere darmflora, en hoe diverser hoe beter over het algemeen. Dus mijn visie is dat bacteriën in de voeding een positieve invloed op de gezondheid hebben. Op andere gebieden is dit ook bekend, bijvoorbeeld mensen die opgroeien in een omgeving met meer bacteriën, hebben een kleinere kans om allergieën te ontwikkelen.

   1. Marian

    Goede bacteriën krijg je niet zozeer binnen met de voeding, maar de voeding moet de aanwezige goede bacteriën voeden. Zo houd je balans. Blijven de goede op orde, dan verdrijven/ weerhouden ze door het in stand houden van een gunstig (meer zuur) milieu. Zo werkt het ook bij de mens.

 7. Celine

  Ik vind de vergelijking met Bandit die nu voor de 2e maal aangehaald word als alternatief appels met peren vergelijken.Dit is van wat ik lees een compleet ander concept.Ik vind het een geweldig initiatief en hoop dat er een hoop honden baat bij zullen hebben.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik wilde even duidelijk maken dat Energique Raw Veterinary Diets niet het enige alternatief is voor dieetbrokken. En de nierdieten van beide merken zijn voor zover ik kan zien wel gebaseerd op dezelfde wetenschappelijke kennis over voeding bij nierfalen.

  1. Voerwijzer Meike

   De meeste dierenartsen zijn niet voor vers om het risico op bacteriële besmetting en tekorten. Op deze voeding zijn deze risico’s er niet, dus ik denk dat veel dierenartsen toch openstaan voor deze voeding. Tijdens de presentatie was het ook duidelijk dat er dierenartsen in de zaal zaten die geen rauww voeding aanraden, en die stonden dus wel open voor deze voeding.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor de filmpjes Geert, interessant om te zien. Opvallend inderdaad dat de ene het over het stilleggen van bacteriën heeft en de ander zegt dat de bacteriën gedood worden. Bij de presentatie van Energique Raw Veterinary Diets waren ook twee mensen van het HPP-behandelings-bedrijf aanwezig en die noemden het volgens mij deactiveren van de bacteriën.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie