Is een visbrok gezond voor honden en katten?

Datum: 21 juli, 2016
Laatst bijgewerkt: 18 maart, 2019

Een brok met veel vis, is dat wel goed voor een hond of kat?

Vis kan bij allergieproblemen soms een oplossing zijn. Is het ook aan te raden om alleen een vis-brok te voeren aan gezonde honden? Vis heeft een andere samenstelling dan vlees, en daardoor is het mogelijk niet ideaal. Echter ben ik nog geen honden of katten tegengekomen die gezondheidsklachten kregen van vis, los van allergie.

Meer omega 3 dan omega 6
In brokken met veel vis zit vaak meer omega 3 dan omega 6. Is dit erg? Er is heel weinig over te vinden, maar ik heb wat informatie kunnen verzamelen.

Omega 6 zorgt voor een ontstekingsreactie, wat heel nuttig kan zijn, en omega 3 remt juist ontstekingsreacties. Door een goede balans zorg je voor niet teveel en niet te weinig ontstekingsreactie.

In het boek De juiste voeding voor uw hond staat: “Bij een te hoge dosering omega 3 kunnen huidproblemen, voortplantingsproblemen en groeiproblemen voorkomen”. Ik heb hier ergens bevestiging van kunnen vinden.

Ik heb de kwestie ook neergelegd bij het radioprogramma De Kennis van Nu (zie het artikel Meer omega 3 dan 6, is dat erg? Op de radio..) Een deskundige vertelde daar dat het waarschijnlijk geen kwaad kan.

Uit alle informatie kan ik concluderen dat het niet ernstig is, maar mogelijk niet optimaal.

Veel vis is veel vitamine D 
Een risico van veel vis in een brok is de hoge hoeveelheid vitamine D. Vette vis bevat veel vitamine D en een brok die zoveel vis bevat zou teveel vitamine D kunnen bevatten. Ik heb Orijen 6 fish erbij gepakt, omdat deze veel vis bevat en als enige fabrikant aangeeft hoeveel vitamine D in de brok zit. (De meeste fabrikanten vertellen alleen hoeveel vitamine D er is toegevoegd). Orijen 6fish zit op de bovengrens met de hoeveelheid vitamine D.

Een overdosis vitamine D kan zorgen voor hypercalcemia, teveel calcium in het bloed. Voor zover ik weet is er geen geval bekend van schadelijke overdosis vitamine D door een visbrok. Wel door supplementatie van visolie. Ik denk dat het gehalte vitaminen D geen risico oplevert.

Uit onderzoek bleek dat veel honden een lager dan optimale vitamine D-status hebben. Ook als ze brok eten. Afwisselen met een vis-brok zal dit dus kunnen voorkomen.

Teveel jodium
Een andere voedingsstof waar je rekening mee moet houden in een visbrok is jodium. Dr Karen Becker raadt om deze reden af om alleen een visbrok te voeren. Ze vindt zoveel jodium onnatuurlijk voor honden en katten.

Verontreinigde vis
Tenslotte is er nog het probleem dat vis vaak ongezonde stoffen bevat door verontreiniging van de zee of door ongezonde stoffen die bij kweekvis wordt gebruikt, zoals antibiotica en mogelijk synthetische kleurstoffen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar vis dat in de zee of oceaan geleefd heeft, en dus niet gekweekt is. Het liefst met het MSC-keurmerk, dit is een keurmerk voor duurzame visvangst, maar die brokken zijn zeldzaam. Het lijkt er op dat de meeste vis-brokken kweekvis bevatten, dit is het goedkoopst, maar ook het minst gezond.

Vis is juist gezond
Vis bevat veel Omega 3 en veel vitamine D. De meeste brokken bevatte juist te weinig Omega 3 (in verhouding met Omega 6) en te weinig vitamine D (in verhouding met vitamine A). Het is dus heel gezond om in ieder geval af en toe een vis-brok te voeren, of natvoer of kvv met vette vis, of natuurlijk gewoon verse vette vis.

Conclusie: goed ter afwisseling
Het is een goede afwisseling om af en toe of voor een paar maanden een vis-brok te voeren, omdat het voedingstoffen bevat waar op gewone brokken makkelijk een klein tekort van opgelopen wordt.

Het is mogelijk niet ideaal om altijd alleen maar visbrokken te voeren, maar bij honden met allergieproblemen kan het een goede oplossing zijn. Voor katten in sommige gevallen ook, maar wist je dat er juist veel katten allergisch worden voor vis? Niet altijd handig dus.

Wel denk ik dat het beter is om een vis-brok af te wisselen met een vleesbrok. Maar als je allergische hond geen andere brok kan verdragen, dan kun je gewoon alleen de vis-brok blijven voeren.