De juiste voeding voor uw hond

Datum: 26 mei, 2015
Laatst bijgewerkt: 14 februari, 2017

Ik vond dit boek leuk om door te lezen, maar vind het niet geschikt om te gebruiken  als leidraad voor welke voeding je wel of niet moet geven. Er staan namelijk weinig concrete adviezen in voor een compleet menu, en ik ben het niet eens met sommige adviezen die wel gegeven worden.

Deel 1 Spijsvertering en voedingsbehoeftes  
Geert vertelt waarom rauwe voeding het meest gezond is en welke gezondheidsproblemen het kan voorkomen. Alle vitamines en mineralen worden gesproken.

Visie op een goed menu
Zijn visie op de samenstelling van een goed menu: minstens 50% rauwe vleesbeenderen: kippenbeenderen en lamsbeenderen. Geert vind ook dat je hond permanent rauwe kalfsbotten ter beschikking moet hebben voor de nodige bijtoefeningen. Hier ben ik het niet mee eens, kalfs- en lamsbotten zijn niet geschikt voor elke hond, het risico op teveel calcium binnenkrijgen of gebitschade is te groot om zomaar aan te raden. Verder hoort in een menu volgens dit boek: rauwe groenten en fruit, zoveel mogelijk bladgroenten, keukenresten (wat is dat?) en orgaanvlees zoals lever, nieren, hart en maag (pens).

Deel 2 Natuurgeneeskundige theorieën

  • De 5 elementen uit de Chinese geneeskunde (TCM)
  • Yin en yang-balans
  • Bach Bloesem-remedies
  • Chackra's.

Geert de Bolster legt uit wat de vijf elementen van TCM inhouden en welke gedragsproblemen en gezondheidsproblemen er ontstaan als het niet in evenwicht is. Daarbij wordt uitgelegd welke meridianen bij de elementen horen. Daarna komt kort de yin-yang balans ter sprake en welke voeding je kunt gebruiken om onbalans te herstellen. Bijvoorbeeld "gebruik afkoelende voeding in geval van teveel yang en bij behandeling van agressie en hyperactiviteit. Bachbloesemtherapie komt uitgebreid aan bod, van 38 bloesems kun je lezen bij welke disharmonie je deze kunt inzetten. Verder wordt heel kort uitgelegd wat de chakra's zijn en noemt Geert suggesties voor enkele gedragsproblemen. 

Aanrader?
Als je meer wilt weten over de visie op voeding en gedrag van uit een wat spirituelere visie, dan is dit boek leuk om te lezen. Als handboek voor het zelf samenstellen zou ik deze niet aanraden. Wel is het interessant om te lezen over de relatie tussen gedrag en voeding. Zelf vond ik het gedeelte over de natuurgeneeskundige theorieën te theoretisch en te weinig praktisch om er iets mee te kunnen.
 

Overige informatie

ISBN: 9789044700091
Auteur: Geert de Bolster

Verkrijgbaar bij:

Geef een antwoord