Biologische eieren bevatten meer vitamine D

Datum: 22 januari, 2017
Laatst bijgewerkt: 18 april, 2021

Biologische en vrije uitloop eieren zijn niet alleen diervriendelijker, maar ze bevatten ook tot wel 30% meer vitamine D. Dit blijkt uit een onderzoek in Engeland, waar wetenschappers 270 eieren uit de supermarkt onderzochten.

Het verschil
Een “gewoon” scharrelei is van kippen die nooit buiten komen en met zijn allen in een schuur zitten. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht en het is dan ook niet gek dat eieren van deze kippen minder vitamine D bevatten. Eieren van deze schuurscharrelkippen bleken ongeveer 1,7 mcg vitamine D te bevatten. Een vrije uitloop ei bevatte ongeveer 2 mcg en een biologisch ei 2,2 mcg.

Biologische eieren bleken niet alleen het meeste vitamine D te bevatten, maar hadden ook verhoogde niveaus van 25-hydroxyvitamine D. 25-hydroxyvitamine D is de door de lever gevormde actieve vorm van vitamine D. Voor de andere eieren gold dit niet.

Het belang van Vitamine D
Vitamine D is een essentiële vitamine voor honden en katten. Dat betekent dat ze het in hun voeding moeten hebben, ze kunnen namelijk niet genoeg aanmaken via zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat honden vaak een lager dan optimale hoeveelheid vitamine-D in hun lichaam hebben, ookal wordt het toegevoegd aan brokken. Ook voor honden en katten die rauwe vleesvoeding krijgen is het belangrijk er voor te zorgen dat ze genoeg vitamine D binnenkrijgen. Eieren toevoegen aan het menu heeft meerdere nutritionele voordelen, en vitamine D is daar dus één van. En een biologisch ei is dan de beste keuze. 

Hoe herken je deze eieren?
In de winkel kun je kiezen uit meerdere soorten eieren:

  • Scharreleieren: de legkippen zitten in een schuur en komen nooit buiten. Hier zit dus het minst vitamine D in.
  • Vrije uitloop-eieren: deze kippen mogen overdag buiten rondlopen, en de eieren bevatten dus meer vitamine D
  • Ronddeel-eieren: ook deze kippen mogen de hele dag buiten zijn. Deze eieren zijn niet onderzocht, maar zullen ook meer vitamine D bevatten.
  • Biologische eieren: te herkennen aan het keurmerk, maar het staat ook op de doos. Deze bevatten het meeste vitamine D.

 

Biologische eieren

 

Bronnen

Guo J, Kliem KE, Lovegrove JA et al. Effect of production system, supermarket and purchase date on the vitamin D content of eggs at retail. Food Chem. Nov 2016; 221:1021-1025. doi:10.1016/j.foodchem.2016.11.060

Sharp, Claire R., Kim A. Selting, and Randy Ringold. “The effect of diet on serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in dogs.” BMC research notes 8.1 (2015): 442.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter