Vernieuwde gestoomde worsten van Carnivoer2go

Datum: 1 december, 2022
Laatst bijgewerkt: 1 december, 2022

Carnivoer heeft sinds kort nieuwe gestoomde worsten, die ze al jaren verkopen onder de naam Carnivoer2go. Carnivoer is vooral bekend van hun graanvrije rauwvoer zonder premix. Ook de gestoomde worsten bevatten eerst geen premix en graan, maar de vernieuwde varianten bevatten dit wel. Carnivoer2go is volgens Carnivoer ook geschikt voor katten, omdat er in het vlees genoeg taurine zou zitten.

Waarom zit er nu een premix in?
CarniVoer2Go was in eerste instantie niet
bedoeld als langdurige diervoeder, maar veel mensen blijken het wel langdurig als hoofdvoeding te voeren. Omdat CarniVoer2Go verhit voer is, gaan er voedingsstoffen verloren en voegen ze geen botten toe. Om tekorten te voorkomen, is er toch gekozen voor een premix.

Waarom zit er nu rijst in?
Tijdens het productieproces komt er veel
vleesvocht vrij. Om ervoor te zorgen dat het geen kledderboel wordt bij het opensnijden van de worst, is er een ingrediënt nodig dat het vleesvocht kan absorberen. Waarom kiezen ze voor rijst? In hun folder schrijven ze hierover: “Van de ingrediënten, waarvan er op dit moment
zekerheid is dat deze werken met het
productieproces, is rijst voor ons de beste
keuze.” Er zit niet zoveel rijst in, alhoewel de precieze hoeveelheid niet openbare informatie is.

Wat vind ik van Carnivoer2go?
Het is jammer dat Carnivoer niet wil vertellen welke ingrediënten er precies in zitten. Om een voeding goed te kunnen beoordelen, wil ik graag weten welke onderdelen van het dier er in zit en in welke hoeveelheden. Carnivoer geeft aan dat het recept geheim is.

De toevoeging van de premix begrijp ik, maar zelf vitamine K3 weglaten. Van de premix is helaas onbekend in welke vorm van de mineralen en vitamines zijn gebruikt, waardoor het onduidelijk is hoe goed opneembaar de voedingsstoffen in de premix zijn. Dicalciumfosfaat

Aan de analyses valt op dat in de meeste smaken de balans tussen calcium en fosfor scheef is. Sommige smaken bevatten meer fosfor dan calcium bevatten, wat op de lange termijn tot een calciumtekort kan leiden. En meer dan tweemaal zoveel calcium als fosfor kan tot een fosfortekort leiden. Sommige smaken zijn heel erg vet, wat ik ook niet ideaal vind bij langdurig voeren. Bij het combineren van allevier de smaken, voer je volgens de analyses wel in balans. Maar hoe betrouwbaar zijn de analyses? Carnivoer geeft aan dat het om dierlijke ingrediënten gaat welke nooit continu hetzelfde zijn. “De analyse is een momentopname die hier geen rekening mee houdt. Dit is dan ook een van de redenen waarom wij aanraden om varianten af te wisselen en te voeren met het oog op je huisdier.”

Eindoordeel: doordat te veel details niet bekend zijn kan ik het voer niet goed beoordelen. Ik raad af om langdurig een enkele smaak te voeren. Bij afwisseling van smaken of merken, of bij tijdelijk gebruik lijkt het me prima. Voor katten vind ik het te riskant om het langdurig als hoofdvoeding te voeren, ook bij afwisseling, omdat bekend is dat bij blikvoer (wat op dezelfde manier verhit wordt als gestoomde worsten) teveel taurine verloren gaat.

Samenstellingen

Analyse en ingrediënten Carnivoer2go
Ingredienten Eiwit Vet Ca Fo €/kg
Carnivoer2go Kip  Kippenspiervlees, kippenorganen, rijst, premix dicalciumfosfaat 11,5% 14,1% 1% 0,4%
Carnivoer2go  Rund Rundspiervlees, runderorganen, rijst, premix dicalciumfosfaat 17% 6,5% 0,3% 0,4%
Carnivoer2go  Lam Lamspiervlees, lamsorganen, rijst, premix, dicalciumfosfaat 14,5% 9,1% 0,4% 0,7%
Carnivoer2go Eend  Eendenspiervlees, eendenorganen, rijst, premix, dicalciumfosfaat. 12,1% 16,4% 1,5% 0,8%
Gemiddeld nvt 13,8% 11,5% 0,8% 0,6%

 

Bronnen

Folder Carnivoer2go
Emailcontact met Carnivoer
Carnivoer.nl

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter