Is een premix goed of slecht?

Datum: 20 december, 2018
Laatst bijgewerkt: 20 april, 2022

Een premix is een mix van vitamines en mineralen. Sommige rauwe vleesvoedingen bevatten een premix om er voor te zorgen dat de voeding compleet is. Hartstikke handig, het risico op tekorten is dan erg klein. Maar er zijn ook nadelen. Als je op forums en websites informatie hebt gezocht over het voeren van rauwe vleesvoeding ben je het onderwerp misschien ook al tegengekomen, de ene vind een premix niks en de ander raad het juist aan. Wat moet je nu kiezen, een voeding met of zonder premix?

Nadelen van een premix

Bij sommige honden lijkt jeuk soms een gevolg te kunnen zijn van een premix en bij katten lijken er sneller blaasproblemen te ontstaan.

Een nadeel van een premix is dat er naast de voedingsstoffen, ook andere stoffen in zitten. Het is meestal onduidelijk wat er precies allemaal in de premix zit. Zo kan een premix een smaakversterker en vitamine K3 bevatten, dit zijn ingrediënten die naar mijn mening niet in een diervoer thuishoren.

Een premix bevat ook dragermateriaal, om te zorgen dat het goed door de machines stroomt, om te zorgen voor een juiste verdunning en voor een juiste verdeling van de vitamines. Als dragermateriaal kunnen (delen van) graan gebruikt zijn, wat voor honden met graanallergie niet handig is.

Daarnaast hebben niet alle merken de premix afgestemd op de samenstelling van de voeding, waardoor er geen ideale balans in voedingsstoffen is.

Wanneer raad ik een premix wel aan?

Alhoewel ik voorstander ben van een menu compleet te maken door de juiste ingrediënten, vind ik het in sommige gevallen toch beter om voor een voeding met een premix te kiezen. Je voorkomt namelijk het risico op tekorten, die je vaak niet binnen een paar jaar merkt, maar wel schadelijke gevolgen kunnen hebben. Weet je niet goed hoe je een voeding zo kunt samenstellen dat deze compleet is, of lukt dit om praktische redenen niet? Dan kan een premix een oplossing zijn.

Afwisselen tussen mixen met en zonder premix

Je kunt ook prima voedingen met en zonder premix afwisselen. Als je standaard voedingen met premix voert, raad ik aan om ook af en toe voedingen zonder premix te voeren. Bijvoorbeeld één of twee dagen per week. Een vergroot risico op tekorten is er niet als deze voeding zonder premix qua ingrediënten in balans is (dus spiervlees, bot en organen in de juiste hoeveelheden bevat).

11 Comments

    1. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor je suggestie Sebastiaan. Ik heb dit wel uitgebreid en specifiek behandeld in het boek over rauw voeren, maar deze komt pas in het voorjaar uit denk ik.

      Een eliminatiedieet in de puppyfase is weer een ander verhaal, ik denk dat je met de dierenarts (of een professioneel voedingsdeskundige voor honden) moet bespreken of er aanvullingen nodig zijn op het menu waarmee je wilt elimineren. Sommige voedingen zijn bijna compleet, maar het verschilt per voeding welke aanvullingen nodig zijn. Dat verschilt per diersoort en is afhankelijk van welke organen er wel/niet inzitten.

  1. Monique Overgaauw

    Zonder premix hier maar ik stel zelf mijn vlees ( in de juiste verhouding ) samen en het aantal diersoorten dat hier de revue passeert is meer dan de noodzakelijke 5, naast het reguliere vlees, rund, lam, kip, kalkoen, eend, geit en konijn ( is al 7! ) heb ik ook veel wild in mijn mixen zoals hert, gans, patrijs, fazant, zwaan, haas en wilde eend en konijn ( 8! ) dus tel maar op haha, oja ook verschillende soorten vis, wel geef ik zelf supplementen erbij zoals glucosomine al krijgen ze ook bottenbouillon en ik wissel af met samengestelde mixen zoals hokamix Barf of gewoon pure poeders zoals spirulina, hennep, berryboost. Daarnaast krijgen ze nog verse gepureerde groenten en quinoa, mijn honden eten beter dan ikzelf,..
    Afwisselen met alles zowel vlees als supps is the key! Geen allergieën hier en de dames glimmen de pan uit 😉

  2. Tosun

    Synthetische toevoegingen zijn altijd minder, dat is gewoon een feit. Beter kies je dus voor een natuurlijk toevoeging voor een betere gezondheid. Soms ontkom je er niet aan, zoals medicaties enzo en dan ben je genoodzaakt kunstmatig rommel in te nemen wat ook het geval is bij mensen. Als je toch de mogelijkheid hebt in sommige situaties dan kies je natuurlijk voor natuurlijke ingedrienten zo makkelijk is dat.

      1. Voerwijzer Meike

        Dat verschilt volgend mij per voedingsstof. Zo heeft de synthetische vitamine K een andere effect op het lichaam dan de natuurlijke vormen van vitamine K, maar voor vitamine C maakt het dan weer niks uit. Een tekort kan ook prima met synthetische vitamine opgelost worden, maar dat zegt niet dat het ideaal is. De juiste verhoudingen tussen voedingsstoffen speelt ook mee in een optimale werking van de voedingsstoffen.

  3. Sharon

    Hier wordt er afgewisseld met en zonder premix. Ik merkte bij 1 hond dat zij slechter in de vacht kwam en ik wisselde diverse merken kvv af. En ik ben sowieso niet van de “goedkopere” kvv’s. Sinds ik een kvv met premix erbij geef is het vachtprobleem over.
    Ik voer bandit, carnivoer, carnis, energique en carnibest.

  4. Celine

    Ik voer al bijna 15 jaar enkel en alleen kvv met premix omdat ik net als de makers van Carnibest er van overtuigd ben dat door de bio-industrie de voedingswaarde van ons vlees(en dus kvv) minder vitamines/mineralen bevat dan vroeger het geval was.Harm hierboven voert zeer gevarieerd en uitgebreid,maar ik en met mij half Nederland, heb daar helemaal geen zin in,ik wil wel vers voeren maar geen zin om er een dagtaak van te maken.Ik ga dus voor gemak en vind dat ik meer zekerheid heb door premix kvv’s te voeren.Ik voer slechts 2 merken waarvan alleen CB de mogelijk geeft om smaken af te wisselen.Daarnaast dagelijks een hondenkoekje en daar moeten ze het bij mij mee doen.

    1. Leny

      Als je Darf voert dan heb je alles biologisch of ècht wild. Dan heb je geen last van tekorten in vlees door de bio-industrie Het beest dat je dan voertcaan jouw dier heeft dan ook nog een goed leven gehad! Daar wordt veel te weinig bij stil gestaan!

  5. Harm

    Mooi verhaal om is te kijken wie nu wel en geen premix voert en waarom wel of juist niet. Misschien komen er nu reacties van diegene die lang wel of geen premix gevoerd hebben en wat hiervan hun bevindingen zijn bij de gezondheid van hun huisdier. Interessant wat mij betreft. Wij geven KVV zonder premix om de redenen die jij noemt. Ook wij hebben hier e.e.a. op internet over ingelezen. Vaak is onbekend wat er precies in een premix zit en dit vermeld de leverancier ook niet. Bij voldoende afwisseling van diersoorten van een goed merk complete KVV dus spiervlees, botten en orgaan zou het goed moeten gaan. Vooral organen geven veel goede en gezonde vitamines en mineralen. Wij doen hier wat wisselende groente dagelijks bij, soms een stukje fruit en een dag vette vis in de week. Dit lijkt ons een gezonde manier van voeren, wij mensen nemen immers ook niet standaard synthetische vitamine supplementen dagelijks lijkt me. Afwisseling in voeding is wat ons betreft de gezondste manier.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter