Insecten in hondenvoer, is dat gezond?

Datum: 18 maart, 2019
Laatst bijgewerkt: 13 oktober, 2019

Samenvatting

Hoe gezond zijn insecten voor honden?
In het kort:

 • De eiwitkwaliteit is goed, maar volgens mijn berekening niet beter dan van rauw spiervlees
 • De onderzochte insecten hebben geen invloed op de darmflora, maar de onverteerde delen lijken bij sommige honden wel deels door darmbacteriën te worden “gegeten”
 • De samenstelling van vetzuren, vitamines en mineralen is niet bekend, het is daardoor niet te beoordelen of een voeding die alleen uit insecten bestaat geschikt is.
 • De zwarte soldatenvlieglarven lijken veel zink en laurinezuur te bevatten, wat een goede aanvulling is op vleesvoeding en brokken

Er komen steeds meer voedingen met insecten. Sinds een paar jaar zijn er hondenbrokken met insecten, voornamelijk bedoeld voor honden met voedselallergie, en sinds kort zijn er meerdere rauwe vleesvoedingen met insecten. Deze zijn voornamelijk gericht op het bieden van een duurzamer alternatief voor voedingen met alleen vlees.

Heel handig dat er voedingen zijn met insecten voor allergische honden, en heel goed dat het duurzamer is dan vlees, maar hoe gezond zijn insecten eigenlijk voor honden?

De eiwitkwaliteit
Insecten worden in hondenvoer voornamelijk als eiwitbron gebruikt. De onderzoeken naar de geschiktheid van insecten voor honden, richten zich daarom ook voornamelijk op de eiwitkwaliteit. In de wetenschappelijke publicaties wordt aangegeven dat de eiwitkwaliteit van insectenlarven (o.a. zwarte soldatenvlieg-larven en gele meelworm) goed is. In dit artikel richt ik me vooral op de zwarte soldatenvlieg-larven, omdat dit het meest gebruikte insect is in hondenvoedingen.

Een zwarte soldatenvlieglarve
De meeste hondenvoedingen met insecten gebruiken de zwarte soldatenvlieglarve

De eiwitkwaliteit bepalen we voornamelijk door te kijken naar de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid van het eiwit. Ik heb de hoeveelheid van essentiële aminozuren in spiervlees vergeleken met hoeveelheden in de zwarte soldatenvlieg-larven. Hiervoor heb ik de analyses gebruikt van de larvenpuree die in de rauwe vleesvoeding zijn gebruikt en het larvenmeel dat in brokken wordt gebruikt. Volgens mijn berekeningen bevatten de zwarte soldatenvlieg-larven lagere hoeveelheden van alle essentiële aminozuren dan vers spiervlees, maar de hoeveelheden zijn niet lager dan wordt aanbevolen voor honden als de voeding voor 100% uit deze larven zou bestaan. Essentiële aminozuren zijn onderdelen van het eiwit die belangrijk zijn om via de voeding binnen te krijgen. Dit betekent dus dat de eiwitten uit vers spiervlees van betere kwaliteit is dan de eiwitten uit de insectenlarven.

Voor het vlees in brokken geldt dit niet. Zowel in vleesmeel als in zwarte soldatenvlieg-larven is de hoeveelheid van het essentiële aminozuur methionine wat lager (Bosch, 2016). Het eiwit in insecten en het eiwit in vleesmeel zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben. Het vleesmeel in brokken is over het algemeen gemaakt van vleesproducten van mindere kwaliteit, zoals organen en van bot afgespoten vlees. Deze vleesproducten bevatten minder methionine dan spiervlees. Dit hoeft geen probleem te zijn, als er maar genoeg eiwit in de brokken zit. In sommige brokken wordt de hoeveelheid methionine verhoogd door DL-methionine toe te voegen, dat is een synthetisch methionine-supplement. (In kattenbrokken wordt DL-methionine ook gebruikt als urine-verzuurder)

Naast de samenstelling van de aminozuren, is ook de verteerbaarheid van belang om de eiwitkwaliteit te bepalen. Uit onderzoek blijkt dat de eiwitten en specifiek ook de essentiële aminozuren van zwarte soldatenvlieg-larven en meelwormen goed verteerbaar zijn voor honden.

Kortom: De eiwitkwaliteit blijkt goed. Volgens mijn eigen analyse is de eiwitkwaliteit van rauw spiervlees beter, maar is de eiwitkwaliteit van de zwarte soldatenvlieg-larven goed genoeg als eiwitbron voor honden, uitgaande van de Fediaf-richtlijnen. (De Fediaf-richtlijnen zijn Europese richtlijnen voor hoeveel er van elke essentieel voedingsstof in de hondenvoeding moet zitten.)

Vetzuren, vitamines en mineralen
Als de insectenlarven worden gebruikt in voedingen zonder toegevoegde vitamines en mineralen, of om te bepalen of een voeding die alleen uit insecten bestaat geschikt is, is het ook belangrijk om te weten hoeveel van de andere essentiële voedingsstoffen de insecten bevatten. Andere essentiële voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld omega 3, omega 6, vitamines en mineralen. Het is onbekend hoeveel de insectenlarven bevatten van de meeste vetzuren, mineralen en vitamines. Daardoor is de kwaliteit op dit vlak moeilijk te beoordelen. Op internet zijn wel analyses te vinden, maar de hoeveelheden zijn erg afhankelijk van de voeding die de larven kregen. Ik weet niet welke voeding de larven kregen die in de hondenvoedingen verwerkt zijn, en ook van de leverancier van de insecten heb ik geen uitgebreide analyse kunnen krijgen. Wat wel bekend is:

  • de zwarte soldatenvlieg-larven blijken veel laurinezuur te bevatten, ongeacht de soort voeding. (Spranghers, 2017) Laurinezuur is een vetzuur met bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen. Ook in kokosolie zit veel laurinezuur, wat één van de redenen is dat het vaak wordt gebruikt voor de gezondheid.
  • De zwarte soldatenvlieg-larven die in de rauwe vleesvoeding zitten, blijken veel zink te bevatten. Dat vind ik een voordeel, omdat er in een gemiddeld rauw menu zonder premix volgens mijn berekeningen makkelijk minder zink zit dan aanbevolen.
  • diervoedingsadviseur Mark Finke zegt dat alle insecten een goede bron zijn van B-vitamines en sporenelementen (Wall, 2018), maar noemt geen details of bronnen

Bio-actieve stoffen in vlees, ook in insecten?
Naast de essentiële voedingsstoffen zitten er in vlees ook bio-actieve stoffen die voor honden en katten gezond zijn, zoals taurine, carnitine, creatine en CoQ10. Deze stoffen hebben de meeste gezonde honden en katten volgens de huidige kennis niet perse in hun voeding nodig, met uitzondering van taurine voor katten. Of insectenlarven taurine bevatten, of andere bio-actieve stoffen, is me onbekend. Krekels zouden wel taurine bevatten (Wall, 2018), maar deze worden op dit moment niet gebruikt in Nederlandse voedingen.

Voor de rauwe vleesvoedingen is het niet erg als de insectenlarven geen of weinig van deze gezonde bio-actieve stoffen bevat, omdat deze voedingen naast insecten ook een groot deel vlees bevatten. In brokken zullen deze bio-actieve stoffen mogelijk niet zitten, ze worden sowieso deels inactief gemaakt door de bewerking en verhitting, maar dit wordt dus niet als een probleem gezien, omdat het geen essentiële voedingsstoffen zijn voor de meeste honden.

Darmflora
Daarnaast is ook onderzocht wat het effect is van verschillende insecten op de darmflora. Kakkerlakken en moriowormen in brokken blijken geen effect hebben op de darmflora (Lisenko, 2018). Wel worden de onverteerbare delen van de insecten deels gefermenteerd door de darmbacteriën. (Bosch, 2016)

Hoe lekker vinden ze het?
Om de geschiktheid van insecten in honden- en katten voeding te bepalen, is het natuurlijk ook van belang om te weten of honden en katten het lusten. Kiezebrink heeft de variant met konijn en insecten de afgelopen maanden getest via verschillende verkooppunten en de meeste honden vonden het lekker. Bij katten was de reactie meer wisselend, van heel enthousiast tot niet eens willen proeven. Wat niet heel verrassend is, want veel katten reageren kritisch op nieuwe smaken.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen, heb jij al voeding met insecten geprobeerd en hoe beviel dat bij jouw hond of kat?

————————

Bronnen

Bosch, G., J. J. M. Vervoort, and W. H. Hendriks. “In vitro digestibility and fermentability of selected insects for dog foods.” Animal Feed Science and Technology 221 (2016): 174-184.

Iennarella, C. A., C. J. Iske, and C. L. Morris. “0427 Evaluation of nutrient digestibility and fecal scores in domestic dogs (Canis lupis familiaris) fed raw meat diets varying in protein source.” Journal of Animal Science 94.suppl_5 (2016): 206-207.

Lisenko, K., et al. “PSXIII-26 Compositional analysis and effects of dietary supplementation of insect meals on nutrient digestibility and gut health of adult dogs.” Journal of Animal Science 96.suppl_3 (2018): 158-159.

Spranghers, Thomas, et al. “Nutritional composition of black soldier fly (Hermetia illucens) prepupae reared on different organic waste substrates.” Journal of the Science of Food and Agriculture 97.8 (2017): 2594-2600.

Wall, Tim. “Infographic: Insect-Based Pet Food Nutrition.” PetfoodIndustry.com, PetfoodIndustry.com, 2 Apr. 2018, www.petfoodindustry.com/articles/7060-infographic-insect-based-pet-food-nutrition.

Document Nutrilab met analyse van de Black Soldier Fly-larven-puree welke in rauwe voeding is gebruikt

Analyse van de Black Soldier Fly-larven-meel welke in brokken is gebruikt

Mijn vergelijking van essentiële aminozuren in de zwarte soldatenvlieg-larven en spiervlees (download als png)

USDA food composition databases,
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

17 Comments

   1. Voerwijzer Meike

    Ik zal hier alvast even noemen dat Kiezebrink liet weten dat de insectenpuree verhit wordt om pathogenen te doden en ik neem aan dat ze dan wel een lengte en temperatuur aanhouden waarbij salmonella gedood wordt. Als ik meer informatie heb, zal ik dat hier noemen.

 1. Jai Ke

  Hallo Meike, ik heb twee honden met een voedingsallergie, kip is een no go en Acana Singles Porc ben ik vanwege bekende redenen mee gestopt. Voer nu Desert Sand van Real Nature, die ik in Duitsland haal. Maar mijn interesse heeft Green Petfood Insect gewekt. Wat vind je van deze samenstelling? Analytische bestandsdelen
  Ingrediënten
  Gedroogde aardappel, erwtenbloem (natuurlijke bron van aminozuren), insecten (10%), zonnebloemolie, gedeeltelijk gehydrolyseerde gist, aardappeleiwit, mineralen, bietenvezels, johannesbroodpitmeel.
  Additieven
  Voedingsfysiologische additieven:
  Vitamine A (12.000 IE / kg), Vitamine D3 (1200 IE / kg), Vitamine E (130 mg / kg), Vitamine B1 (10 mg / kg), Vitamine B2 (15 mg / kg), Vitamine B6 (15 mg / kg), vitamine B12 (70 mcg / kg), vitamine C (100 mg / kg), niacine (60 mg / kg), pantotheenzuur (40 mg / kg), foliumzuur (4 mg / kg), L-carnitine ( 300 mg / kg), biotine (600 mg / kg), taurine (1000 mg / kg), ijzer (180 mg / kg), zink (160 mg / kg), mangaan (16 mg / kg), koper (20 mg / kg), jood (2 mg / kg), seleen (0,25 mg / kg).

  Analytische bestandsdelen

  ruw eiwit 22.0 %
  ruw vet 12.0 %
  ruwe vezel 2.7 %
  ruwe as 7.1 %
  calcium 0.9 %
  fosfor 0.7 %
  magnesium 0.1 %
  natrium 0.4 %
  energie 15.1 MJ/kg
  metaboliseerbare energie 3622.0 kcal

  Alvast dank…

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ben er niet zo enthousiast over, door het lage eiwitgehalte en de lage eiwitkwaliteit. Erwten zijn voor honden geen natuurlijke eiwitbron en zijn kwalitatief minderwaardig.

   Van alle brokken met insecten ben ik het meest positief over Trovet insect. Het eiwit in deze brok komt niet deels uit erwten of geisoleerd aardappeleiwit, en er zit dierlijk vet in. Er zit wel gehydroliseerde kippenlever in, waar sommige kip-allergische honden op reageren, maar de meesten niet.

   Als het kippenvet en de gehydroliseerde kippenlever een probleem zijn, dan lijkt me Bugsforpets een goede keuze. Ook in deze brok is insectenmeel de enige eiwitbron (dus zonder geisoleerd plantaardig eiwit).

 2. Marieke

  Mijn hondje krijgt nu een half jaar sanimed insect. Insect met rijst of rijst met insect als basis. Hij doet het er zo goed op. Div. Eiwitbronnen geprobeerd, iedere keer na paar weken diarree of bergen ontlasting. Nu 1 a 2 x per dag een klein hoopje. Hij ziet er goed uit, is actief en gezond. En hij is voor het eerst gek op zijn brokjes.

  Wel ben ik er op mijn zoektocht achter gekomen dat aardappel not done is voor hem, dan meteen veel meer en slechtere ontlasting. Dus ook insect brokjes met aardappel geprobeerd, waaronder die van schlecler uit duitsland. Die gebruik ik nu als koekjes en dan gaat het goed. Trovet is ook met aardappel en die heb ik dus niet geprobeerd.

  Zelf vind ik de samenstelling niet je van het. Erg laag vet % eiwitpercentage voor mij hoog genoeg, ik houd niet zo van die giga eiwit%. Zoek nog steeds een vetbron om bij te geven, maar zalmolie, ging dus ook fout, hoe weinig ik ook gaf.
  Zou algenolie goed zijn?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je zou algenolie prima kunnen proberen. Verder kun je ook afwisselen met vetten die hij verdraagt, in kleine hoeveelheden. Zoals een beetje olijfolie, een beetje kokosolie, een beetje lamsvet en een beetje roomboter.

   Tot nu toe heb ik geen brok met insecten gevonden zonder aardappel! Gelukkig zit er in Sanimed dus weinig genoeg aardappel voor je hondje. Ik heb wel een natvoeding gevonden zonder aardappel: Landgut Menu Insecten. Dit bevat zoete aatdappel als koolhydraatbron.

 3. Marieke

  Dank voor je opzoekwerk! Kokosolie gaat goed, dat gaf ik al, mee gestopt omdat potje leeg was, maar is dus ook goede aanvulling.
  De landgut insecten had ik nog niet gevonden, ga er naar kijken. Zag op de site dat ze ook koekjes met insecten hebben, wel weer aardappel, maar een beetje gaat goed.
  De alsa nature insect brok wat denk je daarvan, er is er een met rijst..

  En kan je brok met blik wel gelijktijdig geven? Beetje blik over brokjes?

 4. afennis

  Hallo Mieke,
  Ben je ook bekend met de brokken en snacks van https://www.eat-small.com
  Ik ben druk bezig met het opzetten van een informatieve dieren speciaalzaak waar ik veel informatie wil geven met de beste van de beste producten. Maar ik ben niet alwetend en onder het moto; ‘samen staan we sterk’ ben ik dan ook erg benieuwd naar jou oordeel over dit merk.

 5. Marieke

  Klopt, de snacks vindt mijn hondje exht lekker, soort frolicjes qua structuur. De brokjes heb ik nu ook gekocht. Is wel prijzig, duurder dan de sanimed in ieder geval.
  Op de zak staat
  Rohprotein 25%, vet 14,5%,rohfaser 3,6%,rohasche 6,98%, feuchte 9,0%, ca 0,95%, ph 0,55% na 0,45%, energie uE 3.590 cal.
  Vit aE672 15.000 ie., vit d3 e 671, 15000 ie, vite als all rac alpha tocopherylacetat 100 mg, vit c ascorbinezuur, 350mg, b1 thiamine 5mg, b2 ribiflavin 6 mg, b6 pyridoxin 4mg, b12 cobalamin 7o mcg, b3 niacin 45mg, b5 d panthenol 12mg, b9 folsaure 2mg, b7 biotin 500mcg. Eisen als eisen II sulfat, monohydrat 110mg, kupfer als kupfer (II)sulfat, pentahydrat 12 mg, , mangan als mangan(II)oxid 15mg, zink als zinkoxid 100 mg, jod als calciumjodat wasserfrei 1,5 mg. Natriumseeleniet 0,15 mg
  Heb je hier iets aan Meike?
  Kan je u een conclusie geven?

  Er zitten zoete aardappelen in, is dat een heel andere koolhydraatbron dan gewone aardappel?
  Ook meer insectenmeel dan in de sanimed, 30%, 26% zoete aardappel, amaranth 24%,

  1. Voerwijzer Meike

   Dankje! Ja dat ziet er prima uit. De mineralen zijn niet in ideale vorm toegevoegd, maar dat is niet heel erg. Zoete aardappel is echt een andere koolhydraatbron dan aardappel, de planten zijn niet eens van dezelfde familie. Je kunt het dus gerust voeren. Laat je weten hoe de brok bevalt?

 6. Voerwijzer Meike

  Dr Becker publiceerde vandaag ook een artikel over insecten in petfood: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/06/29/insect-based-pet-food.aspx

  Wat ze schrijft is dat het een goede eiwitbron is, de eiwitkwaliteit is ook beter dan plantaardige eiwitbronnen en beter dan sommige vissoorten. En de duurzaamheid is een voordeel. Als nadeel noemt ze dat het nog niet duidelijk is of het gezondheidsgevolgen heeft op de langere termijn.

Geef een reactie