Insecten in hondenvoer, is dat gezond?

Datum: 18 maart, 2019
Laatst bijgewerkt: 18 april, 2021

Samenvatting

Hoe gezond zijn insecten voor honden?
In het kort:

  • De eiwitkwaliteit is goed, maar volgens mijn berekening niet beter dan van rauw spiervlees
  • De onderzochte insecten hebben geen invloed op de darmflora, maar de onverteerde delen lijken bij sommige honden wel deels door darmbacteriën te worden “gegeten”
  • De samenstelling van vetzuren, vitamines en mineralen is niet bekend, het is daardoor niet te beoordelen of een voeding die alleen uit insecten bestaat geschikt is.
  • De zwarte soldatenvlieglarven lijken veel zink en laurinezuur te bevatten, wat een goede aanvulling is op vleesvoeding en brokken

Er komen steeds meer voedingen met insecten. Sinds een paar jaar zijn er hondenbrokken met insecten, voornamelijk bedoeld voor honden met voedselallergie, en sinds kort zijn er meerdere rauwe vleesvoedingen met insecten. Deze zijn voornamelijk gericht op het bieden van een duurzamer alternatief voor voedingen met alleen vlees.

Heel handig dat er voedingen zijn met insecten voor allergische honden, en heel goed dat het duurzamer is dan vlees, maar hoe gezond zijn insecten eigenlijk voor honden?

De eiwitkwaliteit
Insecten worden in hondenvoer voornamelijk als eiwitbron gebruikt. De onderzoeken naar de geschiktheid van insecten voor honden, richten zich daarom ook voornamelijk op de eiwitkwaliteit. In de wetenschappelijke publicaties wordt aangegeven dat de eiwitkwaliteit van insectenlarven (o.a. zwarte soldatenvlieg-larven en gele meelworm) goed is. In dit artikel richt ik me vooral op de zwarte soldatenvlieg-larven, omdat dit het meest gebruikte insect is in hondenvoedingen.

Een zwarte soldatenvlieglarve
De meeste hondenvoedingen met insecten gebruiken de zwarte soldatenvlieglarve

De eiwitkwaliteit bepalen we voornamelijk door te kijken naar de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid van het eiwit. Ik heb de hoeveelheid van essentiële aminozuren in spiervlees vergeleken met hoeveelheden in de zwarte soldatenvlieg-larven. Hiervoor heb ik de analyses gebruikt van de larvenpuree die in de rauwe vleesvoeding zijn gebruikt en het larvenmeel dat in brokken wordt gebruikt. Volgens mijn berekeningen bevatten de zwarte soldatenvlieg-larven lagere hoeveelheden van alle essentiële aminozuren dan vers spiervlees, maar de hoeveelheden zijn niet lager dan wordt aanbevolen voor honden als de voeding voor 100% uit deze larven zou bestaan. Essentiële aminozuren zijn onderdelen van het eiwit die belangrijk zijn om via de voeding binnen te krijgen. Dit betekent dus dat de eiwitten uit vers spiervlees van betere kwaliteit is dan de eiwitten uit de insectenlarven.

Voor het vlees in brokken geldt dit niet. Zowel in vleesmeel als in zwarte soldatenvlieg-larven is de hoeveelheid van het essentiële aminozuur methionine wat lager (Bosch, 2016). Het eiwit in insecten en het eiwit in vleesmeel zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben. Het vleesmeel in brokken is over het algemeen gemaakt van vleesproducten van mindere kwaliteit, zoals organen en van bot afgespoten vlees. Deze vleesproducten bevatten minder methionine dan spiervlees. Dit hoeft geen probleem te zijn, als er maar genoeg eiwit in de brokken zit. In sommige brokken wordt de hoeveelheid methionine verhoogd door DL-methionine toe te voegen, dat is een synthetisch methionine-supplement. (In kattenbrokken wordt DL-methionine ook gebruikt als urine-verzuurder)

Naast de samenstelling van de aminozuren, is ook de verteerbaarheid van belang om de eiwitkwaliteit te bepalen. Uit onderzoek blijkt dat de eiwitten en specifiek ook de essentiële aminozuren van zwarte soldatenvlieg-larven en meelwormen goed verteerbaar zijn voor honden.

Kortom: De eiwitkwaliteit blijkt goed. Volgens mijn eigen analyse is de eiwitkwaliteit van rauw spiervlees beter, maar is de eiwitkwaliteit van de zwarte soldatenvlieg-larven goed genoeg als eiwitbron voor honden, uitgaande van de Fediaf-richtlijnen. (De Fediaf-richtlijnen zijn Europese richtlijnen voor hoeveel er van elke essentieel voedingsstof in de hondenvoeding moet zitten.)

Vetzuren, vitamines en mineralen
Als de insectenlarven worden gebruikt in voedingen zonder toegevoegde vitamines en mineralen, of om te bepalen of een voeding die alleen uit insecten bestaat geschikt is, is het ook belangrijk om te weten hoeveel van de andere essentiële voedingsstoffen de insecten bevatten. Andere essentiële voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld omega 3, omega 6, vitamines en mineralen. Het is onbekend hoeveel de insectenlarven bevatten van de meeste vetzuren, mineralen en vitamines. Daardoor is de kwaliteit op dit vlak moeilijk te beoordelen. Op internet zijn wel analyses te vinden, maar de hoeveelheden zijn erg afhankelijk van de voeding die de larven kregen. Ik weet niet welke voeding de larven kregen die in de hondenvoedingen verwerkt zijn, en ook van de leverancier van de insecten heb ik geen uitgebreide analyse kunnen krijgen. Wat wel bekend is:

    • de zwarte soldatenvlieg-larven blijken veel laurinezuur te bevatten, ongeacht de soort voeding. (Spranghers, 2017) Laurinezuur is een vetzuur met bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen. Ook in kokosolie zit veel laurinezuur, wat één van de redenen is dat het vaak wordt gebruikt voor de gezondheid.
    • De zwarte soldatenvlieg-larven die in de rauwe vleesvoeding zitten, blijken veel zink te bevatten. Dat vind ik een voordeel, omdat er in een gemiddeld rauw menu zonder premix volgens mijn berekeningen makkelijk minder zink zit dan aanbevolen.
    • diervoedingsadviseur Mark Finke zegt dat alle insecten een goede bron zijn van B-vitamines en sporenelementen (Wall, 2018), maar noemt geen details of bronnen

Bio-actieve stoffen in vlees, ook in insecten?
Naast de essentiële voedingsstoffen zitten er in vlees ook bio-actieve stoffen die voor honden en katten gezond zijn, zoals taurine, carnitine, creatine en CoQ10. Deze stoffen hebben de meeste gezonde honden en katten volgens de huidige kennis niet perse in hun voeding nodig, met uitzondering van taurine voor katten. Of insectenlarven taurine bevatten, of andere bio-actieve stoffen, is me onbekend. Krekels zouden wel taurine bevatten (Wall, 2018), maar deze worden op dit moment niet gebruikt in Nederlandse voedingen.

Voor de rauwe vleesvoedingen is het niet erg als de insectenlarven geen of weinig van deze gezonde bio-actieve stoffen bevat, omdat deze voedingen naast insecten ook een groot deel vlees bevatten. In brokken zullen deze bio-actieve stoffen mogelijk niet zitten, ze worden sowieso deels inactief gemaakt door de bewerking en verhitting, maar dit wordt dus niet als een probleem gezien, omdat het geen essentiële voedingsstoffen zijn voor de meeste honden.

Darmflora
Daarnaast is ook onderzocht wat het effect is van verschillende insecten op de darmflora. Kakkerlakken en moriowormen in brokken blijken geen effect hebben op de darmflora (Lisenko, 2018). Wel worden de onverteerbare delen van de insecten deels gefermenteerd door de darmbacteriën. (Bosch, 2016)

Hoe lekker vinden ze het?
Om de geschiktheid van insecten in honden- en katten voeding te bepalen, is het natuurlijk ook van belang om te weten of honden en katten het lusten. Kiezebrink heeft de variant met konijn en insecten de afgelopen maanden getest via verschillende verkooppunten en de meeste honden vonden het lekker. Bij katten was de reactie meer wisselend, van heel enthousiast tot niet eens willen proeven. Wat niet heel verrassend is, want veel katten reageren kritisch op nieuwe smaken.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen, heb jij al voeding met insecten geprobeerd en hoe beviel dat bij jouw hond of kat?

————————

Bronnen

Bosch, G., J. J. M. Vervoort, and W. H. Hendriks. “In vitro digestibility and fermentability of selected insects for dog foods.” Animal Feed Science and Technology 221 (2016): 174-184.

Iennarella, C. A., C. J. Iske, and C. L. Morris. “0427 Evaluation of nutrient digestibility and fecal scores in domestic dogs (Canis lupis familiaris) fed raw meat diets varying in protein source.” Journal of Animal Science 94.suppl_5 (2016): 206-207.

Lisenko, K., et al. “PSXIII-26 Compositional analysis and effects of dietary supplementation of insect meals on nutrient digestibility and gut health of adult dogs.” Journal of Animal Science 96.suppl_3 (2018): 158-159.

Spranghers, Thomas, et al. “Nutritional composition of black soldier fly (Hermetia illucens) prepupae reared on different organic waste substrates.” Journal of the Science of Food and Agriculture 97.8 (2017): 2594-2600.

Wall, Tim. “Infographic: Insect-Based Pet Food Nutrition.” PetfoodIndustry.com, PetfoodIndustry.com, 2 Apr. 2018, www.petfoodindustry.com/articles/7060-infographic-insect-based-pet-food-nutrition.

Document Nutrilab met analyse van de Black Soldier Fly-larven-puree welke in rauwe voeding is gebruikt

Analyse van de Black Soldier Fly-larven-meel welke in brokken is gebruikt

Mijn vergelijking van essentiële aminozuren in de zwarte soldatenvlieg-larven en spiervlees (download als png)

USDA food composition databases,
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

87 Comments

  1. StephKur

    Hej Meike,

    ik heb een hondje met hoogstwaarschijnlijk voedingsallergie of intollerantie.
    Daarom zijn we momenteel verschillende voedingen aan het proberen om te kijken waar ze geen jeuk meer van krijgt.
    Nu heb ik Yora vandaag binnen gekregen met larven en haver (hun beweren dat haver minder problemen geeft dan andere graan soorten) maar ik kon geen review van jou hierover vinden.

    Zou jij mij toch in het kort jou mening over deze voeding kunnen geven?

    Ik heb voor Yora gekozen vanwege het feit dat er 40% Insecten in zit.

      1. Voerwijzer Meike

        Hier de mini-review: Yora heeft voor een insectenbrok een prima samenstelling. Het is de insectenbrok met het hoogste gehalte insecten-eiwit, maar het totale eiwitgehalte is wat laag. Veel andere merken vullen het eiwit nog aan met andere (plantaardige) eiwitbronnen. Er zit erg veel omega 6 in. Ik raad als eerste de puppy-variant aan, ook voor volwassen honden, omdat die meer eiwit en een goede omega 3-bron bevat. Geschikt voor allergische honden, insect is de enige dierlijke eiwit- en vetbron. Niet geschikt bij intolerantie/allergie voor maïs of aardappel.

  2. KarinK

    Dag Meike, Mijn allergische Basset Fauve krijgt sinds oktober Vet Concept Sana Hermetia, en als snacks enkel gedroogde struisvogelproducten (spiermaag, bot, pees). Dit gaat al een aantal maanden goed! Hiervoor veel geëxperimenteerd, steeds ging het een paar maanden goed en dan weer enorme jeuk.
    Ik vind geen review van dit voer, dus vraag me af dit alles bevat wat hij nodig heeft.
    En kan ik dit voer ook geven aan mijn andere Fauve van net 1 jaar, die geen allergie heeft? Hij heeft tot zijn eerste jaar Acana Heritage Puppy gekregen en eet nu de resten op van eerder voer van onze allergische hond: Optimanova Konijn en zoete aardappel.
    Dankjewel alvast voor je reactie!

    1. Voerwijzer Meike

      Vet Concept Sana Hermetica ziet er prima uit qua samenstelling. Of alles er in zit wat een hond nodig is, is lastig te zeggen. Er zijn zoveel belangrijke voedingsstoffen, en het is niet bekend in welke hoeveelheden al deze voedingsstoffen in de brokken zitten. Ik zie geen zorgwekkende dingen, je zou alleen zelf nog algenolie kunnen toevoegen om te zorgen voor genoeg DHA in het menu. Algenolie wordt goed verdragen bij allergie. Het voer lijkt me ook prima geschikt voor een jonge hond, alleen zou ik het idealer vinden als er wat meer vet en minder koolhydraten inzitten. Je zou het voor je jonge hond eventueel kunnen aanvullen met bijvoorbeeld drie keer per week een eitje en af en toe wat gekookt gehakt ofzo, om het wat voedzamer te maken.

  3. Voerwijzer Meike

    In een artikel werd het eten van insecten gevaarlijk genoemd, doordat het zou bevatten
    – antinutrienten (oxalaten, tannine, fytaten)
    – cholesterol
    – parasieten
    – chitine
    – calorieën
    En dat het kankerverwekkend zou zijn door het bevatten van chitine, omdat Chitinase 3-like-1 in wetenschappelijk onderzoek in verband werd gebracht met sommige soorten kanker.

    Mijn eerste reactie:

    De argumenten vind ik behoorlijk zwak, dus ik maak me geen zorgen. In allerlei voedsel zitten stoffen als oxalaten (spinazie, zoete aardappel, biet), tannine (thee, koffie, chocola) en fytaten (granen, noten, zaden). Bijna alle mensen kunnen de hoeveelheden in voeding heel goed verwerken. Chitine is een prebiotica (en ja sommige mensen krijgen een opgeblazen gevoel van prebiotica) en wordt zelfs als supplement gebruikt. Cholesterol in voeding is helemaal niet ongezond. Chitinase 3-like-1 is juist iets wat in zoogdieren zit en niet in insecten, voor zover ik weet. Eventuele parasieten (en hun oöcyten) op insecten zijn allang onschadelijk als ze in het eten zitten, door de verhitting die ze ondergaan. En dat het overgewicht veroorzaakt is natuurlijk helemaal onzin.

  4. lori

    Mijn hond heeft gele ontlasting geen idee waarom??
    Verder vrolijk. Bloedonderzoek ontlastonderzoek goed .
    Ben van acana wild prairie naar sanimed lam rijst gegaan.
    Haar poep zijn nu keutels geworden iets minder geel.
    Is het goed om over te stappen naar sanimed insecten?
    Ze vreet ook eten op straat dus dat kan ook het probleem zijn.

    1. Voerwijzer Meike

      De kleur van de ontlasting kan ook te maken hebben met de ingrediënten, het hoeft niet door iets interns te komen.

      Het kan nooit kwaad om een andere brok te proberen en te kijken of dat beter bevalt of juist niet, of om af te wisselen

  5. steph

    Hallo,

    Is https://imbypetfood.com/ goed of niet?
    Sorry om zo weinig te schrijven, ik ben franstalig.

    Adult mini samenstelling:

    Insect 25% (gedroogd insecteneiwit 19%, insectenolie 6%), zoete aardappel, naakte haver, witte rijst, doperwten, maïsgluten, koolzaadolie, gedroogde bietenpulp, mineralen, gedroogde biergist, erwten proteïne, gedroogde cichorei, MOS (mannan-oligosacchariden), gedroogde tijm (0,1%), gedroogde marjolein (0,1%), gedroogde oregano (0,1%), gedroogde peterselie (0,1%), gedroogde salie (0,1%), gedroogde brandnetel (0,1%), gedroogde broccoli (0,1%), gedroogde spinazie (0,1%), gedroogde tomaten (0,1%), gedroogde veenbessen (0,05%), gedroogde blauwe bessen (0,05%), glucosamine hydrochloride (0,01%), chondroïtinesulfaat (0,01%)

    ANALYTISCHE BESTANDDELEN (%)
    Ruw eiwit 28,0 Vochtigheid 9,0
    Ruwe vetten 18,0 Calcium (Ca) 1,0
    Ruw as 8,0 Fosfor 0,9
    Ruwe celstof 2,5
    ADDITIEVEN
    VITAMINES
    Vitamine A (3a672a) (IU/KG) 20.000 Vitamine E (3a700) (mg/KG) 400
    Vitamine D3 (3a671) (IU/KG) 2.000 Vitamine C (3a312) (mg/KG) 200
    AMINOZUREN
    Taurine (mg/KG) 1.500
    SPOORELEMENTEN
    Ijzer (3b103, 3b107) (mg/KG) 50 Mangaan (3b503, 3b505) (mg/KG) 40
    Koper (3b405, 3b406) (mg/KG) 10 Jodium (3b202) (mg/KG) 1,5
    Zink (3b605, 3b612) (mg/KG) 60 Selenium (3b801) (mg/KG) 0,2
    ANTIOXIDANTEN Tocopherol extract van olie (1b306(i))
    Metabolische Energie (kcal/KG) 3.940
    Hartelijk dank voor uw antwoord!

  6. Judith2

    Hallo Meike, ik heb een vraag over het volgende voer:
    https://www.zooplus.nl/shop/honden/hondenvoer_droog/greenpetfood/725103
    Samenstelling
    Rijst (52,8%), insecten (15,0%), gedeeltelijk gehydrolyseerde gist, zonnebloemolie, bietenpulp, aardappeleiwit, mineralen, vlozaad (psyllium), gemalen cichoreiwortel (natuurlijke bron van inuline).

    Bevat gedeeltelijk gehydrolyseerde gist vrije glutamaten?

    Ik heb een hond die overal met zijn hersenen op reageert (waarschijnlijk probleem met bloed hersenbarrière. Hij reageert slecht op visolie (ook zalmolie in brokken) bijvoorbeeld. Heb jij een idee of hij dan wel zonnebloemolie in dit geval, of bijvoorbeeld canola olie in voer zou kunnen hebben?
    Alvast bedankt.

    1. Voerwijzer Meike

      Ja gedeeltelijk gehydoliseerde gist bevat waarschijnlijk vrije glutamaat. Volgens mij kan een overdaad aan omega 6 ook problemen geven in de hersenen, zoals in zonnebloemolie zit, maar dan hangt het er dus van af hoeveel zonnebloemolie er in zit. Bij heftige gezondheidsproblemen zou ik ook eens kijken of gekookt voer een oplossing biedt, dit is natuurlijker dan brokken en geeft minder snel problemen.

      1. Judith2

        Hij krijgt op dit moment een combinatie van Renske vers eend en konijn en Acana free run duck, dat lijkt tot nu toe het beste (qua kant-en-klaar iig). Ik was aan het kijken of er misschien goedkopere alternatieven zijn (vanwege zijn formaat) of duurzamere alternatieven (zoals insecten). Maar hij heeft iig iets dat wel passend lijkt en ik ben erg blij met de info op deze site.

  7. Marieke

    Nog steeds geef ik sanimed, insect 2,5 jaar inmiddels, ondertussen wel andere brok geprobeerd, maar iedere keer na zes weken, bagger ontlasting, jammer.
    Ook de yora geprobeerd, maar kennelijk kan mijn hondje niet tegen erg veel insecten eiwit? In iedergeval ging dit ook na een week of zes niet goed
    Ik vraag mij af of , op de lange termijn of insecten wel voldoende voedingsstoffen geven, of er geen te korten ontstaan.want de laatste maand,eet mijn hondje met lange tanden en krijgt een doffe vacht. Ik heb de brokjes de laatste zes weken gemengd met bubeck aardappelvrij met wild vlees. Keurige ontlasting en ze at alles weer met graagte.
    Echter, kriebel probleem na zes weken, dus weer terug naar de sanimed .
    Is er meer bekend over gebruik op lange termijn?
    Ik zit nu te denken aan farmina quinoa haring, een heel ander eiwit, vis. En ik zal de sanimed blijven geven, maar mengen met toch een andere eiwitbron,is dit een goed uitgangspunt?

    1. Voerwijzer Meike

      Wat hier waarschijnlijk aan de hand is, is dat je hond elke keer opnieuw een overgevoeligheid ontwikkeld voor bepaalde voedingsmiddelen. Je verhaal is een klassiek patroon, wat gebeurt bij honden met slechte darmen. Als de darmen niet worden “gerepareerd” ontstaat er elke keer opnieuw een voedings-overgevoeligheid. Wat ik zou doen is aan de darmen werken en elke vier weken een andere voeding geven (met andere eiwitbron en andere koolhydraatbron). Je kunt hulp vragen van een orthomoleculair therapeut voor honden, of een darmprotocol (of leaky gut protocol) voor honden volgen, van bijvoorbeeld Dogs Naturally Magazine, Julie Anne Lee of De Groene Os.

    1. Judith2

      Ik zie dat er volgens mij (als ik het vergelijk met andere brokken) redelijk wat jodium in zit; jodium (calciumjodaat, watervrij) 2,2 mg, selenium (natriumseleniet) 0,35 mg bij 3576 kcal/kg. Maar ik ga geloof ik toch geen aardappel proberen i.v.m. zijn allergieën.

  8. Marianne47

    Meike, ik heb 3 jaar rauwvoer gegeven. Dit kan en wil ik niet meer, wij gaan nog weleens een paar dgn. weg, als gepensioneerden.
    Misschien is het een keer fijn als je ook eens een insectenvoeder bekijkt.
    Ik geef Yora nu 8 mnd. aan mijn honden. De oudste begon erg te drinken toen ze Yora 7 mnd. gegeten had. En ik heb een bloedtest laten doen, geen problemen. Ik heb haar op vleesbrokken gezet.
    Nu sinds 2 weken begon ook de jongste opeens veel te drinken, ook bij haar het bloed laten testen. Alles oké. Dus……waarschijnlijk komt dit van de brokken.
    Ik wil haar ook op dezelfde brokken zetten als de oudere hond, maar twijfel zo. Omdat zij Colitis heeft en het op de insectenbrok hartstikke goed doet. Pfffffff, zorgen wat nu te doen.

    1. Judith2

      Hallo, ik ben ik zoek naar een brok net insecten, is er een reden te vinden bij de yora brok dat de honden er misschien veel van kunnen gaan drinken?

      Ik kan nergens de fosfor waarde vinden van de yora brok, alleen de calcium waarde.

      Groetjes, Judith

      1. Voerwijzer Meike

        Ik kon het fosforgehalte ook niet vinden, en heb dit gevraagd, maar krijg geen antwoord helaas.

        Ik weet niet waardoor sommige honden veel gaan drinken van Yora. Als je hond niet goed tegen mais kan, zou ik Yora niet voeren.

        Green Petfood is dan beter geschikt. Het nadeel van dit voer vind ik dat er erg veel koolhydraten in zitten en weinig eiwit. Ik vind Eat Small en Veterinary HPM Insect beter voor de gemiddelde hond.

        1. Judith2

          Hoi Meike, bedankt voor je reactie.
          Ik heb per e-mail het bericht gehad van Yora dat All Breeds 0,6% fosfor bevat. Ik ga het maar niet proberen vanwege de mais, dat zag ik later pas.
          Veterinary HPM Insect vind ik niet geschikt voor mijn hond vanwege gehydroliseerde varkenslever. Green Petfood bevat gedeeltelijk gehydroliseerde gist.
          Eat Small is een optie, ik ga navragen bij een arts of hij de kruiden mag hebben die erin zitten vanwege zijn gezondheid.
          Anders heel misschien Greenwoods Insects (van zooplus), maar daar zit veel jodium in (2,2 mg/kg) en ga ik navragen bij een arts of dat kwaad kan voor mijn hond, mogelijk niet verstandig.
          En van Concept for life insect (van bitiba) heb ik het calcium- en fosforpercentage opgevraagd.
          Verder weet ik niet of aardappel überhaupt een optie is voor zijn allergieën.. lastig!
          Groetjes, Judith

          1. Voerwijzer Meike

            Voor een insectenbrok ziet het er ok uit. Ik vind alleen het eiwitgehalte wat laag (en het koolhydraatgehalte erg hoog), maar dit is vrij normaal voor een insectenbrok. Je moet zelf inschatten of dat past bij de voedingsbehoeftes van je hond. Het is trouwens ook onduidelijk welke antioxidanten ze gebruiken.

  9. Marianne47

    Ik geef nu 8 mnd. YORA insectenbrok aan mijn hond met Colitis. Ze doet het er goed op. Het enige is dat ik bang ben dat ze op ten duur misschien te weinig vleeseiwit binnenkrijgt. Nu is mij aanbevolen door iemand om eens over te gaan op Naturavetal. Dat is een geperste brok. Wat vindt jij hiervan?

  10. Ik heb drie honden waarvan er één ernstige huidklachten heeft en de andere darmklachten door langdurig gebruik van PhenPred (met omeprazol). Ik heb eerst de hond met huidklachten overgezet op Insect Dog Hypoallergeen en nu sinds een dag of vier de hond met darmklachten ook, op advies van de dierenarts. Ik ben van plan om voor het gemak ook de derde hond over te zetten als het oude voer op is. Ze krijgen ook geen snacks meer met granen of dierlijke eiwitten anders dan van insecten. Tot nu toe lijkt het erg goed te gaan. De eerste hond heeft prachtige ontlasting en lijkt geen jeuk te hebben. De hond met darmklachten heeft geen opgezette buik meer ‘s avonds, ontlasting is nog wel zacht. Het is nog te kort om er echt een duidelijke conclusie aan te verbinden, maar ik ben positief.

  11. rosapukkie

    Heb even al het bovenstaande gelezen!
    Ik heb een teckel van 2 jaar oud, met al sinds dat ze 6 maanden oud is, enorme darmproblemen en een hele rit aan dierenartsen/holistische artsen/specialisten: nooit is ze ook maar iets beter geworden.
    Nu toch weer op zoek na nieuwe voeding (alles al geprobeerd: hypo/an allergeen, goede brokken (acana/orijen), eliminatie diëten, sensitivity control, KVV verschillende diersoorten), maar niks tot nu toe gevonden wat ze langer dan 2 weken goed trekt. Nu ook terecht gekomen bij Bellfor. Maar er zit toch aardappel en aardappelzetmeel in. Dit is toch niet zo goed voor de honden? Of ben ik gek?

        1. Voerwijzer Meike

          Dat verschilt per hond, hoe het lichaam reageert op voeding waar het immuunsysteem van denkt dat het ongewenst is. Jeuk is een veelvoorkomend symptoom, sommige honden krijgen diarree en andere honden krijgen jeuk én diarree. Soms uit het zich in ontstekingen zoals oorontsteking.

  12. LUGTEN

    Bedankt voor de Tip. Ik heb wel wat vega snacks (koeken) gevonden, maar heb daar m’n bedenkingen bj. Immers honden zijn carnivoren. Tuurlijk wart groen erbij is geen perobleem, maar in hoofdzaak toch vleeseters. Enfin, ik het de worte van een kofieboom, maar omdat ze het niet kon opeten was bij haar de lol er snel vanaf. Maar het gaat nog steeds goed met haar ontlasting en daar ben ik erg blj mee.

  13. LUGTEN

    Tja, vliegen eten dat klinkt niet echt smakelijk. En toch was het voor onze Berner Sennenhond een uitkomst. Ik heb wel erg moeten zoeken, maar heb uiteindelijk in Duisland een bedrijf gevonden met betaalbare (40 euro voor 7,5 kg.) brokken.
    Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen en eerst het probleem schetsen. Onze hond had als pup al regelmatig last van diaree. Maar ze at ook wel eens wat van de straat en het ging ook wel weer over, dus we zaten er niet zo mee. En tja, ze had wel wat vaak een kuurtje nodig om het te stoppen, maar dan kon het ook zo weer maanden goed gaan. Nou in de loop van de tijd werden die maanden weken en die weken uiteindelijk dagen. Ze is nu drie jaar en dat is ook het moment dat we dachten dat het nu zoveel en zo vaak is dat er iets moet gebeuren. het was niet zomaar wat dunnen ontlasting, het was echt water. Onderzoek bij de dierenarts toonde na een endoscopie aan dat er sprake was van IBD of IBS (Inflamatory Bowl Desease/Syndrome). De dierenarts legde uit dat dit vergelijkbaar is met de ziekte van Crohn bij mensen. Allemaal ontstekingen in het darmkanaal. Enfin een strikt regime van specifiek voer daarvoor dat 8 weken lang gegeven moest worden bracht uitkomst, maar dit was een voer dat je niet kunt bljven geven. En we moesten op zoek naar een brok die ze kan verdragen. Ze reageerde slecht op alle denkbare dierlijke eiwitbronnen.
    Toen ik op zoek ging naar informate over IBD kwam ik per toeval op de site van Bellfor die daar een heel goed artikel over hadden. Ze hadden een speciaal voerpakket voor honden met deze ziekte. Ik heb enkele malen per mail contact met hen gehad en ben volgens hun aanwijzingen over gegaan op dit voer op basis van insecten; vliegen dus. En waarempel dat ging goed. en ze eet het ook goed, dus blijkbaar nog smakelijk ook. Wel duurder dan een ‘gewone’ brok, maar acceptabel.
    De producteigenschappen zijn:
    – Graanvrij geëxtrudeerd gedroogd hondenvoer
    – Insecten-eiwit (82%) met een hoge verteerbaarheid
    – Eiwitbron met een zeer laag allergiepotentieel
    – Duurzame droog hondenvoer
    – Rijk aan natuurlijke vitaminen, mineralen (sporenelementen) en antioxidanten
    – Hoog percentage omega-3 vetzuren
    – Inuliene (FOS) voor een gezonde en resistente darmflora
    – Prebiotica verhogen de efficiëntie van het immuunsysteem
    – Levensmiddelenkwaliteit
    – Ideaal voor voedingssensitieve honden
    – Brokken grootte ca. 1,5cm
    Ingrediënten:
    Insecten, gedroogd (zwarte soldaatvlieg), aardappel (gemalen), aardappelzetmeel, erwten (gemalen), dierlijk vet, zoete aardappelen (gemalen), johannesbrood, lijnzaad, mineralen, biergist, zalmolie, inuline (bron van FOS), Wortel (gemalen), Brandnetel, Echinacea, Tomaat (gemalen), Appel (gemalen), Mango (gemalen), Pruim (gemalen), Banaan (gemalen), Tijm, Basilicum, Spirulina, Veenbes, Selderij, Yucca-Schidigera Poeder.
    Ruw eiwit 22,0 %
    Ruw vet 12,0 %
    Ruwe celstof 5,5 %
    Ruwe as 6,5 %
    Calcium 1,4 %
    Fosfor 1,1 %
    MOS 100 mg
    Vochtigheid max. 9 %
    Bruikbare energie 3.260 kcal
    Chondroïtine 200 mg
    Glucosamine 200 mg
    EPA 0,1 %
    DHA 0,1
    Vitamine A 18.000 IE
    Vitamine D3 1.800 IE
    Vitamine E 500 IE
    Vitamine C 200 mg
    Vitamine B1 10 mg
    Vitamine B2 15 mg
    Vitamine B5 30 mg
    Vitamine B6 10 mg
    Vitamine B12 100 μg
    Foliumzuur 3 mg
    Biotine 400 μg
    Choline 1500 mg
    Niacine 60 m
    Koper 10 mg
    Koperchelaat 5 mg
    Zink 100 mg
    Zinkchelaat 50 mg
    Ijzer 70 mg
    Ijzerchelaat 35 mg
    Mangaan 50 mg
    Mangaanchelaat 25 mg
    Jodium 2 mg
    Selenium 0,1 mg
    L-Carnitine 50 mg
    Taurine 1.000 mg

    Ik ben benieuwd of anderen ook ervaringen hebben met dit voer en of iemand een mening heeft over de samensteling, danwel een (beter?) alternatief heeft.

      1. LUGTEN

        Dankjewel voor je reactie Meike. Ik zocht bevestiging en heb die gekregen. Meestal laat je het wel weten als je van mening bent dat de samenstelling niet optimaal is of gebreken vertoont. Jouw advies om te blijven geven zal ik dan nu ook zeker opvolgen. Stelt mij weer gerust. Dank daarvoor.

        Wat ik alleen erg jammer vind is dat er geen koeken of snacks zijn op basis van insecten, voor zover ik heb kunnen vinden althans. Wel wat mini dingertjes, maar daar kan onze Berner dame niet eens haar holle kies (als ze die had 🙂 ) mee vullen.

        Dus als jij of iemand die dit leest iets weet dan houd ik mij van harte aanbevolen. Op basis van insecten of groenten of iets; zolang er maar geen dierlijk eiwit in zit (behalve die insecten dan, die ze dus wel verdraagt).

        Bij voorbaat mijn dank voor reacties!

        1. Er bestaan wel vegetarische kauwbotten zonder granen, maar mijn honden hebben ze wel snel op, kunnen er niet echt heel lang op kauwen. Ik heb o.a. Beeztees Veggie Tandpasta Mix, Beeztees Veggie Staaf Mix en bij de plaatselijke dierenhandel hadden ze Whimzees kauwstaven.

          Caniland Dog Bones Insect is een kleine snack die heel zacht is en daarom perfect voor ons om de medicatie in te stoppen.

  14. Marianne47

    Meike, inderdaad heeft mijn 7 jarige Bearded Collie een darmprobleem nm. Colitis, al vanaf 1 jaar. Dat is vastgesteld via een scopie van de darmen en biopten hieruit. De DA weten het ook niet meer. Het is net zoiets als de ziekte van Crohn bij mensen. Je blijft het je hele leven lang houden. Ze houdt het wel langer uit dan 6 wkn. hoor. Ze krijgt haar brokken en alle snacks zijn op basis van gedroogd vlees, geen rund en kip. Ook heeft ze 3,5 jaar vers vlees gehad en ook daarmee ging het mis. Het is een zorgenkindje zo af en toe en wij hebben al 36 jaar beardie, maar dit nog nooit meegemaakt. Toen dachten wij nog een pupje te nemen en dan dit, wij waren toen 65 jaar, zorgen en zorgen.☹️ Maar sinds gisteren meng ik haar brokken met Yora, het is licht verteerbaar en niet teveel eiwitten en vet.

  15. Jennifer Lensing

    Hallo Meike,

    Ik heb voor mijn Chihuahua een proef zakje Yora meegekregen, ik zag wel dat er Natriumseleniet in zit, ergens las ik dat dat schadelijk kan zijn. Ik twijfel nu tussen yora smallbreed en acana smallbreed.
    Ik heb alleen kvv geprobeerd en dan geen brokken, maar zijn ontlasting/stoelgang is het best met de combinatie ochtend vlees avond brok. Groet
    Jen

    1. Voerwijzer Meike

      Natriumseleniet is voor zover ik weet (en bekend is in de wetenschappelijke literatuur) niet schadelijk, tenzij er veel teveel van in zit. Wel is het minder optimaal dan selenium in voedingsmiddelen of seleniumgist.

      1. Jennifer Lensing

        Dank voor je reactie, onwijs fijn dat je hulp kan krijgen via voerwijzer.

        Dit zijn de ingrediënten van yora.
        Wel haver en aardappel zit er in.
        Ik twijfel dus over acana en yora, beide lust hij. Het is voor naast de kvv ocht en middag krijgt hij kvv.

        Samenstelling: 40% Insecten; insectenmeel 26,2%, vers bereide insecten 8,3%, insectenolie 5,5% (larve van de zwarte soldaatvlieg), haver (19%), aardappel (19%), maïs, erwten, biergist, zeewier (2%), lijnzaad, tomatenpulp, mineralen, vitaminen, gedroogde rode biet (0,5%), witlofpulp, gedroogde pompoen, gedroogde wortel, glucosamine (575 mg / kg), chondroïtine (575 mg / kg), gedroogde boerenkool, gedroogde peterselie.

        Analyse: ruw eiwit: 23%, vetgehalte: 13%, ruwe vezels: 5%, ruwe as: 5%, omega 6: 3,2%, Omega 3: 0,5%, Calcium: 0,8%
        Metaboliseerbare energie 352 Kcal / 100 g

        Voedingsadditieven (per kg) Vitaminen: Vitamine A (retinylacetaat) 14.400 IE, Vitamine D3 (cholecalciferol) 2.000 IE, Vitamine E (alfa-tocoferolacetaat) 95 IE; Spoorelementen: zink (zinksulfaatmonohydraat) 48 mg, ijzer (ijzer (II) sulfaatmonohydraat) 48 mg, mangaan (mangaansulfaatmonohydraat) 33 mg, koper (kopersulfaat-pentahydraat) 14 mg, jodium (watervrij calciumjodaat) 0,96 mg , Selenium (natriumseleniet) 0,29 mg. Geconserveerd met natuurlijke antioxidanten (gemengde tocoferolen).

      2. Jennifer Lensing

        Ook kwam ik go native eend tegen als alternatief voor kip en rund , ik weet dat elk brok een nadeel heeft maar welke zou jij adviseren voor naast kvv.
        Want is Yora wel graan vrij, er zit haver in zag ik.
        Bedankt en fijne dag!

        1. Voerwijzer Meike

          Volgende week zal ik een artikel met beoordeling over Go Native maken en publiceren. Ik zou de brok kiezen die het beste bevalt voor jouw hondje, en als ze allemaal goed bevallen kun je de brokken heel goed afwisselen.

  16. Anna Van Dijk

    Hoi Meike, ik voer al een tijdje Yora, en ben zéér tevreden. en volgens mij mn honden ook.Heb de small breed voor de jack, en de large breed voor de retriever.
    Wat vind jij van dat merk? Er zijn ook snacks van. Ze gebruiken wel aardappel,maar dat is voor het milieu, omdat zoete aardappel slechter is voor het milieu door het transport heb ik van ze begrepen

    1. Voerwijzer Meike

      Leuk om je ervaring te horen. Yora ziet er prima uit qua samenstelling. Ik vind zelf dat de Large Breed wel wat weinig eiwit bevat, en zou liever de All Breeds of de puppybrok geven, of de Small breed als dat goed gaat qua grootte van de brok.

    2. Marianne47

      Hoi Anna, nog steeds tevreden over de Yora brok? Ik heb nm. een hond met Colitis (darmprobleem) en na rondzwerven op het internet Yora gevonden. Ben best wat huiverig voor een insectenbrok. Daar ook Meika schrijft dat ze niet weten wat deze brok op langere termijn gaat doen.

      1. Voerwijzer Meike

        Hoi Maria, nog geen reactie van Anna zie ik. Ik wilde je even meegeven dat ik denk dat het beter is om een insecten-brok te geven als dit goed gaat, dan voer dat eigenlijk niet zo goed gaat, ook al zou dit qua voedingswaardes op lange termijn geschikt zijn.

        1. Marianne47

          Meike, ik denk dat je mij bedoelt, Marianne. Nee, ze reageert niet. Ik ga volgende week de Yora brok bestellen. Ik lees dat jij die qua samenstelling goed vindt, dus de All Breeds. Het is erg moeilijk voor mij om een goede brok voor mijn Bearded Collie te vinden. Het gaat soms een poosje goed en dan opeens weer fout. Niemand kan hier een vinger op leggen.

          1. Voerwijzer Meike

            Wat je schrijft doet me vermoeden dat de darmen van je hond niet in orde zijn, waardoor er op elke voeding opnieuw een overgevoeligheid wordt ontwikkeld. Vaak gaat het dan vier a zes weken goed en dan beginnen de klachten opnieuw. Dan zou (naast werken aan de darmen) afwisselen om de drie weken een onderdeel van de oplossing kunnen zijn.

  17. Daphné Geldhof

    Hallo, zonet de KVV van Kiezebrink met insect en kip gegeven aan mijn honden en kat.
    1 hond was enthousiast, de andere heeft het met lange tanden opgegeten. En mijn kat vond het lekker, maar heeft het een paar seconden nadien terug uitgespogen. Deze avond nog eens opnieuw proberen.

  18. mirjam

    Hallo Meike,

    Mijn teckel is allergisch gebleken voor zo’n beetje alle gangbare vlees en gluten. (Gevogelte-rund-zalm- en lam gingen allemaal niet goed). Zijn vacht viel steeds verder uit en vaak verging hij van de jeuk. Zo erg dat hij ons zelfs eens de hele nacht wakker hield.
    Sinds kort staat hij op Jarco sensitive hypo allergeen insect, HOERA! We hebben eindelijk een voer gevonden wat goed gaat. 🙂 daarnaast geef ik hem niks mis en een beetje extra olie.

    Op deze site heb ik heel wat meegelezen maar alsnog heb ik geen goed beeld van waar een goed voer nou precies aan moet voldoen. Wat is een goede basiswaarde voor mijn hond? (Die vast anders ligt dan die van een veel groter ras)

    Ik zou graag afwisselen met iets anders maar ik weet niet goed wat ik nu kan bijgeven/afwisselen. Het enige wat ik nu bij geef is hertengewij om te kluiven.
    Ook twijfel ik of het voer wat hij nu krijgt, de rest van zijn leven (hij is net 1) wel voldoende voedingsstoffen bevat.

    Ben je bekend met de samenstelling van Jarco hypo allergeen insect?

    Samenstelling:
    Gedroogde insecten 26%, gedroogde aardappel 18%, aardappelzetmeel 18%, erwten, dierlijk vet, zoete aardappel 4%, gedroogde johannesbrood, lijnzaad, mineralen, biergist, zalmolie, inuline, gedroogde wortel, brandnetel, echinacea, gedroogde tomaat, gedroogde appel 0,15%, gedroogde mango, gedroogde pruimen, gedroogde banaan, tijm, basilicum, spirulina, cranberry, selderij.

    Ruw eiwit 22% ruw vet12% ruwe celstof 5,5% ruwe as 6,5% calcium 1,4% fosfor 1,% vocht 9% energiewaarde 3.260 kcal/kg.
    Toevoegingen/kg: vit. A 18.000 IE, vit. D3 1.800 IE, vit. E 500 mg, ijzer II sulfaat monohydraat 35 mg, mangaan II oxide 50 mg, koper II sulfaat pentahydraat 5mg, zinksulfaat monohydraat 100mg, calciumjodaat 2mg, natriumseleniet 0.2mg, antioxidanten: sterk tocopherol-houdend extract van natuurlijke oorsprong.

    Groet Mirjam

    1. Voerwijzer Meike

      Dag Mirjam, waar een voeding aan moet voldoen verschilt per hond. Had je dit artikel al gevonden? https://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/
      Dat is dus een algemene beoordeling. Misschien heeft jouw hond baat bij minder eiwit en/of minder vet dan andere honden. Dat is een kwestie van uitproberen en inschatten op basis van de ervaringen en lichamelijke problemen. Als deze brok goed bevalt zou ik het zeker blijven geven. Je zou kunnen kijken of een brok met konijn of hert als enige diersoort ook goed gaat, en daarmee afwisselen.

  19. Ik zag dat u een poosje terug naar de brokken van Eat Small had gekeken. Inmiddels hebben zij een nieuwe variant voor wat minder actieve honden (“city dogs”):

    https://eat-small.com/en/produkt/insect-based-dog-food-urbane-natur/

    Composition: Tenebrio molitor 20% (natural source of protein, vitamin B-complex, calcium, phosphor), golden millet 37%, lentils 10%, oats 9%, sunflower oil, colza oil, flax oil, carrots 5%, minerals (including sea salt 0,7%), apples 1%, cellulose, rose hip 0,5%, lovage 0,2%.

    Analytical constituents: crude protein 23%, crude fat 12%, crude fiber 4%, asch 5%, humidity 9%, calcium 1%, phosphorus 0,75%, sodium 0,45%, energy uE 3.630 kcal/kg (1.520 kJ/100g)

    Additives: Nutritional additives per kg: Vitamin A (E 672) 15.000 I.U., vitamin D3 (E 671) 1.500 I.U., vitamin E (as alpha-Tocopherylacetat) 100 mg, vitamin C (as ascorbic acid) 350 mg, thiamin (B1) 5 mg, riboflavin (B2) 6 mg, Pyridoxin (B6) 4 mg, cobalamine (B12) 70 mcg, niacin (B3) 45 mg, D-panthenol (B5) 12 mg, folic acid (B9) 2 mg, biotin (B7) 500 mcg, iron (as ferrous sulfate(II), monohydrate) 110 mg; copper (as copper(II)-sulfate, pentahydrate) 12 mg, manganese (as manganese-(II)-oxide) 15 mg, zink (as zink sulfate, monohydrate) 100 mg, iodine (als calcium iodate, anhydrous) 1,5 mg, selenium (als sodium selenite) 0,15 mg, DL-Methionin 3200 mg, taurine 300 mg, DL-Methionine

    Dit is de andere variant die u eerder al had bekeken:

    https://eat-small.com/en/produkt/insect-based-dog-food-wald/

    Het viel mij op dat bij de nieuwe variant meelwormen worden gebruikt in plaats van zwarte soldatenvlieg larven. Nu zou mijn toekomstige kleine hondje (van 4 tot 6 kg) qua omschrijving beter bij het nieuwe voer passen, maar ik vroeg mij af wat u van deze brokken vindt? Welke van de twee zou ik volgens u mijn hondje het beste kunnen geven?

  20. Voerwijzer Meike

    Dr Becker publiceerde vandaag ook een artikel over insecten in petfood: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/06/29/insect-based-pet-food.aspx

    Wat ze schrijft is dat het een goede eiwitbron is, de eiwitkwaliteit is ook beter dan plantaardige eiwitbronnen en beter dan sommige vissoorten. En de duurzaamheid is een voordeel. Als nadeel noemt ze dat het nog niet duidelijk is of het gezondheidsgevolgen heeft op de langere termijn.

  21. Marieke

    Klopt, de snacks vindt mijn hondje exht lekker, soort frolicjes qua structuur. De brokjes heb ik nu ook gekocht. Is wel prijzig, duurder dan de sanimed in ieder geval.
    Op de zak staat
    Rohprotein 25%, vet 14,5%,rohfaser 3,6%,rohasche 6,98%, feuchte 9,0%, ca 0,95%, ph 0,55% na 0,45%, energie uE 3.590 cal.
    Vit aE672 15.000 ie., vit d3 e 671, 15000 ie, vite als all rac alpha tocopherylacetat 100 mg, vit c ascorbinezuur, 350mg, b1 thiamine 5mg, b2 ribiflavin 6 mg, b6 pyridoxin 4mg, b12 cobalamin 7o mcg, b3 niacin 45mg, b5 d panthenol 12mg, b9 folsaure 2mg, b7 biotin 500mcg. Eisen als eisen II sulfat, monohydrat 110mg, kupfer als kupfer (II)sulfat, pentahydrat 12 mg, , mangan als mangan(II)oxid 15mg, zink als zinkoxid 100 mg, jod als calciumjodat wasserfrei 1,5 mg. Natriumseeleniet 0,15 mg
    Heb je hier iets aan Meike?
    Kan je u een conclusie geven?

    Er zitten zoete aardappelen in, is dat een heel andere koolhydraatbron dan gewone aardappel?
    Ook meer insectenmeel dan in de sanimed, 30%, 26% zoete aardappel, amaranth 24%,

    1. Voerwijzer Meike

      Dankje! Ja dat ziet er prima uit. De mineralen zijn niet in ideale vorm toegevoegd, maar dat is niet heel erg. Zoete aardappel is echt een andere koolhydraatbron dan aardappel, de planten zijn niet eens van dezelfde familie. Je kunt het dus gerust voeren. Laat je weten hoe de brok bevalt?

  22. afennis

    Hallo Mieke,
    Ben je ook bekend met de brokken en snacks van https://www.eat-small.com
    Ik ben druk bezig met het opzetten van een informatieve dieren speciaalzaak waar ik veel informatie wil geven met de beste van de beste producten. Maar ik ben niet alwetend en onder het moto; ‘samen staan we sterk’ ben ik dan ook erg benieuwd naar jou oordeel over dit merk.

  23. Marieke

    Dank voor je opzoekwerk! Kokosolie gaat goed, dat gaf ik al, mee gestopt omdat potje leeg was, maar is dus ook goede aanvulling.
    De landgut insecten had ik nog niet gevonden, ga er naar kijken. Zag op de site dat ze ook koekjes met insecten hebben, wel weer aardappel, maar een beetje gaat goed.
    De alsa nature insect brok wat denk je daarvan, er is er een met rijst..

    En kan je brok met blik wel gelijktijdig geven? Beetje blik over brokjes?

  24. Marieke

    Mijn hondje krijgt nu een half jaar sanimed insect. Insect met rijst of rijst met insect als basis. Hij doet het er zo goed op. Div. Eiwitbronnen geprobeerd, iedere keer na paar weken diarree of bergen ontlasting. Nu 1 a 2 x per dag een klein hoopje. Hij ziet er goed uit, is actief en gezond. En hij is voor het eerst gek op zijn brokjes.

    Wel ben ik er op mijn zoektocht achter gekomen dat aardappel not done is voor hem, dan meteen veel meer en slechtere ontlasting. Dus ook insect brokjes met aardappel geprobeerd, waaronder die van schlecler uit duitsland. Die gebruik ik nu als koekjes en dan gaat het goed. Trovet is ook met aardappel en die heb ik dus niet geprobeerd.

    Zelf vind ik de samenstelling niet je van het. Erg laag vet % eiwitpercentage voor mij hoog genoeg, ik houd niet zo van die giga eiwit%. Zoek nog steeds een vetbron om bij te geven, maar zalmolie, ging dus ook fout, hoe weinig ik ook gaf.
    Zou algenolie goed zijn?

    1. Voerwijzer Meike

      Ja je zou algenolie prima kunnen proberen. Verder kun je ook afwisselen met vetten die hij verdraagt, in kleine hoeveelheden. Zoals een beetje olijfolie, een beetje kokosolie, een beetje lamsvet en een beetje roomboter.

      Tot nu toe heb ik geen brok met insecten gevonden zonder aardappel! Gelukkig zit er in Sanimed dus weinig genoeg aardappel voor je hondje. Ik heb wel een natvoeding gevonden zonder aardappel: Landgut Menu Insecten. Dit bevat zoete aatdappel als koolhydraatbron.

  25. Jai Ke

    Hallo Meike, ik heb twee honden met een voedingsallergie, kip is een no go en Acana Singles Porc ben ik vanwege bekende redenen mee gestopt. Voer nu Desert Sand van Real Nature, die ik in Duitsland haal. Maar mijn interesse heeft Green Petfood Insect gewekt. Wat vind je van deze samenstelling? Analytische bestandsdelen
    Ingrediënten
    Gedroogde aardappel, erwtenbloem (natuurlijke bron van aminozuren), insecten (10%), zonnebloemolie, gedeeltelijk gehydrolyseerde gist, aardappeleiwit, mineralen, bietenvezels, johannesbroodpitmeel.
    Additieven
    Voedingsfysiologische additieven:
    Vitamine A (12.000 IE / kg), Vitamine D3 (1200 IE / kg), Vitamine E (130 mg / kg), Vitamine B1 (10 mg / kg), Vitamine B2 (15 mg / kg), Vitamine B6 (15 mg / kg), vitamine B12 (70 mcg / kg), vitamine C (100 mg / kg), niacine (60 mg / kg), pantotheenzuur (40 mg / kg), foliumzuur (4 mg / kg), L-carnitine ( 300 mg / kg), biotine (600 mg / kg), taurine (1000 mg / kg), ijzer (180 mg / kg), zink (160 mg / kg), mangaan (16 mg / kg), koper (20 mg / kg), jood (2 mg / kg), seleen (0,25 mg / kg).

    Analytische bestandsdelen

    ruw eiwit 22.0 %
    ruw vet 12.0 %
    ruwe vezel 2.7 %
    ruwe as 7.1 %
    calcium 0.9 %
    fosfor 0.7 %
    magnesium 0.1 %
    natrium 0.4 %
    energie 15.1 MJ/kg
    metaboliseerbare energie 3622.0 kcal

    Alvast dank…

    1. Voerwijzer Meike

      Ik ben er niet zo enthousiast over, door het lage eiwitgehalte en de lage eiwitkwaliteit. Erwten zijn voor honden geen natuurlijke eiwitbron en zijn kwalitatief minderwaardig.

      Van alle brokken met insecten ben ik het meest positief over Trovet insect. Het eiwit in deze brok komt niet deels uit erwten of geisoleerd aardappeleiwit, en er zit dierlijk vet in. Er zit wel gehydroliseerde kippenlever in, waar sommige kip-allergische honden op reageren, maar de meesten niet.

      Als het kippenvet en de gehydroliseerde kippenlever een probleem zijn, dan lijkt me Bugsforpets een goede keuze. Ook in deze brok is insectenmeel de enige eiwitbron (dus zonder geisoleerd plantaardig eiwit).

      1. Voerwijzer Meike

        Ik zal hier alvast even noemen dat Kiezebrink liet weten dat de insectenpuree verhit wordt om pathogenen te doden en ik neem aan dat ze dan wel een lengte en temperatuur aanhouden waarbij salmonella gedood wordt. Als ik meer informatie heb, zal ik dat hier noemen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter