Welby

Datum: 17 september, 2017
Laatst bijgewerkt: 29 juli, 2019

Welby is een merk met graanvrije hondenbrokken met één eiwitbron, waardoor het voor veel honden met voedselallergie geschikt is. De samenstelling van de meeste varianten ziet er gebalanceerd uit.

Samenstelling van Welby

Welby bevat als basis 48% vlees (waarvan 28-30% vers toegevoegd en 18-20% gedroogd), zoete aardappelen als grootste koolhydraatbron, erwten en aardappelen, soms ook geïsoleerde plantaardige eiwitten  (Lam, Large Breed en Senior), bietenpulp, visolie (omega 3 supplement), lijnzaad, prebiotica (FOS en MOS) en kruiden, fruit of groente  (verschillend per variant).

Prijs Welby
2 kg €14,90 (€7,45/kg)
12 kg €52,90 (€4,41/kg)

Beoordeling
Ik vind dat de meeste brokken van Welby een prima samenstelling hebben. Het bevat een mooie hoeveelheid vlees, waarvan een groot gedeelte vers is toegevoegd. Er zitten wel een paar ingrediënten in waar ik minder enthousiast over ben en het is jammer dat ze de mineralen niet in de vorm van chelaten hebben toegevoegd.
Welby Kip Graanvrij

Wat vind ik goed aan de brokken van Welby

 • De kwaliteit van het eiwit lijkt prima, met als grootste eiwitbronnen vers toegevoegd vlees en gedroogd vlees.  Aan een paar varianten is geisoleerd plantaardig eiwit toegevoegd, maar er zit genoeg dierlijk eiwit in doordat vlees de grootste eiwitbron is.
 • De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel, wat ik een prima koolhydraatbron vind. Het heeft een lage glycemische waarde (zorgt niet voor een sterke suikerspiegelschommeling) en ik heb nog geen honden meegemaakt die er allergisch voor zijn.
 • Goede balans tussen omega 3 en 6,  alhoewel deels door lijnzaad. Lijnzaad levert een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
 • Er zit een mooie balans tussen eiwit, koolhydraten en vetten in de brokken en ze zullen dan ook voor de meeste honden geschikt zijn.

Wat vind ik minder goed aan Welby?

Ingrediënten waar ik niet zo enthousiast over ben:

 • Bouillon. Alle varianten bevatten bouillon. Dit zijn gehydroliseerde eiwitten die als smaakmaker gebruikt worden. Deze bevatten meestal veel vrije glutamaat, waar negatieve gezondheidseffecten aan worden toegeschreven. Zie ook het artikel MSG in brokken.
 • Lijnzaad. Lijnzaad bevat veel onstabiele vetten, wat betekent dat ze snel oxideren, wat ongezonde stoffen oplevert. Om die reden vind ik dat lijnzaad niet in brokken thuishoort. Bovendien levert lijnzaad een vorm van omega 3 vetzuren (ALA) die in het lichaam nog omgezet moet worden in lichaamseigen omega 3 vetzuren (EPA en DHA) en dit gebeurt niet zo effectief.
 • Het gebruik van sulfaten als mineraalverbindingen, en selenium in de vorm van natriumselenaat. Deze mineraalverbindingen zijn minder goed bruikbaar voor het lichaam dan gecheleerde mineralen. Natriumselemaat is een iets betere keuze dan natriumseleniet (wat in de meeste brokken zit), maar niet optimaal.

Welby Puppybrokken

Ik durf de puppybrokken van Welby niet aan te raden, omdat er volgens de Fediaf Richtlijnen teveel calcium in zit. Het aanbevolen maximum is 4 gram (pups tot 14 weken) en 4,5 gram per 1000 kcal (vanaf 14 weken) en bij Welby Puppy bevat 4,58 gram per 1000 kcal. Vooral bij grote rassen zou dit kunnen leiden tot problemen in de ontwikkeling van het skelet.

Om rekening mee te houden
Er zit visolie in. Opzich is het nodig om genoeg omega 3 vetzuren te voeren, maar visolie oxideert snel en is daarom niet echt geschikt om in brokken te verwerken. Beter zou zijn het gebruik van krill(olie), of het zelf toevoegen van omega 3 vetzuren (in de vorm van DHA en EPA) zoals vette vis, visolie of krillolie. Daarnaast is ook gevogeltevet en de olie uit lijnzaad vrij onstabiel. Koop dus niet een te grote zak, bewaar de brokken na openen van de zak liever niet langer dan drie weken, en bewaar de geopende zak in een goed afsluitbare voerton.

Wanneer raad ik de brokken van Welby aan?
De kalkoen- en eendvarianten lijken me een prima keuze voor honden met (vermoedelijk) een voedselovergevoeligheid (voor andere diersoorten dan kalkoen of eend) en bij een beperkt budget.

Welby bestellen
Welby is te bestellen via de webshop van Welby

Samenstelling
Hieronder de samenstelling van de Welby-varianten, waarbij ik de ingrediënten heb weggelaten die ze allemaal bevatten, namelijk: bietenpulp, lijnzaad, vitamines en mineralen, groentebouillon, omega 3 supplement (visolie), FOS (92 mg/kg), MOS (23 mg/kg),Hierdoor kun je beter zien wat de verschillen zijn.

Ingrediënten Analyse
Welby Kip, zoete aardappel & kruiden Kip 55% (31% verse kip, 21% gedroogde kip , 3% kippenbouillon), zoete aardappel (26%), erwten, aardappel (5%), …., kruidenmix (marjolein, basilicum, oregano, tijm en peterselie, equivalent van 7.5g per Kg product) 26% eiwit
(22% dierlijk)
14% vet
40% koolh
1,6% calcium
Welby Eend, zoete aardappel & sinaasappel Eend 50% vlees (28% verse eend, 20% gedroogd eendenmeel & 2% eendenbouillon), Zoete aardappel (26%), Erwten, Aardappel (8%), … , Sinaasappel (gelijk aan 7,5g per Kg product), Cranberry/ veenbes, 26% eiwit
(21% dierlijk)
14% vet
41% koolh
1,7% calcium
Welby Lam, zoete aardappel & Munt Lam 50% (30% vers lamsvlees, 18% gedroogde lam, 2% lamsbouillon), zoete aardappel, erwten, erwteneiwit, aardappel, …, Munt (gelijk aan 7,5g per Kg product) 26% eiwit
14% vet
24,5% koolh
2,41% calcium
Welby Kalkoen, zoete aardappel & Cranberry Kalkoen 50% (28% verse kalkoen, 12% gedroogde kalkoen, 2% kalkoenbouillon), zoete aardappel, erwten, aardappel, …, Cranberry/ Veenbes (gelijk aan 7,5g per Kg product) 26% eiwit
(20% dierlijk)
14% vet
41% koolh
1,6% calcium
Welby Zalm, forel, zoete aardappel en asperge Zalm & Forel 50% (36% verse zalm en forel, 12% gedroogde zalm, 2% visbouillon), zoete aardappel, erwten, aardappel, …, asperges (gelijk aan 7,5g per Kg product) 26% eiwit
(19% dierlijk)
14% vet
% koolh
1,34% calcium
3,41% omega 3
0,95% omega 6
Welby Kalkoen, zoete aardappel en cranberry Large Breed 50% Kalkoen (26% verse Kalkoen, 19% gedroogde Kalkoen, 5% Kalkoenvet), 24% zoete aardappel, erwten, Aardappel, …, kippenvet, …, Veenbes (equivalent van 7.5g per Kg product), Glucosamine (170 mg/kg), Methylsulfonymethaan (170 mg/kg), chondroitinesulfaat (125 mg/kg), Nucleotide 28,5% eiwit
(20% dierlijk)
16% vet
35% koolh
1,9% calcium
Welby Zalm, forel, zoete aardappel & asperges Senior/Light 50% Forel en zalm ( 30% vers bereide Forel, 11% gedroogde zalm, 4% vers bereide zalm, 3% zalmolie, 2% zalmbouillon), 24% zoete aardappel, erwten, aardappel, …, asperges (equivalent van 7,5g per Kg product), L-Carnitine  (480 mg/kg),  Glucosamine (170 mg/kg), Methylsulfonymethaan (170 mg/kg), chondroitine-sulfaat (125 mg/kg), Nucleotide 26% eiwit
(18% dierlijk)
8% vet
46% koolh
1,3% calcium
0,9% fosfor
1,2% omega 6
3,6% omega 3
Welby Graanvrij Puppy Kip, Kalkoen, Zalm, Zoete Aardapel, Wortel en Erwten 60% Kip, kalkoen & zalm (20% verse kip, 14% gedroogde kip & 7% verse kalkoen, 7% gedroogde kalkoen, 7% verse zalm, 3% gedroogde zalm, 2% kippenbouillon), 19% zoete aardappel, aardappel, …, wortel (equivalent van 25g per Kg product, erwten (equivalent van 8.5g per Kg product), Glucosamine (170 mg/kg), Methylsulfonymethaan (170 mg/kg), chondroïtine sulfaat (125 mg/kg), Nucleotide 26% eiwit
(26% dierlijk)
14% vet
41% koolh
1,7% calcium

Herkomst van het vlees

 • Het gevogelte is scharrelvlees (free run) uit Engeland. Free run betekent niet dat ze buiten konden komen, maar ik begrijp dat ze iets meer ruimte hebben dan intensief gehouden gevogelte.
 • De lammeren komen uit Engeland en Denemarken, en konden buiten grazen. De fabrikant noemt het “Meadow reared lamb”
 • De zalm is volgens de fabrikant “vers gevangen” in Schotland en IJsland.

11 Comments

 1. Sonja

  Zou het van dezelfde fabriek komen?
  Maar deze is veel goedkoper. De 4 smaken van Nature Dog Food zijn alle 4
  63,95 voor een zak van 12kg.
  Heb de smaak zalm,forel en zoete aardappel van Nature Dog Food gekocht en ze vinden het alle 6 heerlijk,ruikt echt naar vis en de ontlasting is goed.
  Alleen drinken ze er meer van,door de jodium in de vis?

 2. Aukje

  Goedemiddag,

  Wou graag iets weten over de nieuwe receptuur (brok) van Acana Senior.

  Had de hele voerijzen al doorgespit 😉 maar kan er niets over vinden. Of ik heb iets over het hoofd gezien, dat kan natuurlijk ook.

  Misschien kun u, Meike, mij vertellen wat u van deze brok vind. Dat zou ik heel fijn vinden. Alvast bedankt,

  Aukje

   1. Aukje

    Dank je wel Meike, ik heb gezocht, en gezocht, en dacht, ja way moet ik nu toch doen?

    Mijn middenslag poedel at al bijna anderhalf jaar Orijen Regional Red. Zoals je denk ik wel weet is de samenstelling veranderd, en was het een hele tijd niet leverbaar. Andere varianten gegeven van Orijen en zo raar, ze spuugde alles uit 🙁 snapte er niks van. Daarna weer de Regional Red voor haar gekocht. Gaat prima, niet spugen, maar! Het is ongelooflijk, ze drinkt de hele dag door! Dat heeft ze nooit gedaan. Door middel van dingen/snoepjes en dergelijke uitsluiten, getest waar het van kwam, op een gegeven moment kreeg ze dus alleen haar brokjes, ook als beloning en het bleef zo. Oké drinken is prima, maar dit was niet normaal, en omdat ze dat nooit doet word je een beetje ongerust.

    Gestopt met Orijen, en het probleem was over. Dacht nou maar eens even vragen aan Meike.

    Mijn dierenarts zegt altijd, als ze het died doen op een normaal voer, hoeven ze geen senior. Dat zeg jij en dr Becker ook al.

    Na m’n bericht van zondag, ben ik verder gaan zoeken op deze site, en kwam jou rapport/verslag/onderzoek tegen van Celtic Connection chicken and Turkey. Dat heb ik besteld en komt vandaag binnen. Ik zal je laten weten hoe ze het daar op doet, goed?

    Oja, Joy is 11 en een half jaar, dus wel een beetje senior. Maar, dat merk je niet aan haar, ze is een dikke boef/clown en heel levendig, en verder gezond.

  1. Hoi Aukje,

   Je zit hier op het Topic van Welby, dus misschien dat ik je mag attenderen op de mogelijkheid van Welby senior? Dit is onze meest verkochte zak. Veel klanten die net als jij zoekend waren naar een oplossing voor een (ouderdoms) kwaal.

   Dus mocht Celtic niet bevallen, of als je het een poging wilt geven? Ik nodig je graag uit Welby senior te proberen.

   1. Aukje

    Hallo Bart,

    Ik las dit gisteravond pas, sorry.

    Als ik het goed begrijp is de eiwitbron in Welby senior, vis. Daar is mijn (jonge) 😉 dame niet zo gek op. Ze vind de Celtic connection erg lekker en doet het er goed op. Maar het drinken blijft, weliswaar iets minder. Ik ga vanmiddag een bezoekje met haar brengen aan de DA. Dat eerst maar even afwachten. Toch bedankt voor de tip.

Geef een reactie