Hoeveel voer mag mijn hond – bereken met voercalculator

Datum: 27 mei, 2021
Laatst bijgewerkt: 27 mei, 2021

Wil je weten hoeveel hondenbrokken je moet voeren aan je hond? Met deze calculator kan je makkelijk berekenen hoeveel gram voer je kan voeren volgens de richtlijnen van de Fediaf.

Houd er rekening mee dat het een richtlijn is; elke hond is anders en de hoeveelheid die je hond echt nodig heeft kan afwijken van de richtlijn.

Heb je een pup? Ga dan naar de puppybrokken-calculator.

Voer je natvoer of rauwvoer? Dan kun je onderstaande calculator ook gebruiken, alleen de berekening van het aantal kcal/kg komt lager uit bij rauwvoer doordat het beter verteerbaar is. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid dan zelf naar beneden afronden.

Calculator – hoeveel gram brokken per dag?

kg


ME kcal/kg (kan je dit niet vinden? Klik dan hier)

Bereken ME kcal/kg


Jouw hond heeft ongeveer kcal kcal per dag nodig


Jouw hond heeft ongeveer kcal per dag nodig, dat is gram per dag (voor een voeding met deze hoeveelheid kcal/kg). Voer wat minder als je ook tussendoortjes geeft.


24 Comments

 1. SamanthaZillig

  Goedenavond,
  Ik heb zojuist de calculator gebruikt om te berekenen hoeveel voer ik mijn hond kan geven.
  Onze beagle heeft overgewicht en ik probeer hem al ruim een jaar op zijn ideale gewicht te krijgen.
  Nu geef ik hem brokken en worst van lam en rijst.
  Volgens de calculator mag hij 174 gram brokken per dag en 490 gram vlees. Ik heb het gewicht gebruikt wat hij zou moeten wegen (dit was mij geadviseerd voor te berekenen wat hij zou mogen hebben. Nu geef ik hem inderdaad al het aantal gram brok wat hij mag hebben verdeeld over 2 porties per dag. Ik geef hem nu 150 gram worst per dag.

 2. sasjenka

  Beste Meike,

  Onze lab, teefje 1 jaar. Heeft overgewicht.
  We hebben haar nu een maand minder brokken gegeven 265 gr (3400 kcal/kg)
  Nu bleek ze in een maand nog niets kwijt te zijn, maar iets aangekomen. Nu 33,7kg.

  Ik dacht laat ik jou calculator eens gebruiken als richtlijn: hond, 37,7 kg-situatie hond met overgewicht-3400kcal/kg. Jou calculator komt uit op 370 gr per dag aan brokken om aftevallen.
  Wij geven al ruim 100 gr minden en zouden nog verder moeten gaan minderen…
  Gebruik ik de calculator niet goed? Of heb je tips voor ons, ik wil namelijk geen te korten kweken.
  Bedankt

  1. Voerwijzer Meike

   Het kan zijn dat je hond minder nodig heeft dan de aanbevolen hoeveelheid. De berekening voor een hond met overgewicht is een standaard-berekening, dus dat kan nooit voor alle honden precies de juiste hoeveelheid zijn. Als je meer dan 10% minder dan de aanbevolen hoeveelheid (op de verpakking) geeft, dan zou ik ander voer kiezen om tekorten te voorkomen. Overweeg eens natvoer of rauwvoer.

 3. ErwinK

  Hi Meike, elders op de site geef je aan dat de kcal/kg zijn te berekenen als volgt:
  kcal/kg = 10 x (% eiwit × 4,6) + (% koolhydraten x 4,6) + (% vet x 8,6)(https://www.voerwijzer.com/calorieen-per-kilo-kcal-kg-berekenen-in-hondenvoer-of-kattenvoer/)

  Echter in de berekening op deze pagina gebruik je de formule:
  kcal/kg = 10 x (% eiwit × 3,6) + (% koolhydraten x 3,6) + (% vet x 8,6)

  Welke berekening kan ik het beste aanhouden?

  1. ErwinK

   En om het nog iets ingewikkelder te maken…

   Het gemodificeerd Atwater systeem zoals gebruikt door de meeste Noord-Amerikaanse diervoer productenten, stelt:
   kcal/kg = 10 x (% eiwit × 3,5) + (% koolhydraten x 3,5) + (% vet x 8,5)

   En de NRC methode stelt:
   kcal/kg = 10 x (% eiwit × 5,7) + (% koolhydraten x 4,1) + (% vet x 9,4)

   Dus welke van deze 4 rekenmethodes is het best toepasbaar en maakt onderling vergelijken van de verschillende merken het meest accuraat?

  2. Voerwijzer Meike

   Hoi Erwin, die 4,6 klopt niet. Dat is denk ik een typfoutje geweest. Ik vind mijn eigen berekening natuurlijk de beste 😉 Ik heb teruggerekend hoeveel het ongeveer moet zijn, door de ME kcal van brokken terug te rekenen naar het aantal kcal per macronutrient. Dat kan niet heel precies natuurlijk, maar wel bij benadering. De Atwater kwam altijd te laag uit. De NRC methode is niet voor brokken geschikt, omdat brokken veel minder goed verteerbaar zijn dan rauw of gekookt voer.

   1. ErwinK

    Hi Meike, helder! Nu ik wat meer berekeningen heb gemaakt met jouw waarden, lijkt het dat de opgegeven kcal/kg door de meeste producenten wat hoog wordt opgegeven. Op zich vreemd, want hierdoor zou vervolgens minder voer nodig zijn terwijl je zou denken dat fabrikanten toch liever meer dan minder voer verkopen… Wanneer ik echter de waarden 3,8 3,8 8,8 gebruik kom ik heel dicht bij de opgegeven kcal/kg. Deze waarden liggen dan weer precies tussen Atwater (4 4 9) en jouw waarden (3,6 3,6 8,6) in… Sorry, ik ben een IT’er dus heb graag kloppende getallen 😉

     1. ErwinK

      Hi Meike, ik heb de volgende merken berekend:
      kcal/kg
      berekend opgave Merk
      3966,6 4120 Dog Lovers Gold Original
      4136,2 4500 Dog Lovers Gold Original HE
      3738 3510 Acana Adult Dog Recipe
      3600 3375 Acana Adult Large Breed Recipe
      3981,8 3990 Farmina N&D Pumpkin Kip & Granaatappel
      3771 3720 Prima Dog Adult Hert % Kalkoen
      3809,6 3800 Carnilove Adult Large Breed Zalm en Kalkoen
      3712 3860 Orijen Original
      3690 3891 Brit Premium Lam & Rijst
      3576 3425 Darf Vol Bites Regular
      3412 3430 Markus Mühle Black Angus

    1. Voerwijzer Meike

     Ik weet niet goed hoe je het bedoeld. Als hij 174 gram brokken per dag en 490 gram vlees mag, bedoel je dat dan als je alleen brokken of alleen vlees zou geven? Dan zou je bijvoorbeeld beiden door de helft kunnen doen. En het kan helpen om intermittent fasting te doen, al zijn niet alle honden daar geschikt voor.

 4. Annet

  Hoi,
  Ik combineer Darf KVV met Darf Vol bites.
  Kan ik in deze calculator ook Darf KVV invoeren wat betreft ME energie? En dan berekenen hoeveel ze van de KVV krijgen, en hoeveel er dan overblijft voor de vol bites om aan hun totale energie behoefte te komen?

  1. Voerwijzer Meike

   De calculator is ook te gebruiken voor rauwvoer, zeker als je de hoeveelheid ME calorieën per kg weet.

   Voor de mensen die het willen gebruiken voor rauwvoer en niet de ME calorieën per kg weten kan het ook. Omdat de voedingsstoffen in rauwvoer beter verteerbaar zijn, mag je de aanbevolen hoeveelheid naar beneden afronden.

 5. monkie

  Goedemiddag Meike,

  tot welke leeftijd moet je de puppybrokken calculator aanhouden? mijn hond is 1 maar groeit zeker nog door (eindgewicht rond 50/55kg) Hij krijgt nu wel volwassenbrok omdat deze betere verhoudingen heeft dan de puppybrok van dat merk(Darf vol). (was een zoektocht omdat hij niks lekker vond)
  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt de puppybrokken calculator gebruiken tot de hond zo ongeveer is uitgegroeid. Daarna kun je over naar de “gewone” calculator en aanvinken dat het om een jonge hond gaat (1-2 jaar). Het is geen hele precieze berekening, omdat elke hond anders is. Pas het dus aan als dat nodig is.

 6. Ritch

  Hallo Voerwijzer,

  Ik twijfel ergens over en jullie kunnen mij vast het correcte antwoord geven!

  Bij het invullen bij “Mijn hond weegt…KG” moet ik hier dan het verwachte gewicht van de hond invullen of moet ik hier het huidige gewicht van de hond invullen?

  Ik gebruik nu nog de pup calculator maar als hij straks 12 maanden is wil ik de volwassen calculator gaan gebruiken en het verwachte gewicht is 28kilo zei de dierenarts.. vandaar de vraag of ik dan al vanaf het begin gewoon 28kilo moet invullen.

  Alvast dank!

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Erik, Ik vermoed dat je de hoeveelheid kcal/kg voer niet goed hebt ingevoerd. Als ik terugreken, heb je ingevuld dat de voeding 200 kcal/kg bevat. Dit kan niet kloppen. Een hondenbrok bevat meestal rond de 3600 a 4000 kcal per kg en natvoer zo rond de 1000 a 1400 kcal per kg.

   1410 kcal per dag is een heel aannemelijke hoeveelheid voor een hond van 30 kg. Stel je voert een brok met 3700 kcal, dan kom je op 380 gram brokken per dag.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter