Acana Classic Red

Ingredienten

23% lamsvleesmeel, 22% gebroken haver, 5% verse Angus rund, 5% verse Yorkshire varken, 5% lamsvet, rode linzen, groene erwten, groene linzen, 4% verse lam (grasgevoerd), haver, 2% verse runderlever, 2% varkensvleesmeel, 2% haringolie, 2% verse varkenslever, kikkererwten, gele erwten, alfalfa, linzenvezel, 1% runderpens, kelp, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse pastinaak, verse boerenkool, verse spinazie, verse wortels, verse red delicious appels, verse peer, gevriesdroogde runderlever (0,1%), verse cranberry’s, verse bosbessen, chicorei, kurkumawortel, mariadistel, kliswortel, heemstwortel, rozenbottel.

Toegevoegd: vitamine D3, vitamine E, cholinechloride, zinkchelaat, vitamine B5

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Linolzuur (min.) Dierlijk eiwit
29% 17% 29.5% 7.5% 5% 12% 1.5% 1.1% 3493 2.5% 0.8% 0.15% 0.15% 600mg/kg 800mg/kg 2.3% 23%

Bevat per kg
Vitamine A 40.000 IU
Vitamine D 2500 IU
Vitamine E 200 IU

Kijk op de website van Acana voor de analyse van meer mineralen, vitamines en aminozuren.

Over de hoeveelheid dierlijk eiwit in Acama Classics zegt de fabrikant dat meer dan 85% van het eiwit van dierlijke herkomst is.

Beoordeling:

Ik vind Acana Classic Red een brok van goede kwaliteit. Het bevat een mooie balans van eiwitten en vet en deze zijn ook van goede kwaliteit. Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden, er zijn maar enkele vitamines en mineralen toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm.

Vergeleken met andere varianten van Acana bevatten de Classics iets minder vers toegevoegd vlees. Daardoor is de brok ook goedkoper. Acana Classic Red bevat 14% vers toegevoegd vlees.

Koolhydraatbronnen
Deze brok bevat haver, linzen en kikkererwten als koolhydraatbronnen. Dit is erg geschikt omdat het niet voor een sterke suikerspiegelschommeling zorgt, zoals veel andere koolhydraatbronnen wel doen.

Pro’s

 • Bevat eiwit van goede kwaliteit (vers en gedroogd vlees)
 • De meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten
 • Bevat goed opneembare mineralen
 • Alleen vlees van dieren die naar buiten konden

Kan beter
Ik vind dat er weinig vitamine D inzit in verhouding met vitamine A. Er zit 16x zoveel vitamine A als vitamine D in. Deze brok aanvullen met visolie, verse vis, sardines uit pot of visbrokken verbetert de hoeveelheid vitamine D.

Verkoop informatie:

340 gram voor €3,50
2 kg voor €16,50
6 kg voor €36,50 (€6,08/kg)
11,4 kg voor €55,95 (€4,91/kg)
17 kg voor €73,50 (€4,32/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
haver, peulvruchten lam/schaap, rund, varken vrije uitloop prebiotica, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.acana.ca

66 Comments

 1. Mel

  Is dit voer ook geschikt voor grote hondenrassen (68kg Newfoundlander)?
  Ik ben namelijk opzoek naar goeie brokken voor mijn newf die geen kip bevatten, geen tarwe en goeie stoffen voor zijn vacht en glucosamine etc voor zijn gewrichten.

  alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Jazeker, ook voor een New Foundlander is deze brok geschikt. De hoeveelheid glucosamine in brokken is meestal te laag om therapeutisch effect te hebben. Je kunt overwegen nog extra glucosamine en chondroïtine te supplementeren als je hond last heeft van zijn gewrichten.

   1. Mel

    Bedankt voor je reactie. Maakt het nog verschil om voor een grote hond Large Breed te nemen? Ook vroeg ik me af of het een probleem is als een hond nu al 4 jaar rond de 18-22% eiwit krijgt en dan bij Acana ineens 29-32%. Gaat dat problemen opleveren met spijsvertering of nieren etc?

    1. Voerwijzer Meike

     Volgens mij zit er niet zo veel verschil in de brokken, en hoef je niet perse de Large Breed te nemen, maar het kan zeker geen kwaad.

     Ik zou de omschakeling rustig doen en daar minimaal een week de tijd voor nemen. Dus bijvoorbeeld dag 1 maaltijd 1 5% van de brokken beramen door de nieuwe, maaltijd 2 10% van de brokken vervangen door de nieuwe etc.

  1. Voerwijzer Meike

   Rund is prima. Varken zou meer gifstoffen bevatten in het vet en is daarmee mogelijk iets minder geschikt. Hoe dat precies zit moet ik nog uitzoeken.

   Als een hond een voedingsallergie heeft, is dit vaak voor varken of rund, omdat dit in de meeste voedingen zit. Het probleem is dat de hond altijd dezelfde eiwitten krijgt en daardoor een allergie hierop ontwikkelt.

 2. Voerwijzer Meike

  Bedankt voor je compliment 🙂

  Als je geperste brokken zoekt, kijk dan eens hier: https://www.voerwijzer.com/geperste-brokken-vergelijken/. Bovenaan de pagina’s staan tips voor het selecteren van een goede brok, en ik zou genoeg eiwit voeren.

  Qua kvv zou je heel goed eens een ander merk kunnen proberen. Naturis vind ik een teleurstellend merk. Gewoon Smuldier uit de supermarkt is ook een prima merk om te proberen, of gewoon deels erbij te voeren. Tegen gras eten kan het helpen om extra boekmaag te voeren.

  1. Wenda

   Dank je wel. Ik vind het best moeilijk om het te vinden in de vergelijker, als ik uitga van graanvrij (dus geen mais/rijst/havermout e.d.), ik wil ook liever geen kip. Dan blijft er niet zoveel over toch in geperste variant? Of zie ik het fout?

 3. Jeanine

  Hoi Meike,

  Begrijp ik het goed dat Acana Classics Red een goedkoper alternatief op Orijen Original zou zijn? Ik ben erg tevreden over deze laatste brok, maar ik was benieuwd of er een goedkoper alternatief is > want meerdere honden.
  Ik wil niet bezuinigen op de kwaliteit: ik wil per se Orijen of Acana blijven voeren > want pure ingrediënten, zeer goede kwaliteit, geen bio-industry.
  Maar qua kwantiteit dacht ik: wellicht is er een goed alternatief…
  Hoor het graag even!

  1. Voerwijzer Meike

   Ja, het is in zoverre een goed alternatief, dat het dezelfde kwaliteit ingrediënten bevat. Het verschil is de hoeveelheid vlees en het bevatten van haver. Haver vind ik een prima koolhydraatbron, dus dat is geen probleem. Minder vlees vind ik ook geen probleem. Toevallig ben ik nu bezig met een nieuwsbericht over een onderzoek waar Orijen en Acana slecht uit de bus komen wat betreft vervuilende gifstoffen, dus ik houd me nu even in met het adviseren ervan.

    1. Voerwijzer Meike

     Ik ben nog druk bezig alles in hetjuiste perspectief te krijgen. Het gaat wel om de brokken die in Amerika gemaakt worden, en dus niet om de brokken die in Europa verkocht worden, maar het geeft wel een indruk van hoe (on)belangrijk de fabrikant vervuiling vindt.

 4. wendy

  Vraagje
  onze lab is 9 en krijgt nu nog Hills lams en rijst, nu langzaam een overstap aan het maken naar acana classis red. maar is dit voer ook geschikt voor een pup.
  aangezien we een pup erbij krijgen is het wel zo makkelijk om 1 soort voer te hebben.

 5. Mast

  Hoi ik ben ontzettend zoekend naar het juiste voer voor mijn bull terriër teefje van 8 maanden. Geven nu royal canin met Kivo vers vlees , niet in 1 maaltijd wel op 1 dag. Ik zie het niet zitten om volledig op vers vlees over te gaan. Haar ontlasting is vaak dun. En ze drinkt best wel wat (denk ik). Is Acana Classic een goed idee voor haar? En zou dit goed kunnen in combi met bv 2 dagen p/w kivo vers vlees?

 6. Voerwijzer Meike

  Nee, maar goed dat je het zegt, ik moet dat artikel eens afmaken. De gegevens van het Clean Label Project zijn van de voedingen die in Amerika worden gemaakt en in Europa hebben we de voedingen uit de Canadese fabriek. Maar dat die uit Amerika zo sterk vervuild zijn vergeleken met andere merken, en de reactie van Champion Petfood, doet mij vermoeden dat ze het niet heel serieus nemen. Je zou heel goed kunnen afwisselen met een ander merk. Of nog beter rauwe vleesvoeding of zelf gekookt menu (wel goed inlezen).

 7. Fantastisch deze voedings site .
  Ik lees me helemaal suf ,we hebben nu bijna 9 jaar onze heerlijke schnoodle Bilbo,
  en al heel wat brokken en vers voer voor zijn neus gezet .
  Nu zijn we weer op zoek naar een ander brokje ,ander smaakje en daar helpt site met
  Dieptespeurneuswerk enorm bij.
  Dankjewel
  Liesbet en Bilbo.

 8. Hans

  Beste Meike,
  Met grote interesse lees ik jouw site.
  Sinds 6 maanden heb ik een ridgeback teefje als herplaatster.
  Het is een fantastische hond van bijna 7 Jaar; een teefje van 49.5 kg
  De vorige eigenaar gaf haar Carocroc, maar daarvan zag ik dat zij zo’n droge ontlasting had dat het bijna als stof uit elkaar viel.
  Na bestudering van jouw site geef ik haar nu een halfjaar Acana Classic Red. In de geadviseerde hoeveelheid.
  Het is een fors gebouwde hond die niet dik oogt.
  De dierenarts echter was van mening dat er wel 1 tot 2 kg af kan. Om deze reden ben ik wat schraler gaan voeren.
  Het probleem is nu dat zij altijd honger heeft en bij het uitlaten alles vreet wat los en vastzit, incl hele takken.
  Ik nijg er nu naar om Acana Fit te voeren, maar ben wat “angstig” geworden door jouw waarschuwing dat het hogere vezelgehalte kan leiden tot verminderde opnamen van mineralen en vitamines.
  Zou Acana senior een tussenoplossing zijn of hoef ik bij de light geen zorgen te maken?
  De dierenarts adviseerde de bij haar te koop zijnde Hill’s Metabolic, maar daarbij zie ik dat deze druivenpulp bevat. Druiven zij toch giftig is voor honden.?
  Gaarne advies
  Hans

  1. Voerwijzer Meike

   In druiven zit inderdaad een stof die giftig zou zijn voor honden, ik zou daar ook voorzichtig mee zijn. Lukt het niet om minder te voeren? Als je 20% minder voert dan de aanbevolen hoeveelheid zouden er geen tekorten mogen ontstaan. Je kunt het aanvullen met gekookte groentes om de maag te vullen, of meer natvoer/rauw voer voeren. Mij lijkt Acana Light&Fit een betere keuze dan Hills, en het zal geen probleem zijn om dit tijdelijk te voeren.

   1. Hans

    Dank je wel voor jouw reactie.
    Het alternatief voor Light en Fit zou wat mij betreft niet Hill’s zijn, maar Acana senior.
    Zou je svp nog mijn vraag willen beantwoorden dat bij een vezelrijker voer zoals LIght en Fit de opnamen van vitamines en mineralen meer wordt belemmerd?Vandaar mijn vraag naar Acana senior als alternatief voor Light en Fit.
    Zou jij Light en Fit adviseren of Senior?
    Mvgr
    Hans

    1. Voerwijzer Meike

     Sorry Hans, ik krijg zoveel vragen dat ik niet zoveel tijd per vraag kan besteden. Uit onderzoek blijkt dat het de opname van bepaalde voedingsstoffen kan beperken, maar of dat een probleem oplevert als jij je hond langdurig Acana Light & Fit voert weet ik niet.

 9. Aukje

  Haver is inderdaad een zetmeelbron, maar heeft ook veel goede eigenschappen, zowel voor mens als dier.

  Je moet er inderdaad niet te veel van nemen, voeren, maar het kan in normale waarden geen kwaad. Het is bewezen dat het veel gunstige invloeden heeft op vetopslag en dus bij mensen om het cholesterol te verlagen.

  Ben het zelf gaan gebruiken, en mijn cholesterol is mooi verlaagd. Zonder medicijngebruik.

  Ik denk dat overal waar (te) voor staat niet gezond is.

  Ik ben het dus met Dani eens. En het is inderdaad wetenschappelijk onderzocht.

 10. Hans

  Beste Meike,
  Uit jouw site blijkt toch wel dat jij een adept bent van rauw voer.
  Ik kan je een zeer interessant artikel aanbevelen over dit onderwerp.
  Google maar op “to Barf or not to Barf”.
  Het is afkomstig van de afdeling Voeding van de faculteit van diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht.
  Mvgr
  Hans Tiemstra

 11. Anne Vermaas

  Ik heb een Cesky Fousek pup van 5,5 maand (20kg op dit moment). Hij krijgt op dit moment nog puppybrokken van smolke. Ik wil bij 6 maanden overstappen naar adult brokken. Dit is mij aangeraden ivm mogelijk groeipijn. Ben geïnteresseerd in de Acana brokken ivm het hoge vleesgehalte. Maakt het nog uit welke soort je dan neemt? En kan ik de brok nu al geven ook al is hij nog een pup?
  Dank alvast.
  Groet Anne

 12. Monique

  Goedemorgen,

  Onze labrador hebben we al een lange tijd op Acana Classic Red. Tot grote tevredenheid. Heb alleen wel een dingetje wat me aan het twijfelen brengt: Het kopergehalte (15 mg / kg) vind ik aan de hoge kant. Dit i.v.m. het risico op koperstapeling binnen onder andere het labrador ras.
  Nu weet ik niet zo goed wat een normaal kopergehalte is, maar ik keek even snel bij de specifieke Labrador brokken van Royal Kanin (niet dat ik die brokken overweeg, maar puur ter vergelijking): 5 mg / kg.
  Kun jij wellicht iets zeggen over wat ‘normaal’ is, of een aanbeveling doen voor een brok met wat minder koper die niet twee keer zo veel kost?

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij is 15 mg/kg koper niet veel. Bij het vergelijken van de hoeveelheid koper in brokken moet je er rekening mee houden dat het genoemd kan worden in
   – gemeten hoeveelheid in eindproduct (Acana)
   – toegevoegde hoeveelheid in totaal
   – toegevoegde hoeveelheid koperverbinding (waarvan maar een gedeelte koper is)

 13. Cin

  Beste Meike,
  Ik begrijp uit de berichten dat je een pup ook de acana classics mag geven. Tot nu toe geef ik mijn 4 maanden oude pup de acana puppy large breed, maar zou haar graag net als onze andere hond ( is 4 jaar ) acana classic red geven, en ik neem aan dat dat geen kwaad kan, maar ik zou graag willen weten welke hoeveelheid ik ongeveer moet aanhouden gezien er op de verpakking alleen een tabel voor volwassen honden staat.

 14. Silvia

  Hallo Meike,
  Ik voer Orijen afgewisseld met energique eend, maar mijn hond heeft gevoelige darmen, de dagen dat ik alleen de brokken geef heeft hij sneller dunne ontlasting. Zou Acana beter zijn? Ik ben toe aan een nieuwe zak voer dus vroeg het me af…en dan deze red variant ivm zijn darmen? Alvast vriendelijk bedankt, Silvia

 15. Christophe Pauwels

  Ik geef momenteel aan onze golden retriever van 8 maand oud de Acana Classic Red. Echter heb ik ook de Acana Classic Wild Coast en de High Prairie aangekocht. De bedoeling is dat ik deze brokken afwissel zodat hij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dien ik telkens een overschakeling van enkele dagen in te calculeren (zoals je normaal doet als je van brokken wisselt) of mag je bvb maandag classic red geven, dinsdag wild coast en woensdag high prairie. Of is ’t beter om eerst de classic red zak op te maken, dan overschakelen op een zak wild coast, en daarna op een zak high prairie om dan terug naar classic red te gaan (dus telkens met de overschakeling van een kleine week ongeveer waarin je de brokken mixed)

  1. Voerwijzer Meike

   Ik raad meestal aan om per zak af te wisselen, met als reden dat de brokken snel in kwaliteit achteruit gaan na openen van de zak. Door elke keer een zak op te voeren, heb je dus minder kwaliteitverlies dan als je twee of drie zakken tegelijk open hebt. Voor de hond zelf maakt het meestal niet uit, en zou een afwisseling per dag of maaltijd zelfs makkelijker kunnen zijn. Als je per zak afwisselt, kan het zijn dat de hond opnieuw even moet wennen aan de “nieuwe” brokken. Dat verschilt per hond, en hangt ook af van hoelang je de brok hebt gevoerd en wat en of je er nog bij gaf.

   1. Christophe Pauwels

    Ik mag dus eventueel wel een zak van 12kg classic red openen (en deze bewaren we in een luchtdichte bewaarbox) en dan afwisselen met een zak van 2kg van bvb wild coast (ook bewaard in een luchtdichte bewaarbox). en dan bvb 2x per week een dag wild coast geven,en 5 dagen red classic. Als de Wild Coast dan op is, daarna een zak high poultry van 2kg.Dan zou ’t kwaliteitsverlies toch niet zoveel zijn neem ik aan. Of ben ik onjuist ?

 16. silvia

  Hallo Meike,

  Een paar maanden geleden had ik hier wat vragen gesteld over Acana. Ik geef het nu een paar maanden. Onze cavalier heeft nu een oorontsteking gehad, een hotspot, heeft veel jeuk en een wisselende ontlasting. Nu ben ik ook even radeloos. Doorzetten of weer wat anders en wat dan? Kun je meedenken? Alvast bedankt. Silvia

Geef een reactie