Riverwood Junior Large breed – Free run Duck & Turkey with Pheasant

Ingredienten

26% eendenvleesmeel, 17% kalkoenvleesmeel, 16% gele erwten, 14% gele-erwtenzetmeel, 8% pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen), 7% gedroogde appelpulp, 4% fazant, 3% erwteneiwit, 2% gehydrolyseerd eiwit (kippenlever), 1% spinazie, 0,5% teunisbloemolie, 0,5% wortels, glucosaminesulfaat (290 mg/kg), mannan-oligosachariden (170 mg/kg), chondroïtinesulfaat (160 mg/kg), fructo-oligosachariden (110 mg/kg), Yucca schidigera (95 mg/kg), goudsbloem (90 mg/kg), brandnetel (90 mg/kg), spirulina (40 mg/kg), kurkuma (35 mg/kg), citruspulp (35 mg/kg), veenbessen (35 mg/kg), kamille (30 mg/kg), kaneel (30 mg/kg).

Toegevoegd per kg
Vitamine A 22.000 IE
Vitamine D3 1700 IE
Vitamine E (α-tocoferol) 500 mg
Cholinechloride 700 mg
Zink 95 mg
IJzer 85 mg
Mangaan 45 mg
Jodium 0,8 mg
Koper 18 mg
Selenium 0,3 mg
toegevoegd als chelaten

Riverwood raadt deze brok aan voor honden van grote rassen vanaf een leeftijd van 3 maanden.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
36% 16% 27% 7% 2.8% 10% 1.3% 1% 3850 1.9% 0.13% 290mg/kg 160mg/kg 29%

Beoordeling:

Riverwood Junior Large breed vind ik een goede brok en is prima geschikt voor pups van grote rassen. Het heeft een goede balans tussen eiwitten (van goede kwaliteit), vetten en koolhydraten.

Eiwit uit vlees en erwten
Er zit veel eiwit van goede kwaliteit in, namelijk in de vorm van vleesmeel. Er is ook erwten-eiwit toegevoegd, waarvan ik zelf de meerwaarde niet inzie. Het kan geen kwaad, maar verhoogt wel het eiwitgehalte, waardoor het eiwitgehalte voor sommige honden te hoog kan zijn.

Herkomst dieren
Over de herkomst van de eend, fazant en kalkoen zegt de fabrikant dit:
“(deze) dieren zijn opgegroeid in een stal waar ze in staat zijn om hun vleugels te strekken en zich vrij te bewegen binnen de stal/schuur, welke in veel gevallen voorzien is van nestkasten en zitstokken. Hierdoor hebben de dieren een afwisselender bestaan gehad. Door de mogelijkheid om zich vrij te kunnen bewegen zijn zij ook in staat om betere spieren te ontwikkelen.&quot

Ik vind dat dieren ruimte moeten hebben en buiten horen te leven. Dit levert ook gezonder vlees. Het gevogelte in deze brok kon niet naar buiten, maar ze lijken meer ruimte te hebben gehad dan in de pluimveehouderij standaard is.

Geschikt bij kip-allergie?
Waarschijnlijk wel. Er zit wel kippenvet in, maar een allergie ontstaat op het eiwit. Het kippenvet is zeer waarschijnlijk vrij van eiwitten, alhoewel Riverwood dit niet durft te garanderen. Er zit ook gehydrolyseerde kippenlever in, maar door de hydrolisatie kan er geen allergische reactie op ontstaan. De ervaring met brokken van een ander merk dat in dezelfde fabriek wordt gemaakt (Carnilove) is dat het wel geschikt is voor honden die niet tegen kip kunnen.

Vier of vijf sterren?
Dat hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Riverwood lijkt mij een goed merk, maar wat mij tegenhoud om de brok vijf sterren te geven is de gehydroliseerde kippenlever en de lage hoeveelheid omega 3-vetzuren. Gehydroliseerde kippenlever bevat vrije glutamaat, dezelfde smaakstof als in MSG, die in theorie problemen kan veroorzaken. (Zie het artikel MSG in brokken) Ik kan heel moeilijk beoordelen hoe groot dit risico is.

Dat de brok weinig Omega 3 bevat is geen probleem als je zelf vette vis, visolie of krillolie toevoegt aan de voeding. Dan vind ik het zelfs gezonder dan een brok die visolie bevat, omdat door de verhitting van de brok en het bewaren daarna, veel Omega 3-vetzuren oxideren. Dat levert ongezonde stoffen op.

Kortom: ben je niet bang voor gehydroliseerde kippenlever en voeg je zelf omega 3 toe, dan is dit voor jou een vijfsterren-brok.

Pro’s

  • genoeg eiwit van goede kwaliteit
  • alleen gecheleerde mineralen toegevoegd
  • peulvruchten als koolhydraatbron zorgen voor een relatief langzame suikerspiegelschommeling
  • vrij van menadion
  • geen vlees uit bio-industrie
  • Het vet is geconserveerd met tocopherolen (ipv ongezonde conserveringsmiddelen)

Con’s

  • bevat teunisbloemolie, dit is een plantaardig olie die veel Omega 6 bevat. Het vlees bevat al genoeg Omega 6, en met de toevoeging van de olie wordt het nog hoger. Het is onstabiel vet wat snel oxideert.
  • bevat gehydrolyseerde kippenlever, wat dezelfde smaakstof oplevert als MSG. Dit is mogelijk ongezond. Zie ook het artikel MSG in brokken
  • bevat weinig Omega 3, zelf visolie supplementeren is aanbevolen

Verkoop informatie:

Riverwood puppybrok is o.a. verkrijgbaar bij Eko4Petz
2 kg voor €16,95
12 kg voor €69,69 (€5,83/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten kalkoen, eend, fazant scharrelvlees prebiotica, chondroitine, chelaten plantaardige olie, vrije glutamaat, geïsoleerd plant. eiwit www.riverwood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *