Orijen Puppy

Ingredienten

Vers kippenvlees (11%), vers kalkoenvlees (7%), verse eieren (6%), verse hele haring (6%), verse kippenlever (5%), verse hele bot (5%), verse kalkoenlever (5%), vers kippenhart (4%), vers kalkoenhart (4%), verse kippennekken (4%), gedroogde kip (4%), gedroogde kalkoen (4%), hele gedroogde makreel (4%), gedroogde hele sardine (4%), gedroogde hele haring (4%), kippenvet (4%), haringolie (2%), hele rode linzen, hele groene erwten, hele groene linzen , hele kikkererwten, hele gele erwten, linzenvezel, hele pintobonen, hele witte bonen, kippenbot en -kraakbeen (1%), kippenlever (gevriesdroogd), kalkoenlever (gevriesdroogd), verse hele pompoen, vers hele butternut squash, verse hele courgette, verse hele pastinaken, verse wortelen, verse hele appels, verse hele peren, verse boerenkool, verse spinazie, vers bietenblad, vers koolraapblad, bruine kelp, hele veenbessen, hele bosbessen, hele Saskatoon bessen, cichoreiwortel, kurkumawortel, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozebottels, enterococcus faecium.

Toegevoegd per kg: 100 mg zinkchelaat

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
38% 20% 17% 8% 5% 12% 1.4% 1.1% 4000 3% 1.1% 0.35% 0.25% 1500mg/kg 1200mg/kg 34%

Dierlijk eiwitgehalte is geschat

Beoordeling:

Orijen Puppy vind ik goede puppybrokken qua samenstelling.

Waarom vind ik Orijen Puppy een goede puppybrok?
Het is rijk aan vlees, waardoor de brok genoeg kwalitatief eiwit bevat voor pups. Voor sommige pups zal het eiwitgehalte zelfs iets te hoog zijn, wat je dan zult merken aan zachtere ontlasting.

Ook is het calciumgehalte aangepast aan de behoeftes van groeiende honden, wat erg belangrijk is om skeletproblemen te voorkomen.

Het vetgehalte is aan de hoge kant, wat geen probleem is qua voedingswaardes, maar hierdoor moet je extra opletten dat je niet te veel geeft.

Waarom vind ik Orijen een goed merk?
Ik ben enthousiast over het Orijen, omdat ze op een zo natuurlijk mogelijke manier brokken maken, waarbij ze veel vlees gebruiken. Bijna alle voedingsstoffen worden uit de ingrediënten zelf gehaald. Alleen zink is toegevoegd als supplement, in een goed opneembare vorm. Ze hebben ook uitgebreide analyses op hun website staan. Zo kun je zien hoeveel er in zit van alle essentiële vitamines, mineralen en aminozuren. Bij de meeste brokken is alleen bekend hoeveel er is toegevoegd, en niet hoeveel er werkelijk in de brok zit.

Diervriendelijkheid
Verder geven ze aan alleen scharrelvlees te gebruiken, dus geen vlees uit de bio-industrie. Helaas mogen kippen en kalkoenen over het algemeen niet naar buiten in de scharrelhouderij, maar ze hebben meer ruimte dan dieren in de intensieve veehouderij.

Pro’s
– Zuivere en diervriendelijkere ingrediënten
– Bijna geen supplementen nodig door een complete samenstelling, alleen gecheleerd zink (best opneembare vorm) is toegevoegd
– Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celsius)
– bevat probiotica

Con’s
– Door het vrij hoge eiwitgehalte niet geschikt voor iedere pup

Verkoop informatie:

Orijen Puppy is verkrijgbaar in zakken van
340 gram voor €7,95
6 kg voor €50,95 (€8,49/kg)
11,4 kg voor €82,95 (€7,28/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten kip, vis, kalkoen scharrelvlees probiotica, prebiotica, visolie, chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten - www.orijen.ca

11 Comments

 1. Sookie

  Gezien de goede reviews zijn waren we van plan om ons pupje (golden retriever, 12 weken, 11 kg) deze brokken te voeden. Echter, hoe meer info ik opzoek hoe verwarrender. Ik lees overal tegenstijdige berichten. Het eten komt er in elke test goed uit maar tegelijkertijd lees je berichten over DCM en andere ziektes ivm graanvrij voedsel en loopt er blijkbaar een onderzoek tegen Champion Pet Food, de eigenaar van Acana en Orijen. Hoe zit het nu? Wat is een gezond alternatief? Momenteel krijgt ze Purina Pro Plan Puppy (zalm)
  Alvast bedankt voor de info!

  1. Voerwijzer Meike

   Er zou inderdaad een verband kunnen zijn tussen graanvrije brokken en her ontwikkelen van voedingsgerelateerde DCM. Dan gaat het vooral om brokken met veel peulvruchten en weinig vlees, en zijn er relatief maar heel weinig honden die voedingsgerelateerde DCM ontwikkelen. Lees dit bericht ook even door: https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken/

   Wat dat betreft hoef je je dus geen zorgen te maken over Orijen, want daar zit een hoog vleesgehalte in. Ook uit de cijfers bleek Orijen geen risico-voer.

   De rechtszaak tegen Champion Petfoods ging over problemen in de Amerikaanse fabriek. Zij zouden een ingrediënt gekocht zijn dat bevuild was met pentobarbital, een stof die gebruikt wordt om dieren mee te euthanaseren. De Canadese fabriek maakt zijn eigen brokken, die aan strengere eisen moeten voldoen dan de brokken uit de Amerikaanse fabriek.

   Er zijn veel alternatieven, je kunt in de brokkenvergelijker kijken naar brokken die ik vier of vijf sterren geef en die voor pups gemaakt zijn of voor alle leeftijden geschikt zijn.

 2. An

  Beste Meike.
  Allereerst bedankt voor deze geweldige site! Er gaat een wereld voor me open! Ik ben iedere dag wel op je site te vinden.

  Onze lieve pup Nina, kruising dwerpoedel en sheltie, 6 maanden, 7 kilo, krijgt sinds een aantal weken deze Orijen puppybrokken. Ik voer deze 5 dagen per week en ongeveer 2 dagen Renske natvoermaaltijd.
  Is het nodig naast deze brokken nog apart vis te voeren aangezien deze brokken al een aandeel vis bevat? Zo ja, hoeveel dien ik aan te vullen?

  De brokken bevat 1,1 % omega 3 als ik goed begrijp. Kan ik dit zien als 1 gram?
  Het is mij onduidelijk welke hoeveelheid omega 3 verantwoord is. Teveel schijnt schijnbaar niet goed te zijn. Op de ene internetsite staat 40mg omega 3 per 3 kilo hond per dag en op een andere 40 mg omega 3 per kilo hond.
  Een blikje (John west) makreel bevat 4,9 gram omega 3 per 100 gram, (Princes)roze zalm uit blik 0,9 gram per 100 gram en Princes sardines uit blik bv 2,1 gram omega 3 per 100 gram. Uiteraard in water of olijfolie.
  Daarnaast heb je ook vermeldingen in percentages zoals bv gedroogde haring:
  Omega 3: 1,8%, gedroogde sprotjes omega 3: 1,3 %, Renske natvoer zalmmaaltijd 1,5% enz.
  Hoe dien ik dit te berekenen en in welke hoeveelheid per dag/week zowel in gram en/of percentages is verantwoord?

  Ik hoop dat je me hier een antwoord op kan geven want dit is me echt onduidelijk en kan deze informatie ook nergens vinden.
  Is gedroogde vis ook net zo gezond als bv vis uit blik of natvoer?
  Ik wil nl geen rauwe vis voeren.

  Hiervoor heb ik trouwens Acana Puppy Small Breed gevoerd maar door DCM-perikelen toch voor de zekerheid maar overgestapt op deze brokken. Of denk je dat Acana puppy Small Breed en Acana Puppy & Junior geen risico vormen?

  Alvast hartelijk bedankt Meike! Je zou me er een groot plezier mee doen.
  Ik blijf je volgen!

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor je complimenten over de website 🙂 Wat betreft omega 3 zijn er inderdaad meerdere adviezen te vinden op internet. Ik heb geleerd: 30 mg EPA + DHA per kilo lichaamsgewicht tot de macht 0.75 voor een volwassen hond. Maar ik kan het simpeler maken: de waardes Orijen Puppy voldoen prima. Tenzij het lang duurt voor de zak leeg is, want na het openen van de zak oxideren de vetten wat sneller. Voor de vetzuren is het dus belangrijk om de zak elke keer luchtdicht af te sluiten en liever niet meer dan drie weken uit de zak voeren na openen.

   Vis uit pot of blik lijkt me gezonder dan gedroogde vis, doordat er denk ikmeer vetten oxideren tijdens het drogen en het bewaren.

   Het risico op Acana Puppy & Junior acht ik heel erg klein voor honden die geen genetische aanleg hebben voor DCM. Er is nu ook een wetenschappelijke publicatie verschenen waarin geconcludeerd wordt dat er geen aanleiding is te denken dat er een nieuw probleem is wat betreft graanvrij voeren en DCM.

 3. An

  Bedankt voor je reactie Meike. Als ik dit uitreken dan kom ik uit op 129 mg totaal
  (EPA +DHA) per dag. Klopt dit?
  Dat zou dan betekenen dat er in het Orijen puppyvoer teveel visvetzuren zitten (totaal 600 mg per 100 gram) of heb ik dit nu helemaal mis?
  Bij welke hoeveelheid visvetzuren wordt het ongezond ?

  Ik zal de resterende brokken in de vriezer bewaren (zak van 6 kg dus die gaat niet zo heel snel leeg) zodat de vetten minder snel oxideren. Kan dit gewoon in de originele verpakking van de brokken?

  Ik heb op je site gelezen dat je het ook aanraadt in brokkenmerken af te wisselen, raadt je dit ook aan als je bv orijen of acanabrokken voert want ik heb het idee dat deze toch de betere brokken zijn en bij afwisselen met een ander merk in kwaliteit achteruit gaat.

  Wederom bedankt Meike!

  1. Voerwijzer Meike

   Je berekening klopt, maar de conclusie niet, want meer dan de minimale aanbevolen hoeveelheid is geen probleem. Tenminste als er ook genoeg vitamine E en omega 6 in de voeding zit. En dat zit wel goed.

   Ja je kunt het het best in de originele verpakking bewaren, want bij het overdoen in een bak/zak komt er weer extra lucht bij.

   Het is een goede optie om tussen verschillende varianten af te wisselen, als je niet met een “slechter” merk wilt afwisselen. Of bijvoorbeeld met blikvoer en/of rauw voer.

 4. Jaap

  Beste Meike,

  Ik heb een 8 maanden oude Engelse Springer Spaniël met veel energie. Hierdoor eet ze bijna de dubbele hoeveelheid brokken die op de verpakking (richtlijn) om op gewicht te blijven.
  Krijgt ze hierdoor niet alsnog te veel calcium binnen ivm de groei?

  In de ochtend heeft ze altijd mooie ontlasting, in de middag te dun.

  Wat zou ik nog goed kunnen proberen? (wil graag bij brokken blijven)

  Alvast bedankt

   1. Voerwijzer Meike

    Jee dat is wel heel veel meer, dat lijkt me inderdaad niet ideaal qua hoeveelheid calcium. Misschien kun je wat vetrijke snacks geven en de hoeveelheid brokken iets verminderen? Ook weer niet teveel, want dan is de hoeveelheid fosfor weer hoger dan de hoeveelheid calcium (als je gedroogd vlees geeft ). De dunnere ontlasting in de middag kan er op wijzen dat het eiwitgehalte wat te hoog is, zeker in combinatie met de hogere hoeveelheid brokken per maaltijd is dit een goede mogelijkheid. Was de ontlasting beter op Acana en Arden Grange? Dan zou ik een puppybrok met wat minder eiwit (en meer calorieën per kg) dan Orijen Puppy proberen. Je kunt eerst ook kijken of het beter gaat als je minder brokken per maaltijd geeft, en eventueel een maaltijd per dag meer.

Geef een reactie