Review: zijn Wildcat kattenbrokken goed?

Datum: 29 december, 2018
Laatst bijgewerkt: 6 juli, 2022

Als je op zoek bent naar kattenbrokken met veel vlees, dan zit je bij Wildcat goed. Wildcat biedt meerdere kattenbrokken, waaronder

 • Brokken met heel veel vlees (en weinig koolhydraten)
 • Brokken met bijzondere diersoorten voor katten met voedselallergie
 • Brokken voor kittens en zwangere/zogende poezen


Welke brok moet ik kiezen?

Dat hangt er van af waar je naar op zoek bent.

Wil je een brok… Kies dan
Met heel veel vlees en amper koolhydraten? Wildcat Ethosha
Voor een kat met (mogelijk) voedselallergie? Wildcat Andhra (met vis)
Wildcat Bahdra (met paard)
Met heel veel vlees en amper koolhydraten? Wildcat Ethosha
Voor kittens of een zwangere/zogende poes Wildcat Karoo Kitten

Waarom ik Wildcat aanraad
Wildcat heeft brokken met veel vlees en weinig koolhydraten, en voor de meeste katten is qua brokken een optimale keuze. Katten zijn echte carnivoren en hebben vooral behoefte aan vlees, organen en botten, en zijn niet ingericht op het eten van veel koolhydraten. Niet alle varianten van Wildcat bevatten veel vlees. Dit kun je zien aan het eiwitgehalte, hoe lager deze is hoe minder vlees er in zit. De brokken met minder vlees zijn interessant voor katten die het hoge hoeveelheid verhit eiwit niet kunnen verwerken

Wildcat heeft ook aandacht voor de herkomst van het vlees en de vis. Ze geven aan voornamelijk vlees te gebruiken van dieren die vrije uitloop hadden of in het wild leefden, en de vis komt uit duurzame visserij. Behalve dat dit minder dierenleed veroorzaakt, is het vlees van dieren die vrijuit konden bewegen en natuurlijker voeding aten, ook gezonder dan vlees uit de intensieve veehouderij.

Verder bevat het

  • prebiotica, dit is voeding voor de goede darmbacteriën
  • Een deel van de toegevoegde mineralen zijn gecheleerde, deze zijn beter opneembaar dan de mineraalverbindingen die standaard gebruikt worden in brokken
  • groenten, bessen, kruiden

Maar er zijn ook wat dingen die ik minder ideaal vind. Zo zit er in elke brok van Wildcat DL-methionine. Dit is een stofje dat de urine verzuurt. In veel brokken is dit handig, omdat er veel koolhydraten inzitten die zorgen ervoor dat de urine niet zuur genoeg is. En dat vergroot het risico op blaasgruis. Maar in de brokken waar wel veel vlees inzit, lijkt het me overbodig. Het zou in een brok met veel vlees zelfs voor te zure urine kunnen zorgen, wat het risico op (een ander soort) blaasgruis juist weer vergroot.

Daarnaast is zijn hoeveelheden omega 3 en 6 vetzuren onbekend. Hierdoor is lastig in te schatten of aanvulling met extra omega 3 nodig is. In de brokken met vis of visolie is de hoeveelheid omega 3 waarschijnlijk prima. De andere brokken kan je zelf aanvullen met vette vis of visolie, of afwisselen met visbrokken. Ik raad niet aan om permanent visbrokken te voeren, waarom dit is kun je lezen in het artikel Zijn visbrokken gezond?


Brokken met veel vlees en weinig koolhydraten

Wildcat biedt brokken met veel vlees en weinig koolhydraten. Deze vind je bovenin in het overzicht onderaan de pagina. De kat is een echte carnivoor en heeft daardoor vooral eiwit en vet (en vocht) nodig en heeft geen behoefte aan koolhydraten. Sterker nog, de hoeveelheid koolhydraten in de normale kattenbrokken vergroten de risico’s op aandoeningen als suikerziekte (Öhlund, 2017) en blaasgruis (Funaba, 2004). Voeding met geen of bijna geen koolhydraten is beter afgestemd op het lichaam van de kat (Kienzle, 1994, Zoran, 2002 en Musco, 2016). De hoeveelheid vlees in deze brokken sluit ook aan op de natuurlijke eiwitbehoefte van de kat.

Omdat het vlees verhit en verwerkt is, is het minder goed verteerbaar dan het eiwit in een natuurlijk (rauw) dieet. Daardoor kunnen niet alle katten dit hoge gehalte aan eiwit goed verteren. Als je kat dunne ontlasting blijft houden, probeer dan een wat lager eiwitgehalte.

Wildcat heeft naast de vleesrijke brokken, ook brokken met minder vlees en meer koolhydraten. Dit herken je aan het lagere eiwitgehalte, in het overzicht op deze pagina staan ze onderaan. Ook de kwaliteit van het eiwit in deze brokken is lager, doordat het relatief veel bot bevat. Deze brokken vind ik minder geschikt voor katten.


Hoe zit het met het hoge ruwe as-gehalte?

De brokken met veel vlees, bevatten ook veel ruwe as. Dit betekent over het algemeen dat er veel calcium en fosfor in zit en een hoog fosforgehalte is een risicofactor voor nierziekte. Echter is de hoeveelheid ruwe as in verhouding met de hoeveelheid vlees. Als je kijkt naar de samenstelling van een rat, zie je dat deze ook zo’n hoge hoeveelheid ruwe as bevat.

Gemiddelde samenstelling rat op droge stof: 13% ruwe as, 28% vet, 56% eiwit. (Douglas, 1994)

De onderzoekers die de relatie tussen het fosforgehalte en nierziekte ontdekten, speculeren ook dat misschien vooral de onnatuurlijke fosfor die mogelijk toegevoegd wordt aan sommige brokken,het risico vergroot. (Böswald, 2018) Wildcat bevat hoge gehalte ruwe as, en waarschijnlijk dus ook hogere gehalte fosfor dan gemiddeld in kattenbrokken zit, maar de bron van het fosfor is bot en dat is een natuurlijke fosforbron.

Wil je toch een brok met wat minder fosfor, bijvoorbeeld omdat je kat een nieraandoening of blaasgruis heeft? Dan zijn de brokken Wildcat niet zo geschikt en kun je beter aangepast natvoer of rauwe vleesvoeding kiezen.


De brokken van Wildcat

Brok Hoofdingrediënten Analyse Opmerkingen
Wildcat Etosha Kip 53% eiwit
26% vet
3,5% koolh
Voornamelijk vlees, aanbevolen brok
Wildcat Cheeta Wild, gevogelte, zalm, zoete aardappel 47% eiwit
18% vet
15% koolh
Veel vlees, aanbevolen brok. Onbekende wilde diersoorten en dus niet geschikt bij (gevoeligheid voor) voedselallergie
Wildcat Karoo Konijn, kalkoen, kip, zalm, zoete aardappel 46% eiwit
18% vet
14% koolh
Veel vlees, aanbevolen brok
Wildcat Karoo Kitten Konijn, kip, zalm 51% eiwit
20% vet
7% koolh
Voornamelijk vlees, aanbevolen brok voor kittens
Wildcat Andhra Vis, zoete aardappel, aardappel 40% eiwit
20% vet
18% koolh
Veel vis, aanbevolen voor tijdelijk of afwisselend gebruik
Wildcat Serengeti Kip, eend, kalkoen, aardappel, zoete aardappel, rund 33% eiwit
17% vet
29% koolh
Niet zoveel vlees, niet aanbevolen voor de meeste katten
Wildcat Serengeti senior Kip, eend, kalkoen, aardappel, zoete aardappel, rund, everzwijn 35% eiwit
15% vet
29% koolh
Bevat gewrichtsondersteunende mineralen, maar door het lage eiwitgehalte niet aanbevolen voor oudere katten
Wildcat Bahdra Paard, zoete aardappel, pompoen 32% eiwit
15,5% vet
30% koolh
Niet zoveel vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot,13,5% ruwe as) Mogelijk oplossing bij voedselallergie
Wildcat Tanganika Vis, zoete aardappel, aardappel, pompoen 32% eiwit
21% vet
26% koolh
Niet zoveel vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)
Wildcat Hamra Kwartel, aardappel, zoete aardappel, struisvogelolie 31% eiwit
18% vet
30% koolh
Weinig vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)
Wildcat Rani Fazant, eend, zoete aardappel, aardappel 31% eiwit
15,5% vet
29% koolh
Weinig vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)

Toegevoegd per kg
Vitamine A (als retinylacetaat) 31.500 IU, Vitamine D3 (als cholecalciferol) 1.999 IE, Vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 700 IE, Taurine 3,025 mg, ijzer (als ijzersulfaat en ijzerchelaat) 88,97 mg, zink (als zinksulfaat en zinkchelaat) 159,86 mg, mangaan (als mangaansulfaat) 40,93 mg, koper (in de vorm van kopersulfaat) 7,96 mg, watervrij calciumjodaat 1,58 mg, DL-methionine 3.000 mg, L-lysine 375 mg, L-carnitine 48 mg

—–

Bronnen

Böswald, B.F., et. al., “Observation about phosphorus and protein supply in cats and dogs prior to the diagnosis of chronic kidney disease” J Anim Physiol Anim Nutr. 2018;102(Suppl. 1):31–36

Douglas, Tara C., Marianne Pennine, and Ellen S. Dierenfeld. “Vitamins E and A, and proximate composition of whole mice and rats used as feed.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 107.2 (1994): 419-424.

Funaba, Masayuki, et al. “Evaluation of effects of dietary carbohydrate on formation of struvite crystals in urine and macromineral balance in clinically normal cats.” American journal of veterinary research 65.2 (2004): 138-142.

Kienzle, Ellen. “Blood sugar levels and renal sugar excretion after the intake of high carbohydrate diets in cats.” The Journal of Nutrition 124.12 (1994): 2563S

Musco, N., et al. “Diet effect on short-and long-term glycaemic response in adult healthy cats.” Veterinaria italiana (2016).

Öhlund, M., et al. “Environmental risk factors for diabetes mellitus in cats.” Journal of veterinary internal medicine 31.1 (2017): 29-35. (Pdf beschikbaar)

Zoran, Debra L. “The carnivore connection to nutrition in cats.” Journal of the American Veterinary Medical Association 221.11 (2002): 1559-1567.

De website van Wildcat: https://www.wildcat-katzenfutter.de

Eén reactie

 1. Karen48

  Hallo Mieke, mijn kat heeft problemen met zijn dunne en dikke darm. De specialist kan op basis van de echo en bloeduitslagen geen duidelijke diagnose geven. Klachten die Loekie heeft zijn diaree, weinig eetlust en braken. De specialist geeft het advies om naast de prednison voer te geven dat licht verteerbaar is. Hij had het zelf over hypoallergeen voer. Ik geef nu een tijd intestinal van Vet Concept. Het blikvoer hiervan vindt hij lekker, maar de brokken niet. Omdat alleen blikvoer geven erg duur is en lastig is te geven, als ik werk, ben ik op zoek naar een brok die hij wel lust en een brok dat goed is. Ik heb purizon eend en vis geprobeerd. Daar raakte hij weer van aan de diaree. De diaree was over. Hij had stevige ontlasting. Nu twijfel ik tussen een hypoallergeen brok van Vet concept, eend of hermetia, een hypoallergeen Brok van Trovet, Wild cat of Canagan. Bent u bekend met Trovet of vet concept en kunt u mij op weg helpen een juiste gezonde keuze voor Loekie te maken? Met vriendelijke groet, Karen Beal

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Karen, wat lastig! Zonder te weten wat de oorzaak van de problemen is, is het een kwestie van dingen uitproberen om de oorzaak te kunnen inschatten. Zonder aanwijzingen van de oorzaak en zonder de samenstellingen te weten van alle brokken die je noemt, is het lastig een goed advies te geven (ziek ook https://www.voerwijzer.com/waarom-ik-geen-voedingsadvies-kan-geven/) Je zou kunnen kijken of een hypoallergene brok goed gaat (met een nieuw diersoort), je zou kunnen kijken of een hoger of het eiwitgehalte en het vetgehalte invloed hebben op de problemen. Een brok met gehydroliseerde eiwitten zie ik als laatste keuze, als niks anders goed gaat zou je dit kunnen proberen. Verder zou je ook een goedkopere natvoeding kunnen zoeken, zonder granen of aardappel of plantaardig eiwit. Brokken zijn sowieso niet ideaal voor het lichaam, en ook niet voor het verteringsstelsel. Dus hoe meer natvoer en hoe minder brokken je kunt voeren, hoe beter in de meeste gevallen.

 2. lisariet

  Hi,

  Aan de hand van jullie website heb ik ervoor gekozen om mijn kittens (6 maanden) de Wildcat Karoo Kitten brokken te voeren, aangezien deze de beste samenstelling heeft vergeleken met andere kattenbrokken. Echter is deze bijna niet te verkrijgen in Nederland (wacht al 1,5 week op mijn bestelling bij medpets) en als je het uit Duitsland laat komen betaal je hoge verzendkosten.

  Nu de wildcat karoo kitten brokken thuis op zijn en nog wacht op mijn bestelling, ben ik ze Orijen cat & kitten gaan voeren. Deze heeft namelijk 40% eiwit en ongeveer 19% koolhydraten. En hadden naar mijn idee een betere analytische samenstelling dan andere kittenvoer. Dit is alleen wel een verschil met Wildcat Karoo kitten (51% eiwit en 8% koolhydraten).

  Is er een merk die dichter bij de Wildcat Karoo kitten in de buurt komt? Ik ben namelijk bang dat in de toekomst nog meer problemen gaan komen met de levering van wildcat karoo kitten.

  Alvast bedankt!

  Mvg,
  Lisa

 3. Fatma

  Goedendag,

  Als aller eerst een super fijn website. Ik heb een vraag over wat nou het beste kattenbrokjes is voor mijn kat. Zelf vind ik het erg verwarrend. Ik heb een half langharige highland fold(gevouwe oren). Wat ik een beetje weet is dat deze katten gevoelig zijn voor blaasontsteking(denk ik). Voor mij maakt de prijs niet uit. Ik wil graag het beste voor mijn kat. Tot nu toe heb ik Royal canin brokjes gekocht omdat mijn dierenarts mij dit heeft aangeraden maar daar wil ik snel vanaf nadat ik vanalles heb gelezen op je website. Zelf dacht ik aan Wildcat etosha (omdat die een hoge eiwitgehalte heeft en weinig khdr) maar las ook dat dit misschien niet handig is voor de gevoelogheid van de blaas. Mijn vraag is welke raad je me aan? Prijs maakt niet uit als het maar de beste van de beste is en makkelijk on line of in de winkel te vinden is? Groetjes Fatma

   1. Voerwijzer Meike

    Dag Fatma, het verschilt per kat wat de beste voeding is. Ik probeer op Voerwijzer zoveel mogrlijk informatie te geven waarmee je uit kan zoeken welke voeding geschikt zou kunnen zijn, maar elke kat is anders. Als je kat gezond is, kun je prima Wildcat proberen, en ik zou het zeker combineren met natvoer. Zie hier welke merken ik goed beoordeel qua ingrediënten: https://www.voerwijzer.com/het-beste-natvoer-voor-de-kat/

    1. Fatma

     Hoi Meike,

     Dankjewel voor je reactie!
     Ik dacht na vanalles gelezen te hebben toch aan purizon. Omdat er bij wildcat niet echt duidelijk is of er voldoende omega 3 en 6 is zit en bij purizon stond er 0,9 en 3,3(via zooplus). Plus vanwege de hoge precentage eiwit zou het kunnen zijn het verteren van verhit eiwit moeizaam kunnen zijn. Drm vind ik wildcat een te grote overstap vanuit royal canin. En hoe zit het met het dl- methhionine in deze twee soorten, is dat bijv evenveel? En zit dat ook in royal canin? (Dan weet ik dat de kat er oke op heeft gereageerd). En dit uiteraard combineren met goed natvoer uit de lijst. Alvast heel erg bedankt. Gr Fatma

     1. Voerwijzer Meike

      Ik weet niet uit mijn hoofd hoeveel DL-methionine er is toegevoegd aan de brokken. Als het niet bij de samenstelling of toevoegingen staat, kun je contact opnemen met het merk om het te achterhalen.

 4. Marjolijn van Gaasbeek

  Hoi! Ik geef onze poes nu ongeveer een jaartje Wildcat Ethosha. Maar een paar maanden geleden begon ze ineens naast de bak te plassen en na urineonderzoek bleek dat ze last van blaasgruis had. Ze heeft toen een tijdje dieetvoer van RC gekregen en daarmee is de blaasgruis over gegaan. In dit dieetvoer zitten echter erg veel koolhydraten en dat was aan het gedrag van onze poes te merken. Ze werd er echt hyper van! In overleg met de da weer langzaam overgestapt naar Wildcat Ethosha. Maar nu ik dit stukje lees ben ik bang dat onze poes opnieuw blaasgruis gaat krijgen. Welke brokken kunnen we haar het beste gaan geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Wildcat is de eerste brok die ik zo uitvoerig heb bekeken en ik kan zo niet zeggen welke brok beter geschikt is bij blaasgruis, behalve de dierenarts-brokken. Wel is bekend dat brokken überhaupt niet geschikt zijn bij blaasproblemen, dus ik zou aanraden om zoveel mogelijk over te gaan op natvoer.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie