Wildcat kattenbrokken

Datum: 29 december, 2018
Laatst bijgewerkt: 7 januari, 2019

Als je op zoek bent naar kattenbrokken met veel vlees, dan zit je bij Wildcat goed. Wildcat biedt meerdere kattenbrokken, waaronder

  • Brokken met heel veel vlees (en weinig koolhydraten)
  • Brokken met bijzondere diersoorten voor katten met voedselallergie
  • Brokken voor kittens en zwangere/zogende poezen


Welke brok moet ik kiezen?

Dat hangt er van af waar je naar op zoek bent.

Wil je een brok… Kies dan
Met heel veel vlees en amper koolhydraten? Wildcat Ethosha
Voor een kat met (mogelijk) voedselallergie? Wildcat Andhra (met vis)
Wildcat Bahdra (met paard)
Met heel veel vlees en amper koolhydraten? Wildcat Ethosha
Voor kittens of een zwangere/zogende poes Wildcat Karoo Kitten


Waarom ik Wildcat aanraad

Wildcat heeft brokken met veel vlees en weinig koolhydraten, en voor de meeste katten is qua brokken een optimale keuze. Katten zijn echte carnivoren en hebben vooral behoefte aan vlees, organen en botten, en zijn niet ingericht op het eten van veel koolhydraten. Niet alle varianten van Wildcat bevatten veel vlees. Dit kun je zien aan het eiwitgehalte, hoe lager deze is hoe minder vlees er in zit. De brokken met minder vlees zijn interessant voor katten die het hoge hoeveelheid verhit eiwit niet kunnen verwerken

Wildcat heeft ook aandacht voor de herkomst van het vlees en de vis. Ze geven aan voornamelijk vlees te gebruiken van dieren die vrije uitloop hadden of in het wild leefden, en de vis komt uit duurzame visserij. Behalve dat dit minder dierenleed veroorzaakt, is het vlees van dieren die vrijuit konden bewegen en natuurlijker voeding aten, ook gezonder dan vlees uit de intensieve veehouderij.

Verder bevat het

    • prebiotica, dit is voeding voor de goede darmbacteriën
    • Een deel van de toegevoegde mineralen zijn gecheleerde, deze zijn beter opneembaar dan de mineraalverbindingen die standaard gebruikt worden in brokken
    • groenten, bessen, kruiden

Maar er zijn ook wat dingen die ik minder ideaal vind. Zo zit er in elke brok van Wildcat DL-methionine. Dit is een stofje dat de urine verzuurt. In veel brokken is dit handig, omdat er veel koolhydraten inzitten die zorgen ervoor dat de urine niet zuur genoeg is. En dat vergroot het risico op blaasgruis. Maar in de brokken waar wel veel vlees inzit, lijkt het me overbodig. Het zou in een brok met veel vlees zelfs voor te zure urine kunnen zorgen, wat het risico op (een ander soort) blaasgruis juist weer vergroot.

Daarnaast is zijn hoeveelheden omega 3 en 6 vetzuren onbekend. Hierdoor is lastig in te schatten of aanvulling met extra omega 3 nodig is. In de brokken met vis of visolie is de hoeveelheid omega 3 waarschijnlijk prima. De andere brokken kan je zelf aanvullen met vette vis of visolie, of afwisselen met visbrokken. Ik raad niet aan om permanent visbrokken te voeren, waarom dit is kun je lezen in het artikel Zijn visbrokken gezond?


Brokken met veel vlees en weinig koolhydraten

Wildcat biedt brokken met veel vlees en weinig koolhydraten. Deze vind je bovenin in het overzicht onderaan de pagina. De kat is een echte carnivoor en heeft daardoor vooral eiwit en vet (en vocht) nodig en heeft geen behoefte aan koolhydraten. Sterker nog, de hoeveelheid koolhydraten in de normale kattenbrokken vergroten de risico’s op aandoeningen als suikerziekte (Öhlund, 2017) en blaasgruis (Funaba, 2004). Voeding met geen of bijna geen koolhydraten is beter afgestemd op het lichaam van de kat (Kienzle, 1994, Zoran, 2002 en Musco, 2016). De hoeveelheid vlees in deze brokken sluit ook aan op de natuurlijke eiwitbehoefte van de kat.

Omdat het vlees verhit en verwerkt is, is het minder goed verteerbaar dan het eiwit in een natuurlijk (rauw) dieet. Daardoor kunnen niet alle katten dit hoge gehalte aan eiwit goed verteren. Als je kat dunne ontlasting blijft houden, probeer dan een wat lager eiwitgehalte.

Wildcat heeft naast de vleesrijke brokken, ook brokken met minder vlees en meer koolhydraten. Dit herken je aan het lagere eiwitgehalte, in het overzicht op deze pagina staan ze onderaan. Ook de kwaliteit van het eiwit in deze brokken is lager, doordat het relatief veel bot bevat. Deze brokken vind ik minder geschikt voor katten.


Hoe zit het met het hoge ruwe as-gehalte?

De brokken met veel vlees, bevatten ook veel ruwe as. Dit betekent over het algemeen dat er veel calcium en fosfor in zit en een hoog fosforgehalte is een risicofactor voor nierziekte. Echter is de hoeveelheid ruwe as in verhouding met de hoeveelheid vlees. Als je kijkt naar de samenstelling van een rat, zie je dat deze ook zo’n hoge hoeveelheid ruwe as bevat.

Gemiddelde samenstelling rat op droge stof: 13% ruwe as, 28% vet, 56% eiwit. (Douglas, 1994)

De onderzoekers die de relatie tussen het fosforgehalte en nierziekte ontdekten, speculeren ook dat misschien vooral de onnatuurlijke fosfor die mogelijk toegevoegd wordt aan sommige brokken,het risico vergroot. (Böswald, 2018) Wildcat bevat hoge gehalte ruwe as, en waarschijnlijk dus ook hogere gehalte fosfor dan gemiddeld in kattenbrokken zit, maar de bron van het fosfor is bot en dat is een natuurlijke fosforbron.

Wil je toch een brok met wat minder fosfor, bijvoorbeeld omdat je kat een nieraandoening of blaasgruis heeft? Dan zijn de brokken Wildcat niet zo geschikt en kun je beter aangepast natvoer of rauwe vleesvoeding kiezen.


Wildcat kattenbrokken kopen

Je kunt de meeste aanbevolen brokken van Wildcat bestellen bij Zoobio.nl. De brokken zijn verkrijgbaar in zakken van
0,5 kg voor €6,13 (€12,26/kg)
3 kg voor €34,97 (€11,66/kg)


De brokken van Wildcat

Brok Hoofdingrediënten Analyse Opmerkingen
Wildcat Etosha Kip 53% eiwit
26% vet
3,5% koolh
Voornamelijk vlees, aanbevolen brok
Wildcat Cheeta Wild, gevogelte, zalm, zoete aardappel 47% eiwit
18% vet
15% koolh
Veel vlees, aanbevolen brok. Onbekende wilde diersoorten en dus niet geschikt bij (gevoeligheid voor) voedselallergie
Wildcat Karoo Konijn, kalkoen, kip, zalm, zoete aardappel 46% eiwit
18% vet
14% koolh
Veel vlees, aanbevolen brok
Wildcat Karoo Kitten Konijn, kip, zalm 51% eiwit
20% vet
7% koolh
Voornamelijk vlees, aanbevolen brok voor kittens
Wildcat Andhra Vis, zoete aardappel, aardappel 40% eiwit
20% vet
18% koolh
Veel vis, aanbevolen voor tijdelijk of afwisselend gebruik
Wildcat Serengeti Kip, eend, kalkoen, aardappel, zoete aardappel, rund 33% eiwit
17% vet
29% koolh
Niet zoveel vlees, niet aanbevolen voor de meeste katten
Wildcat Serengeti senior Kip, eend, kalkoen, aardappel, zoete aardappel, rund, everzwijn 35% eiwit
15% vet
29% koolh
Bevat gewrichtsondersteunende mineralen, maar door het lage eiwitgehalte niet aanbevolen voor oudere katten
Wildcat Bahdra Paard, zoete aardappel, pompoen 32% eiwit
15,5% vet
30% koolh
Niet zoveel vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot,13,5% ruwe as) Mogelijk oplossing bij voedselallergie
Wildcat Tanganika Vis, zoete aardappel, aardappel, pompoen 32% eiwit
21% vet
26% koolh
Niet zoveel vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)
Wildcat Hamra Kwartel, aardappel, zoete aardappel, struisvogelolie 31% eiwit
18% vet
30% koolh
Weinig vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)
Wildcat Rani Fazant, eend, zoete aardappel, aardappel 31% eiwit
15,5% vet
29% koolh
Weinig vlees en eiwit van mindere kwaliteit (veel bot)

Toegevoegd per kg
Vitamine A (als retinylacetaat) 31.500 IU, Vitamine D3 (als cholecalciferol) 1.999 IE, Vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 700 IE, Taurine 3,025 mg, ijzer (als ijzersulfaat en ijzerchelaat) 88,97 mg, zink (als zinksulfaat en zinkchelaat) 159,86 mg, mangaan (als mangaansulfaat) 40,93 mg, koper (in de vorm van kopersulfaat) 7,96 mg, watervrij calciumjodaat 1,58 mg, DL-methionine 3.000 mg, L-lysine 375 mg, L-carnitine 48 mg

—–

Bronnen

Böswald, B.F., et. al., “Observation about phosphorus and protein supply in cats and dogs prior to the diagnosis of chronic kidney disease” J Anim Physiol Anim Nutr. 2018;102(Suppl. 1):31–36

Douglas, Tara C., Marianne Pennine, and Ellen S. Dierenfeld. “Vitamins E and A, and proximate composition of whole mice and rats used as feed.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 107.2 (1994): 419-424.

Funaba, Masayuki, et al. “Evaluation of effects of dietary carbohydrate on formation of struvite crystals in urine and macromineral balance in clinically normal cats.” American journal of veterinary research 65.2 (2004): 138-142.

Kienzle, Ellen. “Blood sugar levels and renal sugar excretion after the intake of high carbohydrate diets in cats.” The Journal of Nutrition 124.12 (1994): 2563S

Musco, N., et al. “Diet effect on short-and long-term glycaemic response in adult healthy cats.” Veterinaria italiana (2016).

Öhlund, M., et al. “Environmental risk factors for diabetes mellitus in cats.” Journal of veterinary internal medicine 31.1 (2017): 29-35. (Pdf beschikbaar)

Zoran, Debra L. “The carnivore connection to nutrition in cats.” Journal of the American Veterinary Medical Association 221.11 (2002): 1559-1567.

De website van Wildcat: https://www.wildcat-katzenfutter.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *