Wat zijn hypoallergene brokken?

Datum: 7 december, 2014
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Wat is hypoallergeen?
Hypoallergeen betekent een verminderde kans op een allergische reactie. De term hypoallergeen heeft in de diervoeding geen vastgelegde definitie, en wordt op twee verschillende manieren gebruikt.

Hypoallergene brokken zijn:

  1. Brokken die de kans op een allergische reactie verkleint, door het niet bevatten van veelvoorkomende allergenen en met maar 1 diersoort en 1 zetmeelbron.
  2. Brokken die de kans op een allergische reactie bijna uitsluit, doordat alle dierlijke eiwitten gehydroliseerd zijn. Meer info en een overzicht vind je in het artikel Hypoallergene brokken met gehydroliseerd eiwitten

Waarom hypoallergene brokken
Hypoallergene brokken worden aangeraden als er een voedingsallergie bij je hond of kat wordt vermoed. Helaas komt het vaak voor dat een brok ‘besmet’ is met andere diersoorten dan vermeld*.
Het kan bij voedingsallergie effectiever zijn om:

  • een ander soort voeding te kiezen dan brokken, zoals natvoer of rauwe vleesvoeding
  • met een eliminatiedieet te achterhalen voor welke producten je dier allergisch is

Een hypoallergene voeding met gehydrolyseerde eiwitten kan een oplossing zijn wanneer er echt op alle eiwitsoorten een allergische reactie ontstaat. Dit is zeldzaam, maar komt wel voor.

Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn de stofjes in voeding die een allergische reactie oproepen. Als een hond allergisch is voor rund, dan is rund voor deze hond een allergeen. Om precies te zijn is het het eiwit van het rundvlees. Omdat een allergie alleen kan ontstaan op een eiwit, wordt er specifiek naar het vlees gekeken, omdat er in vlees veel eiwit zit. In graan en aardappel zit ook een klein beetje eiwit, dus ook daar kan een allergie voor ontstaan.

–> ga door naar Hypoallergene brokken met gehydroliseerde eiwitten

Voedselallergie bij honden en katten

* Bron: Identification of undeclared sources of animal origin in canine dry foods in dietary elimination trails (PDF)