Anaalklieren en voeding voor de hond

Datum: 14 november, 2023
Laatst bijgewerkt: 5 januari, 2024

Wist je dat anaalklierproblemen vaak met voeding te maken hebben? Dat is tweeledig.

1. Voeding kan zorgen voor te zachte ontlasting, waardoor de anaalklieren niet goed leeggedrukt worden tijdens het poepen.

2. Voeding kan zorgen voor onbalans door teveel belastende stoffen en/of een verstoorde darmflora, wat ook effect kan hebben op de anaalklieren.

Wat kun je doen?

In het kort:

 1. Rauwvoer of gekookt voer voeren
 2. Psylliumvezels toevoegen

Als de oorzaak te zachte ontlasting is, kun je met voeding zorgen voor stevigere ontlasting. Bijvoorbeeld door rauwvoer te gaan voeren, en/of vezels toe te voegen.

Rauwvoer kan ook een oplossing bieden als onbalans in het lichaam meespeelt, zoals ontstekingsreacties, ophoping van belastende stoffen of verstoring in het verteringskanaal. Ook gekookt voer of goede kwaliteit natvoer in combinatie met probiotica en eventueel vezels kan dan helpen.

Psylliumvezels zijn heel effectieve vezels bij ontlastingsproblemen. Omdat ze veel vocht opnemen kunnen er verstoppingen in het maagdarmkanaal ontstaan als je ze droog door een brokkenmaaltijd doet. Week de vezels in water en meng het dan door het voer.

Tenslotte lees ik veel goede ervaringen met het homeopatische middel silicea D6.

Bronnen en meer lezen

https://www.barkandwhiskers.com/2023-08-23-anal-gland-issues-in-dogs/

https://hemopet.org/lets-talk-about-anal-sacs-in-dogs/

https://www.roseparkvet.com.au/articles/anal-gland/

15 Comments

 1. Stacey Matthews

  Hi Meike, onze honden hebben beiden last van de anaalklieren. We zijn sinds kort overgestapt naar Acana Singles Grass Fed Lamb. Dit gaat super goed, echter las ik wel over het taurinetekort en/of de hartaandoening DCM in jouw beoordeling bij de Acana brok en dat je aanraad om de brok niet langdurig als enige voeding te geven, maar bijv. alleen als eliminatiedieet. Ik twijfel nu heel erg of ik deze brok wel moet blijven geven. Weet jij toevallig een andere goede brok tegen anaalklierproblemen?

  1. Voerwijzer Meike

   Zolang het goed gaat, zou ik me geen zorgen maken. De meeste honden die dit voer krijgen, krijgen geen last van DCM en sowieso heb ik over de versie in Nederland geen meldingen gehad. Het is goed om de symptomen te kennen voor de zekerheid. Het is namelijk omkeerbaar.

 2. Masjenka

  Mijn doodle heeft het eerste jaar veel darmproblemen gehad. Braken, diarree, niet willen eten, enz. Vers vlees wil ik niet. Ze een nu al een tijd Eukanuba veterinary diet, intestinal. Ze eet goed, braak soms, onlastig is goed, maar ze heeft veel ‘last’ van anaalvocht: ze lekt soms, maar vooral dat ze daardoor wordt aangevallen door andere honden. Welke brok is goed voor haar?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou eens gekookt voer proberen. Je kan heel veel brokken proberen, en misschien zit er eentje tussen die wel goed gaat, maar de kans op succes is groter als je eerst gekookt voer probeert. Brokken zijn sowieso het moeilijkst verteerbaar en leveren de meeste belastende stoffen, vergeleken met alle andere soorten voer.

 3. Nathalie

  Hoi Mieke,

  Mijn Heidewachtel van 1,5 jaar heeft ook last van de anaalklieren. We hebben diverse brokken uitgeprobeerd maar altijd net te zachte ontlasting. Vers vlees geven we ook wel maar werd er niet beter van. Acana gemaild, zij adviseerden een uitstapje te maken naar de Farmina pumpkin ND. Nu heeft ze voor het eerst echt perfecte ontlasting. Dus hoopvol dat de anaalklieren nu ook verleden tijd zijn. Wilde het je toch even laten weten dat dit wellicht voor meerdere honden die de eiwitten wat moeilijker verteren een goede brok zou kunnen zijn.

 4. Alex

  Dag Meike,

  Onze 2,5 jaar oude labrador retriever krijg sinds ze bij ons is Brit Care Sensitive Hert en aardappel.
  Nu zijn der drollen bijna dagelijks niet helemaal aan de harde kant waardoor ze last krijgt van der anaalklieren.
  Zou dit kunnen komen omdat deze brok aan de vette kant is? We willen niet over op vers voer omdat dit te duur voor ons is en vroegen ons dus af of je een alternative brok kan voorstellen?
  We willen Psylliumvezels wel proberen maar vinden dit spannend ivm de verstopping problemen.

  Groetjes Alex

  1. Voerwijzer Meike

   Psylliumvezels zorgen niet voor verstopping als je het vantevoren weekt in water. Het kan een klont vormen als er teveel droog in de maag terechtkomt. Waar het aan ligt dat je labrador zachte ontlasting krijgt van Brit Care Sensitive Hert en aardappel is zo niet te zeggen. Het kan o.a. komen door de hoge hoeveelheid aardappel. Je zou een brok zonder aardappel kunnen proberen. Ik vind dat de brok niet veel vet bevat.

 5. betty62

  Ha Meike,

  Vanwege onder meer sleetje rijden (winden, anale jeuk) van m’n hond en daardoor geregeld anaalklieren legen bij de da, ben ik sinds 2 dagen overgestapt van Impress Your dog en naar Acana Adult Dog recipe. De keuze Acana vanwege de aangegeven goede kwaliteit op jouw site.

  3 vragen:
  Is het bij dit voer nodig om Puur balans te geven?
  Is het nog nodig bij dit voer om tablet Glucobest te geven?
  Komt ze hiermee niet boven een maximale waarde van iets?
  M’n hond heeft 2 stukjes bot bij haar schouder, waardoor ze mankt (wordt onderzocht).

  Alvast dank voor je reactie!
  Betty

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Betty, ik ken de waardes van glucosamine in de voedingen niet, maar als je het idee hebt dat ze gaat heeft bij Glucobest zou ik dat blijven geven. Je kan hier niet teveel van geven. Puur balans ken ik niet, maar als dat probiotica is, zou ik dat ook blijven geven.

 6. Isabelteckel97

  Hi Meike,

  Welke psyillium adviseer je dan? En wat is een goed merk probiotica?

  Mijn teckel van 1 heeft er last van, krijgt als sinds pup rauwvoer volgens informatie uit jouw ebook 🙂 Maar ontlasting blijft zacht en vaak volle klieren.

  Groet,
  Isabel

  1. Voerwijzer Meike

   Psyllium kun je van elk merk kopen, er is niet een goed of slecht merk. Het merk Puur heeft goede probiotica. Je kunt ook zelf kefir, kombucha of gefermenteerde groenten maken, dat is nog gezonder (en goedkoper), maar wel meer werk.

   Wat vervelend dat de ontlasting ook op rauwvoer zacht blijft. Als probiotica geen effect heeft, kun je ook kijken of het helpt om een rauwvoer met een hoger calciumgehalte te voeren. Sommige honden blijven helaas last houden van de anaalklieren, door een intern “foutje”.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter