Zelf kvv maken voor hond of kat

Datum: 19 oktober, 2015
Laatst bijgewerkt: 24 juli, 2020

Als er geen kvv is die aan de behoeftes van jou of je hond voldoet is het een optie om zelf kvv te maken. Het is simpeler om een zelf samengesteld menu te geven, dus ongemalen vleesproducten in de juiste verhoudingen. Als je hond of kat dit niet kan eten, of als je het zelf niet ziet zitten, kun je fijngemalen complete maaltijden te maken.

Ingredienten voor zelf kvv maken

Je kunt de exacte samenstelling aanpassen op de behoefte van je hond of kat. Hieronder de ingredienten, aanbevolen verhoudingen vindt je in het artikel Percentages (hond) en Zelf samenstellen voor de kat. Je kunt in plaats van de losse vleesproducten ook hele prooidieren gebruiken. Voor de hond vul je dit aan met pens en groente.

Vleesbotten
Gebruik ongeveer de helft goed bevleesde vleesbotten van gevogelte en konijn. Vleesbotten van grotere dieren zijn te hard en de meeste vleesmolens kunnen dit niet malen. Voorbeelden van geschikte vleesbotten vind je in de vleesbottenlijst in categorie 1 en 2. Je kunt ook kant en klare botmix kopen, of beendermeel gebruiken, als je geen sterke vleesmolen hebt.

Spiervlees
Spiervlees is een belangrijk onderdeel van het menu. Als de vleesbotten niet zoveel vlees bevatten, kun je er wat extra spiervlees bij doen, zodat de voeding niet teveel bot bevat. Soms kun je ook al gemalen spiervlees kopen, maar het nadeel daarvan is dat je de kwaliteit niet kunt zien.

Hart, lever, pens en eventueel nier en andere organen
Dit zijn de essentiele organen, die specifieke belangrijke voedingsstoffen bevatten. Sommige katten lusten geen pens en eten het niet als er pens doorheen zit, maar voor honden is het wel een essentieel en lekker onderdeel. Nier is niet essentiële qua vitamines en mineralen, maar ze bevatten extra selenium. Probeer lever en nier van biologische herkomst of van wild te krijgen, hier zitten minder afvalstoffen in. Naast deze drie organen kun je ook andere organen toevoegen als je wilt, zoals hersenen, longen, boekmaag of testikels. Voor katten kun je runderlong en/of rundertong toegoegen voor wat extra taurine.

Groenten (voor katten niet nodig)
Zorg ervoor dat de groenten goed gepureerd zijn, anders worden ze niet verteerd. Je kunt ook gekookte of gestoomde groenten gebruiken. Katten hebben geen groenten nodig, maar de kvv wordt beter verteerd als er een vezels inzitten.

Vette vis
Je kunt hele vissen gebruiken, koppen, staarten of alleen de filet. Zalm is mogelijk te hard, dus als je zelf maalt kun je soms beter wat kleinere vissen gebruiken. Als je geen vette vis wilt voeren, geef dan kwalitatieve visoliecapsules of krillolie.

Diersoorten
Probeer zowel gevogelte als hoefdieren  te gebruiken, tenzij je een eliminatiedieet maakt. Voor de hond en kat is het beter om niet elke dag hetzelfde te eten, dus je kunt het beste twee of meer verschillende ladingen rauw voer maken.

Dieren met allergie
Als je een kvv maakt als eliminatiedieet, houd dan rekening met de volgende dingen:

 • je hoeft natuurlijk niet meerdere diersoorten te gebruiken, gebruik 1 diersoort die de hond of kat nog niet heeft gegeten
 • ook op pens kan een reactie komen, gebruik dus eerst geen pens
 • er kunnen granen in maagjes en slokdarm zitten, en soms zelfs in de nekken van gevogelte
 • ook voor groenten kan een hond een slechte reactie hebben, je kunt voor de zekerheid groenten uit de nachtschadefamilie vermijden

Welke vleesmolen?
Bij het kopen van een vleesmolen, kun je letten op de volgende aspecten:

 1. ​Hoe groot is de opening
 2. Hoe groot zijn de gaten van de schijf: dit bepaald hoe fijn je kvv wordt
 3. Wil je een electrische of een handmolen
 4. Hoe sterk moet de vleesmolen zijn

Na het lezen van ervaringen van andere zelf-kvv-makers, lijken deze vleesmolens goed geschikt om kvv mee te maken:

Kenwood MG700 en Kenwood Pro 2000 Excel (Elektrisch)Kenwood MG700 zelf kvv maken

Dit zijn sterke vleesmolens die ook wat hardere vleesbotten aankunnen. Ze kunnen bijvoorbeeld malen: halfbevroren lamsstaarten, jonge geitenribben, haaskarkas, fazantkarkas, lamsribben. Via Barfplaats kun je een aangepaste schijf kopen, omdat de originele schijven makkelijker voor verstopping door botophoping zorgen.

Westmark nr 16 of 22 en Porkert nr 32 (handmolen)
Tips als je met de hand gaat malen:

 • Gebruik half ontdooide vleesbotten, dit is het makkelijkst te malen
 • Als je hardere botten zoals fazantpoten of haaskarkas wilt malen, zorg er dan voor dat de messen goed scherp zijn
 • Je kunt het beste het standaardschijfje vervangen door een schijf van 12-14 mm om er goed mee te kunnen malen
Voorbeeldmenu voor de kat
150 gram eendennek
200 gram kipkarkas
200 gram lamsvlees
200 gram rundvlees
70 gram sardines
50 gram runderhart
30 gram runderlever
20 gram kippenlever
20 gram lamsnier
20 gram rundertong
40 gram rauwe eieren

2 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Ja dat kan, alleen gaan er wel voedingsstoffen verloren. Voor een korte periode is dat niet erg, maar voor langer dan zes weken bijvoorbeeld is het niet aan te raden. Wat je kunt doen is een paar weken de kvv koken en het daarna langzaam steeds rauwer te voeren, door het iets minder lang te koken of door bijvoorbeeld 5% rauw en 95% gekookt te geven en het percentage rauw heel langzaam op te voeren zolang het goed gaat. Soms kan het wel drie maanden duren voordat de hond uiteindelijk wel rauw verdraagt.

  Als je sowieso niet rauw wilt voeren, zou ik kiezen voor een zelf gekookt menu. Dus zelf vlees en organen inkopen (bij barf-verkooppunten vaak goed betaalbaar), dit koken en in de juiste verhoudingen voeren. Daarbij een calciumsupplement, voedingsgist of een vitamine B-supplement en gelatine en eventueel een multivitamine en probiotica. Op internet zijn wel goede menu's te vinden. Ik ben zelf ook van plan een goed menu te maken en goed door te rekenen, maar dit zal niet binnenkort af zijn.