Golden paste voor de hond

Datum: 6 april, 2019
Laatst bijgewerkt: 16 januari, 2021

Golden paste is een bereiding van de specerij kurkuma. Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen, waarover je kunt lezen in het artikel Kurkuma voor de hond. Maar kurkuma is op zichzelf niet zo biobeschikbaar, wat betekent dat er veel minder effect zal zijn als je alleen kurkuma gebruikt. De biobeschikbaarheid en absorptie is beter in combinatie met zwarte peper (Shoba, 1998 en Bengmark, 2009), en daar wordt gebruik van gemaakt in golden paste. Naast zwarte peper wordt er ook vet toegevoegd in golden paste, kurkuma is namelijk vetoplosbaar en heeft daarom vet nodig om goed opgenomen te worden.​ Volgens Broadfoot (2009) ondersteunen selderij en brandnetel de werking van kurkuma nog extra.

Het recept voor golden paste

60 gram (of 0,5 cup) biologische kurkumapoeder
250 tot 375 ml (of 1 tot 1,5 cups) water
2 theelepels vers gemalen biologische zwarte peper
70 ml (of 0,33 cup) biologische virgin olijfolie of kokosolie
Eventueel brandnetel en/of selderij

  1. Doe de kurkuma en 250 ml water in een pan en breng het aan de kook. Zet het vuur lager als het kookt en laat het zacht pruttelen tot je een dikke saus hebt. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat het aankoekt en voeg water toe als het te dik wordt. Deze stap duurt ongeveer 7 a 10 minuten.
  2. Zet het vuur uit en laat het ongeveer 10 minuten afkoelen. Het moet nog wel warm zijn, maar niet meer heet.
  3. Voeg de vers gemalen peper, de olie en eventueel de brandnetel en/of selderij toe en meng het goed. Laat het verder afkoelen

Golden paste bewaren
Als de golden paste afgekoeld is, kun je het
in kleine porties invriezen of in een glazen potje in de koelkast zetten. In de koelkast is het ongeveer 2 tot 3 weken houdbaar. In kleine porties invriezen kan bijvoorbeeld met een ijsblokjes-vorm.

Hoeveel golden paste voor de hond?

Het verschilt erg per hond en situatie hoeveel golden paste een ideale hoeveelheid is. Begin in ieder geval met een klein beetje, en verhoog de hoeveelheid langzaam in twee tot drie weken. Als je hond slechte ontlasting krijgt of andere klachten zoals jeuk, verminder dan de hoeveelheid en verhoog de hoeveelheid langzamer.

Aanbevolen wordt om de dagelijkse dosis te verdelen over een paar kleine beetjes per dag, dit is beter dan de dagelijkse dosis in één keer geven.

Dogsnaturallymagazine raadt aan om ongeveer toe te werken naar 0,5 – 1 teaspoon per 10 kg lichaamsgewicht per dag. Een teaspoon is een Amerikaanse maat, en is een iets grotere hoeveelheid dan in de Nederlandse theelepels past.

Hoelang voor je effect merkt?

Het effect zal niet direct merkbaar zijn, maar binnen een paar weken tot maanden zou je wel wat moeten merken. Welk effect het precies heeft, hoe snel dit optreedt en hoe sterk het effect is, verschilt echt per hond en situatie. Mogelijke effecten:

  • Minder pijn
  • De gezonde kleur weer terug op plekken waar het weg was, zoals de neus
  • Minder maag-  en/of darmklachten
  • Gezondere vacht en/of huid
  • Meer energie
  • Minder medicatie nodig
Hond voor en na golden paste
Het pigment op de neus weer terug door golden paste

Goede kurkuma kopen

Omdat kurkuma vaak vervuild blijkt met zware metalen, raad ik aan om een merk te kiezen die hun kurkumapoeder laten analyseren op ongewenste stoffen. Ik zocht uit welke merken veilig zijn op dat gebied en Mattisson en Bulk Powders blijken de laagste hoeveelheden zware metalen te bevatten.

Je kan ook kant en klare Golden paste kopen:

 

Golden Paste van Golden Paste Company
Golden paste gemaakt van kurkuma, peper en kokosolie.

Terra Canis Golden Paste
Hier zit wel natriumbisulfiet (0,1 g / kg) in

———————

Bronnen
Bengmark, Stig, María D. Mesa, and A. Gil. “Plant-derived health-the effects of turmeric and curcuminoids.” Nutricion hospitalaria24.3 (2009): 273-281.

Broadfoot, Paula Jo, Richard E. Palmquist, Karen Johnston, Jiu Jia Wen, Barbara Fougere, and Margo Roman. Integrating Complementary Medicine into Veterinary Practice. Ed. Robert S. Goldstein. Ames, IA: Wiley-Blackwell, 2009

Shoba, Guido, et al. “Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.” Planta medica 64.04 (1998): 353-356

English, Doug. “Turmeric for Dogs.” Turmeric Life, turmericlife.com.au/turmeric-for-dogs

English, Doug. “Turmeric for Dogs.” Turmeric Life,
https://www.turmericlife.com.au/blogs/recipes/turmeric-recipes-golden-paste

English, Doug. “Turmeric for Dogs.” Turmeric Life,
http://www.turmericlife.com.au/turmeric-for-dogs/how-to-feed-turmeric-for-dogs/

www.dogsnaturallymagazine.com/healing-with-turmeric-golden-paste-for-dogs/