Kurkuma gevaarlijk? Dit zijn veilige kurkuma-merken

Datum: 25 juli, 2019
Laatst bijgewerkt: 25 juli, 2019

Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen, en kun je makkelijk aan de voeding van je hond (en jezelf) toevoegen. De meeste gezondheidsvoordelen heb je als je de kurkuma bereid tot golden paste. Helaas is kurkuma vaak vervuild met zware metalen, er blijkt vaak teveel lood in te zitten. Dit heeft op de langere termijn schadelijke gezondheidseffecten, en dat wil je dus vermijden. Gelukkig zijn er ook merken die de kurkuma laten analyseren op zware metalen.

Merken vergeleken

Ik zocht uit welke merken goede kurkuma leveren. Van de meeste merken die een analyse laten doen, ontving ik een document of een gedeelte uit een document, alleen Pit & Pit niet. De hoeveelheid gemeten zware metalen is een steekproef en is in elke batch waarschijnlijk anders, maar het geeft een indicatie en geeft aan dat ze het laten meten. Ook vroeg ik naar de hoeveelheid curcumine, dit is het bestanddeel met de meeste gezondheidseffecten.

Merk Lood (ppm) Cadmium (ppm) Kwik (ppm) Arsenicum (ppm) Biologisch? Hoeveelheid Curcumine
Mattisson <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 Ja 2-9%
Bulk Powders < 0,05 <0,01 <0,005 <0,1 Ja 3-4%
Puur en fit 1,22 0,37 <0,005 0,26 Ja onbekend
Pit & Pit * * * * Ja 2-3%
Biotona 0,5 * * * Ja 2,91%
Jacob Hooy ** ** ** ** Nee onbekend

* Hier wordt enkel aangegeven dat de hoeveelheden onder de maximale toegestane hoeveelheid is. Biotona gaf aan dat de wettelijke limiet is 3 ppm is.

** Jacob Hooy heeft de kurkumapoeder niet laten analyseren

Conclusie

Alle biologische merken die ik heb aangeschreven, laten hun kurkumapoeder analyseren. Ze zitten dus sowieso met de zware metalen onder het toegestane limiet. Hieronder de analyse van Bulk Powders:

De kurkuma van Bulk Powders wijst uit dat er geen of minimale hoeveelheden zware metalen in zit

De merken Mattisson en Bulk Powders komen er als beste uit. Deze bevatten de meeste curcumine en de minste hoeveelheid zware metalen. De kurkuma van Mattisson noemen ze geelwortel, dit is een andere naam voor kurkuma.

Mattisson kurkuma

Ondersteun Voerwijzer
Ben je blij met deze informatie? Je kunt Voerwijzer ondersteunen door gratis te doneren als je via webshops producten bestelt.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter