Essential Foods The Beginning Large Breed (Puppy)


Laatst bijgewerkt: 15 november, 2022

Ingredienten

48% verse kip en eend, zoete aardappel, gedroogde kip en eend, kippenvet, erwten, verse zalm en forel, verse hele eieren, lijnzaad, kippenvet, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine, chondroïtine, MSM, cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbei, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember

Toegevoegd per kg: Vitamine A 15000 IU, vitamine D3 2000 IU, vitamine E 240 IU, taurine 1.500mg, ijzer (als chelaat) 50 mg, mangaan (als chelaat) 25 mg, zink (als chelaat) 50 mg, koper (als chelaat) 15 mg, jodium 0.96 mg, selenium (als natriumseleniet) 0.3 mg.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
28% 16% 36.5% 7.5% 3.5% 8.5% 1.4% 1.3% 3620 2.5% 1.6% 900mg/kg 700mg/kg 22%

Beoordeling:

Essential Foods The Beginning  Large Breed vind ik een goede puppybrok. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten.

Verschil tussen de ‘gewone’ en de Large Breed puppybrok
Er zijn een paar verschillen tussen de ‘gewone’ puppybrok van Essential Foods en deze large breed puppybrok. Deze Large Breed puppybrok bevat

 • Minder eiwit (door lager vleesgehalte)
 • Minder vet
 • Meer koolhydraten

Waarom?

Voor honden van grote rassen is het eiwitgehalte sneller te hoog dan voor kleinere rassen. Daarom zit er soms minder eiwit in puppybrokken voor grote rassen. Nu vind ik 28% aan de lage kant en ik denk dat de meeste grote honden het eiwitgehalte van de gewone puppybrok prima kunnen verteren.

Pups van grote rassen hebben een vergroot risico op groeipijn, en een risicofactor voor groeipijn is teveel calorieën voeren. Door het vetgehalte te verlagen, zitten er minder calorieën in. Als je de gewone puppybrok van Essential Foods voert, moet je er dus iets minder van voeren dan van deze Large Breed puppybrok.

Meer koolhydraten is een gevolg van minder vlees bevatten. Dit heeft geen voordelen voor een hond.

Scharrelkip en vrije uitloop eend
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De vis is deels gevangen en deels gekweekt.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Redelijke hoeveelheid kwalitatief eiwit, uit vers en gedroogd vlees
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen

Kan beter

 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.

Verkoop informatie:

Essentials foods The Beginning Large breed is verkrijgbaar in zakken van

100 gram voor €0,95
12 kg kost €85 (€7,08/kg)

Essential Foods is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, puppy groot ras, < 1 kg verpakking, > 10 kg verpakking aardappel, bataat, peulvruchten kip, vis, ei, eend vrije uitloop, scharrelvlees prebiotica, taurine, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten natriumseleniet, lijnzaad www.essentialfoods.com

16 Comments

 1. annick

  Hallo
  Wij geven onze Australische herderpup van 6 maanden essential the beginning. Maar ze is te zwaar, de winkel waar we het kopen vermoed dat het aan de brokken ligt en raadde ons aan van de puppybrok af te stappen. Welke kunnen we dan best nemen als we bij essential blijven?

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt er van af wat je zoekt in de brok. Ik zie geen goede reden waarom een adultbrok beter geschikt is bij overgewicht dan Essentials Foods Puppy Large Breed. Je zou iets minder kunnen voeren, en eventueel wat gekookte groentes bij de maaltijden geven om het op te vullen (geen prei, geen ui en geen pittig gekruide dingen).

   1. mavantos

    Onze eurasier pup deed het niet zo goed op de Farmina puppy brok die in je lijstje stond. Nu is hij over op Essentials the beginning large breed en dit gaat wel heel goed, maar hij blijft vrij mager. Zouden we beter de versie van de kleine pups kunnen geven, of meer van de large breed? We geven hem uiteraard al meer dan geadviseerd wordt op de verpakking.

 2. rivermay1998

  Hoi,
  Ik ben opzoek naar een nieuwe brok voor mijn 7 maanden jonge Ridgeback reu.
  Hij zit mooi in de bespiering maar hij blijft echt te mager op zijn lijf. Ze horen natuurlijk slank maar bij hem zijn de ribben duidelijk zichtbaar.
  Hij is goed ontwormd en heeft voor de rest geen vreemde klachten.
  Hij staat nu op Orijen puppy large breed maar hij poept hier ook minimaal 3 keer soms 4 op.
  Wat zou er geschikt voor hem zijn?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt kijken of het beter gaat op ander voer, maar het is voor mij lastig in te schatten wat de oorzaak is van magerheid en of hij te mager is. Je zou kunnen overwegen of een beter verteerbare voeding een optie is, zoals rauwvoer, gekookt voer of eventueel natvoer. Dat kun je eventueel combineren met brokken

 3. Donna

  Hallo,

  Ik ben opzoek naar een nieuwe puppybrok.
  Onze duitse herder pup is nu 19 weken.
  Hij stond eerst op acana maar hiervan kreeg hij diarree, voor de vakantie had mijn vriend een zak smulti van de cranenbroek meegenomen en nu loopt hij mank.
  We gaan nog naar de dierenarts in de tussetijd ben ik opzoek naar een broek met niet teveel eiwit als acana maar ook niet teveel calcium. kvv is geen optie helaas.
  Is dit iets wat we kunnen proberen? ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Overigens hecht ik wel veel waarde aan deze site, heel fijn! Jammer dat de acana niet werkte voor Frits

  groetjes

 4. Mila2020

  Dank je wel. Gecheckt maar dat was niet het geval, het is ondertussen gestopt nadat we geen tussendoortjes meer gaven. Ik lees nu jouw info over het calcium gehalte. Wat is een beter alternatief voor deze brok? En wat een geweldige site heb je zeg!!
  De gewone puppybrok is te klein voor haar die willen we liever niet geven.

   1. Mila2020

    Ha Mike,
    Acana large breed spreekt me aan, maar het calciumgehalte is net zo hoog als in Essential foods puppy large breed. Waarom heeft essential foods 3 sterren en Acana 5?ik meen dat EF eerder 5 sterren had (toen we de keuze maakten voor dit voer jouw site ook geraadpleegd).

 5. Mila2020

  Hallo,
  Wij geven onze labrador Mila van 11 maanden al vanaf het begin deze brok van essential foods. Nu heeft ze al een dikke week smeuïge ontlasting. Kan dit door de brok komen? We zijn met de tussendoortjes gestopt om te kijken waar het door komt.

   1. Mila2020

    Dank je wel. Gecheckt maar dat was niet het geval, het is ondertussen gestopt nadat we geen tussendoortjes meer gaven. Ik lees nu jouw info over het calcium gehalte. Wat is een beter alternatief voor deze brok? En wat een geweldige site heb je zeg!!
    De gewone puppybrok is te klein voor haar die willen we liever niet geven.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter