Essential Foods The Beginning Large Breed (Puppy)

Ingredienten

Verse kip en eend, gedroogde kip en eend, zoete aardappel, kippenvet, erwten, verse zalm en forel, verse hele eieren, lijnzaad, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine, chondroïtine, MSM, cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbei, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember

Toegevoegd per kg: Vitamine A 15.000 IU, vitamine D3 2.000 IU, taurine 1.500mg, ijzer 333 mg, mangaan 233mg/kg, zink 233 mg, koper 15 mg, jodium 1.6 mg, selenium 0.67 mg.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
28% 16% 36.5% 7.5% 3.5% 8.5% 1.4% 1.3% 3620 2.5% 1.6% 900mg/kg 700mg/kg 22%

Beoordeling:

Essential Foods The Beginning vind ik een prima puppybrok, maar voor grote rassen vind het calciumgehalte aan de hoge kant. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. 

Hoog calciumgehalte
Voor pups van grote rassen wordt aanbevolen om niet meer dan 4,5 gram calcium per 1000 kcal te voeren. Dit is om het risico op groeipijn en andere skeletproblemen te voorkomen.  Voor pups met extra aanleg voor groeipijn, is 4,5 gram calcium per 1000 kcal meestal al teveel. In Essential Foods The Beginning Large Breed zit 4,4 gram calcium per 1000 kcal. Voor pups met een vergroot risico op groeipijn zou ik eerder de ‘gewone’ puppybrok aanbevelen, Essential Foods The Beginning. Hier zit 4,1 gram calcium per 1000 kcal in. Meer info vind je in het artikel Calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen.

Verschil tussen de ‘gewone’ en de Large Breed puppybrok
Er zijn een paar verschillen tussen de ‘gewone’ puppybrok van Essential Foods en deze large breed puppybrok. Deze Large Breed puppybrok bevat

 • Minder eiwit (door lager vleesgehalte)
 • Minder vet
 • Meer koolhydraten 

Waarom?

Voor honden van grote rassen is het eiwitgehalte sneller te hoog dan voor kleinere rassen. Daarom zit er soms minder eiwit in puppybrokken voor grote rassen. Nu vind ik 28% aan de lage kant en ik denk dat de meeste grote honden het eiwitgehalte van de gewone puppybrok prima kunnen verteren.

Pups van grote rassen hebben een vergroot risico op groeipijn, en een risicofactor voor groeipijn is teveel calorieën voeren. Door het vetgehalte te verlagen, zitten er minder calorieën in. Als je de gewone puppybrok van Essential Foods voert, moet je er dus iets minder van voeren dan van deze Large Breed puppybrok. Een nadeel van het verlaagde vetgehalte is dat de hoeveelheid calcium per 1000 kcal hoger is, tenzij het calciumgehalte ook verlaagd is.

Meer koolhydraten is een gevolg van minder vlees bevatten. Dit heeft geen voordelen voor een hond.

Scharrelkip en vrije uitloop eend
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De vis is deels gevangen en deels gekweekt.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Redelijke hoeveelheid kwalitatief eiwit, uit vers en gedroogd vlees 
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen

Con’s

 • Hoog calciumgehalte voor pups van grote rassen 
 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.
 • De hoeveelheden toegevoegd mangaan en zink die in de zijn info-sheet staan, zijn hoger dan toegestaan. Ik vermoed dat het een foutje in de info-sheet is. Ik krijg hier geen duidelijk antwoord over van het merk.
 • Het ingrediënt ginseng is niet ideaal om langdurig te geven. Ik zou dit maximaal twee maanden lang dagelijks geven. Een oplossing is om dit voer af te wisselen met andere voeding.

Verkoop informatie:

Essentials foods The Beginning Large breed is verkrijgbaar in zakken van

100 gram voor €0,95
3 kg voor €26,90 (€8,97/kg)
12,5 kg kost €72,90 (€5,83/kg) 

Essential Foods  is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
aardappel, bataat, peulvruchten kip, vis, ei, eend vrije uitloop, scharrelvlees prebiotica, taurine, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten natriumseleniet, lijnzaad www.essentialfoods.com

10 Comments

   1. Mila2020

    Dank je wel. Gecheckt maar dat was niet het geval, het is ondertussen gestopt nadat we geen tussendoortjes meer gaven. Ik lees nu jouw info over het calcium gehalte. Wat is een beter alternatief voor deze brok? En wat een geweldige site heb je zeg!!
    De gewone puppybrok is te klein voor haar die willen we liever niet geven.

 1. Mila2020

  Dank je wel. Gecheckt maar dat was niet het geval, het is ondertussen gestopt nadat we geen tussendoortjes meer gaven. Ik lees nu jouw info over het calcium gehalte. Wat is een beter alternatief voor deze brok? En wat een geweldige site heb je zeg!!
  De gewone puppybrok is te klein voor haar die willen we liever niet geven.

   1. Mila2020

    Ha Mike,
    Acana large breed spreekt me aan, maar het calciumgehalte is net zo hoog als in Essential foods puppy large breed. Waarom heeft essential foods 3 sterren en Acana 5?ik meen dat EF eerder 5 sterren had (toen we de keuze maakten voor dit voer jouw site ook geraadpleegd).

 2. Donna

  Hallo,

  Ik ben opzoek naar een nieuwe puppybrok.
  Onze duitse herder pup is nu 19 weken.
  Hij stond eerst op acana maar hiervan kreeg hij diarree, voor de vakantie had mijn vriend een zak smulti van de cranenbroek meegenomen en nu loopt hij mank.
  We gaan nog naar de dierenarts in de tussetijd ben ik opzoek naar een broek met niet teveel eiwit als acana maar ook niet teveel calcium. kvv is geen optie helaas.
  Is dit iets wat we kunnen proberen? ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Overigens hecht ik wel veel waarde aan deze site, heel fijn! Jammer dat de acana niet werkte voor Frits

  groetjes

Geef een antwoord