K9 Natural voor de hond

Datum: 22 mei, 2012
Laatst bijgewerkt: 19 april, 2021

K9 Natural is sinds voorjaar 2019 niet meer beschikbaar in Europa

K9 Natural samenstelling

K9 Natural is gevriesdroogd voer. Er zijn twee varianten, namelijk een lam- en een rundvariant, met vlees van dieren die buiten grazen. De dieren die zijn gebruikt in het voer, hebben een gezond leven gehad, zonder antibiotica en met gezonde voeding. Dat is niet alleen diervriendelijk, maar ook veel voedzamer voor de hond dan vlees uit de intensieve veehouderij.

Samenstelling van K9 Natural

Er zijn twee varianten verkrijgbaar: Beef Gourmet en Lamb Supreme. Beiden bevatten ze (min. 85%) vleesproducten van het desbetreffende dier, (min. 10%) groenten, (min. 3,5%) fruit, (min. 0,3%) ei, knoflook (min. 0,01%) en kabeljauwlever en -olie. Voor honden met een allergie kan het product geschikt zijn, maar houd er rekening mee dat er ook ei inzit (hier kan een hond ook allergisch voor zijn).

Als K9 Natural als dagelijkse voeding wordt gegeven, wordt aangeraden om de voeding aan te vullen met rauwe vleesbotten. Dit is goed voor de gezondheid van het gebit en het bevredigt de kauwbehoefte.

  Ingrediënten Eiwit Vet Vezel Vocht
Beef Gourmet Rundvlees, runderbotten, runderbloed, broccoli, bloemkool, wortels, rode bieten, kool, en andere seizoensgroentes, verse hele eieren inclusief eierschaal, vruchten (appel, bessen en andere seizoensvruchten), groene pens, hart, lever, nieren, knoflook. 39% 34% 4% 5%
Lamb Supreme Lamsvlees, lamsbotten, lamsbloed, verse broccoli, bloemkool, wortels, rode bieten, kool, en andere seizoensgroentes, verse hele eieren inclusief eierschaal, vruchten (appel, bessen en andere seizoensvruchten), groene pens, hart, lever, nieren, knoflook. 29,6% 48% 2.2% 5%

Dit is de informatie die op de zak staat. Op de website www.k9natural.nl is de analyse anders.

Hoeveel K9 Natural per dag?
Voer je rauwe vleesvoeding? Je kunt dan de nodige hoeveelheid K9 Natural zo berekenen:

Lamb Supreme 
Hoeveelheid kvv x 0,35

Beef Gourmet 
Hoeveelheid kvv x 0,4

Voorbeeld
Hond krijgt 100 gram kvv per dag. Hoeveel Lamb Supreme moet je dan voeren?
100 gram x 0,35 = 35 gram per dag.

Dit geldt alleen voor gemiddelde kvv’s. Voer je erg vette kvv (gemiddeld meer dan 16% vet) of juist mager (minder dan 12% vet) dan klopt de berekening niet. Ga dan uit van onderstaande richtlijnen.

Kan je de hoeveelheid niet berekenen vanuit een hoeveelheid kvv, omdat je brok voert of een afwijkend vetpercentage, dan kun je de volgende richtlijn aanhouden:

Ongeveer 0,7% van het lichaamsgewicht per dag K9 Natural voor volwassen honden. Dit staat qua calorieën gelijk aan 2% van het lichaamsgewicht aan een zelf samengesteld menu (barf/nrv) of een gemiddelde kvv. Voor hondjes tot zo’n 5 kilo kun je 1% van het lichaamsgewicht aanhouden. In K9 Natural Lamb zitten meer calorieën dan in K9 Natural Beef, hiermee kun je rekening houden bij de hoeveelheid voer.

Voor pup heb ik geen aanbeveling, omdat deze voeding niet geschikt is voor pups. Er zit te weinig eiwit, ijzer en kalium in en teveel fosfor.

Aanbeveling op verpakking is verwarrend
De aanbevolen hoeveelheid per dag die op de verpakking staat is 0,25% van het lichaamsgewicht. Dit is de aanbevolen hoeveelheid als je de maaltijd aanvult met vleesbotten. 

Water toevoegen
Bij 1 deel K9 Natural, wordt aanbevolen 3 delen warm water toe te voegen van maximaal 37 graden celcius. Het water wordt toegevoegd als vervanging van het vleesvocht en bloed. Dit is niet nodig, maar zorgt er wel voor dat de hond genoeg drinkt.

K9 Natural Droog  K9 Natural met water

K9 Natural bestellen
K9 Natural is online te bestellen in zakken van 500 gram en 3,6 kg voor de volgende prijzen:
500 gram voor €24,50
3,6 kilo voor €136,95

Beoordeling en ervaring met K9 Natural

K9 Natural is een prima voeding op basis van rauw vlees. Er zit een groot aandeel vleesproducten (minimaal 85%) in en dit wordt aangevuld met groenten, fruit, knoflook, ei en visolie. Het bevat geen synthetische supplementen, zoals vitamines en mineralen, omdat dit allemaal in de grondstoffen aanwezig is. De samenstelling is naar mijn mening prima.

Uit de ervaringen op die op hondenforums te lezen zijn, blijkt dat de meeste honden het heerlijk vinden en er lichamelijk ook goed op reageren. Ik ben nog geen klachten tegen gekomen. Ook mijn eigen ervaring is prima en voor mij is het een goed alternatief voor rauwe vleesvoeding in de vakantie. De hond eet het erg graag en de ontlasting is prima.
K9 Natural lam K9 Natural rund

27 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Betty, ik heb nu in het artikel gezet hoe je de juiste hoeveelheid kan berekenen:

  Lamb Supreme 

  Hoeveelheid kvv x 0,35  Beef Gourmet 

  Hoeveelheid kvv x 0,4

  Je kunt er alle soorten complete voeding naast geven, bijvoorbeeld rauwe vleesvoeding of brokken of allebei. Ik zou dan maximaal 25% K9 Natural geven en als je toch symptomen van skeletproblemen merkt meteen stoppen (groeipijn, krakende of knakkende botten).
   

 2. Betty62

  Beste Meike, Je geeft ook aan om het deels te voeren. Wat zou je advies zijn om ernaast te geven?
  alvast dank weer voor je reactie. Grt Betty

 3. Betty62

  Beste Meike,

  Dank voor je reactie. Het gaat om K9 natural Lamb Feast en niet Ziwi Peak Lamb suprême. Verandert dit iets aan je mening dat het niet geschikt is voor honden van 10 maanden? De hond krijgt vanaf het begin Carnibest (nooit brokken gehad). 
  Vanaf welke leeftijd is K9 natural Lamb Feast wel geschikt voor honden (voor ca 3 of 4 weken)?

  grt
  Betty
   

  1. Voerwijzer Meike

   Oeps, typefoutje, het moet natuurlijk K9 Natural zijn. Voor honden in de groei niet zo geschikt. Wel als je het deels voert, of kort, maar vier weken lijkt me te lang.

 4. Voerwijzer Meike

  Betty ik ben nog even aan het rekenen geslagen, maar ik vind deze voeding niet geschikt voor honden die nog in de groei zijn. Er zijn maar een paar waardes bekend qua voedingsstoffen, en geen van deze voldoet aan de behoeften van pups. Voor een keertje niet erg, maar niet als hoofdvoeding geschikt.

 5. Voerwijzer Meike

  600 gram Carnibest staat qua calorieën gelijk aan 210 gram K9 Natural Lamb Supreme. Het maakt niet zoveel uit hoeveel lauw water je erbij doet, maar de fabrikant adviseert om er drie delen water bij te doen. Als je 210 gram voert, is dat dus 630 ml water.

  In de richtlijnen van de Fediaf staat beschreven hoeveel calorieën een hond gemiddeld nodig heeft, maar als je hond met 600 gram op een gezond gewicht blijft, is het niet nodig om dit te gaan berekenen. Mocht je toch  nieuwsgierig zijn, hier kan je de richtlijnen downloaden:
  http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition/

 6. Betty62

  Hallo Meike,

  ik kan de richtlijn die je in een eerder bericht noemde niet downloaden. Is het mogelijk deze te mailen?
  mijn hond is 25 kg, 10 mnd, eet 600gram Carnibest per dag. Als ik jouw berekening volg, zou de hond 175 gr K9 natural lamb per dag krijgen. Klopt dat? Hoeveel lauw water komt er dan nog bij?
  alvast dank voor je reactie!
  groet, Betty
   

 7. Voerwijzer Meike

  Hallo Jan,

  400 gram kvv staat ongeveer gelijk aan:
  – 140 gram Lamb Supreme
  – 160 gram Beef Gourmet

  360 gram kvv staat ongeveer gelijk aan:
  – 125 gram Lamb Supreme
  – 145 gram Beef Gourmet
   

 8. Jan

  Goedemorgen Meike,
  Voor de vakantie wil ik de K9 Natural gaan proberen. Mijn 2 honden krijgen thuis KVV, diverse merken en diersoorten afgewisseld. Een hond krijgt 360gr KVV per dag en de andere 400gr KVV. Met deze hoeveelheid blijven ze mooi op gewicht. Hoeveel K9 Natural (Beef of Lamb) moet ik geven in vergelijking met de hoeveelheid KVV die ze thuis krijgen? Graag de hoeveelheid “droge stof” aangeven zonder toevoeging van rauwe vleesbotten.
  Met vriendelijke groet,
  Jan

 9. Voerwijzer Meike

  Ik durf niet te zeggen of het compleet is voor elke dag. Ze zeggen zelf van wel, maar ik heb geen analyses gezien van de hoeveelheden vitaminen en mineralen die erin zitten.

  Je hondje van 5,5 kg heeft ongeveer (0,7% x 5,5) is 40 – 50 gram per dag nodig.

  Je pup van 2 kg mag ongeveer 20 – 25 gram per dag.

 10. simone

  Goedemiddag,
  Mag ik dit ook elke dag aan mijn honden geven?
  Ik wil eventueel de lam gaan voeren.
  Mijn volwassen hond van 6 weegt 5.5 kilo en mijn pup van 8 maanden weegt 2 kilo.
  Hoeveel moet ik per dag voeren?
  Mvg,
  Simone

 11. Marian

  Mijn vraag is hoeveel K9 Lam moet ik voeren aan mijn Bearded Collies van 22 en 18 kilo? En hoeveel water moet er dan bij, is het warm water of heet water. Ik wil dit geven op onze vakantie. Bedankt voor je antwoord.

 12. Voerwijzer Meike

  De hoeveelheid is gebaseerd op het aantal kcal dat gevoerd wordt wanneer je 2% van het lichaamsgewicht aan rauwe vleesvoeding voert. Als je normaal geen rauwe vleesvoeding voert, maar brokken, is het iert lastiger inschatten of de hoeveelheid klopt, maar ook dan is 0,7% een goede richtlijn. Het klopt dat volgens die richtlijn een hond van 63 kilo 441 gram van de brokken nodig heeft + water.

  Ik heb hiervoor dus niet de bekende formules gebruikt, maar tweemaal basaalmetabolisme is een normale hoeveelheid en ik denk dat 0,7% of misschien iets minder doordat je hond zo groot is, een goede hoeveelheid zal zijn.

 13. Anoniem

  De 0,7% die je noemt: op basis van hoeveel x basaalmetabolisme is deze richtlijn?
  En 0,7% x lichaamsgewicht is de hoeveelheid ‘droge stof K9’ neem ik aan? Dus daar komt nog 2 delen water bij?

  Mijn leonberger van 63 kg zou dan 441 gram K9 + 882 ml water per dag nodig hebben?

  Hij krijgt nu Real Nature Wilderness brokken van de Fressnapf uit Duitsland (https://www.fressnapf.de/maerkte/uploads/store/offers/preview_pdf_9172b.pdf)
  Hiervan krijgt hij 2x basaal.

 14. Monique

  Mijn hond eet ongeveer 500 gram KVV (Meestal Carnivoer/ Tammenga) of BARF per dag. Ik hoor/ lees zoveel verschillende hoeveelheden. Wat is t advies gram per dag K9, de lam variant?  Nu heeft hij bijna elke dag een andere diersoort, kan ik K9 3 weken lang elke dag voeren? Is dat dan wel compleet?

 15. Jeroen Bos

  Onze volwassen hond van 7 jaar krijgt nu per dag 750 gram vers vlees van Natudog Rund/Kip.
  Hoeveel zou ik dan moeten voeren van K9 Lamb? Lijkt me erg handig voor in de vakantie.

  1. Voerwijzer Meike

   750 gram Natudog staat ongeveer gelijk aan 230 gram K9 Natural Lamb. Ja het is erg handig op vakantie, zo kun je toch rauw blijven voeren. En je kunt het eventueel aanvullen met rauwe vleesproducten uit de supermarkt.

 16. Anoniem

  Hallo,
  Zou dit kwa samenstelling ook geschikt zijn voor katten? Vooral dat er water aan toegevoegd moet worden lijkt me super, katten nemen uit zichzelf al weinig water op en krijgen daarom vaak blaasruis en nierproblemen. Graag hoor ik van jullie.
   

  1. Voerwijzer Meike

   Qua samenstelling zou het ook voor katten geschikt kunnen zijn, maar ik weet niet hoe het zit met de unieke essentiële voedingsstoffen voor de kat, dus bijvoorbeeld of er genoeg taurine inzit. De fabrikant heeft ook een variant voor katten, met kippenvlees, wat een natuurlijkere vleesbron is voor katten. Helaas is deze niet verkrijgbaar in Europa. Een veiligere optie is Ziwi Peak, dat is ook rauwe gedroogde voeding. En die varianten voor de kat zijn wel gewoon in Nederland verkrijgbaar. http://www.voerwijzer.com/ziwi-peak-luchtgedroogd

 17. Aukje

  Ik wil k9 meenemen op vakantie omdat mijn hond kvv eet (vanwege allergieën die ik nog niet heb kunnen opsporen) . Normaal eet hij (20 kilo, actief en slank) 500 à 600 gr vlees (afhankelijk van het merk). K9 adviseert voor een hond van 20 kilo 50 gram, jij adviseert ongeveer het dubbele. Heeft dat te maken met bijvoeren met botten, waarover ik overigens niks op de verpakking zie staan. Op het oog voeren lijkt me met zo’n product ingewikkeld en mijn hond is nooit verzadigd… Ik ben benieuwd naar je advies.

  1. Voerwijzer Meike

   Op de verpakking staat, rechtsboven, “the figures below are based on feeding 1% of body weight per day. this allows for the addition of a raw meaty bone.” Ik adviseer dus minstens het dubbele te voeren van de hoeveelheid die op de verpakking staat aangegeven, als je enkel K9 Natural voert. Maar ook dit vind ik nog vrij weinig. Volgens de berekeningen (die door de Fediaf worden geadviseerd) zou je hond zo’n 1000 kcal per dag nodig hebben. Als ik bereken hoeveel kcal je hond nu binnenkrijgt (ik heb 13% vet en 16% eiwit genomen), kom ik bij 500 -600 gram per dag op 900-1000 kcal. Ik zou dus 900 – 1000 kcal per dag voeren.

   Om een ingewikkeld verhaal kort te maken, dit komt neer op:
   Lamb Supreme: 150 – 170 gram per dag
   Beef Gourmet: 180 – 200 gram per dag