Percentages rauw menu voor de hond

Datum: 28 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2019

Hoe ziet een compleet menu van rauwe vleesproducten er uit? Welke ingrediënten moeten er in zitten en in welke verhoudingen? Hierover zijn verschillende visies, die allemaal ongeveer dezelfde basis hebben, maar in details van elkaar verschillen. In dit artikel noem ik de percentages die worden aangeraden voor honden.

Welke percentages zijn het beste?
Dat is lastig te zeggen, ik denk zelf dat er geen percentages als ‘het beste’ kunnen worden bestempeld, dat ze allemaal goed zijn. Als je goed kijkt, zijn de verschillen ook eigenlijk niet zo groot. Ik denk dat je vooral goed op je hond moet letten, hoe hij/zij het doet op bepaalde percentages. Als je hond bijvoorbeeld snel verstopt zit door te harde ontlasting, dan kies je een lager vleesbotpercentage. Of de hond groentes nodig heeft is een andere discussie, zelf ben ik er van overtuigd dat het wel bijdraagt aan een goede gezondheid.

In het artikel met beginnersinformatie over zelf samenstellen noem ik de volgende percentages:

30-50% bevleesde botten (gemiddeld bestaande uit 50% vlees en 50% bot)
20-55% spiervlees
15-25% orgaan, waarvan ongeveer de helft pens, verder hart, lever, nier en evt meer.
0-15% groentenmix, fruit, noten, ei, zaden, etc.

Deze percentages behelsen bijna alle percentages die ik hieronder noem. In de artikelen over de ingredienten beargumenteer ik waarom ik deze percentages zou aanraden.

Barfplaats
Barfplaats heeft eigen aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Dit zijn niet de Barf-percentages van Ian Billinghurst zoals de naam van de website doet vermoeden. De percentages zijn gebaseerd op verschillende voedingstheorieen in combinatie met jarenlange eigen ervaring en berekeningen over bepaalde vitamines en mineralen en zijn opgesteld door Lizzy Plat-Coelers (eigenaar van Barfplaats).

40-50% vleesbot (waarvan ongeveer de helft uit bot en de helft uit vlees bestaat)
15-20% orgaan, waarvan de helft mag bestaan uit pens, rest is minimaal hart/lever/nier
5-15% groente
de rest is spiervlees

NRV
De voormalige website Voernatuurlijk heeft de NRV-percentages bekend gemaakt in Nederlands. NRV is de afkorting van Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijke Rauw voeren en heeft als grondslag de theorie van de Australische dierenarts Tom Lonsdale.

60%-70% spiervlees
15%-20% bot (komt overeen met 30%-40% vleesbot)
15% orgaanvlees (pens niet meegerekend)
Aanvullingen zoals groenten, eieren, zuivel, kefir zijn voor gezonde honden niet nodig. Mag wel!

Barf
BARF is bedacht door Ian Billinghurst, een Australische dierenarts, het is de afkorting van Bones And Raw Food (later ook: Biologically Appropriate Raw Food). Ian Billinghurst noemt de volgende percentages om een multimix te maken, oftewel maaltijden die zo compleet en gebalanceerd mogelijk zijn.

60% rauwe botten en vlees
15% groenten
10% orgaanvlees
10% diversen
5% fruit

NRF
NRF is de afkorting van Natural Raw Feeding en ligt de nadruk op het voeren van dik bevleesde karkassen en prooidieren. De percentages zijn gebaseerd op het simuleren van een gemiddeld prooidier. Deze percentages gelden niet voor pups.

60%-70% spiervlees (incl. vet/huid/vacht)
10%-20% orgaan
10%-20% bot
10%-20% overige

Tannetje Koning
In haar boek Voer voor Carnivoren (vanaf de 3e druk) zegt Tannetje Koning dat ze in eerdere drukken bewust geen percentages noemde, omdat ze denkt dat je erg kan schuiven met verhoudingen, zonder dat er veel fout kan gaan. Om beginners toch een houvast te geven, noemt ze de volgende percentages.

40-50% vleesbot (met 50% vlees en 50% bot)
20%-30% orgaanvlees
10%-20% Vlees/vis
10%-20% Groente