Wat is een goede brok

Datum: 5 juli, 2012
Laatst bijgewerkt: 9 februari, 2019

Wat is een goede brok?
Kortgezegd bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Hieronder een beknopt overzicht van de gewenste en ongewenste ingredienten van een brok. 

Zie ook het artikel

Zelf een brok beoordelen in 6 stappen

Een goede brok bevat
 
Voornamelijk vlees Naast de hoeveelheid vlees is ook de kwaliteit van belang. Een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees (vleesmeel) met het liefst ook gevogelte is optimaal. De hoeveelheid is te vergelijken op basis van dierlijke eiwitten (in brokkenvergelijker) en zowel het droge als verse vlees moet in de samenstelling voor het graan/aardappel staan.
Genoeg dierlijke vetten Voor een gezonde volwassen hond is minimaal 16% vet heel gezond. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, maar lastig te achterhalen. Visolie bevat gezonde omega 3 vetzuren.
Vlees en vet van gezonde dieren Gezonde dieren zijn dieren die bewegingsruimte hebben en de mogelijkheid natuurlijk gedrag te uiten. Biologisch en vrije uitloop verdient de voorkeur boven intensieve dierhouderij.
Natuurlijke mineralen en vitamines In plaats van vitamines en mineralen in synthetische vorm toe te voegen, is het gezonder om dit direct uit voeding te halen. Zoals natrium uit zeezout ipv natriumchloride en jodium uit kelp in plaats van jodiumsulfaat. Gecheleerde mineralen worden beter opgenomen dan andere mineraalverbindingen, dit worden ook wel chelaten genoemd.
Natuurlijke antioxidanten Natuurlijke antixidanten zijn: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.

 

Een goede brok bevat geen
 
Overdaad aan koolhydraten Honden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Een overdaad zorgt vaak voor problemen. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel. Je kunt het percentage koolhydraten berekenen door de percentages eiwit, vet, as, celstof/vezel en vocht van 100 af te trekken.
Synthetische antioxidanten en conserveermiddelen De volgende chemische antioxidanten worden in brokken gebruikt en hebben vervelende bijwerkingen: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324. Helaas hoeft het niet op de verpakking te staan.
Msg Heeft veel vervelende bijwerkingen en honden kunnen hier overgevoelig voor zijn. Het kan zitten in onder andere: gehydroliseerde eiwitten, gistextract, chicken digest. Als het los wordt toegevoegd heet het mononatriumglutamaat of msg. Zie ook het artikel "MSG in brokken"
Gluten Gluten zijn het eiwitgehalte van granen, er zijn twee soorten eiwit in granen en het meest belastend zijn de gliadinegluten. Als een product 'glutenvrij' is, wordt eigenlijk bedoeld dat het geen gliadine-gluten bevat. Tarwe bevat heel veel van deze gluten, andere glutenhoudende granen zijn gerst, spelt, rogge. 
Plantaardige vetten Deze zijn lastiger voor het carnivoren-lichaam om bruikbaar te maken voor het lichaam. Bovendien kunnen bij de verwerking van plantaardige vetten transvetten ontstaan, die erg ongezond zijn.
Menadion Menadion, oftewel vitamine K3, is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben.
Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen
Niet nodig en 
niet gezond.
Bijproducten Niet alle bijproducten zijn slecht, maar als er enkel 'plantaardige en/of dierlijke bijproducten' staat weet je niet wat deze producten zijn en kun je er niet vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is. Bijproducten zijn over het algemeen reststoffen uit de humane voedingsindustrie of restproducten uit de vleeswerkerkingsindustrie. Voorbeelden: tarwegluten, maisgluten, sojaschroot, kippenveren.
Soja Een slechte eiwitbron voor honden en katten, zorgt vaak voor het ontstaan van voedingsallergie en hebben een slechte invloed op de gezondheid.
Melkproducten Kan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseine uit melk zorgt vaak voor problemen. 
Suiker Suiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikerspiegel en onttrekt het lichaam van vitamines en mineralen doordat voor de verwerking van suiker voedingsstoffen nodig zijn.

 

De mogelijkheid een reactie te geven onderaan dit artikel is uitgeschakeld, omdat ik geen voedingsadvies kan geven. Lees hier waarom niet.
 

107 Comments

 1. Pingback: writeaessay

 2. Pingback: adidas superstar camo

 3. Mirjam

  Ik ben op zoek naar een redelijke “B”keus brok. Twijfel tussen DlG, Healthy dog. Kun je mij adviseren? Misschien een ander merk wat beter zou zijn. Ik wil niet duurder uitkomen dan 40-, voor 15 kg. Acana en Orijen zijn te prijzig voor mij.

 4. Elise

  Hoi, leuke informatieve site!
  Ik zag dat je Forza10 nog op de planning hebt staan. Ik ben een fan van de Active Line van hen. Ik gebruik voor mijn eigen hond de Depura. En waar ik in de praktijk veel resultaat zie is bij honden met chronische oorproblemen die de Oto Active gebruiken. Zie ze (bijna) niet meer terug voor oorproblemen. ben benieuwd wat jij ervan vindt.

 5. Anoniem

  Vandaag de eerste zak Applaws puppy brokken opgehaald.
  Nog even geduld over de resultaten, maak eerst de oude brokken nog even op en moet nog gaan mengen.
  Heb tevens nog een vraag, ik heb nog niet kunnen ontdeken of applaws een geperste of krokante brok is.
  Weet iemand dat ?
   

  1. ria doff

   applaws is geextrudeerde brok
   net als orijen,maar graanvrij…het is dus jammer dat je het niet kan mengen met vers vlees,beter om dit 8 uur na de brokkenmaaltijd te geven

 6. Anoniem

  Bedankt voor je reactie ik zal het allemaal eens rustig bekijken en in overweging nemen.
  Heb nog wel een andere vraag, Omdat ik goede berichten gehoord heb over Farmfood heb ik daar ook een proef pakketje van besteld. Wat kan jij me over Farmfood vertellen ?
  Ik hoor graag wat je er van vind, het lijkt me zo op het eerste gezicht een goede brok en ze hebben ook vele andere producten, zoals vlees voeding e.d het is hier in de omgeving ook makkelijk aan te komen.
   

 7. Voerwijzer Meike

  Hoi Petra, dat wijst er inderdaad duidelijk op dat dit niet de juiste voeding is voor je hond. Wat ik als eerste wil aanraden is om rauwe vleesvoeding te overwegen. Dit kun je eventueel in combinatie met brokken voeren. Je hoeft geen puppyvariant te kopen, je Jack Russel kan dus hetzelfde eten. Zie http://www.voerwijzer.com/rauwe-vleesvoeding-hond-kat
  Een goede brok brok voor je pup kun je vinden in het overzichtje in dit artikel: http://www.voerwijzer.com/calcium-puppybrokken-voor-grote-rassen. Applaws en Orijen zijn goede brokken. Dog Lovers Gold ook, en het voordeel daarvan is naast dat het iets minder duur is, dat het geschikt is voor zowel pups als volwassenen honden. Dan kun je dus je andere hondje hetzelfde voeren. Kom je er zo uit?

 8. Anoniem

  Goedemiddag ik heb een vraag.
  Ik kreeg van de fokker van mijn Mechelse heder pupje,Lavor puppy brok mee. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo tevreden over. Zijn ontlasting is te dun ,geen diarree maar wel te dun en hij poept erg veel. Als hij poept dan is het een klein beetje. loopt ie een paar stappen verder en dan weer een beetje …..en dat wel 3 a 4 x per uitlaat beurt. ik geef mijn pup alleen zijn eigen voer, runder oren om te kauwen en af en toe frolic om te trainen.
  Nu zit ik er aan te denken om mijn pup op een ander voer te zetten maar weet nog niet wat. Welke brok zou u mij aanraden ? 
  p.s ik heb hier ook nog een Jack Russel van 2,5 jaar rondlopen die krijgt nu Cavom. Het zou fijn zijn dat beide honden straks dezelfde brok kunnen eten als de pup volwassen is das wel zo makkelijk.
  Ik ben benieuwd naar uw reactie en advies ! 

  Met vriendelijke groet,

  P.Vogel

 9. Anoniem

  Dit heeft niet echt met goed brok te maken maar bij brokken vergelijken lukte het niet m te plaatsen. Ik heb dus eem vraag over hoeveel brok je per keer moet geven. Ik ga binnenkort een Duitse Herder pup kopen maar ik ben er nog niet helemaal uit over welk brok en hoeveel per keer nou de beste is. Maar is er in het algemeen een regel of formule voor hoeveel brok je een volwassen hond en een pup moet geven? Op de site staat het gemmidelde voor een hond van 10 kilo maar moet je dat dan gewoon keer 3 doen als de hond bijvooreeld 30 kilo weegt? 
  Ik ga waarschijnlijk dit doen: brok met kvv afwisselen om de week. En het brok om de maand wisselen of 2 verschillende in de maand, dan krijg je: week 1, brok merk 1, week 2 kvv, week 3 brok merk 2 en week 4 kvv. Of week 1 brok merk 1, week 2 kvv, week 3 brok merk 1 en week 4 kvv. En dan de maand daarna andersom. Maar is dit gezond voor de hond? 

  1. Voerwijzer Meike

   Ja afwisselen wordt vaak aangeraden, ik denk dat je zo een mooi schema hebt. Ik zou wel eerst de geopende zak leegvoeren, voor je zak 2 opent, omdat na het openen de kwaliteit langzaam achteruitgaat.

   Hoeveel je moet voeren verschilt per brok. Op de verpakking van de brok, en vaak ook op de website staat hoeveel je moet voeren aan een hond van 30 kilo. Dit is iets minder als 3x zoveel als aan een hond van 10 kg.

 10. W.Bijnen

  beste

  Ik zie brokken met een eiwitgehalte van 18% maar ook van 35% . Wat is geschikt voor welke hond?
  En vetpercentages van 9% maar ook van 18%. Een erg drukke hond, die ik graag wat rustiger zie, is die gebaat bij ‘n hoog of laag eiwitgehalte?

   

  1. Voerwijzer Meike

   Helaas kan ik hier geen feitelijk antwoord op geven. Een laag eiwitgehalte en vetgehalte vind ik sowieso niet geschikt voor een hond (of kat), zoals je in dit artikel kunt lezen: http://www.voerwijzer.com/hond/zelf-een-brok-beoordelen

   Sommige honden kunnen niet goed tegen een hoog (ongeveer hoger dan 35%) eiwitgehalte, vaak krijgen ze dan diarree. Ik heb het idee dat dat vooral bij honden voorkomt die minder bewegen. Naar mijn weten heeft het eiwitgehalte geen gevolgen voor het wel of niet druk zijn van een hond. Als het echt om hyperactiviteit gaat, kan het aan bepaalde ingrediënten van de brok liggen, sommige mensen nemen dat hun hond minder hyper worden als ze een meer natuurlijke brok of rauwe vleesvoeding krijgen.

 11. Voerwijzer Meike

  Waarom moet ik bewijzen dat honden ouder worden op zogenaamd vers vlees voeding? Ik weet niet of dat zo is. Ik merk alleen dat er heel veel mensen zijn die ervaren dat klachten minder worden of verdwijnen wanneer de hond vleesvoeding krijgt. Ik weet ook dat er mensen zijn die dit niet ervaren. En dat er mensen zijn die om andere redenen brokken willen voeren. Dat vind ik prima. Je bent zelf vrij om te kiezen wat je voert. Ik zal ook nooit zeggen wat je moet voeren, ik kan alleen suggesties geven en mijn visie delen. 

  Toevallig is er onlangs een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar brokken versus verse voeding (geen rauw vlees): http://www.voerwijzer.com/nieuws/wetenschappelijk-onderzoek-vers-vs-brokken

  1. jolanda



   Jij hoef dat ook niet te bewijzen, maar als je logisch nadenkt dan kan deze gebeurtenissen met onze collies geen toeval zijn… ik geloof namelijk niet in toeval.
   En zulke onderzoeken van een universiteit hecht ik totaal geen waarde aan.
   Kijk tegenwoordig eens met de vleesschandalen die je hoort…
   Denk je nu werkelijk dat het allerbeste vlees in de kvv gaat???
   Wordt veel te veel mee geknoeid, dus gezond?????????

 12. Jolanda



  Hoezo Brokken slecht?
  Wij hebben ons hele leven al schotse collies gehad, de eerste werd maar liefs ruim 15 jaar oud.
  De 2e collie helaas maar 9 jaar. We hebben nu onze derde collie die inmiddels 9 maanden is.
  De eerste collie kreeg s,morgens Hill,s brokken en s,avonds kreeg hij Diner van Denka dog.
  Onze 2e collie heeft zijn hele leven op Carnibest gestaan dus kvv.
  Hij werd op de carnibest dus maar 9 jaar oud. Heb sindsdien ook absoluut geen vertrouwen meer in de zogenaamde kvv versvoeding. Onze derde collie , nu 9 maanden oud krijgt dus gewoon weer een goed merk brokken. Hij doet het er goed op. Dus kom maar op met die bewijzen dat honden ouder worden op zogenaamd versvlees voeding????? Nooit wetenschappelijk aangetoont dat het werkelijk gezonder is….

 13. Iris

  Hallo!
  mijn hond krijgt goede brokken van applaws. 
  Hij is een 13 maand oude, gecastreerse, 22,5 kilo zware, slungelige herder/windhond mix en is vrij groot. (Hoog vooral)
  Van dit merk kan ik kiezen tussen klein-medium brokken (tot 25 kg) of de large (vanaf 25). Is de klein-medium brok wel voedend genoeg voor mijn grote hond? De brokken zijn extra klein gemaakt voor een klein-medium gebit en dit heeft hij dus ook niet. Ik wist niet hoe zwaar hij zou worden dus heb hem tot nu toe de large puppy versie gedaan. Welke volwassen versie kan ik hem het beste voeren?

  groetjes Iris

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Iris, ik zou kiezen voor de variant voor grote rassen. Grote rassen hebben sneller last van bot- en gewrichtsproblemen, en als het goed is houdt deze brok daar rekening mee. Aangezien jouw hond vrij groot is, denk ik dat je daarmee beter af bent.

 14. Esther

  Kan iemand mij vertellen of Fokker voor de kat goed voer is??? Op de verpakking is het een beetje vaag en van internet wordt ik ook niet veel wijzer.. Alvast bedankt

 15. ann delaleeuwe

  hallo,is dog lovers gold graanvrij een goeie brok, heb een pup van 4 maanden die hills puppy kip kreeg, veel stoelgang slap met soms wat slijmen en stinkende windjes wil graag over gaan naar een andere brok

  1. Voerwijzer Meike

   Er zijn twee graanvrije varianten van Dog Lovers Gold, ze zijn allebei prima. Het lijkt me een goed idee om een andere brok te proberen. Het kan ook helpen om (deels of volledig) rauwe vleesvoeding te voeren. Dat heeft een positief effect op de darmflora en de vertering. In het brokken-overzicht staan beide graanvrije brokken van Dog Lovers Gold, met een beoordeling die je kunt zien als je op de broknaam klikt: http://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken?keys=passion

 16. corry

  Goedemiddag meike,

  Ik heb je reeds eerder gemaild voor een goede brok voor onze pup van 9 weken (kleine_middel hondensoort), ben ik aan uit (orijen pup) is dat geworden, nu de vraag of ik deze straks kan gaan combineren met kvv, zo ja welke adviseer jij? Veel gelezen maar valt niet mee om hier ook een goede variant van te vinden! Ze weegt nu ruim 2 kg….ik wil haar ‘s morgens voortaan orijen brok gaan geven (ca 60 gram) en ‘s avonds een goede vleesvoeding, dierenwinkel adviseert energique! Wat vindt jij?

 17. katka

  goede dag,
  we hebben sinds 2weken een duitse dog pup in huis,ik kreeg van de fokker royal canin mee
  dus die heb ik ook gekocht 
  maar nou heb ik me er meer in verdiept,en weet inmodddels dat het troep is
  wij eten thuis ook bio en geen suikers etc.dus wil mijn hond alllen maar de beste geven
  maar ik zie nu eigelijk door de bomen de bos niet,
  wat raad u mij aan weet wel dat gebroken brokken beter voor de duitse dog zijn,wil ook kvv voer geven en dan in combi met natuurlijke brokken
  welke merk kan ik kiezen  en hoe kan ik het beste aanpaken om te combineeren kvv met brokken?alvast bedankt katka
   

 18. noel

  hallo ik heb een pitbull pup (teefje) van 5 maanden ze doet het heel goed eet gewoon goed
  ma ze poept enorm veel soms wel 8 tot 10 x per dag ma het is wel gewoon harde poep en elke x in der hok
  terwijl ze gewoon goed uitgelaten word
  ze heeft nou een gepreste brok van prins ik weet nie of het aan de brok of haar ligt
  ik hoop dat jullie mij mss advies kennen geven gr noel

  1. Voerwijzer Meike

   De kans is groot dat het er aan ligt dat deze voeding niet optimaal is voor je pitbull-pup, je kunt een andere brok proberen, maar vaak brengt rauwe vleesvoeding een goede oplossing.

 19. S Raveel

  Ik heb een husky van 1,5 jaar die constant actief is, ik krijg ze het best psychisch moe dmv denkspelletjes, aandachtswandelingen,…
  Maar dit is niet voldoende dus zou ik een brok beginnen geven die haar energie beperkt ipv stimuleert
   ze krijgt nu Romeo Sensitive lam en rijst.
  Welke brok is het beste voor mijn hond?

  1. Voerwijzer Meike

   Er is geen voeding die energie kan beperken, maar wel voor een gezonde energie kan zorgen. Sommige honden worden hyperactief door toevoegingen in het voer. Wat kan helpen is om rauwe vleesvoeding te geven, zoals kvv aangevuld met rauwe vleesbotten. Het 'knagen' op rauwe vleesbotten zorgt voor mentale bevrediging. Kauwkluiven die gemaakt zijn van gedroogde vleesproducten zijn ook goed. Als je geen vlees wilt voeren, kun je ook een brok zoeken met zo min mogelijk chemische toevoegingen, zoals Acana.

 20. Corry

  Volgende week komt onze pup. Een Briard. De pups krijgen nu platinumbrokken. Wij willen overgaan op kvv. Wat vinden jullie van de platinumbrokken? Kunnen we de brokken afwisselen met kvv? 
  Is de kvv van Lotgering voldoende of moet dat aangevuld worden? Kun je in de vakantie overgaan op alleen brokken als je normaal alleen kvv geeft?

 21. Karin

  Ik kom nog meer nieuwe brokken tegen….. Simpsons premium 80/20 en sensitive. ben vooral nieuwsgierig naar de laatste. Ik denk erover om deze voor Duke uit te proberen. Hij doet het heel goed op Acana grainfree, maar legt de laatste tijd bij de laatste wandeling van de dag vaak een iets te zacht drolletje.Ik vraag me af of het eiwitgehalte van Acana misschien te hoog voor hem is, en denk er dus over Simpsons te proberen. Ben benieuwd naar jouw mening over deze brok. o.a. te krijgen bij zooplus en sanavesta.nl

  1. Voerwijzer Meike

   Ook Simpsons is een prima brok, die op de wachtlijst staat. Het heeft alleen wel ee hoog calciumgehalte. Wat dat betreft, en ook qua eiwitgehalte, zou je beter Canagan kunnen proberen.

 22. Anneke Swarts

  CANAGAN brokken….Wat is jou mening? Het is een nog vrij nieuw, onbekent merk volgens mij, maar de verkoopster vertelde er zo overtuigend over dat ik nieuwsgierig werd.

 23. I.Bakker

  Van voederfabrikanten heb ik gehoord dat werkelijk iedere brok een chemische anti=onxidant bevat of zelfs meerdere. Dit wordt toegevoegd aan de grondstoffen zoals aan vis/vleesmeel.
  Op de zak van het voer hoeft dit niet te staan omdat het al toegevoegd is voor de grondstoffen bij de brokjesfabrikant aankomen. Dit zou nodig zijn omdat de natuurlijke anti-oxidanten niet voldoende het ranzig worden van het vet tegen gaan.
  Hoeveel waarde kan ik nu hechten aan al die beweringen van: geen chemische toevoegingen. Of: vit E en rozemarijn toegevoegd als anti-oxidant.
  Je wordt toch belazerd waar je bij staat.
  Vroeger kon je de voeder er uithalen zonder E324, bht en bha omdat ze minder lang houdbaar waren! Jarco, vroeger voegde niet veel vet toe, dat kon je zelf toevoegen.

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij klopt het dat bij de meeste brokken, of bijna alle brokken, chemische antioxidant in de grondstoffen zit. Dit hoeven ze inderdaad niet te melden op de verpakking, enkel de antioxidanten die de fabrikant zelf toevoegt. De fabrikant Champion petfoods, van de merken Orijen en Acana, vermeldt dat er ook geen chemische antioxidant in de grondstoffen zitten en dat ze hierop testen. Ik weet niet hoe het zit met biologische brokken, daar ben ik erg benieuwd naar, ik zal Yarrah eens vragen hoe dat bij hun brokken zit

 24. Esther van drie

  Hallo,

  Mijn hond van anderhalf heeft al heel wat jeuk ondergaan. Het is duidelijk voedselallergie. Nu krijgt ze Kenner rijst lam. Ik twijfel tussen overgaan op Total bite vis of Kjen vis. Wat is wijsheid? Ook wordt mij aangeraden om het hele jaar door antivlooienmiddel te geven. Wat vindt u? Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Lees dit artikel over voedselallergie eens door, er staan ook tips in voor het kiezen van brok: http://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-bij-voedselallergie. Maar beter effect heb jewaarschijnlijk bij een rauwe vleesvoeding van een nieuw diersoort. Goede visbrokken zijn er van het merk Wolfsblut, Acana, Orijen en Dog Lovers Gold. Kjen bevat veel graan en van Total Bite kan ik geen ingredienten vinden. Het hele jaar door antivlooienmiddel is niet nodig en kan belastend zijn. Er zijn veel natuurlijke oplossingen om vlooien te voorkomen en als er dan toch vlooien komen, kun je haar dan behandelen antivlooienmiddel, het liefst een natuurlijke manier zoals de shampoo of spray van Ecostyle.

 25. Naomi

  hallo allemaal,

  ik heb een vraagje, over een paar weken krijgen we een hondje en vanuit het nest krijgt het hondje Jarco brokken mee. Nou was mijn vraag of dat goede brokken zijn voor het hondje?

  Ik hoor zoveel verschillende namen etc. en wil weten wat eigenlijk het beste merk is voor je hond. Dat geld voor droogvoer en voor natvoer. ( wat kan in combinatie)

  Zouden jullie mij hier verder kunnen informeren?

  Groetjes Naomi

  1. Voerwijzer Meike

   Hallo Naomi, met dit artikel en de informatie op de zak kun je de brok beoordelen. Ik vind Jarco niet echt een goed merk. Voor goede merken kun je in de brokkenvergelijker kijken en als het om een groot ras gaat, lees dan ook het artikel over calcium eens door. Die staat op de voorpagina bij nieuwe artikelen. Succes en veel plezier met je pup straks!

 26. M. Van den Hoven

  Heb Shiba Inu reu van 3 jaar oud.
  Is kieskeurige eter.
  Welke brokken raad u aan?
  Heb lang vers vlees van Barf gevoerd maar is dit sinds de zomer helemaal beu.

  1. Voerwijzer Meike

   Koolzuurhoudend voer kalk is hetzelfde als calciumcarbonaat. Dit is een algemene toevoeging voor het calciumgehalte. Je hoeft het dus niet te vermijden.

 27. Voerwijzer Meike
  Het calciumgehalte is inderdaad belangrijk voor een pup, en ik zou daar zeker op letten. Het beste kun je kiezen voor rauwe vleesvoeding. Daar zit zo'n 0.5% – 1% calcium in, maar belangrijker nog: het is een natuurlijke calciumbron voor het verteringsstelsel van de hond. Meer informatie erover vind je hier: http://www.voerwijzer.com/vers-vlees. Het is bekend dat grote rassen veel minder groeipijn hebben op rauwe vleesvoeding. Houd ook bij rauwe vleesvoeding rekening met het calciumgehalte.

  Ik heb eens dit lijstje gemaakt van brokken voor pups van grote rassen, maar er zijn misschien wel meer merken die goede brokken hebben.

  Orijen Puppy Large
  38% eiwit
  1.2% – 1.5% calcium

  Acana Puppy Large breed
  32% eiwit
  1.6% calcium
  1.1% fosfor
  ca/fo-verhouding 1.4:1
  3496 kcal/kg
  Calcium tegen bovengrens aan, maar valt dus binnen de 'veilige' zone volgens fediaf.

  Acana Chicken&Burbank Potato
  28% Eiwit
  1.3% calcium
  1.1% fosfor
  ca/fo-verhouding 1.2:1
  3600 kcal/kg
  Veel kcal voor een pup van groot ras.

  Applaws Giant pup 
  38% eiwit 
  1.34% calcium 
  1.31% fosfor 
  Ca/fo-verh. 1.02/1 

  Aanbevolen voor pups van grote rassen: niet teveel calorieen, 1% calcium (max 1.6% calcium) op basis van droge massa, calcium/fosvor-verhouding 1:1 (max 1.6:1). Het eiwitgehalte heeft geen effect op te snelle groei. Lees ook dit artikel eens http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/04/09/slow
   
   

  1. mirra bollen

   Hi,

   wat beveel je aan voor pups van middelgrote rassen.ik heb een Native American Indian dog.ze zal op een gegeven moment het formaat hebben van een husky.vindt je website fantastisch.heeft me goed geholpen.

   mirra bollen

   1. Voerwijzer Meike

    Ik heb me nog niet volledig verdiept in puppybrokken, maar Orijen Lage breed lijkt me goed geschikt. Ik zou me wel op brokken voor grote rassen richten, omdat het ras wel gevoelig is voor HI, en ook best een grote hond wordt. Bijzonder ras heb je gekozen, voor mij nieuw! Heb je het artikel Over puppybrokken voor grote rassen al gelezen? En ook rauwe vleesvoeding al overwogen?

 28. eline

  We hebben een Berner Sennenpup. Ons wordt aangeraden een brok te kiezen met een Calciumgehalte beneden de 1% en een eiwitgehalte tussen de 26-28%. Welk voer heeft dat? Wij komen er niet uit!

 29. Petra Wessels

  Goedendag,

  Graag hoor ik van u uw mening over Biofood Krokant Ferro.
  Deze brok moet passen in een nier- en leverdieet.

  Keep up the good work.

  Met vr. Gr. Petra

 30. aleida

  en ik ben benieuwd wat cavom is want mijn pup die poept zoveel dat ik er gek van word ,wel 6 a 8 keer op een dag en drinkt super veel .dus lijkt mij niet veel soeps!!!

 31. speedy

  nu trof ik een merk jambo sterbrok aan welke een niet geperste brok zou zijn en wel veel eiwitten en zo bevat; ik kon hem echter niet op de voedingshulpwijzer vinden. heeft iemand ervaring met deze brokken? qua prijs liggen ze in de buurt van carnis. 5 kg voor 17,50; ik hoor het graag. ik heb zelf een engelse buldog van 6 jaar oud.

   1. Voerwijzer Meike

    Volgens mijn criteria is Jambo niet een goede brok. De ingredienten kan ik niet vinden, maar de analyse laat zien dat er weinig vlees inzit, weinig vet een veel graan.

 32. angela en sky

  ik lees dat soja niet goed is voor een hond :(- mijn hond heeft een voedselallergie én omdat hij geen granen en gluten mag hebben bak ik zelf zijn koekjes van sojameel…..nu lees ik echter dat het niet gezond zou zijn????
  graag reactie bvd

  angela

  1. Voerwijzer Meike

   Klopt, soja bevat eiwit wat relatief makkelijk een voedselallergie opwerkt, maar daarnaast bevat het ook stofjes die niet gezond zijn. Het bevat bijvoorbeeld goitrogenen, die in grote hoeveelheden slecht voor de schildklier zijn (en bij geen goede schildklierwerking ook in kleine hoeveelheden), het bevat stofjes (antinutrienten) die de opname van bepaalde mineralen verstoren en het bevat plantaardige oestrogeen die de hormonen kunnen verstoren.

   Een beter alternatief zou zijn kokosmeel of tapioca (alhoewel dat wel weer een grotere suikerspiegelschommeling veroorzaakt, dus genoeg vet toevoegen). Je kunt ook boekweitmeel of quinoameel gebruiken, dat zijn geen granen en bij een allergie voor granen heb je een goede kans dat dit wel wordt verdragen.

   Een gezondere snack zijn gedroogde vleesproducten, van de diersoorten waar geen allergie voor is, en dan het liefst de diersoorten zoveel mogelijk afwisselen.

   1. Angela en Sky

    Hoi Meike,

    bedankt, fijn dat ik dát nu dan weet. dat ga ik in de toekomst niet weer gebruiken;) ……
    fijn dat je me alternatieve geeft zodat ik kán blijven bakken:) thanx

    Angela

 33. Maaike

  Ik vind de voerwijzer echt super, alleen staat het merk wat mijn puppy op dit moment krijgt er niet tussen. Hij krijgt nu Smolke puppy maxi voer en als hij straks wat ouder is wil ik hem Smolke adult maxi geven. Wat is jouw mening over dit voer?

  1. Voerwijzer Meike

   Heb je dit topic gezien op het Voerwijzerforum? http://www.voerwijzer.com/forum/sm%C3%B8lke-brokken-echt-zo-slecht

   Met dit artikel kun je zelf een brok beoordelen: http://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-6-stappen Dit is niet gericht op puppybrokken, dus neem dan de volwassen variant. Smolke bevat volgens mijn visie te weinig vlees en teveel graan, en bovendien chemische antioxidanten. Maar het is zeker beter dan supermarktmerken.

   1. Sanne

    Hoe kom je erbij dat smolke nog chemische antioxidanten bevat? Dit is volgens mij al zeker een jaar of 2 niet meer zo. Daarnaast bevat het in vergelijking met voer in dezelfde categorie zeg maar vrij veel vlees juist (in vergelijking met bv farmfood, prins en cavom).

    1. Voerwijzer Meike

     Klopt, ik ben daar ondertussen ook achter gekomen. Ze hebben nu ook een variant met meer vlees, ook voor pups. In deze prijscategorie is het een goede brok.

 34. Simon

  Voor hondenvoer geldt hetzelfde als mensenvoer. Hoe meer bewerkingen, des te hoger de winstmarge voor de fabrikant. Wat betreft voeding heb ik het vertrouwen in de grote fabrikanten compleet verloren. Kijk naar de produkten van de industrie; de verpakking wekt de suggestie dat het allemaal gezond is. Totdat je er eens induikt en een analyse uitvoert. De produkten bestaan uit goedkope grondstoffen en kunstmatige toevoegingen.

  Dat geldt ook voor de ‘bifido-vezels’, die niet de van natuurlijke oorsprong aanwezige voedingsvezels zijn, maar een toegevoegd verdikkingsmiddel (E1200). En wat dacht je van vruchtensappen? Bestaan voornamelijk uit concentraat, suiker en toegevoegde vitamines (anti oxidanten). Er staan vaak kreten als ‘vers’ ‘natuurlijk’ ‘gezond’ etc op de verpakkingen.

  De industrie heeft een krachtige lobby en extreme marketing. Ze laten geloven dat hun produkten gezonder zijn. Het erge daaraan is dat je voorgespiegeld wordt supergezond bezig te zijn, maar dat je feitelijk het tegenovergestelde aan het doen bent.

  Ik ben blij dat er steeds meer websites komen zoals deze (en bijvoorbeeld Foodwatch), want het is door de lobby en marketing van de industrie voor een consument haast niet meer mogelijk om uit te zoeken wat nu echt goed is.

 35. Anja Hooymans

  Ik heb onderstaand relaas gevonden op een site van een hondenuitlaatservice die ook brokken verkoop.
  Ik ben er erg van geschrokken wat daar geschreven wordt. In hoeverre zijn deze dingen nu waar of nog cq juist van toepassing in de huidige tijd?

  Wist u dit over hondenvoer? (iets ingekorte versie)

  Wat betekenen de vermelde ingrediënten op (altijd te duur) hondenvoer.

  Vlees:
  Vleesrestanten worden verwerkt tot vleesmeel.

  Vleesrestanten zijn dode dieren (runderen, varkens, schapen, kippen) die sterven voordat ze bij het slachthuis aan komen en zieke dieren die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn door hun ziekte (kanker e.d.)maar ook door medicijn gebruik en afgespoten zijn.

  In de Amerikaanse merken worden dode honden en katten die een spuitje hebben gekregen in asiels verwerkt.
  Destructiebedrijven maken er vleesmeel van.

  Alles ( niet ontdaan van haren , hoeven, hoorns, plastic bakken of zakken of zelfs vlooienbanden) gaat samen in 1 grote bak waar het eerste vermalen wordt en vervolgens gekookt.Tijdens dit kookproces vormt zich bovenop deze brij een laag dierlijk vet wat later ook weer gebruikt wordt.Vervolgens wordt de brij door enorme persen gehaald die het vocht eruit perst en dan heb je vleesmeel wat ook als beendermeel aangeduid mag worden.

  Vaak staat er op de verpakking groot “LAM RIJST”en als u de ingrediënten bekijkt staat er vlees ( minimaal 4% lam) en dierlijke bijproducten. Dus 4% lamsvlees en de rest vleesmeel..

  Dierlijke bijproducten:
  Afval als complete destructie kadavers die ziek waren of die men heeft laten in slapen, haren, hoeven, hoorns etc. en zelfs uitwerpselen van diverse soorten dieren. Het wordt gemalen, gekookt en uitgeperst tot een meel en verwerkt.

  Granen (vaak oorzaak van voedselintoleratie of allergie):
  Doordat het afval gebruikt wordt is de voedingswaarde vrijwel nihil en hetzelfde geldt voor de toegevoegde rijst. Het is ballast.
  Verplichting in Nederland is dat het hoofdingrediënt als eerste genoemd word. Als u dus een hondenbrok hebt waar “GRANEN” als eerste genoemd worden heeft u een brok die hoofdzakelijk uit granenafval bestaat.

  Plantaardige bijproducten:
  Het kan uit van alles bestaan, van stengels en bladeren tot verkruimelde pindaschillen en zelfs zaagsel…

  Dierlijke vetten :
  Vet afkomstig van het productieproces van vlees- en beendermeel maar ook uit afgewerkte frituurvetten. Dit geldt ook voor “plantaardige vetten of oliën”. In de meeste gevallen betreft het afgewerkte vetten en oliën uit restaurants e.d. als smaakmaker.

  Bietenpulp:
  Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft. Het groot nadeel van bietenpulp is dus, doordat het lang in het lichaam blijft, al die gifstoffen nog langer in het lichaam vasthoudt.

  Door de EG toegestane anti-oxydanten:
  Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Natuurlijke anti-oxydanten zijn o.a. vitamine E en vitamine C. Chemische anti-oxydanten zijn Ethoxiquine(pesticide), BHA en BHT.
  Ethoxiquine is kankerverwekkend. Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid.Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan veroorzaken. BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelsel aantasten.
  Veel fabrikanten voegen het zelf niet toe en vermelden: “GEEN CHEMISCHE ANTI-OXYDANTEN TOEGEVOEGD”
  ECHTER:
  Als Ethoxiquine, BHT of BHA aan de grondstoffen is toegevoegd bij de destructor of het slachthuis dan hoeft de fabrikant dit niet op de verpakking te vermelden….

  Nu dacht U uw hond het beste te geven door hem brokken van een bekend merk te voeren.
  De Multi-Nationals voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar steeds meer honden hebben voedselintolerantie’s of allergieën, krijgen maag-,lever of andere vormen van kanker, epileptische aanvallen (kan erfelijk zijn maar sommige vormen worden ook veroorzaakt door de giftige anti oxidanten)….. deze toename loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden.

  Eukanuba is van Proctor & Gamble, Hill’s is van Colgate-Palmolive en Pedrigree is van Mars (het voer is niet duur, alles er omheen, reclames, vertegenwoordigers etc. die maken het duur)

  1. Voerwijzer Meike

   Henne ziet er niet denderend uit. “Minimaal 56% van de eiwitten zijn van dierlijke oorsprong, eiwitten afkomstig van zalm hebben een zeer hoge biologische waarde. Met een lager eiwitgehalte voer je je hond gezond.” Er zit dus weinig dierlijk eiwit in en de laatste stelling is een beetje vreemd.

   1. mattie

    De biologische waarde van een eiwit is belangrijk, d.w.z. heel in het kort gezegd: de hoeveelheid aminozuren in de eiwitten die door het dier benut kunnen worden bij de groei en opbouw. Laagwaardig eiwit, zoals uit nagels en veren ( wel dierlijk maar is wel een bestanddeel van kipmeel, konijn) kun je beter niet geven. Te veel laagwaardig eiwit wordt dan in het lichaam gebruikt als brandstof, niet als materiaal voor de opbouw en dan belast je de nieren zonder dat het nut heeft. Daarom geef ik Henne met (oa. verse) zalm, dat bovendien als voordeel heeft: hoog in essentiele vetzuren. In granen (wel verteerbaar omdat het ontsloten granen zijn )zit ook eiwit. Doordat het gemengde granen zijn wordt de biologische waarde ook daarvan hoger dan van enkelvoudige.althans, dat heb ik ooit geleerd op de AKK-cursus bij voedingsleer.

    1. Voerwijzer Meike

     Het klopt dat de biologische waarde, maar ook de verteerbaarheid, belangrijk is om de kwaliteit van het eiwit te beoordelen. Dierlijke eiwitten zijn beter van kwaliteit voor honden en katten en als maar de helft van de eiwitten van dierlijke oorsprong zijn, is de andere helft dus van plantaardige oorsprong en van mindere kwaliteit. Er zijn genoeg merken die betaalbaar zijn en eiwit van goede kwaliteit gebruiken.

 36. Claudia

  Hoi complimenten voor de super duidelijke en overzichtelijke site!
  Ik was nieuwsgierig naar een beoordeling van Planet Pet. Die lijkt
  me ondanks dat het niet graanvrij is toch best goed.
  Wil het gaan geven met wat Shiny dog erdoor. En in het weekend
  vrijdag, zaterdag, zondag goede KVV.

 37. BertW

  Beste Joke,

  Ik ben het niet met je eens. De samenstellers proberen m.i. zo objectief mogelijk informatie te geven over de voor- en nadelen van brokken en vers vlees. Brokken worden zeker niet afgekraakt. Er zijn veel dierenartsen die goede en onafhankelijke informatie geven over hondenvoer, helaas zijn er ook veel die kiezen voor de goede marges die worden gemaakt op hondenbrokken. Ik zal geen namen noemen, maar diverse fabrikanten van hondenbrokken hebben een zeer groot sales/marketingbudget. Dat budget wordt o.a. gebruikt voor reclame, sponsoring, bonussen en een uitgebreid verkoopteam. Vaak zie je in winkels meters met hondenvoer van een duur merk. Vers vlees wordt vaak beperkt of helemaal niet verkocht. Waarom? Marge. Aan hondenbrokken wordt veel meer verdiend. Zijn hondenbrokken per definitie slecht? Zeker niet. Maar het kan geen kwaad om je eens te verdiepen in de natuurlijke voedingsbehoeften van een hond en vervolgens de ingrediënten te bekijken van diverse brokken en dit te vergelijken met vers vlees. Maak vervolgens je eigen keuzes.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt Bert. Het is inderdaad de bedoeling zo objectief mogelijk informatie te geven over alle soorten voer, afgeven op bokken heeft geeñ zin, en dan zou ik ook niet zoveel energie steken in het vergelijken en beoordelen van brokken. Het klopt wel dat ik uit alle informatie die ik gelezen heb concludeer dat rauwe vleesvoeding veel meer voordelen biedt dan brokken.

 38. Joke

  Jullie geven alleen zo af op honden brokken omdat jullie willen dat iedereen kvv voert , jullie geven zo af op de brok dat het lijkt alsof jullie alle waarheid in pacht hebben en andere bijvoorbeeld dierenartsen die brokken aan raden en verkopen niet . Jullie vergeten erbij te vermelden dat er zeker nadelen kleven aan kvv , wees zo eerlijk en vermeld deze ook ipv af te geven op de brok .

 39. Anonymous

  Op zich kan bietenpulp volgens mij geen kwaad. Wel is het zo dat bietenpulp allerlei stoffen, dus ook gifstoffen, langer vasthoudt in het lichaam. Zoals jij al zegt Sandy, krijgt de hond er stevige poep van. Dat betekent dat fabrikanten na toevoeging van bietenpulp meer “slechte’ ingrediënten in het voer kunnen stoppen zonder dat het opvalt. De hond krijgt dan immers geen diarree. Voor mijn hond dus geen voer met bietenpulp. Er zit ook weinig tot geen voedingswaarde aan.

  1. Voerwijzer Meike

   Als bietnpulp gifstoffen langer vathoudt in het lichaam, dan doen andere vezels dat toch ook? Er zit altijd een bron van vezels in, en bietenpulpnschijnt dus wat betreft die onderzoeken die genoemd zijn wel een van de betere bronnen van ruwe vezel.

 40. sandy

  IK MEENDE DAT BIETENPULP OPZICH GOED IS , OMDAT HET PULP IS NEEMT HET VOCHT OP IN DE DARMEN, DAARDOOR KRIJG JE MOOIE STEVIGE POEP WANT PULP NEEMT HEEL VEEL VOCHT OP.