Essential Foods Estate Living

Ingredienten

Vers lamsvlees en hert, zoete aardappel, gedroogd lamsvlees, erwten, verse hele eieren, gedroogde kip, aardappel, lijnzaad, lamsvet (geconserveerd met gemengde tocopherolen en rozemarijnextract), alfalfakiemen, leverbouillon, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine, chondroïtine, MSM, cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbes, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember.

Toegevoegd o.a.: Zinkchelaat, mangaanchelaat, koperchelaat, natriumseleniet

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 16% 24% 8% 3.5% 8.5% 1.8% 1.3% 3580 2.8% 1.7% 25%

Verteerbaarheid: 88-90%
Dierlijk eiwitgehalte schat ik op 25%

Beoordeling:

Essential Foods Estate Living vind ik een goede brok. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel, erwten en een beetje gewone aardappel, wat prima koolhydraatbronen zijn.

Vrije uitloop hert en lam
Zelf vind ik het een groot pluspunt dat de lam en hert buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. Er zit ook een beetje scharrelkip in deze brok, die kon niet buiten komen maar had meer ruimte dan in de normale intensieve veehouderij.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers en gedroogd vlees van dieren die bewegingsruimte hadden
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen
 • Goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Con’s

 • Bevat deels minder goed opneembare mineralen zoals natriumseleniet

Het bevat ook leverbouillon. Dit is meestal gehydrolyseerde lever, wat dezelfde smaakstof bevat als MSG. (Lees ook het artikel Smaakstoffen in brokken.) Echter geven ze aan dat het hier om leverpulp met water gaat.

Verkoop informatie:

Essential Foods is verkrijgbaar in zakken van:
3 kg voor €25,50 (€8,50/kg)
12,5 kg voor €72,50 (€5,80/kg)

De brokjes in de 3kg-zak zijn van klein formaat en de brokken in de 12,5kg-zak zijn van middel formaat. 

Essential Foods is online te bestellen bij Cool4pets.be

K9 Natural Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxpandeerd bataat, peulvruchten kip, lam/schaap, ei, hert vrije uitloop, scharrelvlees prebiotica, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten natriumseleniet, lijnzaad www.essentialfoodsgb.co.uk

4 Comments

 1. Debby

  Hallo,

  De voeding bevat veel fytonutrienten en is het daarmee minder geschikt om permanent te voeren, zeker aan honden die gebruikt worden om mee te fokken.
  Mag ik vragen waarom dit niet geschikt is voor honden die gebruikt worden om mee te fokken?Kan je iets meer in detail gaan?Alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Voerwijzer Meike

   In lijnzaad zit veel lignanen, dit zijn fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen binden zich aan oestrogeen-receptoren in het lichaam en verstoren zo de oestrogeen-aanmaak in het lichaam. Dit kan dus effect hebben op de vruchtbaarheid. Lignanen hebben wel een minder heftige invloed op het hormoonsysteem dan de fyto-oestrogenen uit soja, en of het de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt is me onduidelijk. Wel lees ik dat het niet wordt aangeraden voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, omdat er te weinig onderzoek naar gedaan is
   (http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/lignans)

   Ik zal me er nog eens verder in verdiepen.

 2. HMAK

  Hallo Meike,

  Is intussen je mening nog veranderd mbt dit voer? Ik geef dit nu 6 weken aan 2 van de 4, waarvan eentje nogal krabde en vlekken in zijn liezen had. Dat ziet er nu een stuk beter uit en ik denk dat het door dit voer komt want de rest is niet gewijzigd.

  Ik ben benieuwd of jij een brok hebt die je nog meer zou adviseren dan deze?

Geef een reactie