Essential Foods Superior Living


Laatst bijgewerkt: 15 november, 2022

Ingredienten

Verse kip en eend, gedroogde kip en eend, zoete aardappel,erwten, verse zalm en forel, haver, lijnzaad, verse hele eieren, kippenvet, aardappel, leverbouillon, alfalfakiemen, vitaminen, mineralen, MOS, FOS, glucosamine*, chondroïtine*, MSM* (*allemaal uit natuurlijke bronnen), cranberry, açaí-bessen, bosbes, moerbes, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember.

Toegevoegd o.a.: Zinkchelaat, mangaanchelaat, koperchelaat, natriumseleniet

 

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 18% 32% 8% 3.5% 8.5% 1.6% 1.3% 3700 2.8% 1.6% 25%

Verteerbaarheid: 88-90%
Dierlijk eiwitgehalte schat ik op 25%

Beoordeling:

Essential Foods Superior Living vind ik een goede brok. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel, erwten en een beetje gewone aardappel, wat prima koolhydraatbronen zijn.

Scharrelkip en vrije uitloop eend
Ik vind het een pluspunt dat de eenden buiten konden komen, ze hadden vrije uitloop. De kip is scharrelkip, wat betekent dat ze iets meer ruimte hebben dan de kippen in de intensieve veehouderij, maar ze kunnen niet naar buiten. De vis is deels gevangen en deels gekweekt.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers en gedroogd vlees van dieren die meer bewegingsruimte hadden dan in de intensieve veehouderij
 • Diervriendelijker vlees
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen
 • Goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Con’s

 • Bevat deels minder goed opneembare mineralen zoals natriumseleniet
 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.

Het bevat ook leverbouillon. Dit is meestal gehydrolyseerde lever, wat vrije glutamaat bevat. (Lees ook het artikel Smaakstoffen in brokken.) Echter geven ze aan dat het hier om leverpulp met water gaat.

Verkoop informatie:

Essential Foods Superior living is verkrijgbaar in zakken van
100 gram voor €0,95
3 kg voor €28 (€9,33/kg)
3×3 kg voor €80 (€8,89/kg)
12 kg voor €80 (€6,67/kg)
2×12 kg voor €154 (€6,42/kg)

Essential Foods  is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, > 10 kg verpakking aardappel, bataat, peulvruchten kip, vis, ei vrije uitloop, scharrelvlees, wild (vis), gekweekt (vis) prebiotica, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten natriumseleniet, lijnzaad www.essentialfoodsgb.co.uk/

15 Comments

 1. Lucas

  Ik heb dit over ginseng gevonden……

  Veelgestelde vragen over kruiden voor honden:
  Kunnen honden kruiden en specerijen eten?
  Ja, kruiden en specerijen zijn goed voor honden. Het voeren van de juiste kruiden en specerijen aan uw hond kan zelfs een geweldige, vitaminerijke aanvulling zijn op hun normale hondendieet.

  Is Ashwagandha veilig voor honden om te eten?
  Ja, Ashwagandha (Indiase Ginseng) is veilig voor het dieet van uw hond. Dit kruid staat bekend om het verlichten van stress, het versterken van het immuunsysteem en zijn ontstekingsremmende eigenschappen. U kunt uw huisdier 250 mg van dit kruid per 15 kilo lichaamsgewicht geven.

 2. Lucas

  In je beoordeling van Wolfsblut schreef je het volgende als negatief punt:
  Het ingrediënt ginseng is niet ideaal om langdurig te geven. Ik zou dit maximaal twee maanden lang dagelijks geven. Een oplossing is om dit voer af te wisselen met andere brokken of met andere voeding zoals natvoer of rauwvoer.

  Maar in alle soorten van Essential Foods zit ook ginseng en daar rep je niet over. Waarom niet?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb dit uit de beoordeling gehaald, omdat er teveel onduidelijkheid over is. Er is één publicatie die meldt dat gebruik van Siberische ginseng op lange termijn niet is aanbevolen (Mckenna, Dennis J., et al. “Eleuthero.” Botanical Medicines. Routledge, 2012. 277-292.) Maar alle kruidenboeken die ik heb geraadpleegd hebben het hier niet over.

 3. Nore

  Hallo, ik ben opzoek naar een goede brok voor mijn langharige dwerkreckel, ze is nu 9 maanden oud en krijgt nu een brok waar niet al te veel vlees te bespeuren valt. Deze broek hebben we gegeven omdat dat de brok was wat de fokker gaf. Na enig opzoekingswerk bleek Royal canin toch niet goed te zijn.
  Ons teckeltje is best mager, je ziet haar ribben en is wat ingevallen. Dit komt omdat ze weinig eet, de dierenarts zegt dat het wel goed komt. Maar ze blijft nu nog steeds minder goed eten en is heel kieskeurig. We hebben ook al ander voer willen proberen maar dat eet ze niet.

  Nu ben ik aan het twijfelen welke brok nu goed zou zijn voor ons hondje. Ik had al gegeten naar “Go native” omdat daar een hoog gehalte vers vlees in zit en er nog alleen maar lovende dingen van heb gehoord, maar sinds ik uw artikel las blijkt dat er K3 in zit en dit niet gezond is?
  Dan ben ik gaan kijken naar “Real nature Wildernis” maar daar is dan weer een te laag vers vleesgehalte. Toen heb ik gekeken naar Essentials Foods dit lijkt mij een heel goede brok, maar er zit best een hoog eiwit gehalte in deze brok is dat oké voor mijn hond of niet ?
  Of raad je misschien een andere brok aan ?
  Dankjewel Nore

  1. Voerwijzer Meike

   Wat lastig Nore! Als eerste is het belangrijk uit te zoeken of het slechte eten niet door problemen in het lichaam komt, maar aangezien je de dierenarts noemt neem ik aan dat dit gebeurt is. Ten tweede denk ik dat Essential Foods inderdaad geschikt zou kunnen zijn voor je teckelpup, maar of het eiwitgehalte te hoog is zul je alleen te weten komen door het te proberen. Ik zou wel de puppyvariant kiezen: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/essential-foods-the-beginning. Of ze het ook lekker gaat vinden is nog de vraag. Heb je al geprobeerd of ze rauwvoer of blikvoer wel lekker vindt? Dit is lekkerder en gezonder voor de meeste honden (als je een goed merk kiest).

   1. Nore

    Dag Meike
    Dankjewel voor het snelle antwoord. Ja we hebben reeds bloedonderzoek laten uitvoeren en al haar waarden zijn normaal. We zijn zelf ook naar een voedingsspeciaalzaak gegaan waar ze Essentials foods verkochte. Zij raadde eerder aan om over te stappen op Grandorf, omdat onze Filou best slank\mager is raadde zei Essentials foods af omdat ze daar niet dikker van zou worden. Grandorf at ze heel goed maar ze heeft er een allergische reactie op gedaan vermoeden we. De eerste twee dagen dat we het voer gaven, begon ze heel erg te kwijlen, was ze erg rusteloos en gedroeg zich heel vreemd. Wij natuurlijk in paniek terug naar de dierenarts en hij dacht dat het levenshunt was maar nee alle waarde uit het bloed en urine konden niet beter zijn. Dus terug haar oude brokken gegeven en ze is terug helemaal de oude. Zou dit een allergie zijn geweest op het voer ? En zouden we wel terug overschakelen naar een ander soort brok ? En ja we hebben al van alles geprobeerd zelfs rauw- en blikvoer maar dat slaat niet aan.
    Mvg
    Nore

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Nore, wat een heftige reactie op Grandorf! Mijn eerste gedachte is ook dat het waarschijnlijk een allergische reactie is, want de ervaringen met Grandorf zijn over het algemeen wel goed volgens mij en er zitten geen ingrediënten in waarbij ik zo’n reactie logisch vindt. Je zou het beste de diersoorten kunnen vermijden die in de Grandorf-brokken zitten die je voerde. Een andere optie is dat het komt door een plotselinge voerverandering. Als je nog nooit van voer bent veranderd en je gaf nu in één keer ander voer zonder te mengen, kan dat soms ook een vrij heftige reactie geven, maar dan zou ik ook diarree verwachten. En zo te lezen heb je wel eerder andere voedingen geprobeerd.

     Essential Foods is prima voeding en Filou kan daar zeker wel van aankomen als ze nu te mager is. Ik zou niet weten waarom ze bij de winkel zeiden dat dat niet zou kunnen, misschien hebben ze meer info over Filou of over het voer dan ik…?

     Je kunt zeker opnieuw een andere voeding proberen. Meng het dan eerst met het voer waar ze aan gewend is. En kies voor de zekerheid voer zonder de diersoorten die in Grandorf zitten.

     Als je er niet uitkomt kun je een voedingsadviseur voor honden om hulp vragen, of eventueel kan ik tijd maken om je te helpen (www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat).

     1. Nore

      Beste meike
      Dankjewel voor weer zo een uitgebreide uitleg. Stel ik erg op prijs 😉.
      De dierenarts vond deze reactie ook heel erg vreemd omdat het niet echt verschijnselen had van een allergische reactie.
      Dus hebben we besloten opnieuw een volledig bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit keer kwam er wel iets ernstig uit …. Namelijk ons filoutje leid aan levershunt wat dus de symptomen verklaart want Grandorf bevat een veel hoger eiwit gehalte dan haar eerste brokken dus daarom reageerde ze hier dus ook heftig op. Nu geven we haar medicatie en een aangepast dieet van royal canin (kunnen op dit moment niet anders). Heb jij al ervaring met honden met een levershunt ? Zo ja wat voor snoepjes kan ik haar geven als ze iets goed doet want dat vind ik heel moeilijk.
      Groetje Nore

     2. Voerwijzer Meike

      Oei, wat heftig! Vreemd dat dit de eerste keer niet gezien was. Gaan ze de levershunt operatief sluiten? Wat betreft beloningssnoepjes, je kunt kijken of stukjes wortel, komkommer, broccoli of fruit in de smaak vallen.

     3. Nore

      Ook even vergetende zeggen in vorig bericht, ze zeiden dat Essentials foods werd gegeven aan honden die al goed op gewicht zitten of overgewicht hebben.

      Omdat er zo een hoog vleesgehalte in zat, kweken ze meer spieren en een veel dunnere vetlaag. Dat was hun uitleg ;).

 4. Nim

  Hoi, ik ben opzoek naar nieuwe brokken voor mijn hond van 15mnd. en Kwam dit tegen op je site. je zegt:
  “Het bevat ook leverbouillon. Dit is meestal gehydrolyseerde lever, wat dezelfde smaakstof bevat als MSG. (Lees ook het artikel MSG in brokken.) Echter geven ze aan dat het hier om leverpulp met water gaat.”

  Bedoel je dat je het oneens bent met de leverancier? of dat leverpulp beter is dan leverbouillon? ik begrijp je laatste zin niet helemaal.
  Dank voor je uitleg.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter