Purizon Single meat Paard


Laatst bijgewerkt: 23 mei, 2023

Ingredienten

30% vers paardenvlees, 14% paardeneiwit (gedroogd), 14% zoete aardappel (gedroogd), erwteneiwit, erwten (gedroogd), aardappeleiwit, aadappelvlokken, 3% zalmolie, 3% leverhydrolysaat, bietenpulp (ontsuikerd), lijnzaad, biergist (gedroogd), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, lignocellulose, natriumchloride, mix van kruiden (0,2% gedroogd: rozemarijn, paardebloem bladeren, peterselie, kamille, brandnetel, smalle weegbree, sint-janskruid), 0,2% gistextract (rijk aan mannan-oligosachariden en beta-glucanen), 0,1% appelbes (gedroogd), 0,1 % braambes (gedroogd), 0,1% cranberries (gedroogd), cichorei-inuline

Geconserveerd met Butylhydroxyanisol (BHA).

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Dierlijk eiwit
30% 18% 30.8% 8.2% 3% % 1.95% 1.35% 3892 2.8% 1.3% 0.55% 0.84% 14%

Beoordeling:

Purizon Single Meat Paard is goed geschikt voor honden met voedselallergie. Paard is het enige dierlijke eiwit in deze brok. Het grootste nadeel is het bevatten van Butylhydroxyanisol (BHA).

Eiwitkwaliteit
Een klein deel van het eiwitgehalte is afkomstig van geïsoleerd plantaardig eiwit. Dit eiwit is van lagere kwaliteit dan eiwit uit vlees. Daarnaast is het dierlijke eiwit voor een klein deel uit bot, wat ook van lagere kwaliteit is dan eiwit uit vlees. De eiwitkwaliteit is dus niet optimaal, maar doordat er 30% eiwit in zit, zal er genoeg kwalitatief eiwit inzitten.

De vetkwaliteit
Het vet in deze brok komt een klein beetje uit het paardenvlees, en is aangevuld met zonnebloemolie en zalmolie, omdat paardenvlees te weinig omega 3 en 6 bevat. De vetzurensamenstelling is goed, maar deze oliën hebben als nadeel dat ze snel oxideren. Bewaar de zak daarom na openen in een luchtdichte bak en liever niet langer dan twee weken.

De vezels
Deze brok bevat vezels die goed zijn voor de darmflora, namelijk mannan oligosaccharide uit gistextract en Fructooligosaccharides ui cichorei-inuline.

Toevoegingen
De toegevoegde mineralen zijn grotendeels als gecheleerde mineralen toegevoegd, dit is de best opneembare vorm.

Een toevoeging waar ik wel twijfels bij heb is leverhydrolisaat. Dit is toegevoegd als smaakstof, maar mogelijk kunnen sommige honden hier gevoelig voor zijn. Zie ook het artikel Smaakstoffen in brokken.

Het ingrediënt Butylhydroxyanisol (BHA) is toegevoegd als antioxidant. Dit is een heel efficiënte antioxidant, maar het kan de hongerhormonen verstoren en inname van hoge hoeveelheden is kankerverwekkend. Het wordt gezien als veilig in de hoeveelheden die gebruikt worden in voeding, maar het lijkt me in lage hoeveelheden ook belastend voor het lichaam. Ik zou het niet aanbevelen voor langere periode.

Verkoop informatie:

Purizon Single Meat Paard is verkrijgbaar in zakken van
1 kg voor €9,29
12 kg voor €72,99 (€6,08/kg)

Verkrijgbaar bij Zooplus.nl

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, bij allergie, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, > 10 kg verpakking aardappel, bataat, peulvruchten paard anders prebiotica, visolie, vers vlees, chelaten chemische anti-oxidanten, gist, bietenpulp, plantaardige olie, natriumseleniet, vrije glutamaat, lijnzaad, visolie, geïsoleerd plant. eiwit www.zooplus.nl/shop/honden/hondenvoer_droog/purizon/purizonsinglemeat/

20 Comments

 1. alex156

  Dag Meike,
  Bedankt voor al de info op deze website.
  Weet u iets over de gebruikte anti-oxydanten in deze brok? Ik heb hier een zak en er staat , toevoeging: anti-oxydanten. Ik vind op de verkoop sites hierover ook geen info.
  Een rode vlag, als het natuurlijke anti-oxydanten waren hadden ze het er wel bij vermeld.
  Ik contacteerde de producent maar kreeg geen antwoord. Misschien dat u een langere arm heeft om het eens te proberen.
  Als ze de chemische anti-oxydanten gebruiken zit er vrijwel zeker E324 bij. Bewezen kankerverwekkend en verboden voor menselijke consumptie. Als dit in de brok zit verdienen ze 0 sterren. Een producent die dit gebruikt terwijl er natuurlijke alternatieven zijn (die duurder zijn…) moet naar mijn mening zwaar afgestraft worden in je review van een brok. Dit is iets wat bewesen schadelijk is, een aardappel meer of minder niet.
  Het is kankerverwekkend en verboden voor menselijke consumptie. Dit wil ik niet voor mijn hond.
  Het is nog iets te vroeg maar de voortekens zijn verre van gunstig.
  Wil je dit even bekijken? Dank

   1. Voerwijzer Meike

    Ik heb antwoord. Het verschilt per smaak. In geen van de smaken zit BHA, BHT of Ethoxyquin.

    In de volgende smaken zitten alleen natuurlijke antioxidanten (gemengde tocopherolen en rozemarijn extract)
    – Purizon Adult kip & vis
    – Purizon Wild & konijn
    – Purizon Puppy

    In de volgende smaken zitten tocopherolen en Propylgallaat (een synthetische antioxidant)
    – Purizon Vis
    – Purizon Lam & Zalm
    – Purizon Black Angus & Kalkoen

    Ik zal navragen wat er in de Single smaken zit.

     1. alex156

      Het is wel zo dat bv. op Zooplus er bij de wild variant uitdrukkelijk wordt vermeld, vrij van chemische antioxydanten. Niet zo bij de single paard. Hier is het enkel , vrij van chemische lok- en kleurmiddelen.

     2. Voerwijzer Meike

      Ik kreeg als antwoord: “Die Purizon Single Meat Produkte werden durch die Verwendung von BHA (Butylhydroxyanisol) konserviert.” Toch BHA dus, jammer. (In de vorige email stond “Es werden keine künstlichen Antioxidantien wie BHA, BHT und Ethoxyquin verwendet”)

  1. alex156

   Prachtig werk Meike👍 Navraag bij de fabrikant (ik kreeg nog steeds geen antwoord op mijn mail naar Matina) en update van de review, top. BHA, jammer inderdaad.
   Ik kan weer op zoek naar een andere brok. Gelukkig met de hulp van je website. Dank👍

   1. Voerwijzer Meike

    Niet zo ideaal, doordat er weinig vlees inzit en vrij veel bot (minder goede kwaliteit eiwit), er geen prebiotica inzit (wat een wel een voordeel is als je fodmaps wilt vermijden), er vitamine K aan toegevoegd is (wat bijna altijd vitamine K3/menadion is) en er geen omega 3-bron in zit.

 2. Ben1985

  Oké dankjewel.

  Punt is dat er groot vermoeden op voedsel intolerantie is. Zoek dus betaalbare brok om te proberen, nog andere suggestie voor mij toevallig? Voerde altijd arcana prairie poultry.. leek ze prima op te functioneren.

   1. Ben1985

    Oké dankjewel.

    Punt is dat er groot vermoeden op voedsel intolerantie is. Zoek dus betaalbare brok om te proberen, nog andere suggestie voor mij toevallig? Voerde altijd arcana prairie poultry.. leek ze prima op te functioneren.

  1. Ben1985

   Sorry voor de ‘spam’, kwam de volgende brok tegen; Grandorf Konijn & Zoete Aardappel – Adult Alle Rassen.
   Wat buiten mijn budget van de 11.4 kg voor €55 van Acana. Lijkt mij wel zeer geschikt. Junior versie durf ik niet aan vanwege lam en rijst.

   Wat denk jij van deze brok voor Amsyaf teef van 10 maanden, madam weegt nu 25 kg.

   Dankjewel

 3. Sebbo

  Hallo,

  Ik heb een vraag over bovenstaande brokken. Ik gebruik ze nog niet zolang. Mijn hond vindt ze ook lekker. Hij drinkt echter best veel sinds hij deze brok eet.
  Kan dat aan de samenstelling liggen? Het zoutgehalte van deze brok kan ik niet vinden.

  Misschien kun je me helpen.

  1. Voerwijzer Meike

   Staat het gehalte natrium (of in het Engels sodium) op de verpakking? Als dat hoog is, kan het daar aan liggen. Het kan ook door de overstap komen, dan zal het drinken nu afgenomen moeten zijn. En sommige brokken zorgen om onverklaarbare reden bij sommige honden voor veel drinken. Ik zou dan liever een andere brok kiezen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter