Eierschalen als calciumbron voor de hond

Datum: 26 mei, 2014
Laatst bijgewerkt: 16 mei, 2022

Waarom eierschalen toevoegen aan vlees?

In menu dat uit rauwe vleesproducten bestaat, of het nu barf of kvv is, moet genoeg calcium zitten. Normaal wordt bot gebruikt als calciumbron. Dit is de natuurlijke calciumbron voor carnivoren.
In sommige gevallen is het lastig om bot te voeren. Bijvoorbeeld

  • Als je op vakantie gaat en geen ongemalen botten wilt voeren.
  • Als de hond door een aandoening weinig fosfor mag hebben.
  • Als je extra calcium wilt toevoegen aan kvv

Het beste alternatief is dan om gemalen eierschalen als calciumbron te gebruiken. Dit is echter niet geschikt voor pups, omdat er voor pups in vleesvoeding zonder bot waarschijnlijk te weinig fosfor en calcium zit.

Hoeveel eierschalen toevoegen als calciumbron?

Als je eierschalen wilt gebruiken als calciumbron bij een zelf samengesteld menu, hoeveel moet je dan toevoegen?
Per kilo vlees/organen: 7 – 10 gram eierschaal
oftewel ongeveer 1,5 a 2 gemalen eierschalen

Je voert dan ongeveer 2,1 gram fosfor en 2,6 – 4 gram calcium per kg vlees (en eventueel organen). Dat komt neer op 0,21% fosfor en 0,26% a 0,4% calcium.

Zijn eierschalen gezond voor een hond?

Ja. Eierschalen bestaan bijna helemaal uit calciumcarbonaat. Naast calcium, zit er ook magnesium in eierschalen, en hele kleine hoeveelheden mineralen, zoals strontium en glucosaminoglycans (zoals glucosamine en chondroitine). Strontium is een mineraal die een rol speelt bij het maken van nieuw bot, en de afbraak van oud bot verlangzaamd. Bij mensen wordt ook wel eierschaalpoeder gebruikt voor het voorkomen en behandelen van osteoporosis.

Als je eierschalen gebruikt, zit daar ook nog het membraan in. Eierschaalmembraan bevat collageen, aminozuren, enzymen en glycosaminoglycans, waarvan de drie belangrijksten: glucosamine, chondroitine, en hyaluronic zuur. Er is onderzoek gedaan naar eierschaalmembraan als supplement bij mensen met lastvan bindweefsel en gewrichten, en het effect was: minder pijn en stijfheid en betere flexibiliteit, zonder bijwerkingen.

Zelf eierschaalpoeder maken

Je kunt rauwe eierschalen even schoonspoelen en laten drogen aan de lucht of in de oven (om bacteriën te doden). Als je genoeg eierschalen hebt, knijp je ze fijn om in een koffiemolen te kunnen malen. Maal de stukjes eierschaal tot het poeder is. Als je het niet maalt, wordt het calcium minder goed opgenomen, en je hebt de kans dat je hond het ongemalen niet wil eten. Het eierschaalmembraan zal niet tot poeder vermalen worden, dit is niet erg.

Kant en klaar supplement
Je kunt ook een potje gemalen eierschalen kopen. Bijvoorbeeld Meatlove Fuel Barf Completer. Dit is een potje van 250 gram voor €9,50.

Hoe de eierschalen voeren?

Je kunt de poeder mengen met vlees als het om gemalen vlees gaat. Anders kun je het mengen met iets wat de hond graag eet, zoals yoghurt.

Krijgt mijn hond genoeg calcium en fosfor met eierschaal in plaats van bot?

Bot bevat ook fosfor, en daardoor zit er in een menu met eierschalen (en geen bot) minder fosfor. Omdat de hoeveelheid calcium in balans moet zijn met de hoeveelheid fosfor, zit er daardoor ook minder calcium in. Zit er dan wel genoeg calcium en fosfor in een menu met eierschalen in plaats van bot? Ja, voor volwassen honden wel. De fosforgehaltes zijn hoog genoeg door het fosfor in het vlees, en het calciumgehalte is hoog genoeg door de eierschalen. De gehaltes zitten boven de door de Fediaf aanbevolen mimimumhoeveelheden.

Zie berekening


Bronnen
http://www.webmd.com/osteoporosis/guide/strontium-treatment-osteoporosis
http://nutritiondata.self.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11194049
http://www.precisionnutrition.com/eggshell-reduces-pain/background
http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/consumer/faq/eggshell-composition.shtml