Biofood Bio Chicken


Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2024

Ingredienten

Biologische gedroogde kip (29%), biologische spelt, biologische haver, biologische erwten, biologisch gevogeltevet, gehydroliseerde kippenlever, 2% zalmolie, biologisch gedroogde tomaat, biologische basilicum.

Toegevoegd per kg: Vitamine A 25.000 IE/kg, Vitamine D3 2000 IE/kg, Vitamine E 180 IE/kg, Koper (als chelaat)  5 mg, Zink (als chelaat) 65 mg, IJzer (als chelaat) 50 mg, Mangaan (als sulfaat) 35 mg, Jodium (als calciumjodaat) 1.5mg.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
27% 14% 37% 7.2% 6.7% 8% 1.2% 1% 3800 % % 22%

Beoordeling:

Biofood Bio Geperst heeft een prima samenstelling. Biologische ingrediënten zijn gezonder, diervriendelijker en duurzamer. Er zit ook een mooie balans in tussen eiwit, vet en koolhydraten.

Krokant of geperst?
Oorspronkelijk was dit een geperste brok, maar nu is het een krokante brok. Dit schrijft BF petfood erover

Producttechnisch is een kwalitatieve geperste bio brok zonder veel gruis helaas onhaalbaar gebleken. Dit komt omdat er voor biologische geperste producten geen biologisch goedgekeurd pershulpmiddel is, een uitzondering op gebied van pershulpmiddelen niet is toegestaan, en we daardoor te veel klachten (veel gruis) kregen over het resultaat. Daarom hebben we moeten besluiten om de geperste brok te vervangen voor een geperst extrudaat (krokant) met een onveranderde samenstelling die echter nog smaakvoller is. De reeds geproduceerde recyclebare 8kg zakken weggooien vinden we niet echt duurzaam en dus zullen we deze van een sticker voorzien. Onze excuses voor het ongemak.

Pro’s

 • Biologische ingrediënten
 • Het eiwit is voornamelijk uit dierlijke bronnen, geen toegevoegd plantaardig eiwit
 • Prima balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • De belangrijkste mineralen zijn als chelaten toegevoegd, dit is de best opneembare vorm

Kan beter

 • De brokken bevatten geen prebiotische vezels. Prebiotische vezels zijn goed voor de darmflora. Je kunt zelf wat groenten toevoegen voor wat extra oplosbare vezels.
 • De hoeveelheid omega 3-vetzuren zijn onbekend, ik vind het daardoor lastig te beoordelen of de hoeveelheid omega 3-vetzuren hoog genoeg is.
 • Er zit gehydroliseerde kippenlever in, dit is een bron van vrije glutamaat, waar sommige honden gevoelig voor kunnen zijn. Voor meer info zie het artikel Smaakstoffen in brokken.

Om over na te denken

De toevoeging van zalmolie heeft voordelen en nadelen. Een nadeel is dat de vetzuren makkelijk oxideren en daardoor niet meer bruikbaar en zelfs ongezond worden. Een voordeel is dat je zelf geen zalmolie hoeft te geven voor genoeg omega 3-vetzuren, als de vetzuren niet grotendeels zijn geoxideerd tenminste. Om de omega-vetzuren in de zalmolie van de zo goed mogelijk te houden, bewaar je de zak niet langer dan drie weken na openen en bewaar je de zak in een lucht- en lichtdichte plek.

Biofood gebruikt voor deze biologische hondenbrokken een recyclebare verpakking, ze mogen bij het ingezameld plastic afval. Op hun website schrijven ze dat veel brokkenzakken gemaakt zijn van meerdere soorten plastic met soms ook een gemetaliseerde laag. Deze zakken mogen niet bij het ingezameld plastic afval. Sommige brokkenzakken lijken geheel van papier gemaakt, maar dezen bevatten een plastic laagje als vetbarriere.

Deze brok is niet geschikt voor honden die gevoelig zijn voor gluten, aangezien er spelt in de brok is verwerkt.

Verkoop informatie:

De biologische brokken van Biofood zijn verkrijgbaar in zakken van
8 kg voor €54,95 (€6,87/kg)

Online te bestellen bij Bio4pets.nl

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, puppy, alle leeftijden-brok, biologisch, 4 - 10 kg verpakking haver, spelt, peulvruchten kip biologisch visolie, chelaten gluten, vrije glutamaat, visolie https://www.bfpetfood.nl

21 Comments

 1. janyvanhelvoirt@gmail.com

  Deze brok wordt aangeraden voor alle leeftijden, incl puppy’s dus. Wat vind jij van de samenstelling om aan een Golden Retriever pup te geven? Ik wil namelijk een biologische brok voor mijn pup. Bedankt! Deze site is echt zo fijn voor (nieuwe) honden eigenaren!

  1. Voerwijzer Meike

   Deze brok lijkt me prima voor een Golden Retriever Pup. Ik zou zelf wel glucosamine, chondroitine en taurine toevoegen. Fijn dat je veel aan de site hebt! Ik heb zelf weer wat aan vragen als deze, want dat geeft aan dat er wel interesse zou zijn in een artikel over biologische puppybrokken.

 2. Lonie

  Hoi Mieke,
  Onze twee honden hebben een jaar of twee deze brokken gegeten, ze waren inderdaad geperst maar zo’n 6 maanden geleden werden het geperste/geextrudeerde brokken (volgens mij hadden ze een proces dat de twee combineert).
  Nu sinds een maand of zo zijn het echt krokante brokken geworden. Op de verpakking stond nog steeds “bio geperst” maar dat klopt dus niet meer. Ik weet niet wat ze hiermee gaan doen.
  Groetjes,
  Lonie.

   1. Voerwijzer Meike

    Ik heb een uitgebreide uitleg gekregen van Biofood:

    “Het blijkt dat een bepaalde grondstof die normaliter gebruikt wordt bij het persen niet bio gecertificeerd is waardoor deze niet gebruikt kon worden en er dus veel te veel gruis ontstond. Voor deze grondstof is blijkbaar niet een goede bio vervanger voor te vinden.”

    De fabrikant die de brokken voor Biofood maakt, heeft er nu krokante brokken van gemaakt, maar de oorspronkelijke zakken gedaan. Hier komt vanaf nu een sticker overheen.

    De brokken blijven nu krokant.

 3. anja

  dag Meike,
  ik vroeger een labrador gehad waarbij we ook zeer veel wisselden qua merken/smaken. Sinds januari hebben we een labradoodle pup, kieskeurige eter, vermoedelijk een rundintolerantie en gevoelig maag-darmstelsel…
  Ik geef hem sinds enkele dagen Renske vers gestoomd ( lam/kip/eend/kalkoen). Hij heeft nog nooit zo goed gegeten en zijn stoelgang is nog nooit zo goed geweest! Ik zou hem graag opnieuw ook ‘s ochtends een brok willen geven, afgewisseld met ‘s avonds vers gestoomd. Mag je iedere brok combineren met Renske vers gestoomd? En mag je zomaar van merk brok wisselen? Onze fokker raadt aan dit geleidelijk aan te doen volgens een 7-dagen schema En welke prefereer je? Purizon Single Meat Of Renske Super Premium?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je mag iedere brok combineren met gestoomd voer. Welke het beste is voor je hond kun je zelf het beste inschatten, je kunt ze ook allebei proberen en kijken welke het beste bevalt. Je mag zomaar wisselen, maar bij een gevoelig maagdarmstelsel is het inderdaad wel goed om dat geleidelijk te doen.

 4. StabijGijs

  Beste Meike,
  Super dat je zoveel informatie verzamelt en beschikbaar stelt!
  Wij gaven onze hond altijd Taste of the wild of Wolf of wilderness.
  Omdat ik graag wou overstappen naar een biologische brok ben ik opnieuw op je website terecht gekomen. We willen ongeveer evenveel uitgeven aan de brokken.
  Ik heb getwijfeld tussen “zooplus Bio Gevogelte Hondenvoer” en “bosch Bio Adult Hondenvoer”. Uiteindelijk ben ik voor de laatste gegaan. Ik ben benieuwd wat jij van deze twee brokken vind.
  Groetjes van ons en een poot van Gijs

   1. StabijGijs

    Biofood Bio vond ik inderdaad te duur
    Wij willen tot 4,5 euro per kilo betalen

    Ik ben voor de Bosch Bio gegaan omdat daar iets meer verschillende en nuttigde (?) aanvullende ingredienten inzitten maar ik vind het lastig om daarvan goed te weten welke nou nut hebben en welke niet. De zooplus bio heeft wel een iets hoger eiwitpercentage.
    Misschien dat ik de volgende keer die probeer.

    Onze hond is niet erg gevoelig wat betreft granen of andere dingen, ik vind het belangrijk dat het goede kwaliteit is en dat beoordeel ik aan zijn drollen 😀

    Dit zijn de links
    https://www.zooplus.nl/shop/honden/hondenvoer_droog/zooplus_bio/1113553
    https://www.zooplus.nl/shop/honden/hondenvoer_droog/bosch/organic/66456

   2. StabijGijs

    Ik vroeg mij trouwens af wat jou mening was over het wel of niet afwisselen van merken/smaken hondenbrokken?
    Ik heb wel afgewisseld tussen de merken die ik eerder noemde omdat ik dan zoiets heb van, wat de een misschien teveel of te weinig heeft dat compenseer je dan weer

    Ook zou ik het interessant vinden om bijvoorbeeld te mengen met een insectenbrok? Wat vind jij daarvan
    Ik ga even zoeken welke merken dat aanbieden en welke kwalitatief dan goed is

 5. Hallo Meike,

  Ik geef onze Jake (border terrier reu, 9 maanden oud) sindskort deze brokken als beloning buiten. Jake is een slechte eter en ipv snoep buiten beloon ik hem liever met een goede gezonde brok zodat hij toch alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. We geven hem carnibest (afwisselen in smaken maar sommige laat hij staan) en rodi (vindt hij wel erg lekker, volgens mij ligt zijn voorkeur ook bij fijngemalen KVV). Ik heb ook energique geprobeerd maar dat vond hij ook niet zo lekker (en zn ontlasting werd zacht, misschien door de granen). Ik wil nog meer afwisselen en ook Runner proberen en smuldier. Vanmorgen gaf ik hem ook een extra handje brokjes door zn Rodi vlees. dit ging er goed in. Hij mag best wat bijkomen. Zijn we zo compleet? Ik denk dat Jake vis laat staan ook. Is de zalmolie in de brokken voldoende? Groet, Danique

  1. Voerwijzer Meike

   Dat lijkt me prima zo. Volgens mij zit er in Rodi en in Biofood genoeg omega 3. (Voor de zekerheid nog even een email naar Rodi gestuurd, als het niet klopt wat ik zeg laat ik dat nog weten). Als Jake ei lust kun je dat nog extra geven, voor extra vet en eiwit. Je kunt kijken op welke manier hij het het lekkerst vindt.

 6. JackHeleen

  Wow, wat een uitgebreide website met informatie. Petje af voor het uitzoeken en bijhouden.
  De uitgebreidheid maakt dat er een heleboel bomen in mijn bos staan en ik het toch lastig vind om toen een goede beslissing te komen.
  Mijn Jack is een labradorpup van 8 maanden. Energierijk ventje die wel makkelijk/snel van slag is met zijn darmen.
  Bij de fokker vandaan gekomen op Royal Canin puppy Labrador. Maar doordat hij direct de 2e dag diarree had, vervolgens 6 weken op Farmfood pens en hart KVV gegaan waardoor het zich beter oploste dan met finidiar van de da. Pas geleden opnieuw diarree (met echt niet fit zijn en iet willen eten) wat niet op de te lossen was met alleen een kuurtje ab en finidiar. Ik gebruikte tot die tijd 2x per week KVV, de rest de brokken van RC. Dus opnieuw 2 weken op KVV pens en hart van FF. Direct de volgende dag al verbetering. Nu zou de keuzen makkelijk genoeg zijn om hierop door te blijven gaan, maar ik zou toch graag een combi gaan maken van de brokken en KVV. Financieel gezien beter haalbaar. Nu krijgt hij weer een combi van KVV en brokken, waar het heel goed op gaat. Maar heb toch het idee dat hij niet helemaal goed gaat op RC en het wordt gezien zijn leeftijd ook tijd om op zoek te gaan naar vervolgbrokken.
  Mijn vorige lab heeft altijd Biofood lam & rijst gehad (lees daar helaas niets over terug, dus vraag me af hoe ‘goed’ deze brok was, maar hij deed het er goed op en zijn roos werd er beduidend beter van)
  Nu dus op zoek naar een goede combi KVV en brok.
  Is het goed om deze combi op 1 merk te zoeken, of zijn verschillende merken hierin ook ok? Pfff…15 jaar geleden was de keuze niet zo moeilijk, tenminste zoals ik me herinner. Of misschien was ik minder secuur.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt heel goed verschillende merken combineren. In het begin kan dat wat uitdagingen geven voor een hond met gevoelige darmen, maar door afwisseling wordt de darmflora uitgebreider en ontstaan vaak minder snel opnieuw darmproblemen. Je kunt ook prima wat goedkopere merken rauwvoer gaan geven, bijvoorbeeld uit de supermarkt. Biofood heeft prima puppybrokken, en je kunt ook Biofood Bio Geperst proberen. Tenzij gluten een probleem zijn.

 7. Godee

  Dag Meike,

  Wat een bron aan kennis en informatie stel je ter beschikking op deze website – geweldig, heel erg bedankt hiervoor! Als leek zie ik door de bomen het bos niet meer in honden voedsel land..

  Ik heb een vraag: wij hebben een kruising Koningspoedel x Golden Retriever van 20 weken oud. Vooralsnog voerden we hem het voer dat we van de fokker mee hebben gekregen (Royal Canin maxi). Nu zouden we hem graag overzetten op andere brokken, het liefst biologische brokken.

  De dierenarts raadde Virbac Veterinary HPM Baby Large & Medium aan. Heb jij toevallig ervaring met de Virbac variant die onze dierenarts aanbeveelt, en zo ja wat vind je van deze brok?

  We zouden dus eigenlijk liever biologische brokken voeren, maar ik merk dat het lastig is een biologische brok te vinden dat voldoende hoog in de dierlijke eiwitten zit + voldoende laag in het calcium/fosfor gehalte zodat het geschikt is voor onze grote pup. Denk je dat deze Biofood geperste brok ondanks het wat lage eiwitgehalte (27%, in je artikel over puppybrokken raad je volgens mij tenminste 29% aan) een goede brok zou vormen voor onze pup?

  We zijn benieuwd!

  Groet, Hella

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Hella,

   Biofood bio geperst is denk ik wel één van de beste biologische brokken die ook voor pups geschikt is. Je zou het eventueel kunnen afwisselen met deze: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/go-native-puppy-biologische-zalm-met-spinazie-en-gember, of liever nog: met Carnibest https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/fish4pets/ en rauw gemalen msc-vis van Fish4pets (www.voerwijzer.com/kvv_merken/fish4pets).

   Virbac Veterinary HPM Baby Large & Medium heb ik geen ervaring mee. De samenstelling ziet er goed uit, behalve dat ze deels synthetische antioxidanten gebruiken die niet bekend staan als gezond.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter