Essential Foods Highland Living


Laatst bijgewerkt: 15 november, 2022

Ingredienten

Verse kalkoen, zoete aardappel, gedroogde kalkoen, verse zalm, kikkererwten, erwten, vers Aberdeen Angus-rundvlees, wild gevogelte (duif, patrijs, eend), lijnzaad, zalmolie, vers ei, kalkoenleverbouillon, alfalfa, MOS (mannan oligosaccarides), FOS (fructooligosacchariden), glucosamine, chondroïtine, cranberry, acai, bosbes, moerbei, appel, tomaat, sinaasappel, peer, wortel, spinazie, bloemkool, zeewier, goudsbloem, ginseng, groene thee, gember.

Toegevoegd per kg: Vitamine A 15.000 IE, vitamine D3 2000 IE, vitamine E (alfa-tocoferol acetaat) 240 IE, Zink (chelaat) 50 mg, ijzer (chelaat) 50 mg, mangaan (chelaat) 35 mg, koper (chelaat) 15 mg, jodium (calciumjodaat) 0,96 mg, selenium (natriumseleniet) 0,3 mg. Geconserveerd met rozemarijn en natuurlijke antioxidanten.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
29% 17% 33% 8.5% 4.5% 8% 1.6% 1.2% 3620 2.6% 1.8% 900mg/kg 700mg/kg 23%

Beoordeling:

Essential Foods Highland Living vind ik een goede brok. Het bevat genoeg vlees, deels vers, wat zorgt voor goede kwaliteit eiwitten. De koolhydraten komen uit zoete aardappel en peulvruchten, wat prima koolhydraatbronen zijn.

Gemaakt op 90°C
Essential foods extrudeert de brokken op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • Goede kwaliteit eiwit, namelijk uit vers (43%) en gedroogd vlees van dieren die meer bewegingsruimte hadden dan in de intensieve veehouderij
 • De brok is gemaakt op 90°C.
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen, deze zijn beter opneembare dan de “normale” goedkopere vormen

Kan beter

 • Het is onbekend hoeveel efficiënte omega 3 (DHA en EPA) er in de brok zit. Er zit verse vis in, wat voor genoeg DHA en EPA zou kunnen zorgen.
 • Het ingrediënt ginseng is niet ideaal om langdurig te geven. Ik zou dit maximaal twee maanden lang dagelijks geven. Een oplossing is om dit voer af te wisselen met andere brokken of met andere voeding zoals natvoer of rauwvoer.

Het bevat ook leverbouillon. Dit is meestal gehydrolyseerde lever, wat dezelfde vrije glutamaat bevat. (Lees ook het artikel Smaakstoffen in brokken.) Echter geven ze aan dat het hier om leverpulp met water gaat.

Verkoop informatie:

Essential Foods Highland living is verkrijgbaar in zakken van
100 gram voor €1,50
3 kg voor €30 (€10/kg)
3×3 kg voor €86 (€9,56/kg)
12 kg voor €89 (€7,42/kg)
2×12 kg voor €172 (€7,17/kg)

Essential Foods  is online te bestellen bij The Nose Stamp

Essential Foods bestellen bij The Nose Stamp

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, > 10 kg verpakking bataat, peulvruchten vis, rund, ei, kalkoen, eend, patrijs, duif wild, reguliere veehouderij prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten natriumseleniet, lijnzaad, visolie www.essentialfoods.com/

13 Comments

 1. Lucas

  Ik lees bij de samenstelling dat er ginseng in zit. Dat zit ook in brokken van Vigo & Sage. En daar schrijf je bij………Vigor & Sage
  **** Prima brok met genoeg kwalitatief eiwit. Omdat het ginseng bevat zou ik het maximaal drie maanden voeren.

  Waarom schrijf je het hier dan niet bij? Hangt dat af van de verdere samenstelling?

    1. Voerwijzer Meike

     Dat staat in een boek over Siberische ginseng:

     Mckenna, Dennis J., et al. “Eleuthero.” Botanical Medicines. Routledge, 2012. 277-292.

     Maar in andere boeken over kruiden staat het niet, het is dus niet helemaal duidelijk hoe het zit. En het is ook niet duidelijk of het in deze brok om Siberische ginseng gaat. Voor de zekerheid geef ik toch de waarschuwing.

 2. Voerwijzer Meike

  Hoi Lissy, dat is een goede vraag. Volgens mij bevatte deze brok eerst een hoog calciumgehalte, en ben ik vergeten het aantal sterren aan te passen nadat het calciumgehalte lager is geworden. Of het was een foutje. Deze brokken zijn inderdaad qua samenstelling net zo goed als de andere varianten. Alleen de visbrok krijgt vier sterren omdat zoveel vis in het menu nadelen heeft. Ik ga het meteen aanpassen!

 3. Pedro Joël Van Dijk

  Ook in Celtic Connection zit lijnzaad. Nu heb ik Linda M. Gould om haar mening gevraagd omtrent lijnzaad en dit is haar antwoord.

  It’s true that flaxseed (lijnzaad) contains lignans known as phytoestrogen. It was initially thought that these phystoestrogens acted like actual estrogen and so could cause problems. But we now know that they actually cause the body to produce less active forms of estrogen which potentially reduce the risk of breast cancer. According to the latest research, “Animal studies have shown that both flaxseed oil and lignans can reduce breast tumor growth and spread, even for ER- cancer cells. This result suggests that flaxseeds may have anti-cancer benefits that are unrelated to any type of effect on estrogen or estrogen metabolism.”

  1. Voerwijzer Meike

   Ja het lijkt ook positieve eigenschappen te hebben. Het zou idealer zijn om zelf vers gemalen lijnzaad te gebruiken, zodat je qua versheid (en dus oxidatie van de zeer instabiele vetzuren) niet afhankelijk bent van diverse bedrijven in de keten en je het makkelijker een paar dagen per week ipv elke dag kunt geven.

   Dit is een goed artikel over lijnzaad in hondenvoer: https://vobra.com/assets/images/columns%20anton/Creature%20Companion%20-%20December%202017%20-%20Flax%20in%20dog%20food.pdf

 4. Pedro Joël Van Dijk

  Waarom zijn fytonutrienten niet goed voor honden? Voor de mens zijn ze in principe van levensbelang. Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het zijn niet echt nutriënten in de zin dat je er vol van gaat zitten. Het zijn stoffen die in hele lage hoeveelheden, enkele microgrammen, al nuttig zijn. Ze helpen allerlei processen in het lichaam te activeren. De belangrijkste stoffen in planten zijn fytohormonen ook plantensterolen geheten, Deze stimuleren de verschillende klieren in het lichaam om stoffen te produceren die het lichaam op dat moment het hardst nodig heeft.
  Hoop dat je het me wilt uitleggen waarom Fytonutriënten voor dieren op lange termijn niet goed zijn.

  1. Voerwijzer Meike

   Fytonutrienten in het algemeen zijn ook niet perse een probleem, het gaat vooral om fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen binden zich aan oestrogeen-receptoren in het lichaam en verstoren zo de oestrogeen-aanmaak in het lichaam. Voedingsdeskundigen Jean Dodds en Huub van de Lang raden het gebruik van lijnzaad af om deze redenen. Fyto-oestrogeen is dus een verstoorder van het hormoonstelsel (endocriene systeem). Endocriene verstoorders worden ook gelinkt aan ontwikkelingsproblemen, autoimmuunziektes en neurodegenerative ziektes.

   Ik denk dat het effect wel meevalt uiteindelijk, omdat het soort fyto-oestrogeen in lijnzaad (vooral lignanen, isoflavonen in kleinere hoeveelheden) een minder sterk effect hebben op het hormoonstelsel dan bijvoorbeeld de fyto-oestrogenen in soja (genisteïne and daidzeïne).

    1. Voerwijzer Meike

     Ik denk dat het wel meevalt, en niet perse schadelijk is. Maar lijnzaad is ook niet nodig voor de gezondheid. Je kunt het supplement vervangen door bijvoorbeeld krillolie, visolie of algenolie, daar zitten effectievere omega 3-vetzuren in dan in lijnzaad. En geen hormoonverstorende stoffen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter