Riverwood Free range Venison & Lamb with Rabbit

Ingredienten

26% hertenvleesmeel, 20% lamsvleesmeel, 19% gele erwten, 9% pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen), 9% gele-erwtenzetmeel, 6% gedroogde appelpulp, 4% konijn, 2% erwteneiwit, 2% gehydrolyseerd eiwit (kippenlever), 1% spinazie, 0,5% teunisbloemolie, 0,5% wortels, glucosaminesulfaat (220 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg),
chondroïtinesulfaat (130 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (90 mg/kg), goudsbloem (80 mg/kg), brandnetel (80 mg/kg), spirulina (35 mg/kg), kurkuma (30 mg/kg), citruspulp (30 mg/kg), veenbessen (30 mg/kg), kamille (25 mg/kg), kaneel (25 mg/kg).

Toegevoegd per kilo
Vitamine A 19.000 IE
Vitamine D3 1400 IE
Vitamine E (α-tocoferol) 400 mg
Cholinechloride 600 mg
Zink 80 mg
IJzer 72 mg
Mangaan 38 mg
Jodium 0,7 mg
Koper 15 mg
Selenium 0,26 mg
De mineralen zijn in gecheleerde vorm toegevoegd.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
28% 16% 33% 9.6% 2.9% 10% 1.8% 1.4% 3700 1.8% 0.34% 22%

Beoordeling:

Riverwood Venison & Lamb with Rabbit vind ik een goede brok. Het heeft een goede balans tussen eiwitten (van goede kwaliteit), vetten en koolhydraten.

Eiwit uit vlees en erwten
Er zit veel eiwit van goede kwaliteit in, namelijk in de vorm van vleesmeel. Er is ook erwten-eiwit toegevoegd, waarvan ik zelf de meerwaarde niet inzie. Het kan geen kwaad, maar verhoogt wel het eiwitgehalte, waardoor het eiwitgehalte voor sommige honden te hoog kan zijn. Optimaal zou zijn als er ook nog een gedeelte vers toegevoegd vlees in zou zitten.

Herkomst dieren
Over de herkomst van hert en lam zegt de fabrikant dit:
De dieren hebben de gelegenheid om buiten te kunnen lopen, ze kunnen foerageren op het gras. Door de ruime bewegingsvrijheid hebben ze over het algemeen een betere spierontwikkeling en een beter bestaan gehad.

Over de herkomst van het konijn:
De dieren zijn opgegroeid in een stal waar ze in staat zijn om zich vrij te bewegen binnen de stal/schuur. Door de mogelijkheid om zich vrij te kunnen bewegen zijn zij ook in staat om betere spieren te ontwikkelen. De combinatie met gezonde voeding en constante toegang tot vers drinkwater zorgt er voor dat zij kunnen uitgroeien tot grotere en gezonde dieren.

Ik vind dat dieren buiten horen te leven, en dit levert ook gezonder vlees. Ik ben dus blij met de herkomst van hert en lam, deze konden in ieder geval een gedeelte van de dag naar buiten. De konijnen hebben het zo te lezen beter dan de kooi-konijnen.

Geschikt bij kip-allergie?
Waarschijnlijk wel, maar dit is niet zeker. Er zit wel kippenvet in, maar een allergie ontstaat op het eiwit. Het kippenvet is zeer waarschijnlijk vrij van eiwitten, alhoewel Riverwood dit niet durft te garanderen. Er zit ook gehydrolyseerde kippenlever in, maar door de hydrolisatie kan er geen allergische reactie op ontstaan. De ervaring met brokken van een ander merk dat in dezelfde fabriek wordt gemaakt en ook kippenvet en gehydroliseerde kippenlever bevat (Carnilove), is dat het wel geschikt is voor honden die niet tegen kip kunnen.

Genoeg Omega 3-vetzuren zonder visolie
De meeste brokken met een goede balans tussen omega 3 en 6 vetzuren, bereiken dit met visolie. Visolie is instabiel, wat betekent dat door de verhitting van de brok en het bewaren daarna, veel van de Omega 3-vetzuren oxideren. Dat levert ongezonde stoffen op en levert dus actieve omega 3 vetzuren voor het lichaam. Omega 3 in vleesmeel is stabieler en heeft dus de voorkeur. Kennelijk bevat het vleesmeel in deze brok genoeg Omega 3. De balans tussen omega 3 en 6 in deze brok is 1:5,2 en dat is prima.

Vier of vijf sterren?
Dat hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Riverwood lijkt mij een goed merk, maar wat mij tegenhoud om de brok vijf sterren te geven is de gehydroliseerde kippenlever. Gehydroliseerde kippenlever bevat vrije glutamaat, dezelfde smaakstof als in MSG, die in theorie problemen kan veroorzaken. (Zie het artikel MSG in brokken) Ik kan heel moeilijk beoordelen hoe groot dit risico is.

Kortom: vind je gehydroliseerde kippenlever geen probleem, dan is dit voor jou een vijfsterren-brok.

Pro’s

 • genoeg eiwit van goede kwaliteit
 • alleen gecheleerde mineralen toegevoegd
 • peulvruchten als koolhydraatbron zorgen voor een relatief langzame suikerspiegelschommeling
 • geen vlees uit bio-industrie
 • het vet dat aan de brok s toegevoegd, is geconserveerd met tocopherolen in plaats van BHA of BHT.

Con’s

 • bevat teunisbloemolie, dit is een plantaardig olie die veel Omega 6 bevat. Het vlees bevat al genoeg Omega 6, en met de toevoeging van de olie wordt het nog hoger. Het is onstabiel vet wat snel oxideert.

Houd er rekening mee dat

 • bevat gehydrolyseerde kippenlever, wat dezelfde smaakstof oplevert als MSG. Dit is mogelijk ongezond. Zie ook het artikel MSG in brokken

Verkoop informatie:

Riverwood Venison & lamb is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €16,95
12 kg voor €69,69 (€5,83/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten lam/schaap, konijn, hert vrije uitloop, scharrelvlees prebiotica, glucosamine & chondroitine, chelaten plantaardige olie, vrije glutamaat, geïsoleerd plant. eiwit www.johnsonpetfoods.nl

One Comment

 1. Amanda

  Ik heb deze brok mogen testen voor onze beide honden. Beviel in het begin prima, ze aten het graag en de ontlasting was mooi. Wel vind ik het jammer van het gevogeltevet wat erin zit. Dat hadden ze er niet bij gezegd. Ze zeiden dat het volledig hypoallergeen is, maar dat is dus niet zo. Met 2 honden met een voedselallergie voor o.a. kip is dat niet zo handig 😉 Na een tijdje kregen ze wel klachten (jeuk, zachtere ontlasting) en heb ik de laatste brokken (wat er nog over was) weggegeven. Ook al wordt er aangegeven door de fabrikant dat honden met een allergie voor kip dit wel kunnen eten, zou ik de gok niet nemen. Je weet nooit hoe ‘schoon’ het gevogeltevet is, er kunnen altijd nog eiwitten inzitten. Voor een hond met allergie geeft dit vaak (eventueel na verloop van tijd) wel klachten. Tenminste, bij die van mij wel. Voor een hond zonder allergie, is dit een prima brok.
  Voor een brok met alleen vleesmeel vind ik de prijs wel wat aan de hoge kant. Maar ja, je kunt ook niet alles hebben hè? 😁

Geef een reactie