Riverwood Reindeer & Venison with Wild Boar

Ingredienten

26% rendiervleesmeel, 15% hertenvleesmeel, 15% gele erwten, 14% gele-erwtenzetmeel, 8% pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen), 7% gedroogde appelpulp, 5% wildzwijn, 5% erwteneiwit, 2% gehydrolyseerd eiwit (kippenlever), 1% spinazie,
0,5% teunisbloemolie, 0,5% wortels, glucosaminesulfaat (220 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg),
chondroïtinesulfaat (130 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (90 mg/kg), goudsbloem (80 mg/kg), brandnetel (80 mg/kg), spirulina (35 mg/kg), kurkuma (30 mg/kg), citruspulp (30 mg/kg), veenbessen (30 mg/kg), kamille (25 mg/kg), kaneel (25 mg/kg).

Toegevoegd per kg:
Vitamine A 19.000 IE
Vitamine D3 1400 IE
Vitamine E (α-tocoferol) 400 mg
Cholinechloride 600 mg
Zink 80 mg
IJzer 72 mg
Mangaan 38 mg
Jodium 0,7 mg
Koper 15 mg
Selenium 0,26 mg
Alle toegevoegde mineralen zijn gecheleerde mineralen.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
37% 17% 25% 8% 3% 10% 1.8% 1.4% 3840 2% 0.34% 220mg/kg 130mg/kg 32%

Beoordeling:

Riverwood Reindeer & Venison with Wild Boar vind ik een goede brok. Het heeft een goede balans tussen eiwitten (van goede kwaliteit), vetten en koolhydraten. Het eiwitgehalte is wel hoog, en hierdoor niet voor iedere hond geschikt (dunnere ontlasting).

Hoog vleesgehalte
Er zit veel eiwit van goede kwaliteit in, namelijk in de vorm van vleesmeel. Er is ook 5% erwten-eiwit toegevoegd, waarvan ik zelf de meerwaarde niet inzie. Het kan geen kwaad, maar verhoogt wel het eiwitgehalte, waardoor het eiwitgehalte voor sommige honden te hoog kan zijn.

Herkomst dieren
Over de herkomst van de eend, fazant en kalkoen zegt de fabrikant dit:
De dieren hebben de gelegenheid om buiten te kunnen lopen, ze kunnen foerageren op het gras. Door de ruime bewegingsvrijheid hebben ze over het algemeen een betere spierontwikkeling en een beter bestaan gehad.

Geschikt bij kip-allergie?
Waarschijnlijk wel. Er zit wel kippenvet in, maar een allergie ontstaat op het eiwit. Het kippenvet is zeer waarschijnlijk vrij van eiwitten, alhoewel Riverwood dit niet durft te garanderen. Er zit ook gehydrolyseerde kippenlever in, maar door de hydrolisatie kan er geen allergische reactie op ontstaan. De ervaring met brokken van een ander merk dat in dezelfde fabriek wordt gemaakt en ook kippenvet en gehydroliseerde kippenlever bevat (Carnilove), is dat het wel geschikt is voor honden die niet tegen kip kunnen.

Vier of vijf sterren?
Dat hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Riverwood lijkt mij een goed merk, maar wat mij tegenhoud om de brok vijf sterren te geven is de gehydroliseerde kippenlever en de lage hoeveelheid omega 3-vetzuren. Gehydroliseerde kippenlever bevat vrije glutamaat, dezelfde smaakstof als in MSG, die in theorie problemen kan veroorzaken. (Zie het artikel MSG in brokken) Ik kan heel moeilijk beoordelen hoe groot dit risico is.

Dat de brok weinig Omega 3 bevat is geen probleem als je zelf vette vis, visolie of krillolie toevoegt aan de voeding. Dan vind ik het zelfs gezonder dan een brok die visolie bevat, omdat door de verhitting van de brok en het bewaren daarna, veel Omega 3-vetzuren oxideren. Dat levert ongezonde stoffen op.

Kortom: ben je niet bang voor gehydroliseerde kippenlever en voeg je zelf omega 3 toe, dan is dit voor jou een vijfsterren-brok.

Pro’s

 • genoeg eiwit van goede kwaliteit door hoog vleesgehalte
 • alleen gecheleerde mineralen toegevoegd
 • peulvruchten als koolhydraatbron zorgen voor een relatief langzame suikerspiegelschommeling
 • geen vlees uit bio-industrie
 • Het toegevoegde vet is geconserveerd met tocopherolen in plaats van BHA of BHT.

Con’s

  • bevat teunisbloemolie, dit is een plantaardig olie die veel Omega 6 bevat. Het vlees bevat al genoeg Omega 6, en met de toevoeging van de olie wordt het nog hoger. Het is onstabiel vet wat snel oxideert.
   • bevat gehydrolyseerde kippenlever, wat dezelfde smaakstof oplevert als MSG. Dit is mogelijk ongezond. Zie ook het artikel MSG in brokken

Houd er rekening mee dat

 • bevat weinig Omega 3, zelf visolie supplementeren is aanbevolen

Verkoop informatie:

Riverwood puppybrok is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €16,95
12 kg voor €69,69 (€5,83/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten hert, rendier, wild zwijn vrije uitloop prebiotica, glucosamine & chondroitine, chelaten plantaardige olie, vrije glutamaat, geïsoleerd plant. eiwit www.riverwood.nl

2 Comments

 1. 12SLP04

  Hoi Meike,

  Ik zit erover na te denken mijn 4 jarige herder over te zetten naar Riverwood. Ik las echter wat je vermeld over de Omega 3, dat deze aan de lage kant is en je deze zelf bij moet supplementeren. Ik heb hen een mail gestuurd met de vraag hoe zij dit zien. Ik kreeg de volgende reactie terug;

  De voeding van Riverwood is een complete voeding waarbij het niet nodig is om omega-3 te supplementeren.

  Een ratio welke binnen 10:1 of 5:1 in omega-6 en omega-3 zit, wordt als een ideale verhouding gezien voor honden.

  De verhoudingen tussen omega-6 en omega-3 van Riverwood hondenvoeding liggen binnen deze ratio’s.

  De verhoudingen zijn als volgt:

  Omega-6 Omega-3

  Adult Salmon:
  2,2% 0,90%

  Adult Reindeer:
  2,0% 0,34%

  Adult Venison:
  1,8% 0,30%

  Adult Large Breed:
  2,4% 0,35%

  Is dit iets waar jouw informatie mee wijzigt? Of klopt het niet wat ze zeggen en blijft je mening ongewijzigd? Ik heb hier geen verstand van maar ik wil zorgen dat mijn hond goede voeding krijgt! Alvast dank voor je reactie!

Geef een reactie