Riverwood Scottish Salmon & White Fish with Herring

Ingredienten

Schotse zalm (26%), witvis (16%), gele erwten (16%), gele-erwtenzetmeel (12%), haring (10%), pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen, 9%), gedroogde appelpulp (4%), erwteneiwit (2%), gehydrolyseerd eiwit (kippenlever) (2%), spinazie (1%), teunisbloemolie (0,5%), wortels (0,5%), glucosaminesulfaat (220 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg), chondroïtinesulfaat (130 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (90 mg/kg), goudsbloem (80 mg/kg), brandnetel (80 mg/kg), spirulina (35 mg/kg), kurkuma (30 mg/kg), citruspulp (30 mg/kg), veenbessen (30 mg/kg), kamille (25
mg/kg), kaneel (25 mg/kg).

Toegevoegd per kg
Vitamine A 19.000 IE
Vitamine D3 1400 IE
Vitamine E (α-tocoferol) 400 mg
Cholinechloride 600 mg
Zink 80 mg
IJzer 72 mg
Mangaan 38 mg
Jodium 0,7 mg
Koper 15 mg
Selenium 0,26 mg
Alle mineralen zijn toegevoegd in gecheleerde vorm.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
32% 15% 34% 8.2% 2% 10% 1.3% 1% 3780 2.2% 0.9% 220mg/kg 130mg/kg 26%

Beoordeling:

Riverwood Scottish Salmon & White Fish vind ik een goede brok. Het heeft een goede balans tussen eiwitten (van goede kwaliteit), vetten en koolhydraten. Dit is een brok met vissen als enige diersoorten, wat handig kan zijn bij voedselallergie. Lees ook het artikel Is een visbrok gezond?

Eiwit uit vlees en erwten
Er zit veel eiwit van goede kwaliteit in, namelijk in de vorm van vismeel. Er is ook erwten-eiwit toegevoegd, waarvan ik zelf de meerwaarde niet inzie. Het kan geen kwaad, maar is van mindere kwaliteit dan eiwit uit vlees. Optimaal zou zijn als er ook nog een gedeelte vers toegevoegd vlees in zou zitten.

Herkomst dieren
De vis is afkomstig uit visvangst.

Geschikt bij kip-allergie?
Waarschijnlijk wel. Er zit wel kippenvet in, maar een allergie ontstaat op het eiwit. Het kippenvet is zeer waarschijnlijk vrij van eiwitten, alhoewel Riverwood dit niet durft te garanderen. Er zit ook gehydrolyseerde kippenlever in, maar door de hydrolisatie kan er geen allergische reactie op ontstaan.

Vier of vijf sterren?
Dat hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Riverwood lijkt mij een goed merk, maar wat mij tegenhoud om de brok vijf sterren te geven is de gehydroliseerde kippenlever. Gehydroliseerde kippenlever bevat vrije glutamaat, dezelfde smaakstof als in MSG, die in theorie problemen kan veroorzaken. (Zie het artikel MSG in brokken) Ik kan heel moeilijk beoordelen hoe groot dit risico is.

Kortom: ben je niet bang voor gehydroliseerde kippenlever, dan is dit voor jou een vijfsterren-brok.

Pro’s

 • genoeg eiwit van goede kwaliteit
 • alleen gecheleerde mineralen toegevoegd
 • peulvruchten als koolhydraatbron zorgen voor een relatief langzame suikerspiegelschommeling
 • geen vlees uit bio-industrie
 • Het vet is geconserveerd met tocopherolen (ipv ongezonde conserveringsmiddelen)

Con’s

 • bevat teunisbloemolie, dit is een plantaardig olie die veel Omega 6 bevat. Het vlees bevat al genoeg Omega 6, en met de toevoeging van de olie wordt het nog hoger. Het is onstabiel vet wat snel oxideert.
 • bevat gehydrolyseerde kippenlever, wat dezelfde smaakstof oplevert als MSG. Dit is mogelijk ongezond. Zie ook het artikel MSG in brokken

Verkoop informatie:

Riverwood puppybrok is o.a. verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €16,95
12 kg voor €69,69 (€5,83/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten vis wild (vis) prebiotica, chondroitine, chelaten plantaardige olie, vrije glutamaat, geïsoleerd plant. eiwit www.riverwood.nl

5 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Ja de verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren is bij deze brok goed.

   Klopt, ik denk dat vers toegevoegd vlees beter is. Bij het maken van vleesmeel zijn er hoge temperaturen en worden er conserveringsmiddelen toegevoegd om het goed te houden.

 1. M

  Hallo Mike,

  Mijn volwassen hond deed het prima op deze brok. Nu heb ik een pup van 12 weken erbij die Riverwood Puppy at. Haar ontlasting is echter zeer zacht en stinkt enorm. Kan ik mijn pup ook de volwassen variant van mijn andere hond voeren ?
  Bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   De hoeveelheden van de toegevoegde mineralen zijn niet afgestemd op de behoeftes van pups. Er zit bijvoorbeeld minder zink in, waar pups meer van nodig hebben dan volwassen honden. Ik zou dus een andere puppybrok zoeken, met iets minder eiwit dan in Riverwood Puppy.

 2. M

  Hallo Mieke

  Mijn volwassen hond deed het prima op deze brok. Nu heb ik een pup van 12 weken erbij die Riverwood Puppy at. Haar ontlasting is echter zeer zacht en stinkt enorm. Kan ik mijn pup ook de volwassen variant van mijn andere hond voeren ?
  Bedankt.

Geef een reactie