Smølke Adult Graanvrij


Laatst bijgewerkt: 17 augustus, 2023

Ingredienten

Kippenmeel (27%), aardappelmeel, groene erwten, kippenvet (gestabiliseerd met natuurlijke tocoferolen), verse kip (4%), lamsmeel (4%), bietenpulp, gehydroliseerd eiwit, MSC-gecertificeerde vismeel (2%)*, biergist, heel eipoeder (zonder schaal) (1,5%), cellulose (1,2%), MSC-gecertificeerde visolie (0,8%)*, cichorei (0,7%), vitamine en mineralen mix (bevat natriumhexametafosfaat 0,1%).

natriumhexametafosfaat zit er in ter voorkoming van tandplak

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
31% 15% 32.5% 7.5% 4% % 1.5% 1% 3830 2.3% 0.9% 25%

Beoordeling:

Smolke Adult Graanvrij heeft een prima samenstelling.

Aan wie raad Smolke Adult Graanvrij aan?
Voor mensen die in een lage prijscategorie een relatief goede brok zoeken.

Pro’s

 • genoeg kwalitatief eiwit
 • prima balans tussen eiwit, vet en koolhydraten
 • de vis is MSC-gecertificeerd

Con’s

 • De brokken bevatten, net als de meeste merken gehydroliseerde eiwitten om de brok lekkerder te maken. Deze bevatten vrije glutamaat, waar sommige honden mogelijk gevoelig voor kunnen zijn. Zie ook het artikel Smaakstoffen in brokken.

Verkoop informatie:

Smolke graanvrij is het goedkoopst verkrijgbaar bij Topdierenshop
3 kg kost €21,99 (€7,33/kg)
12 kg kost €53,12 (€4,43/kg)

Smolke graanvrij goedkoopst

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, 1 - 4 kg verpakking, > 10 kg verpakking aardappel, peulvruchten kip, vis, lam/schaap, ei scharrelvlees, vee-industrie, wild (vis) prebiotica, visolie, vers vlees gist, bietenpulp, natriumseleniet, vrije glutamaat, visolie www.smolke.nl/hondenvoeding

Eén reactie

  1. Petra1976

   Hallo Meike,

   Ik zag je reactie nu pas…..
   Inmiddels zitten we op Renske vers gestoomd en DLG HE, heel rustig opgebouwd(nu 60% DLG en 40% Renske), maar lijkt weer mis te gaan(met name einde van de dag dunne ontlasting/diarree, DLG misschien te vet?). Op renske alleen ging het erg goed, maar wordt helaas te duur voor mij(dik 50 euro per week en heb nog een senior lab met allergieen en dure brok). Weet je misschien nog alternatieven voor Renske? En misschien een koolhydraatarme brok met niet teveel vet?

 1. Petra1976

  Hoi Meike

  Wij hebben sinds 4 weken een labrador pup(nu 13,5 weken jong).
  Helaas gekocht met Giardia…
  2 panacur kuren verder en het lijkt goed te gaan, maar haar darmen blijven gevoelig. Voeren haar(sinds 3 weken, advies van de dierenarts) Hills digestive care, dat heeft ze wel redelijke ontlasting van. Zodra ik meng met Smolke puppy brokjes, gaat het mis. Ben geen fan van Hills, omdat het veel granen bevat. Is er een vergelijkbare brok met minder granen of raadt je juist iets totaal anders aan om de darmen te laten herstellen?

  1. Voerwijzer Meike

   Om de darmen goed te laten herstellen zou je een paar maanden alleen natvoer of rauwvoer kunnen geven. Dat is makkelijker verteerbaar en minder irriterend voor de darmen. Daarna kun je gaan kijken welke brok goed bevalt. Dat is voor mij lastig in te schatten, dat is een kwestie van uitproberen.

 2. Diana Norbert

  Ik heb 2 reutjes van 1 jr die smolke green eten.
  Bij beide is nu in de urine een veel te hoog ph waarde en veel te veel gruis aanwezig.
  Omdat ze het allebei hebben vind de dierenarts het aannemelijk dat het door het voer komt.
  Advies hills of royaal cabine te gaan proberen en na 3 wk opnieuw urine laten testen.
  Iemand ook dit probleem ? Alle advies is welkom

  1. Voerwijzer Meike

   Het is goed mogelijk dat de te alkalische urine is ontstaan door het hoge gehalte aan granen. In de speciale voedingen van de dierenarts zitten chemische stoffen die de urine zuurder maken. Dit is een oplossing, maar naar mijn idee niet de beste oplossing. Als je kiest voor een natuurlijkere voeding, is de zuurgraad van de urine ook natuurlijker. Kijk eens of rauwe vleesvoeding of natvoeding zonder granen/aardappel/peulvruchten een mogelijkheid voor je is. Dit is een gezondere oplossing.

 3. Ariena

  Ik zoek eigenlijk waar zoveel mogelijk vlees in zit. Het hoeft niet helemaal graanvrij te zijn. Maar liefst geen tarwe. Smolke heeft dit. Alleen wat ik moeilijk vind is kippenmeel is dit nu vlees dat gedroogd is. dus goed vlees zeg maar. Er staat 18% dit is niet veel maar omdat het vocht er al uit is dit dan een mooi percentage. Ook zag ik op je site staan bij de goedkopere brokken Bosch active is dit dan een betere brok.

  Ik heb al veel zitten lezen maar valt nog niet mee. Komt omdat alle merken weer hun eigen naam eraan geven. Maar ik heb er zeker al veel van geleerd

  1. Voerwijzer Meike

   Als je brokken met zoveel mogelijk vlees wilt, kun je in de brokkenvergelijker sorteren (door op de kolomtitel te klikken) op hoeveelheid dierlijk eiwit. Hoe meer dierlijk eiwit, hoe meer vlees.

   Kippenmeel is kippenvlees met bot en organen, waar eerst het meeste vet uit is gehaald en daarna is het gedroogd. Je kunt ook altijd de fabrikant een email sturen met een vraag over een ingrediënt, de meeste merken geven antwoord.

   Ik ken de samenstelling van Bosch Active niet, maar ik vermoed dat die niet beter is.

 4. Ariena

  Nu is er ook Smolke adult maxi niet graanvrij maar er zit geen Tarwe in. Ik heb een Berner Sennen ze krijgt nu 1x per dag kvv van smuldier. Toch wil ik graag brokjes bijvoeren. Is deze brok geschikt om bij te voeren. Toch ook wel met een beperkte budget. zoals orijen is veel te duur wat ook logische is.

  Samenstelling Kippenmeel (18%),mais, gerst, rijst, sorghum, kippenvet (gestabiliseerd met natuurlijke tocoferolen), Lamsmeel (4%), bietenpupl, gehydroliseerd eiwit, mcs gecertificeerde vismeel (2%), vitiminen en mineralen mix, gist, cellulose, msc visolie (0,8), cichorei, natriumhexametafosfaat (0,1) glucosamine (0,023%)

  Eiwit 23%, Ruwe Celstof 3.0% Vetgehalte 12% Ruw as 5,5% Calcium 0,88%
  Fosfor 0,7% Magnesium 0,12% Omega 3 vetzuren 0,28% Omega 6 2,1%

 5. Butterfly

  Ik voer Fokker adult medium , mijn hond vindt het nog steeds lekker en heeft altijd goede ontlasting.
  Ik wilde overstappen op graanvrij Smolke maar begin toch hevig te twijfelen. Ik lees meer negatief dan positief.
  Hoe slecht zijn de brokken die ze nu eet?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ken de samenstelling van Fokker Adult Medium niet. Met dit artikel kun je de brokken in basis vergelijken: https://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/. Je kunt ook kijken hoe Fokker Adult Medium scoort op de punten die ik noem. En wat je ook kunt doen is Smolke Graanvrij gewoon proberen en kijken of het beter bevalt of niet. Als het net zo goed bevalt kun je de brokken ook blijven afwisselen.

 6. Marcel

  Hoi
  Wat vind u van de graanvrije puppybrok van Smølke?

  Wij geven nu de geperste brok van prins en willen overstappen naar Smølke brokken maar we twijfelen nog tussen de gewone mini/medium puppybrok en de graanvrije puppybrok van Smølke

 7. Wolvie

  Ik heb het geprobeerd, maar mijn aussie kan er niet tegen. Ik heb het gemengd met mijn eigen voer om te laten wennen maar helaas hij moest ervan overgeven. Dus alle brokjes tussen het bestaande voer uitgevist en terug naar het oude voer en dat gaat goed. Ik voer nu farmfood en kvv. Ik zou de farmfood graag vervangen door een graanvrije brok maar weet niet zo goed welke en ik wil niet dat ie telkens moet spugen.

  1. M.

   Ik voer ook sinds een tijdje dit voer. Mijn hondje vindt het lekker en doet het er super op. De vacht knapt op, perfecte ontlasting en in tegenstelling tot andere comments is mijn hondje wel (eindelijk!) wat bijgekomen. Ik ben er tot nu toe dus zeer tevreden over.

  2. Sanne

   Hoi Wolvie,

   Wat je beschrijft klinkt meer als een overgangsprobleem. Hoe heb je de overstap gemaakt? Geperste brok mengen met krokante brok geeft namelijk vaker dit soort klachten. Wanneer je wilt overstappen van een geperste naar een krokante brok kan je dit het beste doen door een aantal dagen alleen vers te geven en daarna in één keer over naar de nieuwe brok.

   Zelf heb ik juist hele goede ervaring met Smolke graanvrij. Ik heb twee heel kieskeurige honden en beiden zijn ze gek op deze brok!

   p.s. De soja die erin zit komt uit de coating van de brok (heb ik nagevraagd) en is een heel klein deel, en alle merken gebruiken een coating alleen vermelden de meesten dit niet. Ik zie dit zelf dan ook niet als een probleem.

    1. Voerwijzer Meike

     Ja bijna alle krokante brokken inderdaad, ik heb ook een hele vragenronde gedaan. Er zijn een paar merken die zeggen dat ze geen gehydroliseerde eiwitten gebruiken. Ik zal de lijst binnenkort eens online zetten.

  1. mabel

   Zelfde ervaring als vorige ‘comment’ . Had mijn hond net wat voller gekregen (komt uit verwaarlozingssituatie). 1,5 week smolke graanvrij , ben tweemaal de aanbevolen hoeveelheid gaan voeren. En ik zie zijn ribben weer 🙁 …. 
   Verder op de zoektocht naar goed voer … zonder tarwe etc. 

   1. Anoniem

    Mijn reu bleek darm onstekingen te krijgen van vers vlees dus kreeg ik de tip om Smolke graanvrij te proberen. Vanaf de eerste dag is het een groot succes,hij heeft mooie compacte ontlasting en geen last van zijn darmen meer ! Ook mijn teefje eet het nu en doet het er erg goed op. Voor ons niks anders meer !

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie