Dog Lovers Gold verbetert samenstelling

Datum: 11 februari, 2018
Laatst bijgewerkt: 2 maart, 2018

Dog Lovers Gold heeft een aantal dingen veranderd aan de samenstellingen van de droogvoedingen. De veranderingen zijn nog niet op de verpakking terug te vinden, maar de fabrikant zegt dit zo spoedig mogelijk aan te passen.

Het gaat om de volgende dingen:

 • Er is geen natriumseleniet meer toegevoegd, er zit genoeg selenium in de brok zonder toevoeging
 • Er zit nu meer zinkchelaat en minder zinksulfaat in, en een hogere hoeveelheid aan zink in totaal, van circa 55 mg/kg naar circa 115 mg/kg. De exacte verhoging verschilt per product.
 • Minder lam en meer kip om de hoeveelheid calcium te verlagen (dit zie ik niet terug in de informatie op de website van Dog Lovers Gold, wellicht moet dit nog aangepast worden)

Geen natriumseleniet meer

Vorige week werd dit bekend gemaakt via een nieuwsbrief, hierin stond onderstaande over het weglaten van natriumseleniet.

Het toegevoegde mineraal Selenium (natriumseleniet) is door ons verwijderd. Tijdens nieuwe nauwkeurige analyses is gebleken dat al onze formules voldoende natuurlijk Selenium bevatten, afkomstig van de grondstoffen, en hiermee voldoen aan onze kwaliteitsnorm en richtlijnen.

Meer zinkchelaat

De aanleiding voor het merk, van meer zinkchelaat toevoegen en minder zinkoxide, was een oud onderzoek waaruit blijkt dat zinkchelaat beter onneembaar is dan zinkoxide. Dit is ook de reden dat ik een goedkope premix, waarin oxide- en sulfaatverbindingen worden gebruikt, altijd een nadeel vind. Zeker met betrekking tot zink. Ik heb een hieronder stukje uit het onderzoek samengevat.

De opneembaarheid van onderstaande zinkverbindingen werd onderzocht op beagles.

 • Zinkchelaat, zink gebonden aan een aminozuur
 • zinc-polysaccharide complex bestaande uit zinksulfaat gebonden aan alkali-modified brouwers-wort
 • Zinkoxide

Resultaat:

 • De zink-uitscheiding in de ontlasting was significant meer (dus de opname minder)
  • als er calcium in de voeding zat, behalve als de zink als chelaat was toegevoegd
  • bij honden die zinkoxide kregen
 • De snelheid van haargroei en de hoeveelheid zink in de haren waren significant groter in honden die zinkchelaat kregen, ongeacht of er calcium in de voeding zat.

Het negatieve effect van calcium in de voeding op zinkabsorptie, kan dus voorkomen worden door zink toe te voegen in chelaatvorm. Dat zinkchelaat zorgde voor een snellere haargroei en meer zink in de haren, geeft aan dat het beter opneembaar is dan zink oxide.

Minder calcium door minder lamsmeel

Een gedeelte van het lamsmeel in DLG The Original Formula is vervangen door kippenmeel, waardoor er minder calcium inzit. Het lamsmeel is namelijk rijker aan calcium dan het kippenmeel. Een lagere hoeveelheid calcium komt ten goede aan de verteerbaarheid van het eiwit en de opneembaarheid van sommige mineralen. Ik kon deze aanpassing niet terugvinden op de website van Dog Lovers Gold, en weet de nieuwe samenstelling en calciumgehalte dus niet. Zodra ik antwoord krijg op mijn email of als ik zie dat het aangepast is op de website (stuur me gerust een bericht als je ziet dat de nieuwe samenstelling er staat), zal ik het hier noemen.

Bronnen

Nieuwsbrief van Dog Lovers Gold op 2 februari 2018<!–

Het onderzoek:
Lowe, John A., Julian Wiseman, and D. J. A. Cole. “Zinc source influences zinc retention in hair and hair growth in the dog.” The Journal of nutrition 124.12 (1994): 2575S.

15 Comments

 1. Vera

  Ik wil mn hond smorgens de geperste brok geven van DLG en savonds kvv(hij krijgt verschillende merken). Wat denk jij?

  De ingredienten van de geperste en original verschillen niet zoveel zag ik. En ik las dat geperst beter is ik combi met kvv op hun site.

  Groetjes Vera

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ben er niet van overtuigd dat een geperste brok beter is dan een krokante, om mee te combineren als je rauw voert. Om de geperste en krokante brok te vergelijken moet je ook de analyse vergelijken, daaraan kun je zien dat er in de geperste brok meer koolhydraten (graan, aardappel e.d.) zit en minder vlees inclusief dierlijk vet.

   1. Vera

    Uhu klopt. Dat is vaker met een geperste, koolhydraat is meestal wat hoger.

    Echter weet jij hoe dan de verhoudingen zijn met voeren? Normaal kreeg mn hond 500 gram vlees per dag. Als ik m alleen brok zou voeren zou dit 200 gram zijn. Zou ik dan per dag 250gr vlees en 100 gr brok kunnen doen? Of werkt t zo niet 😉

 2. Twan

  Wij hebben een Boxer pup van 7 maanden oud.
  We geven nu nog RC puppy broken maar willen overgaan naar volwassen brokken.
  Vorige Boxer kreeg DLG high proteine tussen zijn 8e en 10e jaar. Beviel best goed.
  Zeker omdat hij een zwakke maag had. Zijn er (betere) brok alternatieven voor onze pup? (Taste of the Wild/Wolfsblud oid).

 3. Henk

  Ik heb altijd DLG gevoerd tot de vorige wijziging waarbij er minder vlees (meel) in de original werd gedaan. Op mijn vraag destijds aan DLG over het waarom, werd nogal laconiek en arrogant gereageerd. Binnen een relatief korte tijd wordt er weer wat gewijzigd. Ik vind dit opmerkelijk en vraag mij af of er een instantie is die de brokken werkelijk test op wat de fabrikant aangeeft dat er inzit. Ik ben daar m.b.t. DLG wel benieuwd naar.

 4. Isabelle

  Hoi Meije,

  Door de aantal keer hun samenstelling te wijzigen, ben ik het even kwijt! Na de eerste wijziging leek de brok niet meer geschikt te zijn voor een pup. Is het met de laatste wijziging wel weer geschikt voor de pup (middelgrote ras)?

  Groet,
  Isabelle

 5. Manuel Van Waes

  Dag mevr.

  Ik heb jullie hulp nodig want ik weet het niet meer….
  Wij gaan voor Dog lover gold dat is zeker maar de welke . Koud geperst of de original formule het is voor 2 tollers en een border collie van 2 jaar oud
  Wij geven nu reeds de original voor de tollers en geperst voor de border (bij de border is de mest nu goed, deze kreeg vroeger Cavom) doch hoor en lees dat koudgeperst beter en sneller afbreekt in de maag. Ik heb mijn twijfel omdat er in koud geperste vleesmeel zit en in de gewone vers vlees. En meel……..?
  In het weekend krijgen ze rauw vlees

  Mvg Manuel en de hondjes

  Het is dezelfde prijs dus…

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter