Dog Lovers Gold verbetert samenstelling

Dog Lovers Gold heeft een aantal dingen veranderd aan de samenstellingen van de droogvoedingen. De veranderingen zijn nog niet op de verpakking terug te vinden, maar de fabrikant zegt dit zo spoedig mogelijk aan te passen.

Het gaat om de volgende dingen:

 • Er zit is natriumseleniet meer toegevoegd, er zit genoeg selenium in de brok zonder toevoeging
 • Er zit nu meer zinkchelaat en minder zinksulfaat in, en een hogere hoeveelheid aan zink in totaal, van circa 55 mg/kg naar circa 115 mg/kg. De exacte verhoging verschilt per product.
 • Minder lam en meer kip om de hoeveelheid calcium te verlagen (dit zie ik niet terug in de informatie op de website van Dog Lovers Gold, wellicht moet dit nog aangepast worden)

Geen natriumseleniet meer

Vorige week werd dit bekend gemaakt via een nieuwsbrief, hierin stond onderstaande over het weglaten van natriumseleniet.

Het toegevoegde mineraal Selenium (natriumseleniet) is door ons verwijderd. Tijdens nieuwe nauwkeurige analyses is gebleken dat al onze formules voldoende natuurlijk Selenium bevatten, afkomstig van de grondstoffen, en hiermee voldoen aan onze kwaliteitsnorm en richtlijnen.

Meer zinkchelaat

De aanleiding voor het merk, van meer zinkchelaat toevoegen en minder zinkoxide, was een oud onderzoek waaruit blijkt dat zinkchelaat beter onneembaar is dan zinkoxide. Dit is ook de reden dat ik een goedkope premix, waarin oxide- en sulfaatverbindingen worden gebruikt, altijd een nadeel vind. Zeker met betrekking tot zink. Ik heb een hieronder stukje uit het onderzoek samengevat.

De opneembaarheid van onderstaande zinkverbindingen werd onderzocht op beagles.

 • Zinkchelaat, zink gebonden aan een aminozuur
 • zinc-polysaccharide complex bestaande uit zinksulfaat gebonden aan alkali-modified brouwers-wort
 • Zinkoxide

Resultaat:

 • De zink-uitscheiding in de ontlasting was significant meer (dus de opname minder)
  • als er calcium in de voeding zat, behalve als de zink als chelaat was toegevoegd
  • bij honden die zinkoxide kregen
 • De snelheid van haargroei en de hoeveelheid zink in de haren waren significant groter in honden die zinkchelaat kregen, ongeacht of er calcium in de voeding zat.

Het negatieve effect van calcium in de voeding op zinkabsorptie, kan dus voorkomen worden door zink toe te voegen in chelaatvorm. Dat zinkchelaat zorgde voor een snellere haargroei en meer zink in de haren, geeft aan dat het beter opneembaar is dan zink oxide.

Minder calcium door minder lamsmeel

Een gedeelte van het lamsmeel in DLG The Original Formula is vervangen door kippenmeel, waardoor er minder calcium inzit. Het lamsmeel is namelijk rijker aan calcium dan het kippenmeel. Een lagere hoeveelheid calcium komt ten goede aan de verteerbaarheid van het eiwit en de opneembaarheid van sommige mineralen. Ik kon deze aanpassing niet terugvinden op de website van Dog Lovers Gold, en weet de nieuwe samenstelling en calciumgehalte dus niet. Zodra ik antwoord krijg op mijn email of als ik zie dat het aangepast is op de website (stuur me gerust een bericht als je ziet dat de nieuwe samenstelling er staat), zal ik het hier noemen.

Bronnen

Nieuwsbrief van Dog Lovers Gold op 2 februari 2018<!–

Het onderzoek:
Lowe, John A., Julian Wiseman, and D. J. A. Cole. “Zinc source influences zinc retention in hair and hair growth in the dog.” The Journal of nutrition 124.12 (1994): 2575S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *