Paleo voor honden

Datum: 1 mei, 2014
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Het paleodieet wordt steeds populairder bij mensen, maar hoe zit dat bij honden? Bestaat er ook en paleodieet voor honden en hoe ziet dat er dan uit?

Wat is paleo?

Paleo is de afkorting voor het paleolithicum, oftewel de oude steentijd. Dat is ongeveer van 2.5 miljoen jaar geleden tot 20.000 a 10.000 jaar geleden. Het is de periode voor de landbouw, mensen waren jager-verzamelaars. Paleo wordt gebruikt als afkorting voor het paleolotisch dieet. Dit dieet is gebaseerd op wat men denkt dat er in het paleolithicum gegeten werd. Het idee hierachter is dat de genen van de huidige mens nog bijna identiek zijn aan de genen die de mens had in het paleolithicum en dat voeding die we toen aten daarom het gezondst is voor ons. In het kort is dit het dieet:
 

Wel Niet
Vlees, vis en eieren van dieren die een natuurlijk dieet hebben gehad Granen, pseudogranen en peulvruchten
Groenten, rauw en gekookt Zuivel
Fruit Aardappels
Noten en zaden Alles wat geraffineerd is of in een fabriek is gemaakt
   

Wat at de hond tijdens het paleolithicum?

De wolf is ongeveer tussen 34.000 en 9.000 jaar geleden gedomesticeerd. Het meest waarschijnlijk tussen 11.000 en 16.000 jaar geleden. Dit betekent dat tijdens het grootste gedeelte van het Paleolithicum de hond nog niet bestond, alleen de voorvader: de wolf.
 

Het paleodieet voor honden

Het basisidee van het paleodieet is dus het eten van voeding die de mens miljoenen jaren lang gegeten heeft en waar we genetisch het beste aan zijn aangepast. Als we dit vertalen naar de situatie van de hond, komen we bij de wolf uit. Genetisch gezien is de hond, en zeker ook het verteringsstelsel, bijna identiek aan die van de wolf. Wat at de wolf in het wild en wat zou volgens deze visie het gezondste dieet voor de hond zijn?
 

Wel Niet
Vlees, organen en eetbare botten van grote dieren* Granen, pseudogranen en peulvruchten
Kleine prooidieren* in zijn geheel Aardappels
Vis* in zijn geheel Plantaardige olie of eiwitten
Volgens sommige bronnen in hele kleine mate ook groenten en fruit Alles wat verhit of geraffineerd is of in een fabriek is gemaakt

* Dieren die zelf ook een natuurlijk dieet hadden

Wat wolven eten wordt uitgebreider beschreven in het artikel Wat eet de wolf 
 

Wat betekent dit voor onze hond?

En paleodieet voor honden bestaat volgens deze visie dus uit rauwe bevleesde botten, stukken spiervlees, organen, vis en hele prooidieren. Vanuit dit wolvendieet zijn verschillende visies ontstaan over de optimale verhoudingen van de voeding, maar de basis is hetzelfde. Veel mensen voeren "paleo" en zijn hier erg tevreden mee en enthousiast over; voor de meeste honden blijkt dit een optimaal dieet.

Wil je ook voeren op deze manier? Je kunt zelf een menu samenstellen, dit is de meest natuurlijke manier van eten voor de hond. Je kunt ook simpeler beginnen en kiezen voor kant en klare rauwe vleesvoeding, ook wel kvv genoemd. Dit is complete voeding die bestaat uit gemalen vleesproducten met soms wat plantaardige toevoegingen en/of toegevoegde vitamines en mineralen.

Ga naar: Voordelen van het voeren van een natuurlijk dieet
Ga naar: Informatie over het Zelf Samenstellen van een menu
Ga naar: Beginnersinformatie Kvv

——————————————————-

Quotes en bronnen:

dogs and wolves share 99.8% of their mitochondrial DNA (Wayne, R.K. Molecular Evolution of the Dog Family). This next quote is from Robert K. Wayne, Ph.D., and his discussion on canine genetics. "The domestic dog is an extremely close relative of the gray wolf, differing from it by at most 0.2% of mDNA sequence…"
http://rawfed.com/myths/changed.html

Over het algemeen wordt deze volgorde aangehouden bij het verorberen van hoefdieren: 1. de achterste deel van de prooi: het spiervlees en de onderhuidse vetlagen 2. de flanken en de borst 3. de organen, alleen de maaginhoud wordt niet gegeten Kop, wervelkolom, beenderen en ledematen en de huid blijven liggen. Kleinere en jonge prooien worden met huid en haar opgegeten, daar blijft niets van over.
/wat-eet-de-wolf

The origin of the domestic dog is a persistent mystery. Fossil evidence for domestication dates back as far as 33,000 years, based on the shape of the skull and on ancient DNA analysis. Finally, the comparisons suggest that wolves and dogs split between 9,000 and 34,000 years ago, with a likely interval being between 11,000 and 16,000 years ago, before the rise of agriculture.
Dogs closest wild ancestors extinct, livescience.com

Molecular dating suggests an onset of domestication there 18,800 to 32,100 years ago.
hsciencemag.org

Abstract Dogs found at paleolithic site: http://m.phys.org/news/2011-10-evidence-domestication-dogs-paleolithic-period.html