Welke brok is een goed alternatief voor kvv?

Datum: 27 november, 2015
Laatst bijgewerkt: 24 februari, 2022

Welke brok is een goed alternatief voor kvv / vers vlees / rauwvoer? Ik zie de vraag vaker voorbij komen. Een brok die:

 • zo dicht mogeljk bij rauwvoer (kvv) zit
 • Alle voedingsstoffen bevat die een hond nodig heeft
 • Weinig huidklachten geeft of andere problemen die bij brokken vaak voorkomen

Als eerste vraag ik mij natuurlijk af welke reden er is om dan niet gewoon voor kvv te kiezen.

Brok vs kvv

Bijna alle brokken bevatten verhitte ingredienten en veel koolhydraten. Zelfs de brok met relatief weinig koolhydraten, bevat nog een hoop meer koolhydraten dan in kvv zitten. Verhitting verandert de ingredienten en er ontstaan ongezonde stofjes. Een ander groot verschil tussen kvv en brok is het bewaren. Brokken worden op kamertemperatuur bewaard en komen na openen van de zak in contact met zuurstof. Hierdoor worden de vetten langzaam ongezond, gaan er vitamines verloren en komen er bijna altijd mijten in. Tenzij je de brokken in de vriezer bewaart.

Welke brok komt het dichtstbij kvv?

 1. Gevriesdroogd voer. Dat betekent dat de ingredienten niet verhit zijn en er zitten ook geen koolhydraten in.  Het is wel een dure brok, maar je hoeft er weinig van te voeren. Deze brok komt dus heel dicht bij kvv, alleen het bewaren heeft geen goede invloed op de voedingsstoffen.
 2. ZiwiPeak. Dit zijn luchtgedroogde brokjes. De eiwitten zijn dus wel verhit, maar volgens de fabrikant gebeurt dit op zo’n lage temperatuur dat de eiwitten rauw blijven. Ook in deze brok zijn geen granen, aardappel of andere zetmeelbron toegevoegd. Ook hiermee zijn goede ervaringen, ook onder honden die niet tegen brokken kunnen. Ziwi Peak heeft ook varianten voor honden die allergisch zijn voor kip en rund.

Ziwi Peak verpakking

  1. Een ‘gewone’ brok met een hoog vleesgehalte, zo min mogelijk koolhydraten/zetmeel en zo min mogelijk schadelijke toevoegingen. Dan kom ik uit op Orijen. Er zijn brokken met meer vlees, maar ik vind de samenstelling daarvan minder gebalanceerd. Orijen wordt wel verhit, maar volgens de fabrikant wordt het tot maximaal 95 graden verhit, wat een lagere temperatuur is dan andere brokken en minder schadelijke stofjes oplevert. Doordat de eiwitten verhit zijn en daardoor van structuur veranderd, zijn er honden die op Orijen slechte ontlasting hebben. Vermoedelijk kunnen zij de hoeveelheid verhitte eiwitten niet goed verteren. Je kunt kleinere maaltijdjes geven, of kiezen voor een merk met minder eiwit zoals Acana.

Acana Wild Prairie

En geperste brokken?

Een geperste brok? “Dat wordt toch hetzelfde verteerd als vlees?” Dat hoor ik vaak. Nee, een geperst brok wordt heel anders verteerd dan vlees, omdat het hele andere ingredienten bevat. Daarnaast zou een zelfde vertering nog niet betekenen dat de grondstoffen ook gezond zijn. Sommige honden reageren inderdaad beter op geperste brokken dan op krokante brokken, maar dit is ook wel eens andersom.

Gekookt voer

Gekookt voer heeft relatief weinig bewerking ondergaan en komt daardoor ook dichtbij rauwvoer. Het hangt wel van de samenstelling af hoe goed het voer is, maar de merken kant en klaar gekookt hondenvoer die op dit moment verkrijgbaar zijn, hebben een goede samenstelling. Als je specifiek op zoek bent naar voer dat buiten de koeling houdbaar is, is gekookt voer geen goede optie, je moet het namelijk bewaren in de vriezer (lang) of koelkast (maximaal een week).

Voorkom je problemen met deze brokken?

Met geen enkele voeding is te garanderen dat er geen problemen ontstaan, maar met goede voeding kun je het risico op problemen wel verkleinen. Jeuk kan bijvoorbeeld ook ontstaan doordat de hond niet tegen een bepaald eiwit kan, die in zowel kvv als in brok kan zitten. Groeiproblemen kunnen ook ontstaan door teveel te voeren, ook al is het gezonde voeding. En wat betreft gebitsproblemen: het is een goed idee om naast kvv en/of brok ook regelmatig iets te kluiven te geven.

Ben je op zoek naar een alternatief voor kvv op vakantie?

Alternatief voor kvv op vakantie

9 Comments

 1. Rob

  ik blijf het allemaal uiterst boeiend vinden onze discussies over voeding. lezers die mij een beetje kennen, weten dat ik uitermate kritisch sta tegenover KVV. Ik ga daar niet te diep op in, maar als ik alleen de woorden pesticiden, antibiotica , afval noem, weten jullie genoeg. geeft verder niet, want er zullen meer dan genoeg honden zijn die het prima doen op vlees.Ook omdat ik steeds meer vreemde , vage en naar mijn mening misleidende verhalen hoor over zogenaamde allergieen, blijf ik zeer geinteresseerd. Ik geloof namelijk dat er veel te vaak om winstbejag argeloze hondenbezitters wordt aangeraden om ani-allergene dierenartsen brokken te geven. Persoonlijk ben ik 100% overtuigd van de koudgeperste brok die ik mijn 4voetster geef. En geloof me, een Field Spaniel heeft een gevoelige maag… groetjes Rob

  1. christien dokter

   Een verfrissend geluid in een discussie die vaak polariserend en matig geschoold en/of onderbouwd op mij overkomt. Mag ik u vragen welke brokken u uw Spaniel geeft? Zelf bezit ik een ruwhaar teckel, die al jaar en dag Nutro Choice eet.

   Vriendelijke groet,

   Christien

   1. Voerwijzer Meike

    Zie het antwoord boven jouw vraag Christien, Rob heeft hier kennelijk nog niet weer gekeken, maar voor zover ik weet voert hij nog steeds Markus Muhle Black Angus.

 2. Voerwijzer Meike

  Hoi Anneke, dat klopt, maar omdat het wel het dichtste bij kvv komt en droogvoer is (dus het zelfde gemak als normale brokken), wou ik het heel graag onder de aandacht brengen. En de K9 natural zijn qua vorm ook brokjes. 

 3. Anneke

  Hoi Meike.
  Ik vind dat je Ziwipeak en k9Natural geen brok kan noemen.Het is luchtgedroogd en gevriesdroog vlees.Ik vind een brok toch wat anders.
  Dit om verwaring te voorkomen.
  Groetjes Anneke