Fresco Dry Raw Food Horse


Laatst bijgewerkt: 16 mei, 2021

Ingredienten

35% paardenvlees, 10% paardenhart, 10% wortel, 9% paardenmaag, 8% fijngemalen paardenborstbeen, 6% paardennieren, 3% gevriesdroogde paardenlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier

Alle ingrediënten behalve het zeewier (gedroogd), rozenbottel (gedroogd) en de lever (gevriesdroogd) zijn vers toegevoegd en daarna gedroogd. Dit is een luchtgedroogde voeding, en  is dus geen krokante brok. Lees meer in het nieuwsbericht over Fresco.

Er is niets synthetisch aan de brok toegevoegd, geen vitamines en mineralen en geen antioxidanten

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
50% 22% 6% 4% 4% 14% % % 4220 % % 50%

Beoordeling:

Fresco Dry Raw Food Lamb vind ik een heel bijzondere droogvoeding, omdat het een hele pure voeding is. Er zijn alleen ingredienten gebruikt met nutritionele waarde en geen opvulling met bijvoorbeeld graan of aardappel en er zijn geen synthetische stoffen aan toegevoegd, ook geen vitamines en mineralen. Het is luchtgedroogd en heeft veel minder verhitting ondergaan dan gewone hondenbrokken.

Is Fresco Dry Raw Food Compleet?
Er zijn geen vitamines en mineralen toegevoegd aan Fresco Dry Raw Food, maar is het dan wel compleet? Ik vroeg het de fabrikant, en die geeft geen analyse van deze voeding omdat de waardes nogal varieren. Ze geven aan dat het nodig is om smaken of voedingen af te wisselen om compleet te voeren. Ze hebben wel een analyse gegeven van Fresco Dry Raw Food Beef, en daaruit blijkt dat er wat weinig magnesium en koper in zit. Dat zou ook kunnen gelden voor deze voeding. Magnesium is lastig, omdat dit weinig in vlees zit en vooral in bot, en in de voedingen lijkt weinig bot te zitten. Aangezien de voedingen ongeveer dezelfde ingredienten hebben, maar dan van verschillende diersoorten, denk ik dat de waardes voor alle voedingen in grote lijnen gelijk zullen zijn, maar Fresco geeft zelf ook aan dat afwisseling belangrijk is.

Is Fresco Dry Raw Food echt rauw?
De voeding is verhit op minimaal 90°C, zegt de fabrikant, omdat dit verplicht is voor droogvoer in de Europese Unie. Maar het meeste drogen gebeurt op veel lagere temperaturen. Ik heb geleerd dat de meeste eiwitten denatureren rond de 42°C en vind het dus opmerkelijk dat de voeding toch rauw wordt genoemd. De fabrikant zegt hierover: “I think we have stabilized a process where no or minimum denaturation is accuring.”

Luchtgedroogd
Fresco is dus luchtgedroogd, en heeft minder verhitting ondergaan dan normale hondenbrokken. De voordelen van luchtgedroogde voeding zijn dat er gebruik wordt gemaakt van verse ingredienten, terwijl brokken helemaal of grotendeels bestaan uit gedroogde ingredienten die door verhitting en toevoeging van conserveringsmiddelen minder gezond zijn. Het droogproces zorgt ervoor dat meer voedingsstoffen worden behouden en er minder schadelijke stoffen ontstaan dan het extrudatie of persproces van gewone brokken.

Geschikt voor pups?
Nee, ik durf het niet aan te raden voor pups. Het calcium- en fosforgehalte is onbekend, en hiervan is het erg belangrijk dat er genoeg en niet teveel van inzit. De gehaltes van Dry Raw Food Beef zijn wel bekend, en daarvan bleek het fosforgehalte te laag voor pups. Ook zit daar net als voor volwassen honden te weinig koper in, uitgaande van de waardes die op de website van Fresco staan.

Geschikt als eliminatiedieet
Omdat Fresco Horse erg puur is qua samenstelling, is deze brok goed geschikt als eliminatiedieet. Er zit alleen paard in als eiwitbron en geen zetmeelbron. Houdt er wel rekening mee dat er zalmolie inzit.

Teveel eiwit?
Doordat het voornamelijk uit vlees bestaat en gedroogd is, is het erg rijk aan eiwit. Het vele gedroogde eiwit wordt mogelijk door sommige honden niet goed verteerd, wat dan leidt tot een verstoorde darmflora en slechte ontlasting. Doordat het eiwit minder verhit is dan in brokken, zou het minder snel problemen moeten geven dan eenzelfde hoog gehalte in brokken. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen, zodat het duidelijk of de meeste honden hier goed op reageren qua eiwitgehalte.

Pro’s

 • Luchtgedroogd, het heeft minder lang hoge temperaturen ondergaan dan een gewone hondenbrok
 • Goede eiwitkwaliteit: de brok bestaat voornamelijk uit vlees dat rauw zijn toegevoegd voordat het gedroogd werd
 • Het is een pure voeding, er is niets aan toegevoegd dat niet door de natuur is gemaakt
 • Er zitten gezonde ingrediënten in die allemaal een nutritionele functie hebben. (Ook de zonnebloemolie,in alleen rund zit erg weinig omega 6 en dat is een essentiële voedingsstof)

Cons

 • Er zit waarschijnlijk wat te weinig magnesium en koper in
 • De hoeveelheid calcium en fosfor is onbekend, maar er zit wel bot in waardoor er in ieder geval voor volwassen honden genoeg van zal inzitten.
 • Er zit met 6% veel paardennier in. Paardennier kan zeer veel cadmium bevatten. (Bron: Dietary exposure to cadmium in the Netherlands, 2015)
 • Doordat er niets aan toegevoegd is, is de brok niet goed houdbaar. Er zitten bijvoorbeeld geen extra antioxidanten in, waardoor de vetten snel gaan oxideren. Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert.

Bewaren
Omdat er geen antioxidanten zijn toegevoegd en wel oliën die snel oxideren, raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren

Vier sterren
Ik geef Fresco Horse vier sterren, omdat het een heel pure voeding is en alle ingredienten voor een compleet menu er inzitten. Maar met de nadelen dat er een onbekende paardennier inzit en waarschijnlijk wat weinig magnesium en mogelijk te weinig koper en selenium, daarom zijn mijn vier sterren wel op voorwaarde dat het

– tijdelijk gevoerd wordt, bijvoorbeeld maximaal vijf weken als hoofdvoeding
– als aanvulling op een compleet menu gebruikt wordt, bijvoorbeeld 40% van het menu of minder
– afgewisseld wordt met andere voedingen en aangevuld wordt met een magnesiumsupplement (bisglycinaat of malaat)

 

Verkoop informatie:

Fresco Paard is verkrijgbaar in zakken van
1 kg voor €16,99
2,5 kg voor €39,99 (€16/kg)
5 kg voor €73,99 (€14,80/kg)
10 kg voor €124,99 (€12,50/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
luchtgedroogd, adult, bij allergie, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking paard anders visolie, vers vlees visolie www.frescodogfoods.com/

7 Comments

 1. Joes

  Hoi!

  We zijn voor onze (gevoelige) medium Labradoodle van 2,5 jaar op zoek naar een geschikte brok met als eiwitbron Paard. We willen dit combineren met blikvoer van Riverwood Horse, waar hij nu 4x per dag een half blik van krijgt. Graag zouden we de twee middelste maaltijden vervangen voor een brokken maaltijd. Hiervoor heeft hij ruim een jaar Trovet Horse brokken i.c.m. blik gegeten, maar hij leek de aardappel niet goed meer te kunnen verdragen, vandaar dat we nu op zoek zijn naar een brok zonder aardappel. Op de blikken van Riverwood gaat het nu goed, maar dit is met in totaal 2 blikken per dag erg aan de prijs en niet zo praktisch (gekoeld) mee te nemen tijdens dagjes weg en vakanties.

  Nu kwam ik voor brokken (paard zonder aardappel) op de volgende opties:
  1. FRESCO Dry Raw Food Horse;
  2. SELECT GOLD Sensitive Adult Medium Paard, Tapioca;
  3. WOLFSBLUT Wide Plain;
  4. MAC’s Monoprotein Paard.

  Waarbij het genoemde voer van Fresco en Select gold niet in NL verkrijgbaar lijken te zijn (wel via Belgie/Duitsland). Waar zou jouw voorkeur naar uit gaan qua (samenstelling) brok (i.c.m. blikvoer) op basis van bovenstaande? Evt. rijden we hiervoor graag de grens over. Alvast heel hartelijk dank voor het meedenken!

  1. Voerwijzer Meike

   Mijn eerste gedachte: je kunt ook een andere eiwitbron proberen. Als je jarenlang alleen paars gaat voeren, vergroot je de kans dat hier een intolerantie voor ontwikkeld wordt.

   Ik ken alle samenstellingen van de voedingen die je noemt niet uit mijn hoofd, dus ik kan je zo geen kant en klaar advies geven. Had je dit artikel al gevonden? https://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen. Hier mijn beoordeling van Wolfsblut Wide Plain: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/wolfsblut-wide-plain.

   Qua combineren met blik maakt het niet uit wat je voert. Er zijn geen merken of soorten voeding die beter of slechter met blikvoer te combineren zijn.

   1. Joes

    Beste Meike, dank voor je reactie. We willen inderdaad heel graag (combineren met) een andere eiwitbron, maar omdat hij nu in de startende piek van zijn (herfst)omgevingsallergie zit, willen we dat nog even uitstellen om niet te veel tegelijk te veranderen (omdat het dan lastiger te achterhalen is of hij wellicht reageert op de nieuwe eiwitbron). Is er een specifieke eiwitbron die je naast/ter vervanging van paard (voor na z’n allergiepiek) zou aanbevelen?
    Dank voor het linkje naar je heldere artikel, toch vind ik het moeilijk op basis van de ingrediëntenlijsten het zelf te kunnen beoordelen. Ik heb wel alle info van de verschillende brokken op een rijtje gezet. Ziet hier iets tussen wat je zou afraden of juist aanbevelen? Wederom dank! 🙂

    1. Fresco dry raw food horse

    Samenstelling
    35% paardenvlees, 10% paardenhart, 10% wortel, 9% paardenmaag, 8% fijngemalen paardenborstbeen, 6% paardennieren, 3% gevriesdroogde paardenlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier.

    Analytische bestanddelen
    Eiwit 45%; ruwe olien en vetten 19%; Vocht 8%; Ruwe as 6%; Ruwe vezels 1,5%

    Additieven
    ?

    2. Select gold medium adult

    Samenstelling
    tapiocameel (34%), paardeneiwit (16%), erwtenvlokken (16%), erwteneiwit (16%), zonnebloemolie (7%), gemelasseerde bietenpulp (ontsuikerd, 4%), koolzaadolie (2%), leverhydrolysaat, lijnzaad (1,5%), zeezout, wortels (0,5%), gist (geëxtraheerd, 0,2% = 0,05% bèta-glucanen en 0,036% mannan-oligosachariden), witlofpoeder (0,15% = 0,1% inuline), zeewier (0,05%), yucca schidigera (0,05%), anijs (0,025%), karwij (0,025%)

    Analytische bestanddelen
    Eiwit 22%, vetgehalte 13%, ruwe as 8%, ruwe celstof 2,5%, calcium 1,90%, fosfor 1,10%, omega 3-vetzuren 0,5%, omega 6-vetzuren 3,5%

    Additieven
    Vitamine A 10.000 IE, vitamine D3 1000 IE, vitamine E 200 mg, vitamine C (ascorbylmonofosfaat) 100 mg, koper (koper(II)sulfaat, pentahydraat) 13 mg, ijzer (ijzer(II)sulfaat, monohydraat) 130 mg, jodium (calciumjodaat), watervrij) 1,5 mg, mangaan

    3. Wolfsblut Wide Plain:

    Samenstelling
    Paard 51% (waarvan vers paardenvlees 26%, gedroogd paardenvlees 17%, paardenvet 8%), zoete aardappelen 28%, pompoen, pastinaak, kikkererwten, erwteneiwit, mineralen, venkel, aardpeer, lijnzaad, tomaten, tijm, marjolein , oregano, peterselie 0,1%, salie 0,1%, bramen, frambozen, bosbessen 0,1%, zwarte bessen, vlierbessen, appelbessen 0,1%, brandnetel, meidoorn 0,05%, paardenbloem, ginseng, mannan-oligosacchariden (prebiotische MOS), fructo-oligosacchariden (prebiotische FOS), yucca schidigera-extract.

    Analytische bestanddelen
    Ruw eiwit 26%, ruw vet 16%, ruwe as 9,5%, ruwe celstof 3,5%.

    Additieven
    Nutritionele toevoegingsmiddelen: vitamine A (als retinylacetaat) 21.871 IE, vitamine D3 (als cholecalciferol) 1.471 IE, vitamine E (als all-rac-alfa-tocoferylacetaat) 710 mg. Sporenelementen: IJzer (als ferrosulfaat, monohydraat en ijzer(II) aminozuurchelaat, hydraat) 95 mg, zink (als zinksulfaat, monohydraat en aminozuur zinkchelaat, hydraat) 150 mg, mangaan (als mangaansulfaat, monohydraat) 36 mg, koper (als kopersulfaat, pentahydraat en aminozuur koperchelaat, hydraat) 15 mg, jodium (als calciumjodaat, watervrij) 0,96 mg, selenium (als natriumseleniet) 0,15 mg. Aminozuren: Taurine 1.000 mg, DL-Methionine 2.126 mg, L-Carnitine 82 mg.

    4. MAC’s Mono Paard

    Samenstelling
    Paard: 36% paard (bestaande uit 23% vers paardenvlees, 13% paardenvlees gedroogd en gemalen), 24% erwten, 23% zoete aardappel*, 9,5% raapzaadolie, 5% bietenpulp (ontsuikerd), 1% lijnzaad, 0,4% fructooligosacchariden (FOS), 0,2% natriumchloride, 0,12% groenlipmosselpoeder, 0,1% yucca schidigera, 0,1% mannan-oligosaccariden (MOS), (*gedroogd).

    Analytische bestanddelen
    Ruw eiwit 22%, ruw vet 16%, ruwe as 9,9%, ruwe celstof 3,5%, vochtigheid 9,0%, calcium 1,35%, fosfor 1,0%, Omega 6 2,5%.

    Additieven
    Vitamine A: 20.000 I.U., vitamine D3: 1.500 I.U., vitamine E: 200 I.U., koper 6 mg, mangaan 7,5mg, 0,328 mg, zink 75mg, jodium 1,9mg.

    1. Voerwijzer Meike

     Ik heb helaas niet de tijd om uit te zoeken wat het beste bij je hond past. Als je goed voedingsadvies wil, kun je een consult afnemen bij een (orthomoleculair) voedingsdeskundige voor honden. Die neemt de tijd om de hele situatie te analyseren en daar het beste voer bij te zoeken.

 2. Timothy

  Hoi!

  Ik ben voor mijn 12 maanden oude chi nieuwe brokken aan het zoeken ivm een voedselallergie. Ik ben op zoek naar goede brokken op basis van paardenvlees (of hert, konijn of vis). En vond de paardenbrokken van FRESCO.

  Ik wou eerst zelf gaan koken (vlees, groente) maar ik ben bang dat ik dan niet genoeg voedingsstoffen voer aangezien ik het vlees wel wil koken en niet compleet rauw wil geven. Dus dan worden het toch brokken.

  Hier staat dat de brokken tijdelijk gevoerd zouden moeten worden en niet compleet zijn maar sinds kort staat op de site van FRESCO dat de brokken compleet voer zijn. https://www.fresco.dog/nl/gedroogde-barf/horse/2187/dry-raw-food-complete-plus-horse

  Ik zie echter geen verandering in de samenstelling van de brok sinds toen. Ook zeggen ze dat de brokken 3 maanden houdbaar zijn na opening wat volgensmij niet klopt; maar toch wil ik de brokken graag proberen.

  Wat raad u mij aan? Als het voer bevalt wil ik het op langer termijn proberen, moet ik vitamine/mineralen bijvoeden? Of heeft u een ander advies qua brok?

  Als deze niet bevallen ga ik toch echt de Ziwi Peak Dog Air-Dried Venison proberen, ik vind ze echt te duur maar dat moet dan maar. Helaas

  Groetjes Timothy

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter