Fresco dry raw food Lam


Laatst bijgewerkt: 25 november, 2023

Ingredienten

37% mager lam vlees, 15,4 lamvlees (totaal 52,4% speirvlees), 10% lampens, 8% lam borstbeen, 3% lamlever, 10% wortel, 4% appel, 4% peren, 3% rode biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottel, 0,4% algenkalk, 0,1% algen

Alle ingrediënten behalve het zeewier (gedroogd), rozenbottel (gedroogd) en de lever (gevriesdroogd) zijn vers toegevoegd en daarna gedroogd. Dit is dus geen krokante brok zoals je gewend bent.

Er is niets synthetisch aan de brok toegevoegd, geen vitamines en mineralen en geen antioxidanten

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
45% 26% 14.5% 5% 1.5% 8% % % 4100 % % 45%

Beoordeling:

Fresco Dry Raw Food Lamb vind ik een heel bijzondere droogvoeding, omdat het een hele pure voeding is. Er zijn alleen ingredienten gebruikt met nutritionele waarde en geen opvulling met bijvoorbeeld graan of aardappel en er zijn geen synthetische stoffen aan toegevoegd, ook geen vitamines en mineralen. Het is luchtgedroogd en heeft veel minder verhitting ondergaan dan gewone hondenbrokken.

Is Fresco Dry Raw Food Compleet?
Er zijn geen vitamines en mineralen toegevoegd aan Fresco Dry Raw Food, maar is het dan wel compleet? Ik vroeg het de fabrikant, en die geeft geen analyse van deze voeding omdat de waardes nogal varieren. Ze geven aan dat het nodig is om smaken of voedingen af te wisselen om compleet te voeren. Ze hebben wel een analyse gegeven van Fresco Dry Raw Food Beef, en daaruit blijkt dat er wat weinig magnesium en koper  inzit. Aangezien de voedingen ongeveer dezelfde ingrediënten hebben, maar dan van verschillende diersoorten, denk ik dat de waardes voor alle voedingen ongeveer gelijk zullen zijn. Als er te weinig koper in Fresco dry raw food Beef zit, dan zit er ook te weinig koper in Fresco dry raw food Lamb, omdat 3% lever de koperlecerancier is en er zit ongeveer evenveel koper in lamslever als in runderlever. Magnesium is lastig, omdat dit weinig in vlees zit en vooral in bot, en in de voedingen lijkt weinig bot te zitten.

Is Fresco Dry Raw Food echt rauw?
De voeding is verhit op minimaal 90°C, zegt de fabrikant, omdat dit verplicht is voor droogvoer in de Europese Unie. Maar het meeste drogen gebeurt op veel lagere temperaturen. Ik heb geleerd dat de meeste eiwitten denatureren rond de 42°C en vind het dus opmerkelijk dat de voeding toch rauw wordt genoemd. De fabrikant zegt hierover: “I think we have stabilized a process where no or minimum denaturation is accuring.”

Luchtgedroogd
Fresco is dus luchtgedroogd, en heeft minder verhitting ondergaan dan normale hondenbrokken. De voordelen van luchtgedroogde voeding zijn dat er gebruik wordt gemaakt van verse ingredienten, terwijl brokken helemaal of grotendeels bestaan uit gedroogde ingredienten die door verhitting en toevoeging van conserveringsmiddelen minder gezond zijn. Het droogproces zorgt ervoor dat meer voedingsstoffen worden behouden en er minder schadelijke stoffen ontstaan dan het extrudatie of persproces van gewone brokken.

Geschikt voor pups?
Nee, ik durf het niet aan te raden voor pups. Het calcium- en fosforgehalte is onbekend, en hiervan is het erg belangrijk dat er genoeg en niet teveel van inzit. De gehaltes van Dry Raw Food Beef zijn wel bekend, en daarvan bleek het fosforgehalte te laag voor pups. Ook zit daar net als voor volwassen honden te weinig koper in, uitgaande van de waardes die op de website van Fresco staan.

Teveel eiwit?
Doordat het voornamelijk uit vlees bestaat en gedroogd is, is het erg rijk aan eiwit. Het vele gedroogde eiwit wordt mogelijk door sommige honden niet goed verteerd, wat dan leidt tot een verstoorde darmflora en slechte ontlasting. Doordat het eiwit minder verhit is dan in brokken, zou het minder snel problemen moeten geven dan eenzelfde hoog gehalte in brokken. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen, zodat het duidelijk of de meeste honden hier goed op reageren qua eiwitgehalte.

Pro’s

  • Luchtgedroogd, het heeft minder lang hoge temperaturen ondergaan dan een gewone hondenbrok
  • Goede eiwitkwaliteit: de brok bestaat voornamelijk uit vlees dat rauw zijn toegevoegd voordat het gedroogd werd
  • Het is een pure voeding, er is niets aan toegevoegd dat niet door de natuur is gemaakt
  • Er zitten gezonde ingrediënten in die allemaal een nutritionele functie hebben. (Ook de zonnebloemolie,in alleen rund zit erg weinig omega 6 en dat is een essentiële voedingsstof)

Cons

  • Er zit waarschijnlijk wat te weinig magnesium en koper in
  • Doordat er niets aan toegevoegd is, is de brok niet goed houdbaar. Er zitten bijvoorbeeld geen extra antioxidanten in, waardoor de vetten snel gaan oxideren. Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert.

Bewaren
Omdat er geen antioxidanten zijn toegevoegd en wel oliën die snel oxideren, raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren

Vijf sterren
Ik geef Fresco Lam vijf sterren, omdat het een heel pure voeding is en de voedingswaardes van alle essentiële vitamines en mineralen geanalyseerd zijn. Er zit wel wat weinig magnesium in en mogelijk te weinig koper daarom zijn mijn vijf sterren wel op voorwaarde dat het

– tijdelijk gevoerd wordt, bijvoorbeeld maximaal zes weken als hoofdvoeding
– of als aanvulling op een compleet menu gebruikt wordt, bijvoorbeeld 50% van het menu of minder
– afgewisseld wordt met andere voedingen en aangevuld wordt met een magnesiumsupplement (bisglycinaat of malaat), 400 mg magnesium per kg voer

Verkoop informatie:

Fresco Dry Food Lamb is verkrijgbaar in zakken van
1 kg voor €19,90
2,5 kg voor €39,99 (€16/kg)
5 kg voor €73,99 (€14,80/kg)
10 kg voor €139,99 (€14/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
luchtgedroogd, adult, bij allergie, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking lam/schaap reguliere veehouderij visolie, vers vlees visolie www.frescodogfoods.com

Eén reactie

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter