Orijen Tundra

Ingredienten

Verse geit (5%), vers hert (5%), vers wild zwijn (5%), verse riddervis (5%), verse eend (5%), verse lever van wild zwijn (5%), verse eendenlever (5%), vers schaap (4%),  verse regenboogforel (4%), verse nieren van wild zwijn (4%), gedroogde makreel (4%), verse pilchard (4%), gedroogd lam (4%), gedroogd schaap (4%),  gedroogde kabelajuw (4%), gedroogde witvis (4%), gedroogde haring (4%), rode linzen, groene linzen, kikkererwten, gele erwten, groene erwten, eendenvet (2%), alfalfa, zeewier, pompoen, squash, kabeljauwlever (1,5%), geitenpens (1,5%), geitenlever (1,5%), schapenpens (1,5%) schapenlever (1,5%), hertenlever (1,5%) wortelen, spinazie, appels, peren, veenbessen, gevriesdroogde lever, jeneverbessen, rozenbottels, paardenbloemwortel, vlier, goudsbloem, cichoreiwortel.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
38% 18% 20% 9% 5% 10% 2% 1.4% 3860 2.5% 1% 0.35% 0.2% 600mg/kg 800mg/kg 35%

Beoordeling:

Orijen Tundra vind ik een goede samenstelling hebben. Het bevat voor een groot deel vers toegevoegde vleesproducten van bijzondere diersoorten en diverse vissoorten.  Als koolhydraatbron zitten er verschillende peulvruchtsoorten in. In het laagje om de brok, wat er na de extrusie omheen wordt gespoten, zit gevriesdroogde lever als natuurlijke smaakmaker.

Bijzonder is dat er alleen zink (in goed bruikbare vorm) en een probioticum aan toegevoegd is. Het is voor een brok dus erg puur van samenstelling, dit is de brok met de minste toevoegingen die in Nederland verkrijgbaar is.

Geschikt voor pups?
Ik raad deze brok niet aan voor pups, door het wat hogere calciumgehalte.

Pro’s

 • Hoog gehalte kwalitatieve eiwitten, uit een groot gedeelte vers toegevoegd vlees
 • alleen zink als toevoegingen, verder geheel vrij van toevoegingen
 • Genoeg goede omega 3 vetzuren
 • Bevat probiotica (hoe werkzaam dit is na verhitting is onbekend, maar ook dode probiotica kan positieve gezondheidseigenschappen hebben)

Con’s

 • Door het vrij hoge eiwitgehalte niet geschikt voor iedere hond. Blijft de ontlasting te dun op deze brok? Dan kan dit komen doordat het eiwitgehalte te hoog is voor jouw hond.
 • Het calciumgehalte vind ik aan de hoge kant. Dit geeft aan dat er vrij veel bot inzit en het eiwit in bot is van lagere kwaliteit dan eiwit uit vlees en organen.

Kan beter

Zoals veel andere hondenbrokken bevat Orijen Tundra visolie. Visolie is een goede bron van omega 3 vetzuren, maar het heeft als nadeel dat het snel oxideert bij aanraking met hitte, zuurstof of licht. Om deze reden is het niet de meest optimale omega 3-bron in brokken. Het is beter dan te weinig omega 3-vetzuren of lijnzaad(olie) als omega 3-bron, maar idealer zou zijn om krillolie of algen te gebruiken. Ik vermoed dat Orijen deze verandering ook gaat doorvoeren, bij enkele brokken van Orijen is dit al gebeurd. 

Verkoop informatie:

340 gr voor €6,95
2 kg voor €29,95 (€14,98/kg)
6 kg voor €69,95 (€11,66/kg)
11,4 kg voor €104,95 (€9,21/kg)

Online bestellen
Orijen kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Orijen hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten vis, lam/schaap, hert, eend, geit, wild zwijn wild, vrije uitloop, scharrelvlees probiotica, prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten visolie www.orijen.ca

19 Comments

 1. Bertwin Pas

  Goedendag Meike,

  Heb een vraag over Orijen Tundra voer. Wij voeren nu Orijen Six Fish. Dit ivm met een allergie ( vermoedelijk rund of kip ) .

  Het gaat nu goed met de Six Fish variant.

  Maar om toch eens te wisselen van samenstelling (hoorde dat honden daar baat bij hebben) dacht ik aan de nieuwe Tundra van Orijen.

  Zou deze geschikt zijn voor onze labrador van 4?

  Wat is nu precies het verschil tussen Orijen en Acana? Dan alleen de prijs?

  Sorry zijn toch 2 vragen geworden 😉

  Hartelijke groet,

  Bertwin Pas

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Bertwin, het verschil tussen Orijen en Acana is dat Orijen meer vlees bevat. Orijen Tundra bevat geen rund of kip en zou wat dat betreft geschikt zijn, maar het is wel een risico voor honden met allergie. Het risico is namelijk dat als je hond hier een allergie op gaat ontwikkelen, je niet weet voor welke van de diersoorten de allergie is en je dus veel diersoorten moet gaan vermijden. Ik zou kiezen voor een brok met minder diersoorten.

 2. Gitte

  Dankzij jou site al heel veel gelezen over voer.
  Ondertussen geef ik ‘ s avonds vers ( Tammenga en Carnibest) en ’s morgens brok.
  Mijn hond is 1,5 en erg actief. ( jachthond)
  Ik krijg haar niet dikker. Ik voer brok van Hubertus Performance, maar ik heb vandaag Tundra besteld om het uit te proberen of ze goed reageert op de hoeveelheid eiwit. Ik hoop dat ze wat meer massa gaat krijgen door deze brok.
  het probleem met mijn hond is, als ze vind dat ze genoeg heeft stopt ze met eten, zowel vers als brok.
  Ze zou eigenlijk meer moeten eten, vandaar mijn keuze om een brok met meer eiwit en vet. ik hoop dat het een verstandige keuze is.

  Is 1,5 oud genoeg voor de hoeveelheid calcium?

   1. Gitte Hoefman

    Hoi Maaike,

    Ondertussen 6 maanden verder.
    Ik ben zeer tevreden over Oreijn. Ik heb Tundra gegeven, die vond ze heerlijk.
    Helaas daarna tijdelijk niet verkrijgbaar, ik heb toen Oreijn Fish gekocht.
    Ook deze ging er goed in. Daarna Oreijn Red. Ook geen problemen.
    Nu ga ik weer Tundra bestellen omdat hij weer leverbaar is.
    Ik moet zeggen: wat een fijn merk brok.
    Mijn hond ziet er prachtig uit. Na een half jaar is de bespiering mooi en ze is voller geworden. het is geen mager ding meer. Ze eet het heel goed. Ze eet zelfs haar bakje altijd leeg. In combinatie met ’s morgens Oreijn brok en ’s avonds Tammenga heb ik gevonden wat het beste is voor mijn hond.
    De afwisseling in smaken Oreijn brokken gaat zonder problemen. Haar ontlasting is mooi stevig, haar vacht glanst als een spiegel en ze heeft energie.
    Blije hond, blije baas.

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Tom,

   De hoeveelheid B-vitamines en magnesium in Orijen Tundra:

   Thiamine (B1) 24.0 mg/kg
   Riboflavin (B2) 30.0 mg/kg
   Pan. Acid (B5) 45.0 mg/kg
   Niacin (B3) 290 mg/kg
   Pyridoxine (B6) 28.0 mg/kg
   Folic Acid 3.25 mg/kg
   Vitamin B12 0.20 mg/kg
   Choline 2,300 mg/kg
   0,13% magnesium
   (bron: https://www.orijen.ca/foods/dog-food/dry-dog-food/tundra/)

   De hoeveelheid B-vitamines en magnesium in Orijen Senior:
   Thiamine (B1) 27.0 mg/kg
   Riboflavin (B2) 27.0 mg/kg
   Pan. Acid (B5) 38.0 mg/kg
   Niacin (B3) 225 mg/kg
   Pyridoxine (B6) 23.0 mg/kg
   Folic Acid 3.60 mg/kg
   Vitamin B12 0.30 mg/kg
   Choline 2,000 mg/kg
   0,13% magnesium
   (bron: https://www.orijen.ca/foods/dog-food/dry-dog-food/senior-dog/)

   De grootste verschillen zijn dat Orijen Senior iets minder vlees en vet bevat, en het vlees is van iets betere kwaliteit. Verder bevat het ook meer vezels (niet ideaal en niet nodig als de ontlasting van je hond prima is op minder vezels) en meer glucosamine en chondroitine (wat fijn kan zijn bij gewrichtsproblemen, maar ook makkelijk zelf te suppleren is)

 3. Chantal

  Hallo Meike,

  Momenteel voer ik Orijen Tundra, ik ben daar vorig jaar op overgestapt na kvv (diverse redenen). Ik ben erg tevreden over deze brokken en heb ze gekozen naar aanleiding van je goede recensie.

  Echter is het nu zo dat hij enorm afvalt op Orijen Tundra. Een zak van 11,4 kg waar ik normaal een kleine maand mee doe, is nu binnen 2 weken opgegaan in verband met bijvoeren. Zijn bloed (schildklier, suikerziekte, ontstekingswaarden enz) is gecheckt maar alle waardes waren goed. De dierenarts adviseert nu een sportbrok maar omdat veel van deze sportbrokken granen en vleesmeel bevatten, ben ik er een beetje huiverig voor.

  In vergelijking met andere merken zie ik dat Orijen Tundra ook al redelijk hoog in vet/eiwit zit. Is het aan te raden om naast een normale dagelijkse portie Orijen Tundra ook natvoer of weer kvv te gaan voeren, zodat hij aan kan komen? Of kan ik beter overstappen op 1 andere brok en daar meer van geven? Wat zou je aanraden? Ik wil dat zijn eten qua vet/eiwit in balans blijft.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Chantal

  1. Thineke Dieterman

   Hallo Chantal, Dit is iets wat ik weleens meemaak met een van onze Border Collies. Onze reu bijv. blijft niet op gewicht als ik hem de normale hoeveelheid brokken geef. En meer brokken geven werkt niet, omdat dan de ontlasting te dun wordt. Dus geef ik zo’n hond ’s avonds als extra KVV erbij. Dit werkt heel goed. Misschien een idee voor jouw hond?
   Groetjes, Thineke

 4. Nicole

  Hallo. Wij hebben Orijen Tundra van onze Fokker meegekregen. Onze 8 wkn oude American Pocket Bully kreeg dit daar ook. Nu lees ik dat het calciumgehalte te hoog is. Ik heb juist een goed gevoel bij de brok. Chase schrokt niet, heeft goede ontlasting en lijkt echt voldaan na het eten. Graag advies 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Ik weet niet hoe groot het risico op groeipijn en andere skeletproblemen is bij een American Pocket Bully. Voert de fokker dit al lang aan pups, als enige voer, zonder problemen? Je kunt het risico op groeipijn zelf ook verkleinen door er goed op te letten dat je pup “schraal” blijft en ver van overgewicht blijft. Goede ontlasting en goed eten is natuurlijk een goed teken, maar het zegt niets over de risico’s op skeletproblemen.

 5. svbree

  Hoi Meike, mijn hondje krijgt 40 gram orijen tundra brokken per dag. Ik zou graag zalmolie willen geven omdat dit goed is voor van alles. Krijgt hij dan niet teveel omega 6 binnen? (las dat teveel omega 6 onstekingen veroorzaakt) en heb je een tip voor de beste zalm/vis olie? Alvast bedankt! Groetjes, Stacy

  1. Voerwijzer Meike

   Je hond zal niet teveel omega 6-vetzuren binnenkrijgen als je visolie gaat geven, want er zitten vootal omeg 3-vetzuren in visolie. Als je de brok niet te lang bewaard na openen (bijvoorbeeld maximaal 2 weken), zit er waarschijnlijk genoeg kwalitatieve omega 3-vetzuren in de brokken en is het niet nodig om nog meer te geven. Mijn favoriete merken voor visolie zijn Eskimo em Minami.

Geef een antwoord