Tammenga

Datum: 13 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 30 april, 2022

 

Analse, samenstelling en prijzen Tammenga
  Ingrediënten €/kg
Vleesmix Compleet Rund, lam, paard, geit en kip in evenredige hoeveelheden €5,09
Puppymix Compleet Rund, lam, paard, geit, kip. Extra fijn gemalen €4,45
Vleesmix Geit 100% geit €5,59
Vleesmix Paard 100% paard €6,19
Vleesmix Kip 100% kip: kippenvlees, hart, lever, maag en kipbot €4,39
Vleesmix Kalkoen Compleet Kalkoen, rund en lam €4,39
Vleesmix Eend Compleet Eend, rund en lam €4,39
Vleesmix
Lam/rund/kip
Lam, rund en kip €4,39
Hert/lam 70%hert, 30% lam €5,59
Vleesmix Rund 100% rund €4,49
Vleesmix konijn en geit 60% konijn, 40% geit €5,39
Vis/kalkoen/eend 70% vette vis, (zalm) en 20% eendenvlees en 10% kalkoennek €4,43
Vleesmix Geit/rund/kip Geit, rund en kip €4,39
Wildmix Fazant, patrijs, eend, duif, guanaco €5,59

Samenstelling
De vleesmixen van Tammenga bestaan uit:

 • 70% spiervlees: kopvlees, tong, borstlappen, nekvlees etc
 • 15% orgaan: in alle mixen zit hart, lever (2,5%), long en nier
 • 15% gemalen bot: in de mixen met gevogelte zit kippenrug, kalkoenkarkas of eendkarkas en 2-3% nek zonder vel (en zonder schildklier). Er worden geen strotten gebruikt.

Tammenga bevat geen luchtpijpen, slokdarm of strotten. De mixen zonder gevogelte zijn daardoor geschikt voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in de voeding.

Er zijn geen vitamines, groentes of andere plantaardige ingrediënten toegevoegd.

Analyses
De analyse van vleesmix compleet is

Eiwit 16,2%
Vet 16,4%
Ruwe as 1,6%
Vocht 66,8%
Calcium 0,41%
Fosfor 0,218%

Is Tammenga Compleet?
Tammenga noemt enkele mixen compleet, maar officieel mag dit niet comleet heten. Het is namelijk niet met een premix of analyse aangetoont dat er genoeg in zit van alle essentiële voedingsstoffen. Het is waarschijnlijk wel compleet bij afwisseling van diersoorten en aanvulling van vette vis, groenten en eieren.

Verpakking
De kvv van Tammenga is verpakt per

 • 250 gram (alleen vleesmix compleet)
 • 500 gram
 • 1 kilo
 • 1,25 kilo (grootverpakking met 4 blokken van 1,25 kilo). De grootverpakking is verkrijgbaar vanaf €20,20

Tammenga is onder andere verkrijgbaar bij Geusdiervoeding, zij bezorgen aan huis in Zuid Holland.

Tammenga kvv bestellen bij Geus Diervoeding

 

Beoordeling:

Tammenga zou best een prima kvv kunnen zijn. Ik weet niet precies welke organen er in welke mixen zitten en het is jammer dat er geen analyses zijn.

Wat is jouw ervaring met Tammenga kvv?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
afwisselen en zelf aanvullen bot hond www.tammengadiervoeders.nl

22 Comments

 1. Q

  Ik heb van Tammenga de analyses ontvangen
  Eend compleet
  Calcium 0,64%
  Fosfor 0,44%
  Ruw eiwit 15,1%
  Ruw vet 14,3%
  Vocht 67,3%

  Klopt het dat deze dan geschikt is voor een groot ras pup ? De andere mixen zijn allemaal te hoog in calcium/fosfor verhouding, of het % calcium is te hoog

  1. Voerwijzer Meike

   Ja deze analyse ziet er goed uit, en als de analyse klopt zijn de hoeveelheden calcium en fosfor inderdaad goed. Ik weet niet hoe het met de andere mixen is, ik heb daar nooit analyses van gezien. Houd er wel rekening mee dat alleen Eend Compleet geen compleet menu is. Voedingen met maar één diersoort en zonder toevoegingen, kunnen niet compleet zijn.

 2. Thalia

  Ff een vraagje . Ik zie dat er bij calcium staat 0.45%
  Is dat niet te veel? En voor een pup al helemaal?
  Ik las ook op deze site bij het kopje calcium dat pups tot 14 week 0.7% maximaal mogen hebben en volwassen honden 1.2% max.

  Dus ik snap het ff niet meer.
  Wat kan ik nou het beste halen voor een pup van 10 week?

  Is puppymix compleet van tamminga voldoende?

 3. Chrissie Tobi

  Hoi Meike ,

  ik ben even aan het uitpluizen voor de Shih Tzu van mijn moeder hoe het precies zit met nekken en strotten in kvv en of er dan nog wel voldoende soorten overblijven om te geven .

  ik kwam bovenstaande tegen ; ” in de mixen met gevogelte zit 2-3% nek zonder vel (en zonder schildklier). Er worden geen strotten gebruikt.

  Tammenga bevat geen luchtpijpen, slokdarm of strotten. De mixen zonder gevogelte zijn daardoor geschikt voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in de voeding.”

  Kun je me uitleggen waarom de soorten met gevogelte niet geschikt zijn voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in voeding ? Omdat zij aangeven nek zonder schildklier te verwerken in de varianten met gevogelte ?

  Alvast bedankt voor je tijd

  groetjes Chrissie en Tobi

  1. Voerwijzer Meike

   Is de Shih Tzu van je moeder gevoelig voor schildklierhormonen in de voeding? De meeste honden hebben er namelijk geen problemen mee, dus standaard hoef je hier niet echt rekening mee te houden. (Alhoewel ik niet aanraad om elke dag voeding te geven waar veel schildklierhormonen inzitten) In nekken van zoogdieren zit vaak wat extra schildklierhormoon, ook als de schildklier er niet meer aan zit, omdat de schildklier er vlakbij zat. Voor nekken van gevolgelte zou dit ook kunnen gelden, alhoewel volgens mij de schildklier bij gevogelte niet bij de nek zit en ik denk eigenlijk dat nekken geen probleem zijn. Ook in de literatuur zijn alleen probleemgevallen op rund genoemd en niet op gevogelte.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat weet ik niet, er is geen analyse van gemaakt dus het is mij onduidelijk hoeveel bot er in zit. Er zit geen vis in, dus wat dat betreft is het sowieso niet compleet, maar dat kun je zelf aanvullen. Als het klopt dat er hart, lever (2,5%), long en nier in zit, is het qua organen redelijk compleet, al zou ik voor pups liever 5% lever zien, lever is een belangrijke bron voor meerdere essentiële voedingsstoffen en met 2,5% lever heb je al snel te weinig van sommige voedingsstoffen. Kortom, ik raad het niet aan als complete voeding voor pups.

  1. E.M. v. Zwieten

   vraag me af of ik Tammenga met een gerust hart aan een pup van groot ras kan geven als ik naar de verhouding ca/fosfor kijk en ook de hoeveelheid?? De officiele cijfers van wat het bij een pup zou moeten zijn wijken wel af van deze cijfers m.n. de verhouding

   1. Voerwijzer Meike

    Ik heb maar van één mix de analyse, en die is op basis van die analyse niet geschikt voor pups omdat het te weinig fosfor en calcium bevat volgens de Fediaf-richtlijnen. Van de andere mixen weet ik de analyse niet.

 4. Leonneke

  Hoi Meike;

  Van mij een vraag over Tammenga en Spykie. Beide diervoeders komen van Tammenga af. Ik voer deze KVV regelmatig aan mijn hond. Wissel deze overigens ook regelmatig af met andere merken. Als ik de informatie hier juist interpreteer, is deze voeding compleet door de diersoorten af te wisselen.
  Volgens een dierenarts (met verstand van voeding) mag deze KVV niet als compleet betiteld worden omdat er geen pre-mix aan toegevoegd is. De totale behoefte aan vitaminen- en mineralen zou niet worden gedekt als er geen pre-mix is toegevoegd. Wat is jou mening daarin ?
  Wat mij vooral bevalt aan deze voeding is dat het geheel niet helemaal fijngemalen is en nog duidelijk de structuren bevat van vlees, organen en botten. 

  Greetz Leonneke

  1. Voerwijzer Meike

   Het klopt dat je niet verzekerd bent dat het compleet is qua voedingsstoffen. Het kan echter wel compleet zijn. Het merk Bandit is de enige die de kvv helemaal heeft laten analyseren op alle nodige voedingsstoffen, Maar ook bij een merk met premix ben je er niet van verzekerd dat het compleet van. Stel ze gebruiken geen kwalitatief spiervlees en de nodige aminozuren die daardoor missen zitten niet in de premix…

   Het is dus zonder analyse nooit met zekerheid te zeggen of het echt compleet is. Maar als een merk goed spiervlees gebruikt, alle nodige organen in de juiste verhoudingen, en genoeg bot, dan is het bij afwisseling van diersoorten zo goed als compleet. Je kunt dan nog groenten, noten en ei toevoegen.

Geef een antwoord