Tammenga

Datum: 13 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 25 mei, 2023

 

Analyse en prijzen Tammenga
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Vleesmix Compleet Rund, lam, paard, geit en kip in evenredige hoeveelheden 16,2% 16,4% 0,4% 0,2% €5,60
Puppymix Compleet Rund, lam, paard, geit, kip 16,9% 12,6% 0,85% 0,56% €4,85
Vleesmix Geit 100% geit 15,3% 12,1% 0,78% 0,49% €6,25
Vleesmix Paard 100% paard 14,2% 9,3% 0,53% 0,24% €6,80
Vleesmix Kip 100% kip 14,3% 11,7% 0,58% 0,28% €4,95
Vleesmix Eend Compleet Eend, rund, lam 15,1% 14,3% 0,64% 0,44% €5,-
Vleesmix Rund 100% rund 14,7% 12,3% 0,58% 0,28% €4,90
Vleesmix hert lam Hert, lam 13,2% 10,8% 0,73% 0,42% €6,20
Vleesmix wild Hert, eend, gans, parelhoen 16,1% 12,3% 0,86% 0,47% €6,20
Vleesmix Lam rund kip Lam, rund, kip 16,9% 12,7% 0,79% 0,51% €4,90
Vleesmix kalkoen compleet Compleet Kalkoen, rund, lam 15,3% 13,9% 0,81% 0,5% €5,-
Vleesmix Konijn geit Konijn, geit 15,8% 13,7% 0,83% 0,55% €6,30
Vleesmix Geit rund kip Geit, rund, kip 16,3% 12,4% 0,75% 0,49% €4,95
Vleesmix Vis kalkoen eend Vis, kalkoen, eend 15,8% 15,2% 0,67% 0,41% €5,-
Vleesmix Compleet 6 in 1 Onbekend 16,8% 12,9% 0,76% 0,46%

Samenstelling
De vleesmixen van Tammenga bestaan uit:

 • 70% spiervlees: kopvlees, tong, borstlappen, nekvlees etc
 • 15% orgaan: in alle mixen zit hart, lever (2,5%), long en nier
 • 15% gemalen bot: in de mixen met gevogelte zit kippenrug, kalkoenkarkas of eendkarkas en 2-3% nek zonder vel (en zonder schildklier). Er worden geen strotten gebruikt.

Tammenga bevat geen luchtpijpen, slokdarm of strotten. De mixen zonder gevogelte zijn daardoor geschikt voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in de voeding.

Er zijn geen vitamines, groentes of andere plantaardige ingrediënten toegevoegd.

Is Tammenga Compleet?
Tammenga noemt enkele mixen compleet, maar officieel mag dit niet comleet heten. Het is namelijk niet met een premix of analyse aangetoont dat er genoeg in zit van alle essentiële voedingsstoffen. Het is waarschijnlijk wel compleet bij afwisseling van diersoorten en aanvulling van vette vis, groenten en eieren.

Verpakking
De kvv van Tammenga is verpakt per

 • 250 gram (alleen vleesmix compleet)
 • 500 gram
 • 900 gram (alleen vleesmix vis kalkoen eend)
 • 1 kilo
 • 1,25 kilo (grootverpakking met 4 blokken van 1,25 kilo). De grootverpakking is verkrijgbaar vanaf €20,20

Tammenga is onder andere verkrijgbaar bij Geusdiervoeding, zij bezorgen aan huis in Zuid Holland.

Tammenga kvv bestellen bij Geus Diervoeding

 

Beoordeling:

Als de mixen de juiste organen bevatten in de juiste verhoudingen, lijkt me dit een prima merk.

Wat is jouw ervaring met Tammenga kvv?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
afwisselen en zelf aanvullen bot hond www.tammengadiervoeders.nl

26 Comments

 1. Leia Finnus

  Beste Meike

  Het KVV van Tammenga spreekt mij erg aan, maar het was voor mij niet helemaal duidelijk welk soort organen in de mixen zitten en ook wat de analyses zijn. Ik vond dit ook niet terug op hun website.
  Ik heb hen gevraagd of zij mij hier meer info over kunnen geven over volgende smaken: rund, kip, paard, geit en de samengestelde konijn + geit en hert + lam.
  De reactie van Tammenga volgende heel snel en tamelijk volledig:
  “De orgaanverdeling voor de gevraagde mixen is als volgt:
  Hart 5%
  Lever 3%
  Pens 3% (behalve in de paardmix daar zit 3% paardmaag in)
  Long 2%
  Nieren 2%
  De kipmix bevat kiphart 10%, kiplever 3% en kipmaag, zonder vlies 2%.”
  Verder zijn ook alle analyses uitgevoerd in januari 2023, hiervan bezorgde Wiert Tammenga mij een overzicht in pdf. Ik zal jou dit bezorgen zodat je dit eventueel aan deze pagina kan toevoegen!
  Is het mogelijk om na het zien van de samenstelling en analyses jouw mening nog eens te geven over het merk? Mijn lijkt het echt wel een van de betere om in een rotatie van merken op te nemen. Maar ik zou toch graag nog even horen hoe jij het beoordeelt!

  Alvast bedankt voor jouw reactie en geweldige website
  Groetjes
  Tiffany

 2. Q

  Ik heb van Tammenga de analyses ontvangen
  Eend compleet
  Calcium 0,64%
  Fosfor 0,44%
  Ruw eiwit 15,1%
  Ruw vet 14,3%
  Vocht 67,3%

  Klopt het dat deze dan geschikt is voor een groot ras pup ? De andere mixen zijn allemaal te hoog in calcium/fosfor verhouding, of het % calcium is te hoog

  1. Voerwijzer Meike

   Ja deze analyse ziet er goed uit, en als de analyse klopt zijn de hoeveelheden calcium en fosfor inderdaad goed. Ik weet niet hoe het met de andere mixen is, ik heb daar nooit analyses van gezien. Houd er wel rekening mee dat alleen Eend Compleet geen compleet menu is. Voedingen met maar één diersoort en zonder toevoegingen, kunnen niet compleet zijn.

 3. Thalia

  Ff een vraagje . Ik zie dat er bij calcium staat 0.45%
  Is dat niet te veel? En voor een pup al helemaal?
  Ik las ook op deze site bij het kopje calcium dat pups tot 14 week 0.7% maximaal mogen hebben en volwassen honden 1.2% max.

  Dus ik snap het ff niet meer.
  Wat kan ik nou het beste halen voor een pup van 10 week?

  Is puppymix compleet van tamminga voldoende?

 4. Chrissie Tobi

  Hoi Meike ,

  ik ben even aan het uitpluizen voor de Shih Tzu van mijn moeder hoe het precies zit met nekken en strotten in kvv en of er dan nog wel voldoende soorten overblijven om te geven .

  ik kwam bovenstaande tegen ; ” in de mixen met gevogelte zit 2-3% nek zonder vel (en zonder schildklier). Er worden geen strotten gebruikt.

  Tammenga bevat geen luchtpijpen, slokdarm of strotten. De mixen zonder gevogelte zijn daardoor geschikt voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in de voeding.”

  Kun je me uitleggen waarom de soorten met gevogelte niet geschikt zijn voor honden die gevoelig zijn voor schildklierhormonen in voeding ? Omdat zij aangeven nek zonder schildklier te verwerken in de varianten met gevogelte ?

  Alvast bedankt voor je tijd

  groetjes Chrissie en Tobi

  1. Voerwijzer Meike

   Is de Shih Tzu van je moeder gevoelig voor schildklierhormonen in de voeding? De meeste honden hebben er namelijk geen problemen mee, dus standaard hoef je hier niet echt rekening mee te houden. (Alhoewel ik niet aanraad om elke dag voeding te geven waar veel schildklierhormonen inzitten) In nekken van zoogdieren zit vaak wat extra schildklierhormoon, ook als de schildklier er niet meer aan zit, omdat de schildklier er vlakbij zat. Voor nekken van gevolgelte zou dit ook kunnen gelden, alhoewel volgens mij de schildklier bij gevogelte niet bij de nek zit en ik denk eigenlijk dat nekken geen probleem zijn. Ook in de literatuur zijn alleen probleemgevallen op rund genoemd en niet op gevogelte.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat weet ik niet, er is geen analyse van gemaakt dus het is mij onduidelijk hoeveel bot er in zit. Er zit geen vis in, dus wat dat betreft is het sowieso niet compleet, maar dat kun je zelf aanvullen. Als het klopt dat er hart, lever (2,5%), long en nier in zit, is het qua organen redelijk compleet, al zou ik voor pups liever 5% lever zien, lever is een belangrijke bron voor meerdere essentiële voedingsstoffen en met 2,5% lever heb je al snel te weinig van sommige voedingsstoffen. Kortom, ik raad het niet aan als complete voeding voor pups.

  1. E.M. v. Zwieten

   vraag me af of ik Tammenga met een gerust hart aan een pup van groot ras kan geven als ik naar de verhouding ca/fosfor kijk en ook de hoeveelheid?? De officiele cijfers van wat het bij een pup zou moeten zijn wijken wel af van deze cijfers m.n. de verhouding

   1. Voerwijzer Meike

    Ik heb maar van één mix de analyse, en die is op basis van die analyse niet geschikt voor pups omdat het te weinig fosfor en calcium bevat volgens de Fediaf-richtlijnen. Van de andere mixen weet ik de analyse niet.

 5. Leonneke

  Hoi Meike;

  Van mij een vraag over Tammenga en Spykie. Beide diervoeders komen van Tammenga af. Ik voer deze KVV regelmatig aan mijn hond. Wissel deze overigens ook regelmatig af met andere merken. Als ik de informatie hier juist interpreteer, is deze voeding compleet door de diersoorten af te wisselen.
  Volgens een dierenarts (met verstand van voeding) mag deze KVV niet als compleet betiteld worden omdat er geen pre-mix aan toegevoegd is. De totale behoefte aan vitaminen- en mineralen zou niet worden gedekt als er geen pre-mix is toegevoegd. Wat is jou mening daarin ?
  Wat mij vooral bevalt aan deze voeding is dat het geheel niet helemaal fijngemalen is en nog duidelijk de structuren bevat van vlees, organen en botten. 

  Greetz Leonneke

  1. Voerwijzer Meike

   Het klopt dat je niet verzekerd bent dat het compleet is qua voedingsstoffen. Het kan echter wel compleet zijn. Het merk Bandit is de enige die de kvv helemaal heeft laten analyseren op alle nodige voedingsstoffen, Maar ook bij een merk met premix ben je er niet van verzekerd dat het compleet van. Stel ze gebruiken geen kwalitatief spiervlees en de nodige aminozuren die daardoor missen zitten niet in de premix…

   Het is dus zonder analyse nooit met zekerheid te zeggen of het echt compleet is. Maar als een merk goed spiervlees gebruikt, alle nodige organen in de juiste verhoudingen, en genoeg bot, dan is het bij afwisseling van diersoorten zo goed als compleet. Je kunt dan nog groenten, noten en ei toevoegen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter