Nieuw hondenvoer: Alpha Spirit

Datum: 13 mei, 2015
Laatst bijgewerkt: 13 mei, 2015

Alpha Spirit is een nieuwe brok met een unieke samenstelling en bijzondere bereidingswijze. 

Unieke samenstelling
Deze brok bevat een bijzondere zetmeelbron, namelijk gekiemde peulvruchten. Door de peulvruchten te laten kiemen, zitten er veel minder antinutrienten in en zou een groot deel van het zetmeel omgezet zijn tot minder complexe koolhydraten. Er zitten voor een brok ook niet zoveel koolhydraten in Alpha Spirit, namelijk 21,3% – 28,7%.

Ook de eiwitbron is bijzonder: enkel vers toegevoegd vlees. In bijna alle brokken zit vleesmeel, wat door de intensieve voorbewerking minder bruikbaar is geworden voor het lichaam. In krokante brokken is het nodig om in ieder geval deels vleesmeel of diermeel te gebruiken voor een redelijk vleesgehalte in het eindproduct. Door de bijzondere bereidingswijze is het wel mogelijk alleen vers vlees te gebruiken en in het eindproduct een goed vleesgehalte te hebben.

Alpha Spirit bevat geen toegevoegde vitamines en mineralen, behalve chondroitine en glucosamine. Daarnaast is er taurine toegevoegd. De brok bevat natuurlijke antioxidanten, namelijk thijm en rozemarijn. 

De bereidingswijze
Op hun website noemen ze het "Tenderize technology". Ik heb geprobeerd te achterhalen hoe het precies zit:

 1. Maceratie: de mix van alle ingredienten wordt geweekt in hun eigen vocht, welke vrijkomt bij het in stukjes snijden van het vlees.
 2. Hierbij wordt het vlees volgens de fabrikant ook op een natuurlijke manier gehydroliseerd. Dit betekent dat de eiwitten niet meer intact zijn en daardoor geen allergische reactie kunnen oproepen. Hoe deze hydrolyse plaatsvindt weet ik niet en ik durf dus niet te garanderen dat er geen intacte eiwitten meer inzitten.
 3. Het vocht wordt onttrokken door het met vacuum te drogen op lage temperaturen. Door vacuum te gebruiken verdampt het vocht op lagere temperatuur dan in onze eigen atmosfeer, net zoals bij vriesdrogen. Nu zijn het zachte brokjes met nog ongeveer 20% vocht. In krokante en geperste brokken zit 8%-10% vocht.
 4. De voeding wordt gesterilliseerd op 95 tot 100 graden Celcius voor 15 tot 20 minuten.
 5. De zachte brokken worden verpakt in 'modified atmosphere packaging', waar geen zuurstof inzit zodat het goed bewaarbaar is zonder te hoeven koelen.

Helemaal uniek is dit niet, er zijn nog een paar andere merken die zachte brokken met alleen vers vlees verkopen, zoals Platinum.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Alpha Spirit is verpakt in zakjes van 210 gram en is verkrijgbaar in doosjes van ongeveer
1,5 kg voor 19,95 en 20,95
5,6 kg voor 49,95 en 52,95
9,5 kg voor 67,95 en 72,95

Samenstelling en beoordeling
Ik ben erg enthousiast over het gebruiken van gekiemde peulvruchten als koolhydraatbron en de manier van fabriceren. Het alleen gebruiken van vers vlees en vis vind ik ook een voordeel. Wat ik erg jammer vind, is de te hoge gehaltes aan vitamine A en D. Hierdoor durf ik het niet aan te raden om als hoofdvoeding te gebruiken, en zeker niet voor pups en dragende teven. Wel een prima brok voor tijdelijk gebruik bij bijvoorbeeld vermoedelijke allergieklachten (Only Fish-variant) of op vakantie. Voor de samenstelling en analyse, en een uitgebreide beoordeling, zie:
Alpha Spirit Only Fish
En
Alpha Spirit Multi Protein

Update 14-06-2015: De hoeveelheden vitamine A en D bleken niet te kloppen. Volgens de fabrikant zijn deze verkeerd terechtgekomen op de productsheets. De werkelijke hoeveelheden vallen binnen de aanbevolen hoeveelheden door de Fediaf.

verpakking Alpha Spirit
 

9 Comments

 1. Anoniem

  Ik heb ervaring met Alpha Spirit Only Fish, gegeven op vakantie. Normaliter geef ik, sinds 8 weken, Energique. Het is geen brok in de zin van harde brok, het zit tussen hard en zacht in. Vindt het erg duur, voor 4 dgn. 26€ ong.
  De honden dronken veel meer dan bij de brokken (die ik voorheen had) en ook veel meer ontlasting!
  Conclusie: het werkt niet voor onze honden.

 2. Voerwijzer Meike

  Door het hoge vochtpercentage is de brok buiten de vacuuumverpakking niet lang houdbaar. Er zit dus niks extra in om het wel langer houdbaar te maken. De brokken zijn verpakt per 220 gram ongeveer, waardoor het geen probleem is om het binnen een paar dagen op te maken. Meer informatie en het bewaaradvies kun je lezen op de Voerwijzer-productpagina’s, via de linkjes in het artikel.

 3. Jitte

  Ik zit er over te twijfelen om over te gaan op dit voer. op het moment krijgen ze vers vlees maar omdat ik veel weg ga met de honden is het gewoon echt absoluut niet practisch. ze hebben een proefpakketje gekregen en vinden het heerlijk. maar ik kan nu nergens vinden hoeveel gram dat ze op een dag moeten van dit voer. en ook wanneer het bakje maar 1 dag houdbaar is is daar niet echt over na gedacht, ik heb chihuahua’s en die eten zo’n bakje op een dag niet leeg ( of wel en ze worden moddervet ). iemand die hier een antwoord op heeft?

 4. Voerwijzer Meike

  Op deze website heb ik een overzichtje gevonden van de aanbevolen hoeveelheid: http://shop.calmingsigns.nl/alpha-spirit-multi-proteine-compleet-hondenvoer-9.html. Een hondje van 2 kg heeft 40 a 50 gram per dag nodig, dus je zult twee dagen per bakje doen schat ik in. Als er een koelkast is, zou je het het beste daarin kunnen bewaren denk ik, maar anderhalve dag buiten de koelkast zou misschien ook lukken. Een goed alternatief als je geen koelkast hebt, is Ziwi Peak of K9 Natural.

 5. Snuffel

  Mijn hond smult ervan, hij eet graag vis en zijn maag is snel van streek. De visvariant is hier tussen een zachte en harde brok in. Ik zelf zou het niet langer dan 3 dagen geopend in de koelkast hebben staan. Er moet bovendien een zakje om het geopende doosje heen anders drogen de brokken uit.
  Wat opvalt is dat mijn hond wat meer drinkt. Hij moet t wat langer eten voordat ik kan zeggen hoe t nou valt.
   

Geef een reactie