Review Ritzenberger houdbare vleesworsten

Datum: 15 augustus, 2022
Laatst bijgewerkt: 5 september, 2022

Ritzenberger houdbare vleesworsten bevatten geen toegevoegde vitamines en mineralen en heeft vele smaken in het assortiment, met onder andere:

 • biologische worsten,
 • worsten voor pups,
 • worsten voor honden met voedselallergie,
 • worsten voor katten.

In dit artikel vertel ik welke smaken ik aanraad en waar je op moet letten als je Ritzenberger gaat voeren.

Waarom vind ik Ritzenberger interessant?
De vleesworsten van Ritzenberger zien er qua samenstelling goed uit:

Ritzenberger Haas
Ritzenberger in stukjes
 • Goede hoeveelheid eiwit, vet, calcium en fosfor (ook voor pups)
 • Goede hoeveelheden spiervlees en orgaan. Orgaan is vooral hart, en daarnaast kleinere hoeveelheden lever, maag, long, slokdarm en/of pens.
 • Hoeveelheden en de bronnen van koolhydraten en zijn prima: de meeste worsten bevatten 1% 3% koolhydraten en als bron glutenvrij graan, pseudograan, zoete aardappel of aardappel. De puur-lijn en Wildniss-lijn bevatten geen zetmeel.
 • Het bevat groentes en kruiden, zeker in afwisseling is dit een gezonde toevoeging. (Er zijn ook smaken zonder groentes honden)

Verder zijn ze droog genoeg om als beloning te gebruiken tijdens het trainen.

Waar je rekening mee moet houden als je Ritzenberger voert
Er zijn toch ook een paar nadelen aan de Ritzenberger vleesworsten. Gelukkig kunnen we deze compenseren door zelf toevoegingen te doen.

 • De meeste smaken worden als compleet verkocht (einzelfuttermittel), maar ik mis vaak ingrediënten als belangrijke leverancier van omega 6, vitamine D, Vitamine B, zink en koper.
 • Omega 3-bronnen in de smaken zonder vis is plantaardige olie, maar dit bevat niet de belangrijke omega 3-vetzuren DHA en EPA. (Lees meer in Waarom omega 3 zo belangrijk is)
 • Het is onduidelijk of de B-vitamines er in voldoende hoeveelheden inzitten. B-vitamines zijn gevoelig voor verhitting en er is geen vitamine-B toegevoegd.

Deze dingen zijn voor gezonde honden geen probleem als je Ritzenberger als onderdeel van een compleet menu voert, of tijdelijk tijdens vakantie bijvoorbeeld. Als je Ritzenberger als hoofdmenu voert voor langer dan vier weken, raad ik het volgende aan.

 • Wissel gevogelte en rood vlees met elkaar af
 • Zorg voor 7% a 10% vette vis in het menu of voeg een goed omega 3-supplement toe
 • Voeg een goede multi toe (zoals die van De Groene Os)

Ritzenberger bestellen
Ritzenberger is in Nederland verkrijgbaar bij Hondjekoek.nl. Verzendkosten in Nederland zijn €4,95 en gratis bij een bestelling van meer dan  €69. Hondjekoek verzendt ook naar Belgie. 

Je koopt de vleesworsten per 2 rolletjes van 400 gram. De prijzen liggen tussen de €6,15 en €8 per 800 gram.

Ritzenberger vleesworsten
Ritzenberger vleesworsten

Welke smaak kiezen?

Als je voer zoekt… Dan raad ik als eerste aan
Voor een gezonde volwassen hond Alle smaken zijn geschikt
Voor een puppy De pup-lijn: Pup Wild, Pup eend en Pup Rund
Dat het diervriendelijkst is De bio-lijn (met de smaken Eend, Kip Lam en Rund), Haas met kruiden, Geit met kweepeer, Hert met paddenstoelen, Puur wild
Met het meeste vlees De Puur-lijn bevat geen plantaardige ingredienten
Als eliminatiedieet Puur Eend, Puur Geit of Puur Paard
Voor een kat Haas met kruiden, Geit met kweepeer, Hert met paddenstoelen, Eend met bessen
Bij acute maagdarmklachten Een dagje Ritzenberger Licht verteerbaar
Dat vet-arm is Ritzenberger Dieetmenu (3,5% vet)

24 Comments

 1. nova23

  Hi, onze Berner Sennen pup van 11 weken krijgt Farmina graanvrije brokken (daar doet ze t goed op). Nu ben ik op zoek naar iets wat ik op een Likmat kan doen. Is dit daar ook geschikt voor? Ik zag ook natvoer van Farmina maar daar is moeilijk aan te komen, vaak uitverkocht.

 2. MikaNanda

  Goedemiddag Meike,

  Ik voer al enige tijd Ritzenberger en mijn hond doet het er goed op. Ook heb ik je tip opgevolgd om de multi toe te voegen van de Groene Os. Over dat laatste heb ik wat vragen; Op de verpakking van ritzenberger staat aangegeven dat er calcium in zit, dus kan ik niet beter kiezen voor een multi/vit supplement zonder calcium? Ook zie ik dat er maltodextrine in de multi van de Groene Os zit en het ruikt ook erg zoet. Zit dit in alle multi’s? Ook van andere merken? En is maltodextrine schadelijk voor de hond als je dit lange tijd geeft?

 3. Anor

  Ik heb een Drentse patrijs van 7 jaar met overgewicht, krijgt ze alles binnen wat ze nodig heeft als ik haar het volgende voer:

  Ritzenberger dieet menu
  Gedroogde groente/fruit en Kruidenmix van (versvoers.nl)
  Omega 3 supplement
  Multi vitamine van De groene Os

  Alvast bedankt voor uw tijd!
  Groetjes, Rona

 4. Marieke

  Ik zou graag de gestoomde worsten proberen. Omdat deze van ritzenberger goede verhoudingen bevatten hebben ze mijn voorkeur, echter het niet compleet zijn vind ik niet fijn.,
  Ze krijgt nu renske gestoomd, en goed blikvlees, maar het is vaak zo blubberig, dat ik naar mijn gevoel wel erg veel vocht voer.
  Zijn er meer gestoomde worsten die goed zijn?
  Ik zag meatlove kalkoen, maar vet,is meer dan eiwit. Dan is het wel heel erg vet.
  Carnis, maar die heeft geen kalkoen, alleen in de kerstperiode en bevat alleen vlees, geen groenten.
  Organimal, ziet er ook goed uit, maar geen groenten
  Dan is er nog daily meat, met verhouding, 55% spiervlees, 20% organen en 20% gemalen bot. Zijn dat goede verhpoudingen? Ook hier geen groenten,
  Meike
  Wat vind jij van gestoomde worsten?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie
  Met vriendelijke groet marieke

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Marieke,

   Ja het is vrij lastig goede gebalanceerde houdbare vleesworst en te vinden. Vaak zijn ook de ingrediënten niet in detail bekend en is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel lever er in zit. Van de merken in mijn lijstje lijkt Barfmenu2go het meest in balans, dit is complete voeding. Je zou ook Energique en Daily Meat eens kunnen bekijken. Ik moet zelf bij deze merken nog details navragen voor een goede beoordeling.

   1. Morris

    Hoi Meike,
    Ik ben op zoek naar een goed gebalanceerde houdbare worst en stuitte via jouw site op dit artikel en jouw bovenstaande reactie. Mijn vraag gaat over het merk Energique. Op de Energique site zelf vind ik echter niets over houdbare worsten (geen zoekfunctie) terwijl via allerlei winkels/sites wel Energique houdbare worsten worden aangeboden.
    Dat is toch raar? Ik zou nl. graag informatie over de samenstelling van de leverancier zelf lezen. Kun jij vertellen wat hier speelt?

 5. Aukjeh

  Hallo Meike,

  Geregeld kom ik langs om de nieuwtjes voor onze viervoeters te checken.
  Met veel interesse heb ik het stuk over de ritzenberger worsten gelezen.

  Onze pup van 5 maanden krijgt nu 2 soorten energique en ze doet het er goed op. Ze krijgt Vitaal en Special, anders wordt het zo eentonig, verder geef ik extra groenten en fruit, vis een eitje etcetera.

  Nu zijn er van Ritzenberger ook worsten voor de pup, 3 smaken en weer heel iets anders, ik begrijp eruit dat je dit gewoon kunt geven i.p.v kvv. Maar wel een multi moet toevoegen, de groene os is op dit moment nergens te krijgen, kun je ook kiezen voor Puur vitaminen en mineralen?

  En als je even geen vette vis toevoegt dan kun je liezen voor krillolie, nu gebruik ik de capsules van vitalize zelf, dus die heb ik wel in huis maar hoeveel zou ik haar dan moeten geven per dag, ik denk dat je er een gaatje in kunt prikken en dan leegknijpen, denk ik hoor (nog nooit geprobeerd)🙂

  Ze is 5 maanden, weegt 3600 gram en het spant erom, blijf ik een toypoedel of wordt ik toch een klein dwegpoedeltje 😃

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Aukje

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Aukje, wat leuk dat je Voerwijzer in de gaten houdt 🙂

   Als je af en toe Ritzenberger Puppy geeft, hoef je dat niet aan te vullen met een multivitamine. Stel je voert drie maaltijden per dag, dan zou je bijvoorbeeld drie maaltijden Ritzenberger per week kunnen geven zonder je zorgen te maken over tekorten.

   Toen ik de multi van Puur in mijn multivitamine-document ging plaatsen, waren ze net bezig met veranderingen en heb ik het niet kunnen afmaken. Ik heb nu dus geen goed inzicht in de samenstelling. Je kunt kijken of deze lijkt op die van De groene os, en dan met name vitamine D, Vitamine B, zink en koper. Als je smaken met vis en rund kiest, is vooral vitamine B van belang (omdat er in die diersoorten extra vitamine D, koper en zink zit).

   1. Aukjeh

    Dank je wel voor je reactie Meike,

    Ik wil de energique gewoon even stoppen en deze worsten gaan geven, en dan om de 2 dagen van smaak wisselen.

    Ze is nu 5 maanden weegt 3.7 kg, er is wel omega 3 olie, b.v. van icelandpet en hondjekoek heeft ook een zuivere omega 3, maar ze mag nog minder dan 1 ml daarvan hebben na openen is het een half jaar houdbaar, dus dan gooi ik een halve fles weg, dat is wel een beetje zonde.

    Nu gebruik ik zelf krill van Vitalize, dat adviseer jij ook, maar hoeveel mag ik daarvan geven per dag?
    Volwassen mensen krijgen 3 per dag.

    Alvast bedankt voor je reactie en nog een fijne dag.

    1. Aukjeh

     Dank je wel Meike,

     Weer wat geleerd, dat wist ik niet. Oja hoor dat eet ze wel op, ze lust alles. Ik geef hem dan s’morgens samen met de vitaminen en haar groente, ik denk dat ze dat geeneens merkt. Fijn dat ik nu weet dat ik om de dag eentje moet geven. Nogmaals dank voor je hulp en advies.

     Groet, Aukje

 6. Aukje_Amsterdam

  Dag Meike, vandaag heb ik een reactie bij Renske zalm brokken geplaatst, maar ik ben verder aan het zoeken want de derde maaltijd Renske wilde mijn pup niet meer (ik week de brokken altijd, kan dat ook eens niet doen..). Hij haalde er echt zijn neus voor op…

  Dus nu overweeg ik houdbaar vlees mee te nemen. Mijn fokker adviseert me gene pupvoer maar volwassen voer te geven omdat pups anders te snel groeien. Hoe zie jij dat? Is er iets op tegen om volwassen voer te geven (bij KVV is het hetzelfde, bij houdbaar niet?) En mijn graag: moeten ze net zoveel houdbaar als vers vlees krijgen?

  Probleem is dat bijv Ritzenberger alleen online te koop is, en je dan bij voorkeur veel bestelt: als hij normaal KVV eet (van alle merken die ik hem heb gegeven) zal hij dan houdbaar ook alle soorten eten?

  Nog iets: ben je ook bekend met PrimaDog? Nogal goedkoop. dus ook niet goed?

  Dank voor je reactie! Groet, Aukje

  1. Aukje_Amsterdam

   Ik heb dus iets nodig voor op vakantie. Mijn pup wilde ook Celtic Connection na drie maaltijden niet meer: ik denk dus dat hij niet van brokken houdt. En omdat we op vakantie gaan, moet ik wel zeker weten dat hij eet wat we meenemen…

   Pup is bij vertrek 23 weken, dus dik vijf maanden oud…

  2. Voerwijzer Meike

   Volwassen voer voor pups vind ik een slecht idee, onderaan dit artikel vind je er meer over: https://www.voerwijzer.com/wanneer-overstappen-van-puppybrokken-naar-adult-brokken. Bij kvv geldt dat voedingen vaak voor alle leeftijden geschikt zijn, maar niet altijd, en dat heeft dan meestal met de hoeveelheid calcium (en/of fosfor) te maken.

   Van houdbaar voer moeten honden over het algemeen iets meer eten, omdat er meestal wat minder calorieën in zitten.

   De samenstellingen van Primadog ken ik niet, ik zie dat ze zowel doorvoer als natvoer hebben. Zo kun je zelf brokken voor pups beoordelen: http://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goede-puppybrokken, en zo kun je natvoer beoordelen: https://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goed-natvoer-blikvoer. (Alhoewel voor pups het calciumgehalte vaak te laag is)

   1. Aukje_Amsterdam

    Dag Meike, kun je mbt vers voer / houdbaar voer aangeven hoeveel eiwit, calcium, fosfor het mag / moet bevatten voor pups (pubers, mijn Toller is nu 22 weken oud)? Ik kan daarover niks vinden op de site (maar er staat heel veel en dit misschien ook!). En ook voor volwassen honden.

    Op de verpakking staat vaak een veel lager eiwitpercentage dan bij brokken, maar dat zou niet moeten kunnen… Maar wat het tenminste moet zijn? Als dat niet belangrijk is (genoeg eiwit in vers/houdbaar voer) kun je dan het calciumgehalte aangeven? Of moet ik dan gewoon kijken bij brokken?

    1. Voerwijzer Meike

     Een goede richtlijn is minimaal 0,3% calcium voor pups. Het werkelijke minimale percentage calcium hangt af van hoeveel calorieën het voer bevat, omdat de hoeveelheid calorieën bepaalt hoeveel de hond er van moet eten, en de hoeveelheid eten weer bepaalt hoeveel calcium de hond binnenkrijgt.

     Qua eiwit zou ik aanhouden dat er meer eiwit dan het in moet zitten. Het eiwitgehalte is lager doordat er water aan blikvoer wordt toegevoegd. In vleesworst en is het vaak hoger dan in blikvoer.

 7. jokeduif

  Sinds enige tijd gebruiken wij op vakanties voor onze hond Elsa Ritzenberger gestoomd vlees. De laatste vakantie was dat zelfs 8 weken. We gebruiken alle smaken, behalve kip en rund, omdat Elsa voor die vleessoorten gevoelig is.

  Het vlees dient als vervanging voor rauw vlees. We hebben tijdens de vakantie enkel de beschikking over een klein vriesgedeelte in de koelkast. Daar past nog wel het een en ander in, waardoor wij dagelijks ook 20% rauw voeren. Een keer per week geven we een ei.
  Naar aanleiding van het artikel van Meike, zullen we voortaan ook vette vis bijvoeren

  Het vlees van Ritzenberger ziet er heel smakelijk uit en ruikt lekker. Om de worst zit een laag bone broth.

  Elsa had hiervoor altijd last van haar darmen met gestoomde worsten,
  maar met Ritzenberger heeft ze pracht keutels!
  Kortom, Elsa en wij zijn er erg blij mee.

  Joke Duivestein

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter