Veelgestelde vragen over brokken

Datum: 20 november, 2011
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Ga direct naar het antwoord op:
Wat is het verschil tussen geperst, geëxtrudeerd en geëxpandeerd?
Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?
Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?
Waarom is graan slecht?
Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?
Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Wat is het verschil tussen geperst, geextrudeerd en geexpandeerd?

Voor de voor- en nadelen van geperste brokken, lees ook het artikel Geperste brokken. Hieronder de verschillen tussen geperst en krokante brokken:

geperst

– wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken, van 38 graden (koudgeperst) tot 70 graden (gewone persing)ongeveer
– doordat de fabricage op lagere temperatuur is, kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees)
– alleen het vet is minder bewerkt, als er gebruik is gemaakt van koudgeperste olie of vet
– de brok valt makkelijker uiteen in de maag.
geëxtrudeerd en geëxpandeerd
– deze worden op hogere temperaturen gefabriceerd (minimaal 93 graden celcius), de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant
– de termen geëxpandeerd en geëxtrudeerd worden door elkaar gebruikt, maar wijzen op hetzelfde verwerkingsproces. Tijdens de extrusie, expanderen de brokken.

 

Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?

1. Grondstoffen (ingredienten)
– de eiwitbron. goedkope eiwitbronnen: bijvoorbeeld soja en eiwit uit graan (dit blijft over bij het maken van producten voor mensen, en is daardoor goedkoop, een restproduct), afvalvlees (organen, karkassen) Dure eiwitbronnen: vleesmeel en vers vlees
– de vetbron. Goedkope vetbron: geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt. Dure vetbron: koudgeperste olie.
– verhoudingen van ingredienten. Goedkoop: veel graan, weinig vlees. Duur: veel vlees, geen graan.
– herkomst van ingredienten. Duur: biologisch. Goedkoop: afvalproducten uit de humane voedingsindustrie.

2. Houdbaarheid van het product.
Duur: korte houdbaarheid. Goedkoop: langere houdbaarheid. Niet alleen doordat je meer speling hebt wat betreft verkoopsnelheid, ook doordat de natuurlijke conserveringsmiddelen die korter werken, duurder zijn.

3. Marketing
Duur: veel marketing, zoals mooie website,  klantenservicemedewerker(s), folders, reclame op tv en in tijdschriften, online reclame, acties waarbij je iets kunt winnen of andere marketing-acties, vertegenwoordigers die langs winkels en/of dierenartsen gaan, mooie verpakking.
Goedkoop: je raadt het vast, weinig marketing.

4. Testen van het voer
Wat een brok ook duurder maakt is het testen van het voer op honden. Grote fabrikanten hebben een kennel met honden waarop ze onderzoeken doen door voer met een bepaalde samenstelling te voeren en dan kijken of ze het er goed op doen. Fabrikanten van van betere brokken zeggen dat het niet nodig is voor hun brokken, omdat ze alleen hoogwaardige ingredienten gebruiken. Volgens een studente diergeneeskunde kijken ze in de onderzoeken naar hoe weinig ze van iets in een brok kunnen doen, zonder dat de hond er ziek van wordt.
Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder. Je hebt dus brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Zoals de brokken van grote commerciele concerns (Hills, Royal Canin). Maar de betere brokken bevatten veel goed vlees, en zijn daardoor wel duurder dan brokken die vooral uit granen bestaat. Voorbeelden zijn Orijen, Wolfsblut en Canidae.

Waarom die beter zijn dan brokjes van bijvoorbeeld de Lidl?

 • Meer vlees van betere kwaliteit. Vlees is een goede eiwitbron, granen en soja bijvoorbeeld zijn een slechtere eiwitbron en leveren meer afvalstoffen op en een grotere kans op allergie. Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees.
 • De vleesbewerking: vers vlees is duurder, maar is van betere kwaliteit. In de goedkopere brokken zit eigenlijk altijd vleesmeel, of vlees- en beendermeel. Vaak onder de benaming ‘vlees en dierlijke bijproducten’.
 • Percentage koolhydraten. Een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken. Een brok met veel koolhydraten kan problemen opleveren zoals insuline-resistentie. Goedkope brokken bevatten vaak meer dan 45% koolhydraten.
 • Gebruikte zetmeelbron: tarwe en maïs zijn de goedkoopste zetmeelbronnen, maar leveren ook sneller problemen op.
 • De mineraalverbindingen. Goedkope brokken bevatten goedkope mineralen. Beter zijn gecheleerde mineralen, deze worden beter door het lichaam opgenomen, maar zijn ook duurder
 • Welke vetten er gebruikt zijn. Afvalvet is goedkoper, ik weet niet precies de regels hieromtrent. Het beste zijn koudgeperste vetten die met vitamine E geconserveerd worden (ipv chemische antioxidanten zoals bha en bth)
 • Synthetische antioxidanten zijn goedkoper om te gebruiken en houden de brokken langer goed, maar zijn niet gezond. Betere brokken gebruiken natuurlijkere producten zoals vitamine E.

Waarom is graan slecht?

De belangrijkste eigenschappen van graan waardoor het niet een geschikte voeding voor honden is.

 • een hond heeft meer aan eiwit dan aan koolhydraten en graan bestaat voor zo’n 90% uit koolhydraten
 • granen bevatten antinutrienten die de opname van bepaalde mineralen verstoort en de darmwand kan aantasten. Dit kan allergieën en andere problemen veroorzaken

Is een graanvrije brok beter? Niet per definitie. In een graanvrije brok zit vaak aardappel of peulvruchten en ook deze bevatten antinutrienten en veel koolhydraten. Beter kun je dus kijken maar hoeveel er van inzit, door het percentage koolhydraten te berekenen. Dit bereken je door: 100 – %eiwit – %vet – %vocht – %as = % koolhydraten. Het percentage vocht staat er vaak niet bij in de analyse, maar dit is meestal 8 of 10%.
Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?

Als er vers vlees wordt gebruikt, blijft er in het eindproduct veel minder vlees over, doordat het vocht grotendeels verdwijnt. Een goed voorbeeld is het verschil tussen Platinum en Natural Health Carnivore. De eerste bevat 70% vers vlees, waar zo’n 18% dierlijke eiwitten van overblijven. De tweede bevat 50 gedroogd vlees (en organen en botten), en bevat zo’n 40% eiwitten uit vlees.
Volgens Champion Petfoods bevat vers vlees (in brokken) een hogere biologische waarde en zou dus beter te gebruiken zijn voor de hond. Daarnaast geldt naar mijn idee: hoe minder verhit en bewerkt, hoe makkelijker verteerbaar. Maar als een fabrikant alleen vers gebruikt, blijft er dus weinig van over.
Ik geef de voorkeur aan een combinatie tussen vers en gedroogd.

De term vers vlees kan op meerdere soorten “vers” duiden. Het kan kort na de slacht rauw en onverwerkt aangeleverd worden, maar het mag volgens een fabrikant ook vers heten na pasteurisatie en eventueel het onttrekken van vetten. Het heet dan vers omdat het niet gedroogd is, maar het is wel bewerkt.

 

Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Waar baseer ik deze sterren op? Op de volgende punten:

 • De hoeveelheid vlees
 • De vleesbewerking: of het vers vlees bevat of niet
 • Percentage koolhydraten
 • Gebruikte zetmeelbron
 • De mineraalverbinding
 • Welke vetten er gebruikt zijn
 • Of het wel of niet bevat: gluten, k3, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen of andere zaken die ik er niet in vind thuishoren
 • Of de voedingsstoffen in balans zijn en er in voldoende mate inzitten
 • De bereidingswijze (temperaturen en tijdsduur van bereiden, helaas vaak niet bekend)