Acana Singles Grass fed Lamb


Laatst bijgewerkt: 19 november, 2023

Ingredienten

Vers grasgevoerd lamsvlees (18%), lamsvleesmeel (18%), groene erwten, rode linzen, verse lamslever (4%), lamsvet (4%), verse rode appels (4%), kikkererwten, groene linzen, gele erwten, verse lamspens (2%), verse lamsnier (2%), gedroogd lamskraakbeen (2%), linzenvezels, zeealgen (1,2%) (zuivere en duurzame bron DHA en EPA), verse pompoen, vers hele pompoen, gedroogde bruine kelp, gevriesdroogde lamslever (0,1%), zout, verse hele veenbessen, verse hele bosbessen, cichorei, kurkuma, maruadistel, kliswortel, lavendel, heemst, rozenbottels.

Supplementen: 500 IE vitamine D3, 100 IE vitamine E, 160 mg zinkchelaat,  11 mg koperchelaat, Enterococcus faecium (probiotica)

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
31% 15% 29.5% 7.5% 5% 12% 1.5% 1.1% 3393 1.8% 0.8% 0.15% 0.1% 600mg/kg 800mg/kg 24%

1400 mg choline/kg (412 mg per 1000 kcal)

Aanbevolen door de Fediaf per 1000 kcal
Pups: 425 mg
Volwassen hond: 409 mg
Volwassen hond die weinig eet: 474 mg

Beoordeling:

Acana Grass Fed Lamb is geschikt voor een eliminatiedieet bij (vermoeden van) voedselallergie voor andere diersoorten dan lam.

Bijzonder aan deze brok is dat er krill als omega 3 bron inzit. De meeste brokken bevatten te weinig omega 3 vetzuren, of visolie. Visolie oxideert snel, waardoor er ongezonde stoffen ontstaan. Krill is veel stabieler en naar mijn mening de beste bron van omega 3 in honden- en kattenbrokken.

Ook bijzonder aan deze brok is dat er weinig vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn. De andere voedingsstoffen zitten al in voldoende hoeveelheden in de brok door de ingrediënten.

Mogelijk vergroot risico op taurine tekort en DCM
Enkele varianten van Acana lijken een groter risico te vormen op het ontstaan van taurinetekort en/of de hartaandoening DCM. Ook de Amerikaanse variant Acana Singles Lamb & Apple lijken veel problemen te geven, en de samenstelling hiervan lijkt erg op Acana Singles Acana Grass fed Lamb. Het risico lijkt klein, maar groter dan op andere brokken. Vooral voor rassen met aanleg voor het ontwikkelen van DCM, zoals Golden Retrievers Ik raad daarom aan om deze brok niet langdurig als enige voeding te voeren, maar bijvoorbeeld voor zes weken (als eliminatiedieet).

Weinig choline
Wat me opvalt is de lage hoeveelheid choline. Ik heb de fabrikant gevraagd naar hun visie hierop, en hun antwoord was
“We did the AAFCO feeding trial for the Grass-Fed Lamb with the choline levels below FEDIAF regulations at 1400 mg/kg, and we noticed no ill signs of health during our feeding trials. FEDIAF does have a caveat that if you can prove the safety of our foods you can have levels lower than certain minimums, this is the case with the choline levels in the ACANA Grass-Fed Lamb formula.”
Deze trials duurden echter maar drie weken, dus dat lijkt me niet representatief voor jarenlang deze brok als enige voeding of als hoofdvoeding voeren. “No ill signs” na drie weken betekent niet dat er een optimale choline inzit. Er is overigens niet op puppy’s getest.

Omdat er voor pups en honden die weinig eten volgens de Fediaf te weinig choline in zit, raad ik aan om choline toe te voegen als je deze brok als hoofdvoeding voert. Dat kan makkelijk in de vorm van een ei of alleen eigeel als je hond allergieproblemen heeft.

 • Eet je hond ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor Less active dogs? Twee eieren of eigelen per kg brokken
 • Pups: een eigeel per kg brokken
 • Ook voor volwassen honden die een normale hoeveelheid eten is het heel goed om een eitje of eigeel per kg voer toe te voegen, maar het is niet essentieel

De brok bevat een mooie hoeveelheid vlees, zowel vers als gedroogd vlees. Vers vlees heeft als voordeel dat het beter verteerbaar is dan vleesmeel, doordat het minder bewerkt is. Gedroogd vlees, oftewel vleesmeel, heeft als voordeel dat er geen vocht inzit die bij de bewerking verdwijnt. Een combinatie van deze twee is optimaal. Er zit minder dan 1/3 deel aan koolhydraten in, wat in vergelijking met de meeste andere merken niet veel is.

Acana is vrij van allerlei (mogelijk) belastende toevoegingen die in veel andere merken wel zit, zoals menadion, en gehydrolyseerd eiwit (vrije glutamaat).

Wat te doen bij allergie voor ei?
Vaak is een allergie voor ei, alleen voor het ei-wit. Je kunt dus proberen of eigeel wel goed gaat. Het eigeel is ook het gedeelte waar de choline inzit. Een andere oplossing is het suppleren van choline.

Hoeveel choline suppleren?

 • Eet je hond ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor Less active dogs? Suppleer dan 1 capsule 2 kilo brokken.
 • Eet je hond de aanbevolen hoeveelheid voor actieve honden? Choline toevoegen is dan niet nodig.
 • Eet je hond een hoeveelheid tussen beide aanbevolen hoeveelheden in? Suppleer dan 1 capsule per drie kilo brokken.
 • Is je hond een pup? Suppleer dan 1 capsules per vier kg brokken.

Geschikte supplementen zijn:
Choline en inositol van Now Foods
En
Choline van Douglas Laboratories

 

Verkoop informatie:

Acana Grass Fed Lamb is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €24,90 (€12,45/kg)
6 kg voor €55,90 (€9,32/kg)
11,4 kg voor €89,90 (€7,89/kg)
17 kg voor €129,90 (€7,64/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Acana hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, alle leeftijden-brok, bij allergie, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking peulvruchten lam/schaap vrije uitloop probiotica, prebiotica, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten - www.acana.com

37 Comments

 1. AnoukW

  Beste Meike,

  Onze labrador teef van 20 maanden, krijgt nu sinds 3 maanden Acana lam. Ze bleek allergisch te zijn voor kip/kalkoen, granen met gluten en suikers. Sinds ze deze variant krijgt, gaat het heel goed en zijn de klachten weg.

  Nu lees ik alleen nare dingen over DCM en taurine problemen en dat je deze voeding dus niet voor altijd kan geven. Hier schrok ik van omdat het nu juist zo goed gaat.

  Wat is wijsheid om nu te doen kwa voeding?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Groet, Anouk

 2. Bie

  Beste Meike,
  Mijn hond heeft al enkele maanden last van hevige jeuk (hij neemt hiervoor apoquel). De dierenarts raadde me aan om hem eens op een hypoallergeen dieet te zetten. Op dit moment geef ik hem Carnibest (eend en rijst), dat gaat prima. Eet hij heel graag, mooie stoelgang. Ik wissel af met brokjes en geef op dit moment Acana Wild Coast. Dat gaat minder. Hij eet het vaak gewoon niet als ik het hem voorzet, stoelgang is wat platter en meer last van winderigheid heb ik de indruk.
  Zou de grass fed lamb versie voor hem beter kunnen zijn? Of zou jij toch nog even doorzetten met de wild coast (hij eet dit nu een maand, daarvoor nog gemengd met zijn vorige brokjes). Als je andere suggesties hebt voor een smakelijke hypoallergene brok (in ongeveer dezelfde prijsklasse) zijn deze altijd welkom!
  Bedankt alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt het zeker proberen, als je hond geen voeding met lam kreeg toen de problemen ontstonden. Ik zou het alleen niet voor lange termijn geven in verband met de DCM- en taurine-problemen met deze voeding. Het kan ook goed zijn dat een brok überhaupt niet goed gaat, of dat het aan de koolhydraatbron ligt.

 3. Lee

  Dankjewel Meike, was nogal een afweging welke (puppy) brok voor zo’n klein blijvend ras nu t beste is. Fijn gevoel dat ik toch een juiste keuze heb gemaakt.

  @Leon, ik was sws niet van plan om vers vlees te voeren maar brok. En af en toe wat kvv maar dan niet rauw maar even gekookt.
  Bedankt voor je input.

 4. Lee

  Ik ben begonnen met Acana puppy small breed te geven aan mijn Prasky Krisaryk (Praagse Rattler) stond vanuit de fokker op Royal Canin. Omdat het een kleinblijvend ras is vroeg ik mij af of ik de juiste brok heb gekozen en of ik hier 2 pweek wat kvv ernaast mag/kan geven. Ze is momenteel 13 weken, ontlasting was en is goed…alleen met RC meer dan op Acana. Mvrgr Lee

  1. Voerwijzer Meike

   De grootte van je hond maakt niet uit, ze heeft in basis dezelfde voedingsbehoeftes. Je kunt er heel goed af en toe kvv bij geven, dat mag erdoor heen en dat mag als aparte maaltijd. In het begin zal ze wat zachtere ontlasting kunnen hebben, het verteringsstelsel moet er aan wennen.

  2. Leon

   Bezint eer ge begint, Lee.
   Ik hoor je niet klagen over de gezondheid van je hond – ik zou het zeker op brokken houden dan.
   Rauw vlees is volop besmet met resistente bacteriën (waaronder ESBL en MRSA) die (onmiddellijk of op een gegeven moment) een gevaar kunnen vormen voor je hond of jezelf. Onderschat dit niet.
   Het is niet voor niets dat telkens opnieuw gewaarschuwd wordt voor de gevaren van rauw vlees.
   De veterinaire universiteitskliniek Utrecht waarschuwt hiervoor, maar ook een nog grotere organisatie, de AVMA, de organisatie van Amerikaanse dierenartsen: https://www.avma.org/KB/Policies/Pages/Raw-or-Undercooked-Animal-Source-Protein-in-Cat-and-Dog-Diets.aspx

 5. Margo

  Hoi Meike,

  Ik voer al jaren Acana aan mijn hond, wild prairie, sport of chicken en cobb maar de laatste maanden heeft mijn hond (Mechelaar) net zoals de hondjes van mijn moeder en zus (poedeltjes) last van d’r anaalklieren. Voorheen hadden we dit nooit. Champion Petfoods geeft aan dat ze de samenstelling niet hebben gewijzigd maar 3 honden met dezelfde klachten is mij teveel toeval.
  Nou heb ik TOTW sierra mountain besteld om eens te proberen maar ik ben eigenlijk wel een Acana fan dus wat denk jij? Zou Acana Lamb een optie kunnen zijn? Of moet ik het zoeken in minder eiwit?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt Acana Grass Fed Lamb proberen, maar het is wel opvallend dat ze op alledrie de Acana-varianten die je noemt anaalklierproblemen hebben. Ik ben erg benieuwd of het beter gaat op Taste of the Wild, zo niet dan ligt het dus niet aan het merk Acana. Overweeg dan eens om (deels) rauwe vleesvoeding te voeren, vaak verdwijnen of verminderen anaalklierproblemen daarmee snel.

 6. Jeannette

  Wat is het verschil tussen ruw eiwit 31% en dierlijk eiwit 24%?

  Ik wil, vanwege allergische reactie van de huid bij mijn hondje (jeuk, ontstoken anaalklieren, overgevoelig voor aanraking (aaien/borstelen etc.), persdrang zonder ontlasting, maar ook lichte gewichtsafname), overstappen op deze Acana variant. Gebruik momenteel Heritage Adult op basis van kip.

  Als ik kijk naar de analyse van de importeur en de vermelde waarden op de zak, lijken deze niet over een te komen. Als voorbeeld: analyse fabrikant van ruw eiwit=27% – op zak is dat 31%

  1. Voerwijzer Meike

   Misschien dat de informatie op de website van de importeur nog niet aangepast is sinds deze brok is vernieuwd. Op de website van de fabrikant zelf staat wel de juiste informatie.

   Ruw eiwit is alle eiwit en dierlijk eiwit is alleen het eiwit van dierlijke oorsprong. Er is ook 7% eiwit van plantaardige herkomst. Dus dierlijk eiwit + plantaardig eiwit = ruw eiwit.

  1. boxerlover

   Beste meike,ik geef mijn hond sinds 3 dagen acana gras fed lamb en appel. Nu lees ik al die nare berichten over taurine tekort. Is hier al meer duidelijkheid over? Dit is nl. de eerste brok die mijn boxer van 2 jaar wel kan verdragen
   Ze heeft nl een voedingsintolerantie en ik ben 15 maanden bezig geweest om iets te vinden waar ze niet van braakt en een goede ontlasting van heeft. Kvv verdraagt ze ook niet

   1. Voerwijzer Meike

    Nee hier is geen duidelijkheid over. De fabrikant zal zeggen dat het heel erg klein is, maar uit de documentatie blijkt de Amerikaanse variant van deze brok best vaak DCM-problemen gaf. Het is onduidelijk of dezelfde risico geldt voor de variant die in Europa verkrijgbaar is. Als je dit na een lange zoektocht eindelijk een brok is die wel goed bevalt, zou ik dit blijven geven. Je zou over een paar maanden gaan kunnen kijken of er nog andere brokken zijn die goed gaan. Intussen kun je eventueel taurine suppleren, maar doe dit dan niet bij de maaltijden. Taurinetekort is bij veel honden niet het probleem, maar dit is het enige wat je kunt doen denk ik. En opletten op eventuele symptomen van DCM, als je er op tijd bij bent, dan is het omkeerbaar. Ik denk zelf dat het kleine risico van DCM niet opweegt tegen elke dag misselijkheid en braken.

  1. Voerwijzer Meike

   Als je hond de door Acana aanbevolen hoeveelheid eet voor actieve honden, dan zou je hond precies de minimale aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Maar liever zou ik toch iets suppleren omdat de minimale hoeveelheid waarschijnlijk niet de optimale hoeveelheid is. Er zijn choline-supplementen verkrijgbaar zonder ei.

   Hoeveel choline suppleren?
   Ik heb het berekend en kom op het volgende advies, afhankelijk van hoeveel je hond eet.

   Eet je hond de aanbevolen hoeveelheid voor actieve honden? Suppleer dan 2 capsules choline per kilo brokken (zie merken hieronder)

   Eet je hond ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor Less active dogs? Suppleer dan 4 capsules per kilo brokken.

   Eet je hond een hoeveelheid tussen beide aanbevolen hoeveelheden in? Suppleer dan 3 capsules per kilo brokken.

   Is je hond een pup? Suppleer dan 4 capsules per kg brokken.

   Welke capsules?

   Deze:

   Choline en inositol van Now Foods

   Hier zit alleen magnesiumstearaat als hulpstof in, veel andere merken bevatten meer hulpstoffen, die de kans op een slechte reactie vergroten. Er zit ook inositol bij, een vitamine-achtige stof die ook gezond is.

   Als bovenstaande niet goed bevalt, kun je ook deze nemen:

   Choline van Douglas Laboratories

   Tip
   geef niet de capsule, want deze is gemaakt van gelatine en bevat dus eiwitten van rund of varken. Strooi de capsule leeg over de brokken.

 7. Henk

  Ik ben heel erg tevreden over deze Acana Grass fed Lamb, hiervoor gaf ik Jarco Sensitive Lamb, maar hier zitten aardappels en rijst in als snelle koolkydraten en alleen lamsmeel.
  ‘s avonds krijgt hij vers, Farmfood Hart en pens.
  Kan of mag ik Farmfood Hart en pens evt. mengen met de Acana brokken?
  Het zijn n.l geen geperste brokken.

 8. Nina

  Ik voer deze brok.
  Mij werd eerst aangeraden omega 3 van doils skin bij te geven door de huidproblemen van mijn hond (door allergie).
  Maar nu lees ik dat de verhoudingen omega 6-3 goed in balans moeten zijn. Gooi ik dat dan niet in de war door het toevoegen van de visolie?
  Waar doe ik goed aan? Is deze verhouding van de brok al zo goed dat ik geen doils skin bij moet geven? Of moet ik het wel bijgeven en zo ja, hoe veel? De hond is 23 kilo en krijgt 300 gram acana grass fed lamb.

  mvg.

 9. Voerwijzer Meike

  Ik wilde de beoordeling gaan doen, maar ik kom er nu achter dat er op de website van de Nederlandse distributeur een andere samenstelling en een andere analyse staat dan op de website van de fabrikant. Ik probeer nu eerst even te achterhalen hoe dit komt en wat de juiste zijn. Dan zal ik een volledige beoordeling maken.

   1. M

    Hoi meike!
    Dankjewel voor het reviewen van deze brok! Ziet er goed uit. Ik voer het nu 3 maanden aan mijn hond,=.
     Ik had nog een vraag aan je! Mijn hond heeft gevoelige darmen, na zijn operatie aan zijn darmen. Ik ben na de operatie begonnen met deze brok omdat ik zelf al beoordeeld had dat dit mogelijk een juiste brok voor hem zou kunnen zijn. Hij doet het er op zich goed op, maar hij komt nauwelijks gewicht aan. Zou dit aan de brok kunnen liggen? ik geef al bijna 150% van de ADH. Maar alsnog komt hij maar weinig aan en poept 4 keer per dag. DAt poepen kan wel kloppen omdat er een stuk dunne darm is weggehaald, maar ook dat weet ik niet met de volle 100%
    Ik zou graag je mening willen weten omtrent mijn situatie! Doorgaan met deze brok of weet jij andere betere brokken die aan te raden zijn?

    1. Voerwijzer Meike

     Dat lijkt me een complexe kwestie. In de dunne darm wordt een gedeelte van de voeding verteerd en wordt het grootste gedeelte van de voeding opgenomen. Ik kan me voorstellen dat met minder dunne darm, de voeding minder goed wordt opgenomen. Heb je ook overwogen om een andere soort voeding dan brok te proberen? Natvoer bijvoorbeeld is makkelijker verteerbaar, en gaat vaak beter dan brok. Dan bedoel ik wel de betere merken en niet het goedkope blikvoer. Rauwe vleesvoeding is nog beter verteerbaar, maar ik weet niet of dat in jullie geval slim is om te doen. Dat zou je met de dierenarts moeten bespreken, want bij ernstige darmproblemen kan het juist averechts werken. Ik denk dat je met brok sowieso veel ontlasting blijft hebben. Het is lastig te zeggen wat er niet goed verteerd/opgenomen wordt, maar je zou kunnen kijken of een brok met meer vet beter bevalt. Het kan natuurlijk zo zijn dat juist het vet problemen geeft en dat dus niet werkt. Ik denk dat het toch een kwestie is van uitproberen. Als je hond erg veel problemen heeft met voerwisseling is dat ook weer lastig. Ik raad je in ieder geval aan om eens naar goed natvoer te kijken en dat eventueel te combineren met brok. En langzaam er aan laten wennen.

     1. Voerwijzer Meike

      RC gastro intestinal of de eukanuba sensitive digestion lijken me niet de oplossing van dit probleem. Over RC Gastro intestinal zie ik deze beschrijving:
      “De combinatie van bijzonder goed verteerbare eiwitten, rijst, speciale voedingsvezels en visolie in Royal Canin Gastro Intestinal hond zorgt voor een evenwichtige darmflora en een optimale verteerbaarheid. Dankzij de hoge energiedichtheid kan met een kleine portie volledig in de energiebehoefte van de hond worden voorzien. Hierdoor wordt het maag-darmkanaal minder belast.” Acana bevat ook goed verteerbare eiwitten (gedroogd en vers vlees) en speciale voedingsvezels (chicorei). Geen visolie, maar de balans tussen omega 3 en 6 is wel goed.

      Ik vind het lastig een advies te geven. Wat het nog lastiger maakt is dat de Acana Lamb & Apple die je nu voert, binnenkort verandert naar de samenstelling die ik hierboven beschrijf. Je hond kan er dus beter of minder goed op gaan reageren. Wat het ook lastig maakt is dat ik niet weet wat er niet goed gaat in de darmen. Zijn het de koolhydraten, het eiwit of het vet? Of heel wat anders? Als het de koolhydraten zijn zou je verwachten dat het natvoer beter gaat, maar dat is dus niet het geval. Als het het eiwit is, en dus een allergische reactie, dan zou je een ander diersoort kunnen proberen. Maar bij een allergie zou je ook huidproblemen verwachten en dat is niet het geval toch? Als het vet niet goed wordt verteerd, krijg je diarree (volgens mij licht van kleur) en verlies je gewicht. Dit lijkt het meest op wat je beschrijft. Dan is meer vet voeren zinloos.

      Ik kan dus heel moeilijk gericht andere brokken adviseren. Als je wat anders wilt proberen, dan zou ik voor bijvoorbeeld iets met rijst of bataat en een andere diersoort kiezen. Om zo te kijken of het aan de koolhydraatbron of het diersoort ligt. En er zijn ook nog andere voedingsopties, namelijk gevriesdroogd voer en luchtgedroogd voer. Dit bevat geen zetmeel en de eiwitten zijn nog rauw, en er zitten geen bacteriën in doordat het gedroogd is.

      Je zou heel goed een dierenarts kunnen raadplegen die gespecialiseerd is in voeding, zoals Tannetje Koning. Mensen komen uit heel het land naar haar toe, omdat ze op dit gebied erg goed is. Als het goed is kan zij bijvoorbeeld een ontlastingonderzoek laten doen, zodat je kunt achterhalen wat er mis gaat. Of misschien kan ze het met bloedonderzoek al zien.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter