Acana Singles Yorkshire Pork

Ingredienten

16% Vers varkensvlees (zonder bot), 16% varkensmeel, groene linzen, rode linzen, 6% verse varkenslever, 6% varkensvet, 4% verse varkensnier, 4% verse muskaatpompoen, kikkererwten, groene linzen, gele erwten, varkenskraakbeen, 1,2% zee-algen, verse pompoen, kelp, 0,1% gevriesdroogde varkenslever, zout, verse cranberry, cichorei, kurkuma, mariadistel, grote klit, lavendel, heemstwortel, rozenbottels, Enterococcus faecium.

Toegevoegd: 500 IE vitamine D3, 100 IE vitamine E, 100 mg zinkchelaat, 10 mg koperchelaat. Gemengde tocopherolen.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
31% 15% 22% % 6.5% 12% 1.2% 0.9% 3393 2.6% 0.9% 0.15% 0.1% 600mg/kg 800mg/kg 25%

Beoordeling:

Acana Singles Yorkshire Pork is goed geschikt voor een eliminatiedieet bij (vermoeden van) voedselallergie voor andere diersoorten dan varken. Vergeleken met Acana Singles Lam & Apple bevat deze brok minder calcium, wat ik een pluspunt vind.

Bijzonder aan deze brok is dat er weinig supplementen aan zijn toegevoegd, omdat bijna alle vitamines en mineralen er al in voldoende hoeveelheden inzitten.

De brok bevat een mooie hoeveelheid vlees, zowel vers als gedroogd vlees. Er zit iets meer dan 1/3 deel aan koolhydraten in, wat in vergelijking met de meeste andere merken niet veel is.

Acana is vrij van allerlei (mogelijk) belastende toevoegingen die in veel andere merken wel zit, zoals menadion, en gehydrolyseerd eiwit (vrije glutamaat).

Bij voedselallergie
Acana Singles Yorkshire Pork lijkt me goed geschikt bij allergieproblemen, tenzij je hond voeding at met onbekende diersoorten. Bijvoorbeeld met als ingrediënt “vlees en dierlijke bijproducten”.

Mogelijk vergroot risico op taurine tekort en DCM
Enkele varianten van Acana lijken een groter risico te vormen op het ontstaan van taurinetekort en/of de hartaandoening DCM. Ook de Amerikaanse variant Acana Pork & Squash een vergroot risico te vormen, en de samenstelling hiervan lijkt erg op Acana Singles Yorkshire Pork. Het risico lijkt klein, maar groter dan op andere brokken. Vooral voor rassen met aanleg voor het ontwikkelen van DCM, zoals Golden Retrievers. Ik raad daarom aan om deze brok niet langdurig als enige voeding te voeren, maar bijvoorbeeld voor zes weken (als eliminatiedieet). 

Al eerder werd er door de Amerikaanse FDA gewaarschuwd dat graanvrije brokken mogelijk een vergroot risico geven hierop. Naar de exacte oorzaken, en of er werkelijk een verband is, wordt op dit moment onderzoek gedaan. Lees er meer over in het nieuwsbericht hierover.

Verkoop informatie:

Acana Singles Yorkshire Pork is verkrijgbaar in zakken van

2 kg voor €23,90 (€11,95/kg)
6 kg voor €50,90 (€8,48/kg)
11,4 kg voor €83,90 (€7,36/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Acana hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten varken vrije uitloop probiotica, prebiotica, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten - Acana.com

10 Comments

 1. Leon

  Graag gedaan, Dilek.

  Al kun je het niet volhouden, wat begrijpelijk is, ik denk dat het wel zinvol is om eens een tijdje te proberen. Is het probleem opgelost met zelf koken, dan weet je in ieder geval dat het met het eten te maken heeft.

  Als je overschakelt naar zelfgekookt, moet je wel even kijken hoe dat moet: Voor mij is het lang geleden en ik weet niet meer of we van de ene dag op de andere zelfgekookt zijn gaan geven of dat we langzaam zijn overgeschakelt.
  Bij het veranderen van brok moet je dat in ieder geval geleidelijk doen. Anders kan je hond ook darmproblemen krijgen.

  Misschien dat Farm Food Fresh Menu ook nog een oplossing kan zijn. Ik zie dat het gestoomd is. Dat zou veiliger dan rauw moeten zijn. Voor ik het zou gebruiken, zou ik wel eerst navraag doen bij Farmfood hoe het met de bacteriële veiligheid zit en of het even veilig is als brokken.
  Dit voer lijkt veel op zelfgekookt. Alleen mis ik de groenten, dat vind ik een beetje jammer.

  Tot slot – hou je er rekening mee dat er iets met zijn darmen is dat niets met het voer te maken heeft?
  Als je al dierenartsen ervoor gezien hebt, en ander voer ook niet (optimaal) werkt, dan denk ik dat de beste optie, zoals ik al aanhaalde, een bezoek aan de faculteit diergeneeskunde van een universiteit de beste stap is.

 2. D menekse

  Hoi Leon,
  Bedankt voor je uitgebreide en goede informatie. Zelf koken klinkt ideaal maar ook denk ik verl werk, als werkende moeder ben ik bang dat ik het niet lang kan volhouden, maar dat wil ik toch proberen voor onze lieve Alpha.
  Dank je

  1. Jeroen

   Beste Dilek,

   Ik heb zelf ook een hondje dat al zijn hele leven problemen heeft met zijn verteringsstelsel (hij is al 20!), soms vond ik weer een brok of zachtvoer waar hij het goed op leek te doen, maar na een aantal weken ging het dan vaak toch weer mis.

   Waar hij de laatste tijd erg stabiel op blijft is dit:
   Ik koop pakjes rauw vlees van Rodi, (‘hamburgers’) in de smaak rund / hart, maar ik geef het niet rauw; De (ontdooide) hamburgers gaan in een goed hete wok (of koekepan) zonder vet en ik rul het vlees tot al het rauwe weg is, je houdt dus een pan met een soort gehakt over.
   Het voordeel hiervan is dat deze variant al compleet is in samenstelling (qua toevoegingen) en dat door de korte verhitting de meeste voedingsstoffen en toevoegingen gewoon bewaard blijven.
   Dus niets ingewikkeld, je bakt het vlees (ik doe het voor twee dagen tegelijk) en je bent klaar.
   Even af laten koelen en dan in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje.

   Een aantal aanvullende tips:
   Wat ook kan helpen om de darmen stabiel te houden is wat wortel fijn raspen en dat met het vlees meebakken, dan krijgt de hond wat meer vezels en andere positieve dingen binnen.

   Wat ook een belangrijk iets is om naar te kijken zijn de tussendoortjes die je voert, soms zijn juist die snacks funest voor de spijsvertering.

   Ik wens je in ieder geval veel succes en ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen.

   BELANGRIJK
   Dit bakken kun je niet met elk willekeurig rauwvoer doen, als er stukjes bot in zit kan het riskant zijn, kies dus voor een voer zonder bot.

 3. Leon

  Hoi Dilek,

  Voor één van onze vorige honden heb ik een tijdje zelf gekookt. Ze had last van blaasgruis en kreeg daarvoor een dieetvoer van Hills. Maar na een aantal jaren kreeg ze onverklaarbare gezondheidsklachten en waren haar achterpootjes flink ontstoken. We zijn naar dierenartsen geweest, zelfs een specialist, een dermatologe – antibiotica, dure rekeningen, maar niets hielp.
  Omdat dat dieetvoer zo beperkt was, kwam ik op het idee dat het weleens aan de voeding zou kunnen liggen en toen ben ik zelf gaan koken. Binnen twee weken waren alle klachten weg.
  Nu met een andere hond die geen klachten heeft, geef ik gewoon een goede brok en dat gaat prima. Ik zou nog liever zelf koken, maar door omstandigheden gaat dat helaas niet.

  Op deze website kun je een betrouwbaar recept kopen:

  https://www.petdiets.com/

  Daar had ik het destijds ook van. Als ik het me goed herinner, kun je dan ook vooraf enkele voorkeuren aangeven en dan krijg je een recept waarin alles zit wat je hond nodig heeft. Nog los van het feit dat je de recepten eigenlijk niet mag doorgeven, kan ik je het recept sowieso niet geven omdat ik het helaas niet bewaard heb. Het is al weer wat jaartjes geleden. Erg duur is het niet, ca 25-30 euro toentertijd geloof ik.
  Misschien zijn er, als je zoekt, ook wel gratis recepten op internet te vinden, maar dan moet je wel héél goed weten dat ze te vertrouwen zijn. Een verkeerd samengestelde voeding kan ernstige nadelen voor de gezondheid van je hond met zich meebrengen.

  De supplementen die zij in het recept opnemen zijn geen speciale en zijn overal te krijgen. Het zijn gewone multivitamines voor mensen waar ca 100% van de dagelijkse hoeveelheid (voor mensen) in zit. Bijvoorbeeld die van Centrum of Supradyn. Natuurlijk krijgt een hond geen hele tablet, maar verwerk je een bepaalde hoeveelheid (staat in het recept) in de zelfgekookte voeding. Daarnaast heb je kalktabletten nodig. Je koopt gewoon een grote pot calciumcarbonaat tabletten bij de apotheek (zonder smaakje).

  De tabletten komen na het koken gemalen onder het voer, het beste schaf je je daarvoor een goedkope electrische koffiemolen aan, dat is het makkelijkst.

  De groenten (erwten en worteltjes uit glas zonder zout) pureerde ik in de keukenmachine en werden dan gemengd met rijst, gekookte kippenvlees, het calcium en de multivitaminen. Ik geloof dat er ook nog wat olie bij ging.
  Het is best wel wat werk, maar ook heel dankbaar werk.
  Je kan het zelfgekookte voer in de diepvries invriezen, dus als je wil kan je veel in 1 keer klaarmaken.

  Ga je zelf koken, dan is je hond misschien vanzelf al van de klachten af straks.
  Dierenartsen en winkels denken inderdaad vaak/meestal aan hun eigen belang.
  Mocht het met zelf koken niet lukken, dan denk ik dat je bij een dietist(e) van de faculteit diergeneeskunde van de universiteit in Utrecht of een andere universiteit wel goed zit en kan rekenen op eerlijk advies.
  Allergietesten kun je in principe bij elke dierenarts laten doen, alleen zal dat niet altijd resultaten opleveren omdat je naast voedselallergie ook voedselovergevoeligheid hebt, en daar zijn geen (betrouwbare) testen voor. Dan is het vooral uitproberen en ook daar kan een diëtiste mee helpen.

  Ik hoop dat je hier wat mee kan.

 4. D menekse

  Hoi Leon,
  Bedankt voor je reactie en tips. Ik heb een keer kvv van prins ook geprobeerd, omdat de dieren winkel zo overtuigd was dst het hem heel gied zou doen, maar hij vond het niet lekker en was daarna gelijk aan diarree, dus daar ga ik nu idd niet weer aan beginnen. Wat ik ook lastig vind dat iedereen zijn eigen belang denkt. Dierenarts advieseert vooral RC, en dierrnwinlels willen ook natuurlijk hun voeding verkopen.
  Waar kan ik zon recept vinden en supplementen die hij binnen moet krijgen. Ik heb geen idee.
  Naar ern dietist vdierengeneeskunde lijkt me ook een goed idee. Om vooral zijn alergie te testen.

 5. Leon

  Dilek, als ik je een tip mag geven,

  Ga dan of

  – zelf koken voor je hond met een goed recept waar alles in zit (daar horen ook de juiste hoeveelheid calciumtabletten en multivitamines bij). Je kunt dan ook het soort vlees uitproberen waar je hond het best op reageert, en ook welke groente(s).

  – langs bij een dietiste van de faculteit diergeneeskunde, eventueel gecombineerd met allergietesten.

  Laat je zeker niet verleiden tot het geven van rauw vlees.
  Er zullen zeker honden zijn die daar op verbeteren, maar als je hond al gevoelige darmen heeft, kunnen (ziekmakende) bacteriën in rauw vlees het ook juist nog erger maken.

 6. D menekse

  Hoi, Mieke. Alle eerst een super website., complimenten.
  ik heb een husky pup van 20 weken. Hij heeft gevoelige darmen. Eerst kreeg hij via dierenwinkel profine. Opzich reageerde zijn darmen er redelijk op, maar hij liet erg viese scheetjes. En hij nleef zijn poten bijten. Nu sinds een paar dagen krijgt hij Acana yorkshire pork. Hij krijgt 240 gr p/ d. Verdeeld in 3 masltijden. Maar leek dat hij niet vol zit en af en toe geef ik hem nog een handje meer. Tot nu toe is zijn poep ook niet veel verbeterd, alleen vanochtend was iets beter, maar in de middag weer slecht. Hiervoor kreeg hij taste of the wild sierra geprobeerd, maar toen had hij ook erg dunne poep en hij poepte veel. Hij mocht toen tot 500 gr. Soms at hij alles op en andere keer liet een beetje staan. Als hij echt vol zit laat hij de rest echt staan. Maar laatste paar weken wil hij steeds meer eten. Wat zou je ons advieseren, moet ik doorgaan met acana en mag ik meer geven dan wat op de verpakking staat.?Hij weegt ongeveer 14 kilo. Af en toe weet ik echt niet door zoveel soorten merken en ingredienten fie ik niet weet wat ze zijn.
  Alvast bedankt.
  Dilek

 7. Marcel van Duinhoven

  Wij zijn al een tijdje bezig met een moeilijke eter maar deze brok lust ie eindelijk.
  Is het gebruik van varkensvlees niet slecht voor de hond? Waarom hebben de meeste merken geen varkensvlees in hun brok zitten als het geen kwaad kan?

  1. Voerwijzer Meike

   Opzich is varkensvlees niet slecht voor een hond, maar door de manier van afvalstoffen uit het lichaam werken zitten er wat meer afvalstoffen in het vlees heb ik begrepen. Ik moet me hier nog eens goed in verdiepen. Veel merken die “vlees en dierlijke bijproducten” in de brok hebben zitten gebruiken wel varkensproducten denk ik, het is een goedkope vleesbron. Maar de merken die het specificeren gebruiken het meestal niet, ik denk ten eerste omdat het niet aantrekkelijk klinkt. Ten tweede omdat het doordat het vaak wel in goedkope voeding zit, er misschien toch veel honden wel overgevoelig voor zijn geworden. Misschien dat ik een reden heb gemist voor. Zelf vind ik het ook geen ideale eiwitbron, voornamelijk door de bio-industrie, ze worden zo onprettig behandeld. Gelukkig kiest Acana voor varkens die een beter en gezonder leven hebben gehad, maar of ze ook buiten kwamen en natuurlijke voeding kregen weet ik niet.

Geef een antwoord